10 tane katlı oran kanunu 10 tane sabit oran kanunu

Konu 'Kimya 9. Sınıf' bölümünde bir numara tarafından paylaşıldı.

  1. bir numara

    bir numara Üye

    Katılım:
    6 Ekim 2008
    Mesajlar:
    23
    Beğenileri:
    6
    Ödül Puanları:
    0

    arkadaşlar 10 tane sabit oran 10 tane de katlı oran dan soru bulur musunuz? ama kendiniz yapmayın hoca kitaplardan ya da internetten bulun dedi ben bulamadım sizden yardım istiyorum lütfen yardım edin yarına lütfen...
  2. metin2tr

    metin2tr Üye

    Katılım:
    14 Nisan 2009
    Mesajlar:
    201
    Beğenileri:
    187
    Ödül Puanları:
    0
    al arkadaşım

    LİSE 1 KİMYA (KATLI ORANLAR YASASI)



    Soru 1. X ve Y nin oluşturduğu I.bileşik XY II.bileşik X2Yn dir.Aynı miktar X ile birleşen I.bileşikteki Y miktarının II.bileşikteki Y miktarına oranı ½ dir.II.bileşiğin formülü nedir?

    A) X2Y2
    B) X4Y4
    C) X2Y4
    D) XY2
    E) X4Y2


    Soru 2. X ve Y elementlerinin oluşturduğu iki bileşikte I.bileşik XY4 II.bileşik X3Y4 tür.II.bileşiğin kütlece %10’u Y olduğuna göre I.bileşiğin kütlece % kaçı X’tir?

    A) % 75 X
    B) % 25 X
    C) % 90 X
    D) % 60 X
    E) % 50 X


    Soru 3. Azot ve oksijen oluşturduğu iki bileşikten;
    I. 7 gr N 16 gr O
    II. 14 gr N 24 gr O ile birleşmiştir.
    II.bileşik N2O3 ise I.bileşiğin formülü nedir?

    A) NO3
    B) NO
    C) NO2
    D) N2O
    E) N3O

    Soru 4. X ve Y’nin oluşturduğu iki bileşikten I.sinde kütlece % 25 Y bulunuyor.II. sinde ise 4 gr X ile 1 gr Y bileşiyor.X ve Y nin
    Kütleleri arasında katlı oran kaçtır?

    A) B) C)

    D) E) 1


    Soru 5. I-NO2 II-N2O III-N2O3 IV-N2O4
    Yukarıdaki bileşiklerden oksijenin sabit kütlesi ile birleşen azot kütlesi en büyük olan hangisidir?

    A) N2O3
    B) NO2
    C) N2O
    D) N2O4
    E) NO
    Soru 6. I. C2H4 C5H10
    II. PbO2 Pb3O4
    III. NO2 N2O4
    IV. CaO Al2O3
    Yukarıdaki bileşik çitlerinden hangisi veya hangileri katlı oranlar kanununa uyar?

    A) I
    B) II
    C) III
    D) IV
    E) I ve II


    Soru 7. X ve Y elementlerinin oluşturduğu iki bileşikten, I.bileşikte %20 X, II.bileşikte %50 X vardır. I. bileşik XY4 ise, II. bileşiğin formülü nedir?

    A) X2Y
    B) XY2
    C) XY3
    D) XY
    E) X2Y2

    Soru 8. XY2 bileşiğinde X’in Y’ye kütlece oranı 5/4 tür.X2Y bileşiğinde oranı nedir?

    A) B) C)

    D) E) 1

    Soru 9. 25 gr X2Y3 bileşiğinde 7 gr X vardır.Buna göre 37 gr X2Y5 bileşiğinin kaç gramı Y dir?

    A) 7
    B) 15
    C) 30
    D) 25
    E) 35


    Soru 10. Aşağıdaki bileşiklerden hangisinin içerdiği oksijen miktarı yüzdesi kütlece en fazladır?

    A) N2O
    B) NO
    C) N2O3
    D) N2O5
    E) NO2


    Soru 11. A elementi Oksijen ile iki farklı oksit oluşturuyor.Birinci oksitte A % 90 ikinci oksitte % 80 oranında bulunduğuna göre katlı oranı kaçtır?
    A) B) C)

    D) E)


    Soru 12. X ile Y den oluşan 2 ayrı bileşik için aşağıdaki bilgiler mevcuttur.
    X(gr) Y(gr) Bileşik(gr)
    1.Bileşik 4,8 14,4 19,2
    2.Bileşik 1,2 5,4 6,6
    Katlı oran kaçtır?

    A) 4 B) C)

    D) E)


    Soru 13. A ile B den oluşan I.bileşiğin 7,6 gramında 2,8 gr A.II.bileşiğin 4,6 gramında 1,4 gr A elementi bulunmaktadır.Bu bileşikler ile ilgili aşağıdaki çiftlerden hangisi doğrudur?

    I.Bileşik II.Bileşik
    A) A2B A2B3
    B) A2B3 AB
    C) A2B AB
    D) A3B4 A2B
    E) A2B3 AB2

    Soru 14. Bileşik X Y
    (gr) (gr) (gr)
    5,48 - 2
    3,74 1,74 -
    Çizelgeden yararlanarak katlı oranı bulunuz?

    A) B) C)

    D) E)


    Soru 15. X2Y3 bileşiğinde kütlece oran ( )= dir.XY de aynı oran kaçtır?

    A) B) C)


    D) E)

    Soru 16. AB2 bileşiğinin kütlece i A olduğuna göre A2B3 bileşiğinde aynı oran kaçtır?

    A) B) C)


    D) E)



    Soru 17. X2Y3 bileşiğinin kütlece % 70 i X tir.36 gr XY elde etmek için kaç gr Y kullanılmalıdır?

    A) 4
    B) 8
    C) 16
    D) 28
    E) 32


    Soru 18. 220 gr P2O3 ün içerdiği P miktarı ile yeterince oksijen kullanılarak kaç gr P2O5 elde edilir? (P:31 O:16)

    A) 330
    B) 440
    C) 142
    D) 284
    E) 296


    Soru19.

    X ve Y elementleri arasında oluşan iki farklı bileşiğin grafikteki kütle değişimine göre, II. bileşiğin formülü X2Y ise, I. bileşiğin formülü nedir?

    A) X2Y3
    B) X3Y4
    C) X4Y3
    D) XY2
    E) X2Y4









    Soru20.




    X ve Y’den oluşan 3 ayrı bileşik ile ilgili kütlece değerler grafiktedir. II. Bileşiğin Formülü X2Y3 ise I. ve II. bileşiğin formülleri sırasıyla nasıldır?

    A) XY – X2Y
    B) X2Y – X3Y8
    C) X3Y – XY2
    D) X2Y3 – XY2
    E) X2Y – XY2





































































    CEVAP ANAHTARI


    1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20
    C A C B C B D B C D C E E A D E B D C B












    Teşekkür butonuna basman yeterlidir.
    zeynep_ogr, DeLiGöNLüM, İkbal97 ve diğer 11 kişi bunu beğendi.
  3. metin2tr

    metin2tr Üye

    Katılım:
    14 Nisan 2009
    Mesajlar:
    201
    Beğenileri:
    187
    Ödül Puanları:
    0
    bu da diğeri

    LİSE 1 KİMYA (SABİT ORANLAR YASASI)



    Soru1: Hidrojen ile Oksijen suyu oluştururken 1/8 kütle oranında birleşirler.5 gr Hidrojen tepkimeye girerse kaç gr su oluşur?

    A) 9
    B) 20
    C) 36
    D) 45
    E) 50

    Soru2: 28 gr bakır tozu ısıtılarak,havanın oksijeni ile tepkimeye sokuluyor.Bakıroksit oluşurken bakır ile oksijen 4/1 oranında tepkimeye girer.Buna göre bakırın tümünün bakıroksit haline gelmesi için kaç gr oksijen gerekir?

    A) 10
    B) 5
    C) 7
    D) 14
    E) 20

    Soru3: 3 gr X ile 4 gr Y tamamen birleşerek bileşik oluşturuyor.35 gr bileşik için kaç gr X kullanılmalıdır?

    A) 7
    B) 15
    C) 5
    D) 20
    E) 25

    Soru 4: XY bileşiğinde elementlerin kütlece oranı 3/2 dir.Eşit kütlelerde X ve Y elementi alınıp 20 gr XY bileşiği oluşturulursa hangi elementlerden kaç gr artar?
    A) 4 gr X
    B) 8 gr X
    C) 4 gr Y
    D) 8 gr Y
    E) 5gr X

    Soru5: XYO3 bileşiğinde X,Y,O elementlerinin kütlece birleşme oranı X:Y:O=4:2:8 dir.Buna göre X ve Y nin atom kütleleri kaçtır?(O:16)
    X Y
    A) 24 14
    B) 12 24
    C) 32 60
    D) 24 12
    E) 60 32

    Soru6: XY3 bileşiğinde kütlece %60 Y vardır. Eşit kütlede X ve Y tepkimeye girerek 30 gr XY3 elde ediliyor.Buna göre hangi maddeden kaç gr artar?
    Artan Madde Kütle
    A) X 6
    B) Y 18
    C) Y 6
    D) X 16
    E) Y 16

    Soru7: XO bileşiğinde kütlece oranı ¼ olduğuna göre X in atom kütlesi kaç gramdır? (O=16)

    A) 4
    B) 8
    C) 64
    D) 32
    E) 30

    Soru 8: X2Y3 bileşiğinin kütlece birleşme oranı 9/16 dır.32 gr X ve 32 gr Y elementinden en fazla kaç gr X2Y3 oluşur?

    A) 64
    B) 50
    C) 48
    D) 32
    E) 40
    Soru9: XY bileşiğinde kütlece birleşme oranı ¾ tür.15 gr X2Y3 elde etmek için kaç gr X ve Y gerekir?

    A) 3 gr X,12 gr Y
    B) 7 gr X,10 gr Y
    C) 5 gr Y,10 gr X
    D) 5 gr X,10 gr Y
    E) 6gr X, 12gr Y


    Soru10. 9 gr X ile 27 gr Y elementlerinden 36 gr bileşik elde edildiğine göre oranı kaçtır?

    A) B) C)


    D) 3 E) 4



    Soru11: + → tepkimesinin sonucunda = ise hangi maddeden kaç gr artması beklenir?
    A) Y:30 gr
    B) X:5 gr
    C) X:10 gr
    D) Y:20 gr
    E) Y:50 gr

    Soru12: Kütlece birleşme oranları olan A ve B elementlerinden eşit kütlede alınıp tepkime gerçekleştiriliyor.46 gr bileşik elde edildiğine göre başlangıçta toplam kaç gr element alınmıştır?
    A) 42
    B) 21
    C) 84
    D) 53,5
    E) 63

    Soru13. 0,32 gr X elementi ile 0,51 gr Y elementi nin tepkimesinden 0,03 gr Y artıyor.X ile Y nin kütlece birleşme oranı nedir?
    A) B) C)


    D) E) E)

    Soru14: 40 gr H ve 40 gr O bileşiğinden kaç gr H2O elde edilir?(H:1 O:16)
    A) 48
    B) 44
    C) 45
    D) 55
    E) 50


    Soru15: CO gazının ayrıştırılması ile 0,09 gr C elde ediliyor.Başlangıçtaki CO miktarı kaç gramdır?
    A) 0,21
    B) 2,1
    C) 0,12
    D) 1,2
    E) 21

    Soru16: Kütlece birleşme oranı 8/3 olan X ve Y elementlerinden 55 gr XY bileşiği elde etmek için kaç gr X ve kaç gr Y kullanılmalıdır?
    X Y
    A) 49 10
    B) 42 13
    C) 38 17
    D) 40 15
    E) 50 5


    Soru17: 54’er gr X ve Y kullanılarak 78 gr XY bileşiği elde ediliyor.X in tamamı kullanıldığına göre oranı nedir?
    A) B) C)


    D) E)


    Soru18: A:1 B:14 olduğuna göre 0,09 gr A ile 0,42 gr B den oluşan bileşik aşağıdakilerden hangisi olabilir?
    A) BA2
    B) BA3
    C) AB3
    D) BA
    E) AB2

    Soru19: Kütlece birleşme oranı olan X ile Y elementlerinden 0,100 gr XY elde etmek için kaç gr X kullanılmalıdır?
    A) 0,084
    B) 0,052
    C) 0,016
    D) 0,032
    E) 0,044

    Soru20.










    C ve H’ den oluşan bileşiğin kütlesinin C kütlesi ile değişimi grafikte verilmiştir. Buna göre 30 gr C ile 15 gr H’den oluşan bileşikte hangi elementten kaç gr artar?

    A) 15 gr C B) 5 gr H C) 10 gr H
    D) 5 gr C E) 15 gr C






    CEVAP ANAHTARI


    1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20
    D C B C D A C B D A D C B C A D D B C C












    Teşekkür butonuna basman yeterlidir.
    zeynep_ogr, DeLiGöNLüM, İkbal97 ve diğer 6 kişi bunu beğendi.
  4. gugi

    gugi Üye

    Katılım:
    28 Eylül 2009
    Mesajlar:
    79
    Beğenileri:
    80
    Ödül Puanları:
    19
    2. soruyu nasıl çözdünüz ?
  5. etütodası.biz

    etütodası.biz Üye

    Katılım:
    16 Ekim 2009
    Mesajlar:
    182
    Beğenileri:
    301
    Ödül Puanları:
    0
    Çözümlerini kendisi yapmıyor hazır sorular bunlar.
    hanife coşkun ve gugi bunu beğendi.
  6. metin2tr

    metin2tr Üye

    Katılım:
    14 Nisan 2009
    Mesajlar:
    201
    Beğenileri:
    187
    Ödül Puanları:
    0
    evet hazır
    qizem_eti bunu beğendi.
  7. hanife coşkun

    hanife coşkun Üye

    Katılım:
    23 Kasım 2010
    Mesajlar:
    17
    Beğenileri:
    8
    Ödül Puanları:
    0
    yha birazda açıklayıcı şekilde yazaymışsınız 1 numara olcakmış..ama yinede saolun....
  8. esko96

    esko96 Üye

    Katılım:
    27 Aralık 2010
    Mesajlar:
    1
    Beğenileri:
    0
    Ödül Puanları:
    0
    Çok iyi

    :shy:Gerçekten yeni üye olmama rağmen, bu siteyi çok sevdim.
  9. meltem.698

    meltem.698 Üye

    Katılım:
    15 Kasım 2011
    Mesajlar:
    1
    Beğenileri:
    0
    Ödül Puanları:
    0
    9.sınıf kimya kütlenin korunumu kanununu özetle yazılı olarak anlatır mısınız acaba _?:)
  10. DeLiGöNLüM

    DeLiGöNLüM Üye

    Katılım:
    4 Aralık 2011
    Mesajlar:
    17
    Beğenileri:
    3
    Ödül Puanları:
    0
    ACİL olarak Soruların Çözümünü Yazarmsın!!???:confused:

Sayfayı Paylaş