11.sınıf edebiyat 45-46-47

Konu 'Edebiyat 11.Sınıf' bölümünde eagle-force tarafından paylaşıldı.

1. eagle-force

eagle-force Üye

13 Eylül 2008

sayfa 45
    1.sorunun cevabı:ahenk kafiye redif ve ses olaylarıyla sağlanmaya çalışılmıştır.aliterasyon ve ses güzelliği aynı sessiz harflerin tekrarlanmasıyla meydana gelen ahenk unsurudur ve şiirde mevcuttur.ör;yürü her burc bin asr-ımücessemdir,mübasildir. dizesinde vardır ''r''lerden kaynaklıdır.ritim:şiirde ritimi sağlamak için aruz ölçüsü kullanılmıştır.ses değeri yüksek seslerde kullanılarak bu perçemlenmiştir.
    2.sorunun cevabı:hürriyet kasidesi toplumsal bir gereklilik üzerine inşa edilmiştir.şiir şekil özellikleri bakımından eski geleneği kıramamıştır.bu kaside ise kişisel bir konu işlemiş ve tamamen eski düzenden kurtulup yeni düzende yazılmıştır.iki şiir arsında ki bu fark edebi bakış açısı olarak şairlerin anlatış biçimlerinin farklı olmasına neden olmuştur.
    3.soru A)abdülhak hamitin şiirde konu bütünlüğü yoktur bu yüzden kıta çıkarırsak bozulur.dağlar şarkı söyle şiirinde ise konu bütünlüğü vardır herhangi bir dörtlük çıkarırsak şiiri bozmaz birimsel özellikler bakımından kürs-i istiğrak ta birimler aruz ölçüsü ile yazılmışve ağır bir dil kullanılmıştır.dağlar şarkı söylede ise hece ölçüsüyle yazılmış olup ve sade bir dil kullanılmıştır.
    B)bu şiirde birimler arsında geçiş görevini üstlenmiştir.bu da peşi sıra gelen birimlerde azda olsa anlam bütünlüğü varken bunun bozulmasına neden olmuştur.
    SAYFA 46
    4.sorunun cevabı:bu iki şiir yapı bakımından birbirine benzemektadir.her ikiside dörtlüklerden sonra beyitlerler kullanılarak birbirine bağlanmıştır kafiye şemaları ve ölçüleride aynıdır.
    5)şair şiirde Allah inancından PEYGAMBER (S.A.V)sevgisinden ....ve birçok türk kültürünün parçası olan kutsal değerleri kullanmıştır.ayrıca toplumsal yaşayışı ve değer yargılarınıda birçok mısrada belirtmiştir.
    6)bu üç şiirin temasında değişiklikler vardır.hepsi dönemlerinin zihniyetinden etkilenerek o zamanki kültürel değerlerden yola çıkılarak yazılmış eserlerdir.bu eserlerin hepsi bir gereği ve sevgiyi anlatırken kimisi soyut kimisi somut biçimde ele almıştır.
    SAYFA 47
    7)şiirde;doğadaki müthiş dengeden ve yüce yaratıcının varlığına gücüne ve birliğine delil olduğu vurgulanıyor.
    8)varlık aslında tektir.mutlak ve gerçek olan yaratıcıdır.bizlerse gerçekliği yaşayan sanal bir yaşam bilincine sahibiz.biz yaşadığımızı manevi olarak hissederiz.nasıl 1 rakamı bir varlığı simgeliyorsaona sonsuzluğun içinde hiçbir tanım uymuyor ve bir hiçse insanın durumuda odur.çünkü;insanın ve varlığın kaynnağı olan Allahı'ın gücünün ve kudretinin bir sınırı yoktur.
    9)bu şiir divan edebiyatının etkisini kaybettiği bir ortamda avrupadan gelen esintilerle yoğurulmuş bir sanat anlayışının içinden çıkmıştır.şiirde idealist düşünce sistemi ön plana çıkmıştır.bununla birlikte dinimizin geleneğinin etkiside şiirde hisseddirilmiştir.
    10)kendi yorumun
    11)şair,Allah inancını şeklen değil felsefi boyutla açıklamaya çalışmıştır.buda onun idealist bir bakış açısına sahip olduğunu göstermektedir.toplumu bilgilendirmeyede bir anlamda önem verilmiştir.
    Adanalee bunu beğendi.
  2. ali çetin

ali çetin Üye

7 Kasım 2008
    TERKİBİBENT'İN AHENK (KAFİYE,REDİF,ALİTERASYON,RİTM VE KAFİYE ŞEMASI) ÖZELLİKLERİNİ YAZINIZ
  3. kara_ozmo

kara_ozmo Üye

27 Eylül 2008
    Buyur arkadaşım...;)
    Adanalee bunu beğendi.
  4. qécépéRisi

qécépéRisi Üye

27 Ekim 2008
    Teşekkürler :)
  5. qécépéRisi

qécépéRisi Üye

27 Ekim 2008
    Bir şey sorucam 2. sorunun a. kısmında bi mantık hatası yok mu? :D
  6. sema-95

sema-95 Üye

2 Ekim 2008
    48 deki tabloyla 49 daki ölçme degerlendirmeyi yapan var mı arkadaslar acil!!!
  7. kara_ozmo

kara_ozmo Üye

27 Eylül 2008
    Bu sayfaya koyduğum paylaşımda var ya orası :rolleyes:
    Eğer açmıyorsa; şöyle bi deneyelim bakalım ;)
  8. lord_eray

lord_eray Üye

9 Kasım 2008
    slm

merhaba ben aranıza yeni katıldım sayfa 47 deki anlama yorumlamayı ve 49 daki ölçme değerlendirmeyi yaptınız mı bi bakarsanız sevinirim şimdiden teşekkürler
  9. barkinaksoy

barkinaksoy Üye

26 Ekim 2009
    teşekkür ederim arkadaş
  10. merccan

merccan Üye

28 Ekim 2009
    kürsi-i istiğrak ın açıklamasını bulan ya da bilen var mı?