2.Dönem 1.Yazılı Soruları

Konu 'Türk Edebiyatı 9. Sınıf Yazılı Soruları' bölümünde Toгgαи tarafından paylaşıldı.

1. Toгgαи

Toгgαи Özel Üye Özel Üye

25 Ekim 2007

B GRUBU ADI:
    SOYADI:
    NO:

S1-Aşağıdaki dörtlük konu bakımından hangi şiir türüne örnek olabilir? ( 10 P )
    “ Karac'oğlan der ki geçti çağlarım Cevap1.
    Meyve vermez oldu gönül bağlarım
    Aklıma geldikçe durup ağlarım
    Gözüm yaşı sel olduğu zamandır” (Karac'oğlan)
    S2-Yukarıdaki dörtlük hangi şiir geleneğine aittir? Neden? ( 10 P )
    Cevap2.

Bâğ-ı âlemde yüzün mânendi bir gül isteyip
    Cüst u cû edip gezer gülzârı bülbül şâh şâh (Avnî)
    ( Bülbül, dünya bahçesinde yüzüne benzer, bir gül bulma arzusu ile gül bahçesini araştırarak dal dal gezer.)
    S3.Yukarıdaki beyitte hakikî bir hadisenin meydana gelmesi, hayalî ve güzel bir sebebe bağlanarak yapılan sanatın adını yazınız ( 10 P )
    Cevap3.

KAŞAĞI’DAN

Ahırın avlusunda oynarken aşağıda, gümüş söğütler altında görünmeyen derenin hüzünlü şırıltısını işitirdik. Evimiz iç çitin büyük kestane ağaçları arkasında kaybolmuş gibiydi. Annem, İstanbul'a gittiği için benden bir yaş küçük olan kardeşim Hasan'la artık Dadaruh'un yanından hiç ayrılmıyorduk. Bu, babamın seyisi, yaşlı bir adamdı. Sabahleyin erkenden ahıra koşuyorduk. En sevdiğimiz şey atlardı. Dadaruh'la birlikte onları suya götürmek, çıplak sırtlarına binmek, ne doyulmaz bir zevkti. Hasan korkar, yalnız binemezdi. Dadaruh onu kendi önüne alırdı. Torbalara arpa koymak, yemliklere ot doldurmak, gübreleri kaldırmak eğlenceli bir oyundan daha çok hoşumuza gidiyordu. Hele tımar. Bu en zevkli şeydi. Dadaruh eline kaşağıyı alıp işe başladı mı, tıkı... tık... tıkı... tık... tıpkı bir saat gibi... yerimde duramaz,
    —Ben de yapacağım! diye tuttururdum. (…) ( Ömer Seyfettin )
    S4) Yukarıdaki metin, olay çevresinde gelişen edebi metin türlerinden hangisine ait olabilir? Sebepleriyle birlikte yazınız. (10P)
    Cevap4.

S5)Yukarıdaki hikâyede yapıya ait unsurlardan hangilerinin olduğunu yazınız.(10P)
    Cevap5.

S6-Yukarıdaki alıntı, hikâyenin serim, düğüm, çözüm bölümlerinden hangisine ait olabilir? Sebepleriyle birlikte yazınız.(10 p)
    Cevap6.

S7. Metinde dil hangi işlevde kullanılmıştır?
    Cevap7.

S8. Metin hangi bakış açısıyla yazılmıştır? ( 10 P)
    Cevap8.

“Her şey her gün değişiyordu. Önce harfler değişmişti, yepyeni bir yazı çıkmıştı. Eski yazı da bir çırpıda ortadan kalkmıştı tabii. Eski ve yeni her konuda yan yana yaşıyor, karşıt anlayışlar birbirini yok etmeye çalışıyorlardı. Aydınlar yeni harflerle basılan kitapları okuyorlar ve kitapların üzerindeki düşüncelerini eski harflerle bir kenara yazıyorlardı. Sonra kelimeler değişti.”
    (Oğuz Atay)
    S9.Yukarıdaki paragrafın temasını yazınız. (10 P)
    Cevap9.

S10. Yukarıdaki metinde dönemin ………………………………………………………. hayatıyla ilgili bilgiler yer almaktadır. Cümlede boş bırakılan yeri anlamlı olarak tamamlayınız.

Not:Bunların cevapları elimde yok.Üzgünüm