04 İslamiyet Öncesi Türk Edebiyatı ve İlk İslami Eserler.test 4

Konu 'Türk Edebiyatı Konu Testleri' bölümünde karamelek tarafından paylaşıldı.

  1. karamelek

    karamelek Özel Üye Özel Üye

    Katılım:
    26 Ekim 2007
    Mesajlar:
    2.692
    Beğenileri:
    458
    Ödül Puanları:
    36

    1. Aşağıdakilerden hangisi destanın özellikle-rinden değildir?
    A) Uzun metinlerdir.
    B) Olağan ve olağanüstü olaylar iç içedir.
    C) Zaman ve çevre aşağı yukarı bilinir.
    D) Nazım–nesir karışık bir anlatımı vardır.
    E) Kahramanları yüksek soydan ve idealize edilmiş kişilerdir.








    2. Aşağıdakilerden hangisi Dede Korkut’un şahsiyetiyle ilgili değildir?
    A) Hatip, şair, öğüt vericidir.
    B) Oğuzlar arasında bir din elçisi olarak kabul edilir.
    C) Her şeyi bilicidir, adsıza ad koyucudur.
    D) Dede Korkut Hikayeleri’nin yazarıdır.
    E) Her hikayenin ortak kişisidir.








    3. Aşağıdakilerden hangisi Sözlü edebiyat devresi Türk şiirinin özelliklerinden biri de-ğildir?
    A) Yarım kafiye kullanılmıştır.
    B) Hece ölçüsü kullanılmıştır.
    C) Dil saf Türkçedir.
    D) Nazım birimi beyittir.
    E) Sagu, koşuk, destan önemli ürünleridir.
    4. Aşağıdakilerden hangisi Kültigin ve Bilge Kağan abidelerinin yazarıdır?
    A) Yollug Tigin
    B) İlteriş Kağan
    C) Aprınçur Tigin
    D) Bilge Kağan
    E) W. Thomsen







    5. Aşağıdakilerden hangisi Göktürk Kitabele¬ri’nin özellikleri arasında sayılamaz?
    A) Göktürk alfabesiyle yazılmıştır.
    B) Söylev biçiminde yazılmıştır.
    C) Dört yüzü de Göktürk alfabesiyle yazılmıştır.
    D) Orhun ırmağı kıyısında bulunan dikili taş-lardır.
    E) Sekizinci yüzyılda yazılmıştır.







    6. I. Koşuk
    II. Sığır
    III. Yuğ töreni
    IV. Sagu
    Aşağıdakilerden hangisi bu terimlerin kar-şılığı değildir?
    A) Umumi ziyafet
    B) Yas, matem töreni
    C) Dini sürek avı
    D) Yas, matem şiirleri
    E) Aşk, kahramanlık, doğa şiirleri
    7. Aşağıdakilerden hangisi Dede Korkut hika-yelerinin özellikleri içinde yer almaz?
    A) Nazım ve nesir iç içedir.
    B) Aliterasyona dayalı, akıcı, lirik bir dile sa-hiptir.
    C) On iki öyküden oluşmuştur.
    D) Öykülerin yazarı Aprınçur Tigin’dir.
    E) 13. ve 14. yy.larda Doğu Anadolu’daki Oğuz Türkleri arasında oluşmuştur.










    8. Aşağıdakilerden hangisinde sadece Türk destanları sayılmıştır?
    A) Türeyiş, Alp Er Tunga, Şehname
    B) Türeyiş, Gılgamış, Oğuz Kağan
    C) Bozkurt, Göç, Ergenekon
    D) Göç, Ramayana, Şu
    E) Şehname, İlyada, Mahabarata










    9. Aşağıdakilerden hangisi Göktürk alfabesi-nin özelliklerinden değildir?
    A) Harf sayısı otuz sekizdir.
    B) Milli bir alfabedir.
    C) Sağdan sola doğru istiflenir.
    D) Yukarıdan aşağıya doğru yazılır.
    E) Soldan sağa doğru yazılır.
    10. Aşağıdakilerden hangisi Hun Türklerine ait bir destandır?
    A) Göç Destanı
    B) Ergenekon Destanı
    C) Şu Destanı
    D) Alp Er Tunga Destanı
    E) Oğuz Kağan Destanı






    11. I. Sözlü edebiyat ürünüdür.
    II. Aşk ve doğa şiiridir.
    III. Kopuz eşliğinde söylenir.
    IV. Hece ölçüsüyle söylenmesi milli yanıdır.
    V. Şiire büyük bir lirizm egemendir.
    Yukarıda özellikleri bütünüyle içeren tür aşağıdakilerden hangisidir?
    A) Destan
    B) Koşma
    C) Sav
    D) Sagu
    E) Koşuk






    12. Kur yerler hep gölerdi
    Dağ başları göründü
    Dünyanın soluğu ılıdı
    Türlü çiçekler sıralandı
    İslâmiyet öncesi Türk edebiyatına ait yuka¬rıdaki dörtlük biçim özelliklerine ve konu¬suna göre hangi Sözlü dönem ürünüdür?
    A) Koşuk
    B) Sagu
    C) Sav
    D) Mani
    E) Destan
    Test 4
    1 E
    2 D
    3 D
    4 A
    5 C
    6 A
    7 D
    8 C
    9 E
    10 E
    11 E
    12 A

Sayfayı Paylaş