10.Sınıf Türkçe Testleri Çöz

Konu 'Dil ve Anlatım Konu Testleri' bölümünde Desert Rain.* tarafından paylaşıldı.

  1. Desert Rain.*

    Desert Rain.* Özel Üye Özel Üye

    Katılım:
    6 Mayıs 2010
    Mesajlar:
    3.421
    Beğenileri:
    2.918
    Ödül Puanları:
    0

    Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...




    1- I- Halk hikâyeleri anonimdir, mesneviler ise bir yazar tarafından oluşturulur.
    II- Halk hikâyeleri manzum – mensur, mesneviler ise manzum olarak yazılır.
    III- Halk hikâyelerinde olağanüstü olaylara yer verilir, mesnevilerde ise olağanüstü olaylar yoktur.

    Halk hikâyeleri ile mesnevilerin karşılaştırıldığı yukarıdaki cümlelerin hangisinde ya da hangilerinde verilen bilgi yanlıştır?

    A) Yalnız I B) Yalnız II C) Yalnız III D) I ve II E) II ve III





    2- …….. 1381’de Sivas’ta tahta çıkıp öldürülünceye kadar 18 yıl hüküm sürdü. Siyasetin yanında, fıkıh üzerine Arapça eserler ile Arapça ve Farsçayla coşkulu şiirler yazdı. En büyük ününü ise tuyuğlarıyla yaptı. Türkçe şiirlerinde Azeri şivesini kullandı.

    Parçada boş bırakılan yere aşağıdaki şairlerden hangisi getirilmelidir?

    A) Nasreddin Hoca
    B) Ahmedi
    C) Gülşehri
    D) Kadı Burhaneddin
    E) Baki





    3- Aşağıdakilerden hangisinde 15. yüzyıl Divan edebiyatı şairlerince yazılan eserler bir arada verilmiştir ?

    A) Leylâ vü Mecnûn – Kanunî Mesiyesi – Hüsn ü Aşk
    B) Tazarrunâme – Şikâyetnâme – İskendernâme
    C) Garipnâme – İskendernâme – Hüsrev ü Şîrin
    D) Muhakemetü’l-Lugateyn – Hârnâme – Mevlid
    E) Hayriye – Leylâ vü Mecnûn - Hârnâme





    4- MS. 8. yüzyılda Göktürkler tarafından yazılmıştır. Gök-türk yazıtlarını Tonyukuk, Kültigin ve Bilge Kağan Yazıtları oluşturmaktadır. Her üç yazıtta da devlet adamlarının milletine hesap vermesi görülüyor. Bilinen ilk yazılı metinler olması (I), ulusal bir vasiyetname olması (II), nutuk türünde olması (III), Türk tarihine ışık tutması (IV), ilk şiir örnekleri olması (V) Göktürk Anıtlarının en belirgin özelliklerindendir.

    Bu parçada numaralanmış yerlerin hangisinde bir bilgi yanlışı vardır?

    A) V B) IV C) III D) II E) I






    5- * Hicviye
    * Taşlama
    * Satirik
    * Yergi

    Yukarıdaki şiir türlerinin ortak özelliği aşağıdakilerden hangisidir?

    A) Nazım birimi
    B) Nazım ölçüsü
    C) Kâfiyeleniş biçimi
    D) İşledikleri konu
    E) Yazıldıkları edebiyat dönemi





    6- Sözlü edebiyatta yiğitlik, aşk, tabiat gibi konuları işleyen şiirlere…..,devlet büyüklerinin ölümü üzerine duyulan acıyı dile getirmek için söylenen şiirlere….., bu tür şiirlerin divan edebiyatındaki karşılığına ….., dönemin kısa ve özlü sözlerine …..denir.

    Bu parçadaki boş yerlere sırasıyla aşağıdakilerden hangisi getirilebilir?

    A) koşuk-sagu-mersiye-sav
    B) koşma-ağıt-sagu-sav
    C) koşuk-ağıt-sagu-mersiye
    D) koşuk-yuğ-mersiye-sav
    E) koşma-sagu-ağıt-sav





    7- Aşağıda verilenlerden hangisi, Halk edebiyatının özelliklerinden biri değildir?

    A) Şiir, duygusal etkilenmeden kaynaklandığından, nesire göre daha çok gelişmiştir.
    B) Biçim, fazla önemsenmemiş, ozanın sanatsal gücü özde ortaya çıkmıştır.
    C) Şiirler, konularına göre “koşma, varsağı, destan, semai” gibi isimler almıştır.
    D) Halk şiirinde, hece vezni ve dörtlük birimi kullanılmıştır.
    E) Kişisel konular yanında toplumun ortak sorunlarına da değinilmiştir.








    8- Aşağıdakilerin hangisinde bulunan söz sanatı, parantezde yanlış verilmiştir?

    A) Acılarım acılarım benim
    Çiçeğe durmuş badem ağaçları. (teşbih)

    B) Ben garip çizgilerle uğraşırken baş başa,
    Rastlamıştım duvarda bir şair arkadaşa. (mecaz-ı mürsel)

    C) Beni bende demen bende değilem
    Bir ben vardır bende benden içeri. (tekrir)

    D) Gezdiren yer yer seni
    Arşa çıksan âkıbet yer yer seni (cinas)

    E) Şu karşıma göğüs geren
    Taş bağırlı dağlar mısın (tevriye)





    9- İslamiyet öncesi sözlü dönemle ilgili verilen aşağıdaki bilgilerden hangisi yanlıştır?

    A) Koşuklarda aşk ve doğa, sagularda ölüm, destanlarda ise kahramanlık konuları işlenmiştir.
    B) Eserler cönk denilen kitaplarda toplanmıştır.
    C) Şiirlerde nazım birimi dörtlük, ölçü ise hece ölçüsüdür.
    D) Şiirlerde aşk, tabiat, ölüm gibi konular işlenmiştir.
    E) Kam, baksı, şaman gibi insanlar kültür hayatında çok etkilidir.



    10- Yeme kul hakkını ateştir, nardır
    Ayırma milleti hepisi birdir
    Kötünün yanında iyi de vardır
    Enine boyuna ölçüp biçersen

    Yukarıdaki dörtlük için aşağıdakilerden hangisi söylenemez?

    A) Tam uyakla yazılmıştır.
    B) Benzetmeye başvurulmuştur.
    C) 6+5 durakla söylenmiştir.
    D) Koşma nazım biçimiyle yazılmıştır.
    E) Konusu bakımından didaktiktir.





    11- Aşağıdakilerin hangisinde hüsn-ü talil sanatı kullanılmamıştır?

    A) Seni seyretmek için gül bahçesinin yolunda
    İki yanda durur selviler dizi dizi

    B) Sen gelmiyorsun diye
    Açmıyor güllerim bak

    C) Ayağının toprağına ulaşmak için
    Başını taştan taşa vurur avare su

    D) Güneş seni görüp de utandı
    Bulutların ardına saklandı

    E) Kara dutum, çatal karam çingenem
    Nar tanem, nur tanem bir tanem





    12- Aşağıdakilerin hangisinde “soyut bir kavram, somut bir nesneye “ benzetilmiştir?

    A) Harami gibi yoluma
    Aykırı inen karlı dağ

    B) Yağmur çiseliyor / Korkarak
    Yavaş sesle / Bir ihanet konuşması gibi

    C) Ayı postlarından kürkleri İznikli çömlekçilerin
    Gemi direkleri gibi sağlam yalnızlıkları

    D) Oysa balık gibiydi Ursula
    Bir sarı çiğdem gibi severdim

    E) Ve asi bir su gibi teslim oluşun ve beyazlığın
    Ki dokunamıyorum bile





    13- Aşağıdaki dizelerin hangisinin uyağı farklıdır ?

    A) Yedi göllerde yedi iklim yaşadık
    Mutluyuz öylesine fakat ne yazık

    B) Gelmez bir daha böyle bir sonbahar
    İnsan o saltanatı bir defa yaşar

    C) Dillerde eski sevdaların tadı
    Herkes ömrünü yeniden yaşadı

    D) Taşına, toprağına şiirler katmış
    Yeryüzünde böyle bir cennet yaratmış

    E) Bakarken bir ağaca dalgın dalgın
    Duyduk hüznünü solan sonbaharın
    ...Yanıtlar…
    1) C
    2) D
    3) D
    4) A
    5) D
    6) A
    7) C
    8) E
    9) B
    10) A
    11) E
    12) C
    13) C


    kaynak:

    Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...



  2. nicolas31

    nicolas31 Üye

    Katılım:
    15 Şubat 2011
    Mesajlar:
    115
    Beğenileri:
    514
    Ödül Puanları:
    0
    saol............
    ahmet21, vanlıyız ve ali21 bunu beğendi.

Sayfayı Paylaş