11.sınıf edebiyat I.dönem 2.yazılı soruları+cevapları-3

Konu 'Türk Edebiyatı 11. Sınıf Yazılı Soruları' bölümünde Moderatör Gül tarafından paylaşıldı.

1. Moderatör Gül

Moderatör Gül Özel Üye Özel Üye

3 Kasım 2009

1-Balad hakkında bilgi verin?

2-Ahmet Muhip Dıranas’ın şiirinin özellikleri nelerdir?

3-Aşağıdaki kelimelerin anlamlarını yazın.
    dalyan:

dok:

sak:

4- Tipik bir bekar eviydi orası. Pencerelere perde takmayı sevmiyordu üstat; nedenini sorunca; "Neyimi saklayacağım?" karşılığını veriyordu. Odalar açılmamış paketler ve kitap yığınları ve de -içkiyi bırakmamıştı henüz- rakı şişeleriyle (ucuzken alınıp stoklanmıştı) doluydu. Yine bomboş olan salonun bir köşesine çalışma masasını atmış, el kadarcık bir yerden denizin mavisini seyrederken, sabahtan öğlene kadar eski Türkçe harflerle şiirler yazıyordu. Harem'in gün boyu süren gürültüsü arasında vapur düdükleri, kampana sesleri, satıcı figanları ona eğlenceli geliyordu.
    Daha sonraki saatlerde, yardımcı diye tuttuğu, aylığa bağladığı bir çocuk geliyordu eve; şiirleri temize çekiyordu günü gününe. Birlikte, üstatın elleriyle yapılmış tavuklu pilavdan yiyorlar; ikindi vaktine yakın demlerde de, yine birlikte çıkıyorlardı. Çocuk kendi yoluna, üstat da Kadıköy kahvelerine, lokantalarına, meyhanelerine... Yakın zamanlara kadar, ayda on beş gün meyhanelerin "mukassi" yüzüne gülüyordu şair. Buralarda demlenip kendince "tefekkür" eyliyordu da, hayranları gelip masasına çöreklenmezlerse.
    Yukarıda bahsedilen şairin adını ve sınıfta işlediğimiz şiirinin adını yazın?

5-1940 sonrası edebiyatımızda deneme ve eleştiri hakkında bilgi verin?

6-İkinci Yeni hareketinin ilkelerinden üç tanesini yazın?

7-Aşağıdaki eserlerin sanatçılarını karşılarına yazın?
    Han Duvarları ……………………………………….
    Kaldırımlar ………………………………………….
    Otuz Beş Yaş ……………………………………….
    Memleket Hikayeleri ……………………………….
    Kurtlar Sofrası………………………………………………..

8-Yüklemi örnekle çaıklayın?

9-Aşağıdaki cümleleri ögelerine ayırın.

Bu adam, sorduğum tüm soruları yanıtsız bıraktı.

Çocuk, iki saatten beri durakta otobüs bekliyor.

10-Aşağıdaki cümlede bulunan birleşik fiil ve fiilimsi gruplarını göstererek çeşitlerini belirtiniz?

“ Sürekli olarak insanları eğitmeyi amaç edinen bu yazarın o anki haline şaşırıp kaldım.

1-Üç uzun bir kısa enden oluşan batı edebiyatı nazım türü. Uzun bendlerin dize sayısı 6-10 arasında değişir. Kısa bend bend tanrıya, krala, prense ithaf bendidir. Her bendin sonundaki mısra bir tür nakarattır. Masal ve hikâye niteliğindeki bendleri ele alıp işleyen, kısa ve hikâyesi olan şiirlerdir.

2-A. Muhip Dranas’ın bütün şiirlerinin özü sevmek, yaşamak ve ölüm kavramlarıdır denebilir. O bu üç temayı «bir büyük şarkı» bütünlüğü içinde ve güzellikler halinde, ama sade bir anlatımla dile getirir.

Ahmet Muhip Dranas, hece ölçüsü sınırlarında kalarak ama durak ve vurgu yerlerini değiştirerek gelenekselde çağdaşlığı yakalayan, çağrışım gücü yüksek; yurdu, insanı ve doğası ile barışık; alışılmadık deyiş örgüsüyle unutulmaz şiirler yazdı.

3- Kelimelerin anlamları:
    dalyan: Balık tutmak amacıyla kıyılara yakın mesafede kurulan sabit ağ sistemi.
    dok:Gemilerin yapımı ve tamirinde kullanılan havuz.
    sak: Gülün sapı.

4-Bu şair Fazıl Hüsnü Dağlarca’dır. Şiiri ise “Çiçek”tir.

5-Edebiyatımızdaki gelişmeler deneme ve eleştiri ile yeni bir boyut kazanmıştır. Nurullah Ataç, Suut Kemal Yetkin, Ahmet Hamdi Tanpınar, Mehmet Kaplan, Ahmet Kabaklı, Cemil Meriç, Sezai Karakoç ve Fethi Naci en önemli deneme ve eleştiri yazarlarımızdandır.

6-İkinci Yeninin ilkeleri:
    a)Şiirde hikayeci anlatım yolu terk edilmelidir.Çünkü şiir, hikaye değildir.Anlatım kapalı ve soyut olmalıdır.
    b)Söyleyiş, anlamdan daha önemlidir.
    c)Şiirin üslubu, konuşma dilinden uzak, özgün ve mantık dokusundan arındırılmış olmalıdır.
    d)Şiir; felsefi arayış, mutlak gerçeği bulma ve problemlere çözüm üretme sanatı değildir.
    e)Ahlaki değerler, erdem, gerçek gibi temel değerler, şiirin amacı olmamalıdır.
    f)Şiir bir görüntü sanatıdır.
    h)Şiirden ahenk, ölçü ve kafiyeyle değil; musiki ve anlatım zenginliğiyle sağlanmalıdır.

7-Verilen sereler ve yazarları:
    Han Duvarları - F.Nafiz Çamlıbel
    Kaldırımlar - N.F.Kısakürek
    Otuz Beş Yaş - Cahit Sıtkı Tancı
    Memleket Hikayeleri - R.H.Karay
    Kurtlar Sofrası-Attila İlhan

8-Yüklem: Cümlede; iş, oluş ve hareket bildiren kelimelerdir. Çekimlidir. Yüklem, cümlenin ana unsurudur. Yüklem olmazsa cümle olmaz. Yüklem genellikle cümlenin sonundadır. Şiirlerde ortada veya başta bulunabilir. Bir cümlede bir tek yüklem vardır. İki tane yüklem varsa, iki tane cümle olur.
    Örnekler: Ali okula geldi. İbrahim, Niğde’ye gitti. Öğretmen, ödevlerimize baktı.

9- Cümlelerin ögeleri:
    Bu adam, sorduğum tüm soruları yanıtsız bıraktı.
    Ö B.li Nesne ZT Yüklem

Çocuk, iki saatten beri durakta otobüs bekliyor.
    Ö ZT DT B.siz N Yüklem

10—Verilen cümledeki birleşik fiil ve fiilimsi grupları :
    Sürekli olarak : zarf – fiil gr
    İnsanları eğitmeyi : isim – fiil gr
    Sürekli olarak İnsanları eğitmeyi görev edinen : sıfat – fiil gr
    Şaşırıp kaldım : birleşik fiil gr (deyim halinde birleşmiş birleşik fiil görevnde )