10 Sınıf Tarih Dersi Ortalama Yükseltme ve Sorumluluk sınavı Soruları

Konu 'Tarih - İnkılap Tarihi 10. Sınıf Y.Sor.' bölümünde mertcavs tarafından paylaşıldı.

1. mertcavs

mertcavs Üye

21 Eylül 2010

1-)Osmanlı devletini kuranlar oğuzların hangi boyundandır?Kurucusu kimdir?

2-)Fatih Sultan Mehmet döneminde Amasra , Sinop ve Trabzon’un fethedilmesi Osmanlı Devletine nasıl katkıda bulunmuştur?

3-)Yavuz Sultan Selim zamanında yapılan savaşlar hangileridir? Bunlardan hangisi ile “halifelik” Osmanlılara geçmiştir?

4-)Osmanlı devleti Fransızlara Kapitülasyonları vererek neyi amaçlamıştır?

5-) Rönesans ve Reform hareketleri ilk defa hangi ülkelerde başlamıştır?

6-) Osmanlı tarihinde Sokullu Mehmet Paşanın ölümünden (1579) Karlofça anlaşmasına(1699)kadar geçen döneme ne denir?

7-)XVII. yüzyılda Osmanlı devletinde ıslahat yapan padişahlar kimlerdir?

:cool:Lale devri nedir?

9-)XIX. Yüzyılda balkanlarda Osmanlı’ya karşı ilk ayaklanan azınlık ile olarak bağımsız olan azınlıklar kimlerdir?

10-)Osmanlılarda aydınların devletin dağılmasını engellemek için ortaya attığı düşünceler nelerdir?

CEVAPLAR

1-Oğuzların kayı boyu-Osman bey

2-Anadolu’da siyasi birliğin sağlanmasında ve Osmanlının Karadenize egemen olmasında katkı sağlamıştır.

3-Çaldıran-Turnadağ-Mercidabık- Ridaniye savaşlarıdır / Ridaniye ile “halifelik” Osmanlıya geçmiştir.

4—Avrupada hıristiyan birliğini parçalamayı

-Coğrafi keşifler nedeniyle azalan Akdeniz ticaretini canlandırmayı

-Osmanlı gümrük vergilerini arttırmayı amaç edinilmiştir.

5-Rönesans/İtalya da- Reform/Almanya da başlamıştır.

6- Duraklama dönemi denir.

7-II. Osman(genç) ve IV. Murat

8-Lale devri Osmanlı tarihinde Pasarofça anlaşmasından (1718) Patrona Halil İsyanına (1730) kadar süren dönemine denir.

9-XIX. yüzyılda Balkanlarda Osmanlı’ya karşı ilk ayaklanan azınlıklar Sırplar, ilk bağımsız olanlar Yunanlılardır.

10-Osmanlıcılık, batıcılık , Turancılık,Türkçülük, Batıcılık