1 dönem 2. yazılı soruları D GRUBU

Konu 'Türk Edebiyatı 11. Sınıf Yazılı Soruları' bölümünde karamelek tarafından paylaşıldı.

1. karamelek

karamelek Özel Üye Özel Üye

26 Ekim 2007

1-Balad hakkında bilgi verin?

2-Ahmet Muhip Dıranas’ın şiirinin özellikleri nelerdir?

3-Aşağıdaki kelimelerin anlamlarını yazın.
    dalyan:

dok:

sak:

4- Tipik bir bekar eviydi orası. Pencerelere perde takmayı sevmiyordu üstat; nedenini sorunca; "Neyimi saklayacağım?" karşılığını veriyordu. Odalar açılmamış paketler ve kitap yığınları ve de -içkiyi bırakmamıştı henüz- rakı şişeleriyle (ucuzken alınıp stoklanmıştı) doluydu. Yine bomboş olan salonun bir köşesine çalışma masasını atmış, el kadarcık bir yerden denizin mavisini seyrederken, sabahtan öğlene kadar eski Türkçe harflerle şiirler yazıyordu. Harem'in gün boyu süren gürültüsü arasında vapur düdükleri, kampana sesleri, satıcı figanları ona eğlenceli geliyordu.
    Daha sonraki saatlerde, yardımcı diye tuttuğu, aylığa bağladığı bir çocuk geliyordu eve; şiirleri temize çekiyordu günü gününe. Birlikte, üstatın elleriyle yapılmış tavuklu pilavdan yiyorlar; ikindi vaktine yakın demlerde de, yine birlikte çıkıyorlardı. Çocuk kendi yoluna, üstat da Kadıköy kahvelerine, lokantalarına, meyhanelerine... Yakın zamanlara kadar, ayda on beş gün meyhanelerin "mukassi" yüzüne gülüyordu şair. Buralarda demlenip kendince "tefekkür" eyliyordu da, hayranları gelip masasına çöreklenmezlerse.
    Yukarıda bahsedilen şairin adını ve sınıfta işlediğimiz şiirinin adını yazın?

5-1940 sonrası edebiyatımızda deneme ve eleştiri hakkında bilgi verin?

6-İkinci Yeni hareketinin ilkelerinden üç tanesini yazın?

7-Aşağıdaki eserlerin sanatçılarını karşılarına yazın?
    Han Duvarları ……………………………………….
    Kaldırımlar ………………………………………….
    Otuz Beş Yaş ……………………………………….
    Memleket Hikayeleri ……………………………….
    Kurtlar Sofrası………………………………………………..

8-Yüklemi örnekle çaıklayın?

9-Aşağıdaki cümleleri ögelerine ayırın.

Bu adam, sorduğum tüm soruları yanıtsız bıraktı.

Çocuk, iki saatten beri durakta otobüs bekliyor.

10-Aşağıdaki cümlede bulunan birleşik fiil ve fiilimsi gruplarını göstererek çeşitlerini belirtiniz?

“ Sürekli olarak insanları eğitmeyi amaç edinen bu yazarın o anki haline şaşırıp kaldım. “

NOT: Her soru 10 puandır.

BAŞARILAR DİLERİM...