10.sınıf tarih sayfa 21-28 arası sorular

Konu 'Tarih - İnkılap Tarihi 10. Sınıf' bölümünde eecee_41 tarafından paylaşıldı.

  1. eecee_41

    eecee_41 Üye

    Katılım:
    18 Ekim 2009
    Mesajlar:
    12
    Beğenileri:
    12
    Ödül Puanları:
    0

    arkadaslar 21-28 arası soruların cevabı varsa söylerseniz sevinirim.:)
  2. eecee_41

    eecee_41 Üye

    Katılım:
    18 Ekim 2009
    Mesajlar:
    12
    Beğenileri:
    12
    Ödül Puanları:
    0
    1-Bizans'ın ,şehzadeleri Osmanlı Devleti'ne karşı isyan ettirmesinin nedenleri neler olabilir? 2-2.Murat'ın Karamanoğulları üzerine sefer düzenlerken devrin alimlerinden fetva almasının nedenleri neler olabilir? 3-Osmanlı Devleti'nin Balkanlara hakim olmasında burada uyguladığı hosgörü ve vergi adaleti politikasının etkileri neler olabilir? 4-Osmanlı Devleti'nin uyguladığı hosgörü politikasından yola çıkarak çevrenizde farklı düsünce ve inançlara sahip olan insanlara karşı nasıl davranılması gerektiği konusundaki düsüncelerinizi söyleyiniz. 5-Osmanlı kültür ve medeniyeti hangi medeniyetlerden etkilenmiş olabilir? 6-Osmanlı devlet teşkilatı içinde yer alan kurum ve kurulusların farklı zmanlarda ortaya çıkmıs olmasının ndenleri neler olabilir? 7-Şehzadelerin sancağa çıkma uygulamasının devlet yönetiminde sağlayacağı avantajlar neler olabilir? 8-OsmanBey'e göre yönetimde başarılı olabilmek içn hangi konulara dikkat etmek gerekir? 9-Şeyh Edebali'nin vasiyeti ile Osman Bey'in vasiyeti karşılaştırıldığında ortak yönlerinin neler olduğu söylenebilir? 10-Osmanlı Devleti'nde zman içerisinde yeni kurumların olusturulmasının sebepleri neler olabilir?
    tılsım bunu beğendi.
  3. ilbey-01

    ilbey-01 Üye

    Katılım:
    16 Ekim 2009
    Mesajlar:
    76
    Beğenileri:
    107
    Ödül Puanları:
    0
    1-Bizans'ın ,şehzadeleri Osmanlı Devleti'ne karşı isyan ettirmesinin nedenleri neler olabilir?
    cevap :
    Taht kavgalarının cıkmasını saglamak ve devleti yıkmak
    2.Murat'ın Karamanoğulları üzerine sefer düzenlerken devrin alimlerinden fetva almasının nedenleri neler olabilir?
    cevap :
    fetva din adamlarından alınan hüküm ve karardır.Bir müslüman devletinin kendilerine tehdit olusturan bir müslüman devletine saldırmasında bir sakıncası olmadıgı için fetva vermislerdir
    .
    3-Osmanlı Devleti'nin Balkanlara hakim olmasında burada uyguladığı hosgörü ve vergi adaleti politikasının etkileri neler olabilir?
    cevap:
    Bizansın halka karsı tutumu osmanlıdan farklıdır.Bizans devleti halka eziyet edip ve soyuyordur.
    Ama osmanlı devleti ise halkı kendi din,dil, kültürlerinin yasayabilmemeleri için serbest bıraktı hoşgörüsü nedeniyle.Vergi konusunda ise Osmanlı devleti dönemli alınan vergiler bizans imparatorlara kıyasla pek hafif kalıyordu
    .
    4-Osmanlı Devleti'nin uyguladığı hosgörü politikasından yola çıkarak çevrenizde farklı düsünce ve inançlara sahip olan insanlara karşı nasıl davranılması gerektiği konusundaki düsüncelerinizi söyleyiniz.
    cevap
    Osmanlı devletinin izledigi politaka ile şimdi hosgörü arasında pek
    fark yoktur

    5-Osmanlı kültür ve medeniyeti hangi medeniyetlerden etkilenmiş olabilir?
    cevap:
    İslam medeniyetinden

    6-Osmanlı devlet teşkilatı içinde yer alan kurum ve kurulusların farklı zmanlarda ortaya çıkmıs olmasının ndenleri neler olabilir?
    cevap:

    -:eek:
    7-Şehzadelerin sancağa çıkma uygulamasının devlet yönetiminde sağlayacağı avantajlar neler olabilir?
    cevap:
    Bu uygulama ile yönetimde deneyim kazanıyor ve devletin başına geçinde bu deneyimlerden yararlanıyorladı
    8-OsmanBey'e göre yönetimde başarılı olabilmek içn hangi konulara dikkat etmek gerekir?
    cevap:
    Din işlerine, Zulumlerden sakınmasına ve onları devletten uzaklastırmasına , devlet hazinesini korumasına ,devletve askeri erkanlarını korumasına Alimler ,fazıllar ,sanatkarlar ,ediplere önem vermesi

    9-Şeyh Edebali'nin vasiyeti ile Osman Bey'in vasiyeti karşılaştırıldığında ortak yönlerinin neler olduğu söylenebilir?
    cevap:
    Din ve devlet adamlarına sahip cıkmaları

    10-Osmanlı Devleti'nde zman içerisinde yeni kurumların olusturulmasının sebepleri neler olabilir?
    cevap:
    Osmanlı Hükümdarları yasama , yürütme yargı yetkilerinin kendilerinde toplamıslardı.Ancak padisahlar bu uygulamaların daha kolay ve seri olabilmesi için yeni kurumlar yeni görev dagılıslarına gitmişlerdir
    mustfa, ßu$£, aşbüş ve diğer 4 kişi bunu beğendi.
  4. eecee_41

    eecee_41 Üye

    Katılım:
    18 Ekim 2009
    Mesajlar:
    12
    Beğenileri:
    12
    Ödül Puanları:
    0
    6-Osmanlı devlet teşkilatı içinde yer alan kurum ve kurulusların farklı zmanlarda ortaya çıkmıs olmasının ndenleri neler olabilir?
    cevap:

    hepsi farklı padişahlar tarafından kurulduğu için farklı zamanlarda ortaya çıkmıştır..;)
    aşbüş ve ilbey-01 bunu beğendi.
  5. zihl

    zihl Üye

    Katılım:
    13 Mart 2009
    Mesajlar:
    1
    Beğenileri:
    0
    Ödül Puanları:
    0
    çok güzel olmuş ama sayfalarıda yazın:gap:
  6. eecee_41

    eecee_41 Üye

    Katılım:
    18 Ekim 2009
    Mesajlar:
    12
    Beğenileri:
    12
    Ödül Puanları:
    0
    21-28 arası işte kitaptan bak çok zor bişe dğil

Sayfayı Paylaş