2.Dönem 1.Yazılı Soruları

Konu 'Türk Edebiyatı 9. Sınıf Yazılı Soruları' bölümünde Toгgαи tarafından paylaşıldı.

1. Toгgαи

Toгgαи Özel Üye Özel Üye

25 Ekim 2007

A GRUBU
    ADI:
    SOYADI:
    NO:

S1-Aşağıdaki dörtlük konu bakımından hangi şiir türüne örnek olabilir? ( 10 P )
    “Nereden nereye sevmişim onu Cevap1.
    Ateşi koymuyor yakıyor beni
    Âşık Emrah sever böyle bir canı
    Sevmesem incinir, sevsem incinir” ( Âşık Emrah)
    S2-Yukarıdaki dörtlük hangi şiir geleneğine aittir? Neden? ( 10 P )
    Cevap2.

“Ben gidersem sazım sen kal dünyada, S3.Yandaki beyitte yapılan edebi sanatın adını yazınız.
    Gizli sırlarımı âşikâr etme. Cevap3.
    Lâl olsun dillerin, söyleme yâda,
    Garip bülbül gibi âhuzâr etme.”
    (Sazıma/ Âşık Veysel)
    KAŞAĞI’DAN
    Pervin'i uyandırdım. — Ben Hasan'ın yanına gideceğim, dedim.
    — Niçin?
    — Babama bir şey söyleyeceğim.
    — Ne söyleyeceksin?
    — Kaşağıyı ben kırmıştım, onu söyleyeceğim.
    — Hangi kaşağıyı?
    — Geçen yılki. Hani babamın Hasan'a darıldığı...
    Sözümü tamamlayamadım. Derin hıçkırıklar içinde boğuluyordum. Ağlaya ağlaya Pervin'e anlattım. Şimdi babama söylersem, Hasan da duyacak belki beni bağışlayacaktı.
    — Yarın söylersin, dedi.
    — Hayır, şimdi gideceğim.
    — Şimdi baban uyuyor, yarın sabah söylersin. Hasan da uyuyor. Onu öpersin, ağlarsın, seni bağışlar.
    —Pekâlâ!
    — Haydi, şimdi uyu!
    Sabaha kadar gene gözlerimi kapayamadım. Hava henüz ağarırken Pervin'i uyandırdım. Kalktım. Ben içimdeki zehirden vicdan azabını boşaltmak için acele ediyordum. Yazık ki, zavallı suçsuz kardeşim, o gece ölmüştü. Sofada çiftlik imamıyla Dadaruh'u ağlarken gördük. Babamın dışarıya çıkmasını bekliyorlardı.
    ( Ömer Seyfettin )
    S4) Yukarıdaki metin, olay çevresinde gelişen edebi metin türlerinden hangisine ait olabilir? Sebepleriyle birlikte yazınız. (10P)
    Cevap4.

S5)Yukarıdaki hikâyede yapıya ait unsurlardan hangilerinin olduğunu yazınız.(10P)
    Cevap5.

S6-Yukarıdaki alıntı, hikâyenin serim, düğüm, çözüm bölümlerinden hangisine ait olabilir? Sebepleriyle birlikte yazınız.(10 p)
    Cevap6.

S7. Metinde dil hangi işlevde kullanılmıştır?
    Cevap7.

S8. Metin hangi bakış açısıyla yazılmıştır? ( 10 P)
    Cevap8.

“Her şey her gün değişiyordu. Önce harfler değişmişti, yepyeni bir yazı çıkmıştı. Eski yazı da bir çırpıda ortadan kalkmıştı tabii. Eski ve yeni her konuda yan yana yaşıyor, karşıt anlayışlar birbirini yok etmeye çalışıyorlardı. Aydınlar yeni harflerle basılan kitapları okuyorlar ve kitapların üzerindeki düşüncelerini eski harflerle bir kenara yazıyorlardı. Sonra kelimeler değişti.”
    (Oğuz Atay)
    S9.Yukarıdaki paragrafın temasını yazınız. (10 P)
    Cevap9.

S10. Yukarıdaki metinde dönemin ………………………………………………………. hayatıyla ilgili bilgiler yer almaktadır. Cümlede boş bırakılan yeri anlamlı olarak tamamlayınız