5 sorum var arkadaşlar

Konu 'Tarih - İnkılap Tarihi 10. Sınıf' bölümünde arslanburç tarafından paylaşıldı.

1. arslanburç

arslanburç Üye

10 Mayıs 2009

arkadaşlar acill.. sorularımı cevaplarsanız ço sevinirimm:)
    1)timur'un osmanlı topraklarını yıldırım beyazıt ın oğulları arasında paylaştırmasındaki amacı neler olabilir?
    2)fetret devrinde anadolu ve balkanların durumu karşılaştırıldığında anadolu toprak kayıplarının yaşanmasının nedenleri neler olabilir?
    3)fetret devrinde osmanlı devleti nin balkanlarda önemli bir toprak kaybı yaşanmamasının nedeneri neler olabilir?
    4)bizans ın şehzateleri osmanlı devletine karşı isyan ettirmesinin nedenleri neler olabili?
    5)II.muratın karamanoğulları üzerine sefer düzenlerken devrin alimlerinden fetva almasının nedenleri neler olabilir?
  2. oyunbozan

oyunbozan Üye

9 Ekim 2010
    cevalamaya çalışacağım.. umarım yardımcı olabilirm..

1.) Anadoludaki siyasi birliği iyice karıştırmak ve kardeşlerin arasına bozarak ilerisi için kendine yem olarak düşünmesi.

2.) Jeopolitik konumu dolayısıyla Anadolu'da toprak kayıpları yaşanmıştır. Ayrıca topraklarını kaybeden beyliklerin bir kısmı Timur'dan destek görmüştür.

3.) Tımar sistemi nedeniyle bölgede ekonomik durumun ve siyasi birliğin devam etmesi, Niğbolu savaşından sonra haçlıların kendilerini toplayamaması, fetihlerde yumuşak politikanın izlenmesi ve osmanlı devletinni hoşgörü götürmesi..

4.)iç karışıklılığından faydalanmak istemesi. Örneğin istanbulun kuşatıldığında isyan çıkmasını sağlayıp İstanbul'dan geri dönmelerini sağlamıştır.

5.)Osmanlı ve karamanoğulları kendilerini selçukluların mirasçısı olarak görmekteydi. bu yüzden ikisi de geri adım atmamıştır.

teşekkür butonunu unutmayınız..