2.Dönem 1.Yazılı Soruları

Konu 'Türk Edebiyatı 9. Sınıf Yazılı Soruları' bölümünde Toгgαи tarafından paylaşıldı.

1. Toгgαи

Toгgαи Özel Üye Özel Üye

25 Ekim 2007

TÜRK EDEBİYAT DERSİ 2. DÖNEM 1. YAZILI SORULARI

1) (30 Puan)
    1. Halk Edebiyatının en yaygın nazım şekillerinden bir tanesi
    2. Yazarı belli olmayan edebi eserlere verilen ad
    3.Parçalar arasındaki uyum
    4. Ölçülü ve kafiyeli, düz yazıya çevrilebilen edebi parçalara verilen isim.
    5. Şairlerin şiirde geçen takma adlarına verilen isim
    6.Duyguları coşkulu bir şekilde anlatan şiir türü
    7. Bakış açısı 8. Modern Türk Edebiyatında kullanılan ölçü çeşidi 9. İki mısradan oluşan şiir bölümlerine verilen isim 10. Mısra sonlarındaki kelime köklerinde seslerin tekrarlanması 11. Şiirin işlediği ana düşünce 12. Divan Edebiyatı nazım şekillerinden bir tanesi
    13. Halk edebiyatında kullanılmış olan ölçü çeşidi 14. Saz eşliğinde söylenen halk şiiri türü

2)İstiklal Marşı konusu bakımından hangi şiir türüne girmektedir?Nedenleriyle açıklayınız.(10)
    3) Aşağıdaki kavramları uygun şekilde eşleştiriniz. (10)
    Masal Göstermeye Bağlı Modern Metinler
    Roman
    Trajedi Anlatmaya Bağlı Metinler
    Mesnevi
    Meddah Göstermeye Bağlı Geleneksel Metinler
    4) “………. Evime dönemedim. Zaten dönemezdim. Vapur da yoktu. Ortalık , oturduğum kanepe de sahiden ağardı.Her şey, gizlice konmuş ampuller nasıl yanarsa, büyük pastaneler de öylece ısınmaya başladı. İnce ince, toz halinde iliklerimi üşüten, içimi kabartan bir yağmur başladı. Ceketimin koluna elimi sürünce, elim yıkanmış gibi ıslaktı. Yoldan geçen halat arabacısına işaret ettim…..”
    Yukarıdaki metnin anlatıcısı, anlatıcı türlerinden hangisine girmektedir? Nedeniyle birlikte açıklayınız. Diğer anlatıcı türlerinin de ismini yazınız. ( 20)
    5)Aşağıdaki boşlukları doldurup, ifadelerin karşısına doğruysa (D), yanlışsa (Y) yazınız.(10)
    Bir edebi metin yazıldığı dönemin gelenekleriyle ilişkili değildir.. ( )
    Anlatmaya bağlı metinlerde zaman kavramı kesin bir tarih olarak verilmek zorundadır. ( )
    Bir metnin anlatıcısı değiştiğinde, anlatım özelliklerinde değişiklik meydana gelmez. ( )
    Anlatmaya bağlı metinlerde kahraman ……………… ve …………….. olarak iki şekilde incelenir.
    6) Olay çevresinde oluşan metinlerden hikaye ve masal arasındaki temel fakları yazınız. (10)
    7)Aşağıdaki metinde hikayeyi oluşturan ögelerden hangisi anlatılmaktadır. Bu ögenin hangi yolla anlatıldığını nedenleriyle birlikte yazınız. (10)
    “… Her sabah Çarşı camiinin arkasındaki harap ahırın önünden, bir serçe sürüsü gibi cıvıldayarak geçerdik. Mektep biraz daha ilerde, alçak duvarlı oldukça geniş avlunun ortasında idi. Tek kattı, etrafında yükselen büyük kestane ağaçlarının birbirine karışmış koyu gölgeleri, bütün çatısını kaplardı. ….”

Dikkat: Yazınızın okunaklı, cümlelerinizin anlaşılır olmasına dikkat ediniz. Başarılar Dilerim.☺