1.dönem 3.yazılı soruları

Konu 'Türk Edebiyatı 12. Sınıf Yazılı Soruları' bölümünde (¯`•вєуαz мєℓєк•´¯) tarafından paylaşıldı.

  1. (¯`•вєуαz мєℓєк•´¯)

    (¯`•вєуαz мєℓєк•´¯) Özel Üye Özel Üye

    Katılım:
    5 Mart 2008
    Mesajlar:
    1.270
    Beğenileri:
    310
    Ödül Puanları:
    36

    1. Aşağıdakilerden hangisi Cumhuriyet Dönemi Türk Edebiyatının genel özellikleri arasında yer almaz?
    A) Atatürk devrimlerinin savunuculuğu yapılır ve bu
    devrimler yaygınlaştırılmaya çalışılır.
    B) Tabiat tasvirleri gerçeklikten uzak ve subjektiftir.
    C) Şiirlerde genellikle hece vezni kullanılır.
    D) 1930’a kadar Milli Edebiyat çizgisinde gelişir. Bu
    tarihten sonra toplumcu – gerçekçi bir çizgiye yönelir
    E) Anadolu insanının sorunları eserlerde işlenir.

    2. I. Kimi şairler şiiri yalnızca uyakta aramaya kal¬kışmışlardır.
    II. Bu akımın etkisindeki şairler şiirin, içerdiği maz¬munlar bakımından kusursuz olması gerektiğini savunmuşlardır.
    III. Bu şairler, şiirde veznin sağladığı ritmi önem¬serler.
    IV. Betimleyici şiir anlayışını benimseyen şairler, canlı, renkli şiirler yazmışlardır.
    V. Bu şiirde şair, dış dünyadaki varlıkları kendi duygu dünyasına göre yorumlayarak farklı iz¬lenimlere ulaşmıştır.
    Yukarıdaki cümlelerin hangileri şiirin ahenk özel¬likleriyle ilgilidir?
    A) I. ve III. B) I. ve IV. C) II. ve III. D) II. ve IV E) III. ve V

    3. Aşağıdakilerden hangisi klasisizmin özelliklerinden biri değildir?
    A) XVII. yüzyılda ortaya çıkan, Yunan ve Latin geleneğine bağlı bir edebiyat akımıdır.
    B) Akıl, sağduyu ve doğaya önem verilir.
    C) Konularını eski Yunan ve Latin kaynaklarından alır.
    D) Eserlerde biçime, dil mükemmelliğine ve kurallara tam
    uygunluğa büyük önem verilir.
    E) Eserlerde seçkin, soylu kişiler değil, halktan kişiler
    kahraman olarak seçilir.

    Bir münasip dostum olsa sırrım açar idim
    Harc edüp eldeki varım cümleden geçer idim
    Tuti dilin agu verse nûş edip içer idim
    Aşıklara ölüm gelmez tatlıdır ballar gibi

    4.Yukarıdaki dörtlüğün uyağı, uyak örgüsü ve redifi sırasıyla aşağıdakilerden hangisinde doğru verilmiştir?
    A) Yarım uyak, aaab, -idim
    B) Zengin uyak, abaa, -idim
    C) Tam uyak, aaab, -ar idim
    D) Tam uyak, aaba, -idim
    E) Yarım uyak, aaab, -ar idim

    5. I. Bu akımın temelleri Ömer Seyfettin'in Genç Kalemler dergisinde çıkan yazılarıyla atılmıştır. (Milli Edebiyatçılar)
    II. II. Meşrutiyet'in ilanından sonra bir araya gelerek, gözden düşen edebiyatın gelişmesine hizmet edeceklerini açıkladılar. (Fecr-i Aticiler)
    III. "Sanat için sanat" anlayışını benimseyip Batı'yı örnek alarak yeni nazım biçimleriyle şiirler yazdılar. (Servet-i Fünuncular)
    IV. I. kuşak daha çok toplumsal konularda yazarken, II. kuşak bireysel ve felsefi konulara yöneldi. (Tanzimatçılar)
    V. Yayınladıkları "Yeni Lisan" adlı makale onların yazılarında kullandıkları dilin özelliklerini bildiriyordu. (Yedi Meşaleciler)
    Yukarıdakilerden hangisi, ayraç içinde belirtilen toplulukla ilgili bir bilgi değildir?
    A) I. B) II. C) III. D) IV. E) V
    6. 1930’lu yıllarda bir grup genç bir araya geldiler. “Canlılık, samimiyet ve daima yenilik” ilkesini benimsediler. Hececilerin elinde tıkanan şiirimize yeni ufuklar açmayı amaçladılar. Cevdet Kudret, Sabri Esat Siyavuşgil, Yaşar Nabi Nayır gibi tanınmış sanatçılardan oluşmuş bu grup şiirimize istedikleri gibi bir yenilik getiremediklerinden kısa sürede dağıldı.
    Bu parçada sözü edilen edebi topluluk aşağıdakilerden hangisidir?
    A) Yedi Meşaleciler B) Birinci Yeniler C) İkinci Yeniler
    D) Fecr- i Ati topluluğu E) Beş Hececiler

    7. Aşağıdaki yazar – eser eşleştirmelerinden hangisi doğru değildir?
    A) Reşat Nuri Güntekin – Kavak Yelleri
    B) Orhan Veli Kanık – Bir kadın Düşmanı
    C) Kemal Tahir – Devlet Ana
    D) Memduh Şevket Esendal – Ayaşlı ve Kiracıları
    E) Ahmet Hamdi Tanpınar - Huzur

    8 .Aşağıdaki eserlerden hangisi edebiyat türü bakımından diğerlerinden farklıdır?
    A)Sanat
    B)Yeşil Gece
    C)Bir Bayrak Rüzgar Bekliyor
    D)İstanbul’u Dinliyorum
    E)Memleket İsterim

    9. Aşağıdakilerden hangisi Garip Akımının eğilimleriyle bağdaşmaz?
    A)Sanatlı söyleyiş yerine yalın dil ve anlatım
    B)Biçim sıkıntısından (redif, kafiye) uzak olmak
    C)Nazım birimi dörtlük, ölçü hece olmalıdır.
    D)Halk ağzı şiir diline girmeli
    E)Sıradan insanı ve yaşamı konu etmek

    10. “Her gün yazıyorum. Her gün gazetede çıkıyor bunlar. Güncel sorunlar yanında edebiyat yazıları da yazıyorum. Bunları, hikayelere benzer, hikayecikler biçiminde oluşturuyorum. Yazılarımı bu türün bilinen, alışılmış tekniğiyle değil, kendi istediğim gibi yazdım ve okuyucu da bunu benimsedi. Bu da benim için sürekli edebiyat çalışması oluyor.”
    Yazarın paragrafta sözünü ettiği yazı türü aşağıdakilerden hangisi olabilir?
    A) Makale
    B) Deneme
    C) Fıkra
    D) Hikâye
    E) Günlük


    11. ."Paris Dönüşü sanat felsefesi, resim alanındaki in¬celeme
    ve araştırmalarıyla tanındı. Deneme yazarı, eleştirici olarak edebiyatla ilişkisini sürdürdü.Ede¬biyat konuşmaları, Edebiyat Üzerine,Günlerin Getirdiği, Estetik Doktrinler gibi önemli eserler verdi."Yukarıda sözü edilen yazar, aşağıdakilerden hangisidir?
    A)Suut Kemal Yetkin
    B)Peyami Safa
    C)Nurullah Ataç
    D)Ahmet Hamdi Tanpınar
    E) Yakup Kadri Karaosmanoğlu ﺕ
    12) Aşağıdaki yazar-eser eşleştirmelerin-den hangisi yanlıştır?
    A)F. Nafiz Çamlıbel- Han Duvarları
    B)N. Fazıl Kısakürek- Kaldırımlar
    C)R. Nuri Güntekin- Yeşil Gece
    D)C. Sıtkı Tarancı- Memleket İsterim
    E) Attila İlhan-Modern Bir Karı Koca


    13) Aşağıdakilerden hangisi Garip akımının özellikleri arasında yer almaz?
    A) Esin kaynağı olarak Batı’yı almışlardır.
    B) **çü, uyak ve sanatlı söyleyiş gibi gelenekleri tümüyle
    reddetmişlerdir.
    C) Gülmece ve ince yergi şiirin temel öğesi olmuştur.
    D) Konuşma dilinden ayrı bir dil kullanmışlardır.
    E) Sürrealizm akımından etkilenmişlerdir.


    14)Cumhuriyet Dönemi’nin tanınmış şairlerindendir. Fransız Sembolist Baudeleire’in etkisi altında kalmıştır. Şiirlerinde Türkçenin sıcaklığını ve akıcılığını bulmak mümkündür. Hece ölçüsü ile şiirler yazarken uyağa sıkıca bağlıdır. Şiirlerinde etkili bir lirizm vardır. “Ömrümde Sükut”, “Düşten Güzel” , “Sonrası” en tanınmış şiir kitaplarıdır.

    Yukarıda sözü edilen şair aşağıdakilerden hangisidir?

    A) M. Cevdet Anday
    B) Enis Behiç Koryürek
    C) Yahya Kemal Beyatlı
    D) Cahit Sıtkı Tarancı
    E) Ahmet Haşim
    15) Aşağıdaki sanatçılardan hangisi, romantizm akımının temsilcileri arasında yer almaz?
    A) J.J. Rousseau B)Lamartine C) Goethe
    D) Victor Hugo E) Stendhal

    16)Benzetmenin iki temel unsurundan (benzetilen ve benzeyen) sadece biri söylenerek yapılan teşbihe “istiare” denir.Aşağıdaki dizelerin hangisinde istiare sanatı vardır?
    A) Nerde kaldı sevgilim, seni ilk öptüğüm gün?
    B) **üler, hepimiz için yalvarın Allah’a!
    C) Eski geceler, sevdiklerimle dolu odalar...
    D) Arıyorum aklımda bir ninni bestesini...
    E) Can kafeste durmaz, uçar gider bir gün elbet.






    17) Benden selam olsun Bolu Beyi'ne
    Çıkıp şu dağlara yaslanmalıdır
    Ok gıcırtısından kalkan sesinden
    Dağlar şada verip seslenmelidir
    Bu dizeler aşağıdaki şiir türlerinden hangisine özgü bir nitelik taşır?
    A) Dramatik B) Didaktik C) Pastoral
    D) Epik E) Satirik

    18) Aşağıdakilerden hangisi Cumhuriyet Dönemi edebiyatımızın özellikleri arasında yer almaz?
    A)Ülke sorunlarıyla ilgilenilmemiştir.
    B)Dilde sadeleşme anlayışı egemendir.
    C)Ulusal konulara yer verilmiştir.
    D) Hikaye ve romanlarda Kurtuluş Savaşı konu edilmiştir.
    E)Toplumsal sorunlar gerçekçi yaklaşımlarla işlenmiştir.

    19)Aşağıdakilerden hangisi “İkinci Yeni” akımı içinde yer almaz?
    A)Cemal Süreyya B)İlhan Berk C)Turgut Uyar

    D)Edip Cansever E) Oktay Rıfat Horozcu


    20) Aşağıdakilerden hangisi Beş Hececiler-den biri değildir?
    A)Faruk Nafiz Çamlıbel
    B)Yusuf Ziya Ortaç
    C)Halit Fahri Ozansoy
    D)Ziya Osman Saba
    E)Enis Behiç Koryürek
    neal bunu beğendi.
  2. (¯`•вєуαz мєℓєк•´¯)

    (¯`•вєуαz мєℓєк•´¯) Özel Üye Özel Üye

    Katılım:
    5 Mart 2008
    Mesajlar:
    1.270
    Beğenileri:
    310
    Ödül Puanları:
    36
    malesef cevapları elimde yok
  3. merverol

    merverol Üye

    Katılım:
    13 Eylül 2008
    Mesajlar:
    7
    Beğenileri:
    1
    Ödül Puanları:
    1
    bulabılırmısın pekı ya
  4. s0niC

    s0niC Üye

    Katılım:
    28 Ekim 2008
    Mesajlar:
    11
    Beğenileri:
    1
    Ödül Puanları:
    0
    bizimde test olcak ya cevaplarını bulalım :D
  5. xaslix

    xaslix Üye

    Katılım:
    17 Eylül 2008
    Mesajlar:
    43
    Beğenileri:
    57
    Ödül Puanları:
    6
    Cvplarını Verim ben;)


    1.b 6.a 11.c 16.e
    2.a 7.b 12.e 17.d
    3.e 8.b 13.d 18.a
    4.e 9.c 14.d 19.e
    5.e 10.c 15.e 20.d
    neal bunu beğendi.

Sayfayı Paylaş