1 Nisan şakasının kökeni

Konu 'Bunları Biliyor musunuz?' bölümünde Moderatör Mertcan tarafından paylaşıldı.

1. Moderatör Mertcan

Moderatör Mertcan Moderatör Yönetici Moderatör

29 Temmuz 2011

1 nisan şakasının kökeni nedir?

Birinci:
    15. yüzyılın sonlarında Haçlı ordusu Endülüs Müslümanlarının son kalesini kuşatır. Uzun süren bir kuşatma olmasına rağmen kış aylarının da etkisiyle
    kale korunabilmektedir. Durumun zorluğunu anlayan Haçlı ordusunun komutanı değişik taktikler düşünmektedir.
    En sonunda 31 Mart gecesi Kalenin önüne giderek bir elinde Kur'an bir elinde İncil 'Şu iki kitap üzerine yemin ederim ki teslim olursanız bu akşam size bir şey yapmayacağım' der. Gerekli görüşmelerden sonra canlarının kurtarılması karşılığında Müslümanlar kaleyi teslim ederler.
    Ertesi sabah yani 1 Nisan sabahı Haçlı ordusu komutanı bütün Müslümanların öldürülmesi için emir verir. Bunun üzerine Müslümanlar 'Yemin etmiştiniz bize söz vermiştiniz' dediklerinde Haçlı ordusu komutanı 'Benim sözüm size dün akşam içindi bugün için size bir sözüm yoktur' diye cevap verir ve BÜTÜN MÜSLÜMANLAR ORADA ŞEHİT EDİLİR.
    İşte o gün bugündür 1 Nisan hristiyanlar arasında 'Hile Günü' olarak kutlanmaktadır.
    Maalesef halkımız arasında da yaygınlaşmış yüzlerce binlerce müslümanın katliam günü olan 1 Nisan'lar bir şakagünü olarak kutlanmaktadır.

İkinci:
    1564 yılında Fransa kralı IX Charles yıl başlangıcını Ocak ayının birinci gününe aldı. Daha önce Avrupada yaygın olan yıl başlangıcı Mart 25 idi. O zamanki iletişim şartlarında IX Charles'in bu kararı fazla yayılamadı. Duyanlar ise protesto amacıyla eski adetlerine devam ettiler.1 Nisan'da partiler düzenlediler. Diğerleri ise onları Nisan *****ları olarak nitelendirdiler.1 Nisan'a bütün *****ların günü adını verdiler. Bu günde diğerlerine sürpriz hediyeler verdiler yapılmayacak partilere davet ettiler gerçek olmayan haberler ürettiler. Yıllar sonra Ocak ayının yılın ilk ayı olmasına alışılınca Fransızlar 1 Nisan gününü kendi kültürlerinin parçası görerek devam ettirdiler. Oradan da bütün dünyaya yayıldı