10.sınıf coğrafya testi

Konu 'Coğrafya 10. Sınıf' bölümünde elcin06 tarafından paylaşıldı.

  1. elcin06

    elcin06 Üye

    Katılım:
    28 Ekim 2007
    Mesajlar:
    1.058
    Beğenileri:
    105
    Ödül Puanları:
    36

    Soru 1. Çöküntü havzaları içinde oluşan büyük göller aşağıdaki bölgelerin hangisinde yaygın olarak görülür?



    A) Doğu Afrika

    B) Kuzey Amerika

    C) Asya’nın batısı

    D) Kuzeybatı Avrupa

    E) Güney Amerika



    Soru 2. Bir akarsudan sulama amacı ile yılın ancak belli bir kesiminde yararlanılabiliyorsa, bu durum akarsuyun öncelikle hangi özelliği ile ilgili olabilir?



    A) Rejimiyle

    B) Akımıyla

    C) Hızıyla

    D) Eğimiyle

    E) Yüküyle





    Soru 3. “Türkiye’de akarsular, saniyede akıttıkları toplam su miktarı bakımından fazla zengin sayılmaz. Ancak enerji potansiyeli bakımından oldukça zengindir.”



    Bu durum aşağıdakilerden hangisine kanıt olabilir?





    A) Akarsu yataklarında eğimin fazla olduğuna

    B) Akarsu havzalarının geniş olduğuna

    C) Akarsuların kar suyuyla beslendiğine

    D) Akarsu rejimlerinin düzensizliğine

    E) Akarsuların sık sık yatak değiştirdiğine.



    Soru 4. Akarsulardan;

    I. Ulaşım

    II. Turizm

    III. Enerji üretimi

    IV. Sulama ve kullanma suyu sağlama alanlarında yaralanılabilir.



    Türkiye’deki akarsulardan bu alanların en çok hangilerinden yararlanılmaktadır?



    A) I ve II B) I ve III C) I ve IV



    D) II ve III E) III ve IV



    Soru 5. Çok kısa bir süre içinde birden bire kabararak coşkun bir şekilde akan, sonra kuruyacak duruma gelen akarsulara “sel rejimli” akarsular denir. Bölgelerin yağış rejimi göz önüne alındığında, sel rejimli akarsuların daha çok hangi bölgede görülmesi beklenir?





    A) İç Anadolu Bölgesinde

    B) Marmara Bölgesinde

    C) Ege Bölgesinde

    D) Karadeniz Bölgesinde

    E) Doğu Anadolu Bölgesinde







    Soru 6. Aşağıdaki göllerden hangisi volkanik set gölü sınıflandırmasına girer?

    A) Van Gölü

    B) Yedi Göller

    C) Tuz Gölü

    D) Uluba Gölü

    E) Abant Gölü





    Soru 7. Aşağıdaki göllerden hangisi karstik kökenli bir göldür?

    A) Van Gölü

    B) Tuz Gölü

    C) Salda Gölü

    D) Eğirdir Gölü

    E) Manyas Gölü



    Soru 8 Aşağıdaki göllerden hangisi alüviyal set gölüdür?



    A) Tuz Gölü

    B) Mogan Gölü

    C) Kuş Gölü

    D) Beyşehir Gölü

    E) Hazar Gölü



    Soru 9. Türkiye’deki akarsuların üzerinde taşımacılık yapılamıyor.

    Bu durumun oluşmasında:

    I. Yatak eğimlerinin fazla olması

    II. Akarsu uzunluğunun yetersiz olması

    III. Denge profiline ulaşamamış olması

    IV. Sulama amacıyla kullanılıyor olması



    gibi faktörlerden hangileri daha fazla etkilidirler?





    A) I ve II

    B) II ve III

    C) III ve IV

    D) II ve IV

    E) I ve III

    Soru 10. Türkiye’deki akarsular için aşağıdaki saptamalardan hangisini yaparsak yanlış olur?





    A) Denge profiline ulaşmamıştır

    B) Rejimleri düzensizdir

    C) Ulaşıma elverişli değildirler

    D) Yatak eğimleri azdır

    E) Enerji potansiyelleri fazladır





    Soru 11. Ege ve Akdeniz Bölgesi akarsularının debisi yaz aylarında önemli miktarda azalır. Böyle bir durumun oluşmasının temel sebebi aşağıdakilerden hangidir?



    A) Yağışın şekli

    B) Akarsu yatak eğimi

    C) Akarsu boylarının uzunluğu

    D) Bölgelerin yağış rejimleri

    E) Yağışların biçimi





    Soru 12 Akdeniz ve Karadeniz Bölgesi akarsularının boyları kısa iken, Ege Bölgesi akarsularının boylarının uzun olmasının temel sebebi nedir?







    A) Yatak eğimleri

    B) Dağların uzanış doğrultusu

    C) Yıllık yağış miktarı

    D) Yağış rejimleri

    E) Kayaçların yapısı





    Soru 13 Akarsuların rejimlerini etkileyen en önemli unsur aşağıdakilerden hangisidir?



    A) Yağışın miktarı

    B) Yağış rejimi

    C) Akarsuyun uzunluğu

    D) Yatak eğimi

    E) Debisi

    Soru 14. Aşağıdakilerden hangisi bir akarsuların debisi üzerinde etkili değildir?





    A) Yağışın miktarı

    B) Bitki örtüsü

    C) Kar ve buz erimesi

    D) Buharlaşma miktarı

    E) Yatağının yapısı







    Soru 15. Aşağıdakilerden hangisi akarsuların aşındırma faaliyetleri sonucunda oluşmuştur?



    A) Dağ eteği ovası

    B) Falez

    C) Birikinti konisi

    D) Delta

    E) Dev kazanı







    Soru 16. Aşağıdakilerden hangisini oluşumunda akarsular etkili olmamıştır?



    A) Moren

    B) Kırgıbayır

    C) Peribacası

    D) Dev kazanı

    E) Menderes



    Soru 17. Aşağıdaki akarsularımızdan hangisi karma rejimli bir akarsudur?



    A) Gediz

    B) Susurluk

    C) Dicle

    D) Göksu

    E) Çoruh





    Soru 18. Aşağıdaki yer şekillerinden hangisinin oluşabilmesi için eğimin azalması gerekmektedir?



    A) Çentik vadi

    B) Menderes

    C) Peribacası

    D) Seki

    E) Asılı vadi



    1C 2A 3A 4E 5A 6A 7C 8B 9E 10D 11D 12B 13B 14E 15E 16A 17C 18B
  2. фуля

    фуля Forumdan Uzaklaştırıldı

    Katılım:
    2 Kasım 2007
    Mesajlar:
    804
    Beğenileri:
    474
    Ödül Puanları:
    0
    bu 1 den 4 e atlıyor nasıl oluyor
  3. elcin06

    elcin06 Üye

    Katılım:
    28 Ekim 2007
    Mesajlar:
    1.058
    Beğenileri:
    105
    Ödül Puanları:
    36
    aaa pardon yaa hiç farketmedim siteden sirek kopyalayınca
  4. elcin06

    elcin06 Üye

    Katılım:
    28 Ekim 2007
    Mesajlar:
    1.058
    Beğenileri:
    105
    Ödül Puanları:
    36
    Düzelttimm;)
  5. фуля

    фуля Forumdan Uzaklaştırıldı

    Katılım:
    2 Kasım 2007
    Mesajlar:
    804
    Beğenileri:
    474
    Ödül Puanları:
    0
    tamam elçin sağol canım eline sağlık

Sayfayı Paylaş