7.sınıf genel sorular [Soru & Test]

Konu 'Türkçe Konu Testleri' bölümünde мoʀαoʀ tarafından paylaşıldı.

  1. мoʀαoʀ

    мoʀαoʀ Üye

    Katılım:
    28 Ekim 2008
    Mesajlar:
    990
    Beğenileri:
    634
    Ödül Puanları:
    94

    7. Sınıf Yazılı Soruları - 4
    (Testler - Sorular)
    (Yanıtlar, soruların bitimindedir…)
    [​IMG]
    1. ”Okul,insana doğru şeyler verir.” Cümlesinde

    Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...

    emiş sözcük hangisidir?


    A) Okul B) Verir C) Doğru D) Şeyler



    2. Aşağıdakilerden hangisinde altı çizili sözcük farklı türdendir.?

    A) İhtiyar, kardeşini arıyor.
    B) Genç insan yorulur mu?
    C) Genç sorumluluğunu bilir.
    D) Taşıtlarda yaşlılara yer veriniz.



    3) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde soru sıfatı kullanılamamıştır?

    A) Hangi öğretmen derse gelece k?
    B) Ne iş yapacaksınız?
    C) Sınava kaç gün kaldı?
    D) Siz hangisini alacaksınız?



    4) Hangi cümledeki “ki” ilgi zamiridir?

    A) Yarinki koşuya çok iyi hazırlandım
    B) Ormandaki pınarın suyu buz gibiydi.
    C) Geldim ki tren çoktan kalkmıştı.
    D) Benimkiler daha pahalıdır.




    5) ”Dilinin ucunda olmak” deyiminin anl***** gelmeyen hangisidir?

    A) Söyleyeceğini karıştırmak
    B) Her şeyi söylemek
    C) Söyleyecek gibi olmak
    D) Bir türlü söyleyememek



    6. Hangi tamlamada

    Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...

    den türemiş isim yoktur?


    A) Arabanın boyası
    B) Örgünün kenarı
    C) Geçim derdi
    D) Görgü kuralı




    7. ”Hasta ol benim için ,öleyim senin için” atasözündeki edatın görevi nedir?

    A) Neden ilgisi kuruyor.
    B) Araç ilgisi kuruyor.
    C) Yön ilgisi kuruyor.
    D) Eşitlik ilgisi kuruyor



    8. Hangi cümlede bağlaç yoktur?
    A) İşler bitmediği için Pazar günü de çalıştım.
    B) Demek ki sizin de gideceğiniz doğruymuş.
    C) Otobüsün arkasından koştum ama yetişemedim.
    D) Bütün çabalarına rağmen dereceye giremedi.



    9. ”En az kırk yıl güneşte pişmeden bu sulu meyve ballanmaz.”cümlesinde ismin hangi halleri vardır?
    A) Yalın hali , -i hali
    B) -de hali ,-den hali , -i hali
    C) Yalın hali , -de hali
    D) Yalın hali , -de hali, -den hali



    10. Hangi cümlenin öğelerine ayrılışında yanlışlık yapılmıştır?
    A) Sabah erken kalkınca / elimi yüzümü/ yıkarım.
    B) Ankara’ya / otobüsle / akşam / gideceğiz.
    C) Kuşlar / bahar gelince / dallara/ yuva yaparlar.
    D) Öğrenciler / sınıfta / birlikte / dersi / dinliyorlar.

    ...Yanıtlar…
    | 1)A | 2)B | 3)D | 4)D | 5)B |
    | 6)A| 7)A | 8)D | 9)B | 10)C |

    --------------------------------------------------------------

    1) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ad tamlaması nesne görevindedir ?

    A) Çocuğun elinde kalınca bir kitap vardı.
    B) Yazdığı şiirlerden hiç zevk almıyordum.
    C) Türkçe ödevimi az önce bitirdim.
    D) Reşat Nuri'nin yazılarında buram buram Anadolu vardır.

    2) Özneler, her zaman açık olmaz. Kimi zaman yüklemdeki kişi eklerinde gizlenir.

    Aşağıdaki seçeneklerin hangisinde böyle bir özne vardır ?

    A) Çocuklar karnelerini alınca çok sevindiler.
    B) Kıbrıs sorunu gerginliğe yol açtı.
    C) Anadolu insanı zeki ve beceriklidir.
    D )Yolda yürürken bir tanıdığa rastladım.

    3) “En büyük bilgi, bilgi diye bilinenlerden daha başka bilgilerin de olduğunu bilmektir.”

    Yukarıdaki cümlenin anlamı, aşağıdakilerden hangisine en yakındır ?

    A) Bildiklerimiz, bilmemiz gerekenlerin pek az bir kısmıdır.
    B) Bilginin sınırsızlığını bilmek, bilinenlerin en değerlisidir.
    C) Yeni şeyler öğrenmek, yeni bilgilerle donanmak yaşamı sevdirir insana.
    D) En büyük bilgi, bilineni başkalarına öğretmektir.

    4) Aşağıdaki cümlelerden hangisinin yükleminde anlam kayması vardır?

    A) Yaz kış her sabah evden aynı saatte çıkıyor.
    B) Ben de bu şiiri ezberlemeye çalışıyorum.
    C) Ağaçların arasından sızan ısığı siz de görüyor musunuz?
    D) Metin, çocuklarla bahçede top oynayacak birazdan.

    5) “Kardeşim, toplantıdan hemen sonra gitmek istediğini kulağıma yavaşça fısıldadı.” Cümlesinde aşağıdaki sözcüklerden hangisi gereksizdir?

    A) Kardeşim B) hemen
    C) yavaşça D) kulağıma

    6) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde hem yapım, hem de çekim eki almış bir sözcük kullanılmıştır ?

    A) Çocuklar yeni okullarına yarın gidecekler.
    B) Selim'den borç para isteyince hemen verdi.
    C) Evi temizleme işi yine bana kaldı.
    D) Çocuk, masadan kitapları alıp, çantaya koydu.

    7) “( I ) Apaydınlık bir gece... ( II ) Açık pencereden şarkı sesleri geliyor. ( III ) Gölgemiz bir boşluk içinde, bütün manzara tertemiz görünüyor. ( IV ) Birkaç adam bize doğru yaklaşıyor.”

    Numaralanmış cümlelerin hangisinde farklı bir duyu organının kullanımı söz konusudur?

    A) I B) II C) III D) IV

    8) “Besbelli denizden çıkıp
    Kıyılar boyunca gitmiştir.
    Tuz kokusu, katran kokusu, ter kokusu
    Yüreğini allak bullak etmiştir.”

    Yukarıdaki dizeler konusuna göre hangi şiir türüne girer?

    A) Lirik B) Epik
    C) Pastoral D) Didaktik

    9) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir adlaşmış sıfat kullanılmıştır ?

    A) Sıcak havalara hiç dayanamam.
    B) Açık havada epeyce dolaştık.
    C) Sarı saçları omuzlarına dökülürdü.
    D) Çalışkanlar kazanır derler ki doğrudur.


    10) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde -den eki ad durum eki olarak kullanılmamıştır ?

    A) Bu haberi kardeşimden duydum.
    B) Toplantı bitince salondan hemen uzaklaştı.
    C) Sıradan insanları bir türlü kabullenemiyorum.
    D) Çalıştığı iş yerinden kovulmuş.

    11) “Dili tutulmak” ile “dili çözülmek” deyimleri arasında anlamca bir ilişki vardır.

    Aşağıdakilerden hangisinde buna benzer bir ilişki vardır ?

    A) Eli tutulmak-eli bağlanmak
    B) Kulağı çekilmek-kulağına küpe olmak
    C) Gözleri yaşarmak-gözleri kararmak
    D) Ayağını kesmek-ayağını alıştırmak

    12) “-lik eki çoğunlukla addan ad türetir. Bazen de addan sıfat türetir.”

    Hangi cümle bunu örneklendirir ?

    A) Banu'nun gelinliğini çok güzel dikmişler.
    B) Evlatlık alabilmek için iki yıl daha bekleyecekler.
    C) Gelecekte yapmak istediği tek meslekmiş mimar-lık.
    D) C*****n avlusunda yüzyıllık bir ağaç var.

    13) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “tamlayan ve tamlanan” yer değiştirmiştir?

    A) Bir çocuk sesi duyulur ta uzaklardan.
    B) Gittikçe artıyordu odanın sıcaklığı.
    C) Kitabın kapağını bir güzel yırtmış.
    D) Buralardan geliyor kokusu ıhlamurun.

    14) “Güçlü bir karikatürün yazıya ihtiyacı yoktur. Anlatılmak istenen düşünce ya da espri, çizgilerle anlatıldığı oranda karikatür güçlenir; sanatsal boyutuna ulaşır.”

    Parçaya göre güçlü bir karikatürün en önemli özelliği aşağıdakilerden hangisidir?

    A) Sanat değeri taşımış olması
    B) Gülmece anlamının olması
    C) Söze yer vermemesi
    D) Az çizgiyle çok şey anlatıyor olması

    15) “Oysa o polisi gördükten sonra bağırmaya başlamış.” cümlesindeki anlam karışıklığını gidermek için, hangi sözcükten sonra virgül ( ,) getirilmelidir?

    A) o B) polisi
    C) sonra D) bağırmaya



    16) “Size mutlaka geleceğim.” cümlesine altı çizili sözcüğün kattığı anlam, aşağıdakilerden hangisinde vardır ?

    A) Çocuk, ağlatılmadan güzelce yıkanacak.
    B) Kaça çıkarsa çıksın, bu evi yapacak.
    C) Anılarının hepsini size anlatacak.
    D) Böyle fırtınalardan sonra yağmur başlar.

    17) “Büyük sanatçılar, doğdukları ülkenin kişisi olmaktan çıkar, tüm insanlığın ortak malı olurlar.”

    Bu cümleyle anlatılmak istenen, aşağıdaki-lerden hangisidir?

    A) Sanatın özgünlüğü
    B) Sanatın evrenselliği
    C) Sanatın kişiselliği
    D) Sanatın saygınlığı

    18) Aşağıdaki cümlelerin hangisinin yüklemi “geniş zamanın hikayesi” olarak kullanılmıştır?

    A) Yaşar Kemal, gençlik yıllarında günde bir kitap okurmuş.
    B) Söğüt dallarından atlar yapar, cirit oynardık.
    C) Balıkçı teknelerinin üstünde martılar uçuşuyordu.
    D) Kardeşim gelirse beni aramasını söyler misin ?

    19) Aşağıdakilerin hangisinde soru anlamı bir zamirle sağlanmıştır?

    A) Böyle düşünen kaç insan var ki?
    B) Burada olduğumu size kim söyledi?
    C) Ayşe de bizimle gelecek mi ?
    D) Hangi çocuğun geldiğini biliyor musun?

    20) “-ki” ekinin eklendiği sözcük aşağıdaki cümlelerin hangisinde sıfat göreviyle kullanılmamıştır ?

    A) Buradaki insanlar ne kadar da konuksever.
    B) Bizim ev, sizinki kadar büyük değil.
    C) Dünkü maçı izlediniz mi ?
    D) Gökyüzündeki kuşlar kadar özgürüm artık.

    ---------------------------------------------------------------------

    1.”Soğuk”sözcüğü aşağıdaki cümlelerin hangisinde “Soğuk, iliklerimize kadar işlemişti.”cümlesindeki anlam ve göreviyle kullanılmıştır?
    A)Soğuk davranışlardan pek hoşlanmam.
    B)Dışarıda müthiş bir soğuk vardı.
    C)O gün, dostumuz bizi soğuk karşıladı.
    D)Karayel soğuk bir rüzgar çeşididir.

    2.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde altı çizili sözcük ad durum ekini almıştır?
    A)Öğretmeni dün çok kızdırdılar.
    B)Öğretmeni az önce yolda gördüm.
    C)Öğretmeni bulursam kitabı veririm.
    D)Öğretmeni gerçekten çok iyi bir insan.

    3.Aşağıdakilerin hangisinde cevap cümlesi taml***** düşmüş bir ad tamlamasıdır?
    A)-Bu sizin neyiniz?
    -Kardeşim.
    B)-Yarın nereye gideceksin?
    -Köye.
    C)-Orada kimi göreceksin?
    -Ayşe’yi.
    D)-Bu cetvel kimin?
    -Onun.

    4.”-lik”ekiyle türetilmiş sözcüklerden hangisi türce diğerlerinden farklıdır?
    A)Elbiselik kumaş almak için çıktılar.
    B)Konuşmasındaki incelik dikkati çekti.
    C)Yalnızlık ona güven duygusu kazandırdı.
    D)Kitaplık eski yerine konulsun.

    5.Aşağıdaki cümlelerde geçen niteleme sıfatlarından hangisi durum bildirmektedir?
    A)Şu kahverengi çizgili gömlek pek güzel.
    B)Onun çalışkan biri olduğunu bilmezdim.
    C)Mutfağa yuvarlak bir masa almalıyız.
    D)Elinde,uzunca bir değnek vardı.

    6.”Kalktığımda yağmur dinmişti.Yağmurun gece,evimizin teneke d***** hızlı hızlı düşmesi beni epey korkutmuştu.Üç dört gün kapıdan dışarıya çıkamayacağımı sanmıştım.Ama durmuştu işte,sıcak bir rüzgar esiyordu şimdi lodos filan olmalıydı.”
    Bu parçanın anlatımında ayrıntıların seçiminde aşağıdaki duyuların hangisinden yararlanılmamıştır?
    A)İşitme
    B)Görme
    C)Koklama
    D)Dokunma

    7.Aşağıdaki atasözlerinin hangisinde ulama vardır?
    A)Dayıya yeğen gerek, gemiye yelken kürek.
    B)Atalar sanatı oğla mirastır.
    C)Aslan ağzından yiyecek alınmaz.
    D)Allah sabırlı kulunu sever.

    8. Akdeniz ufkundan esen bu yelde,
    Şu akşam ufkunun menekşe rengi,
    Narlı bahçelerde çocukluk sesim,
    Saf,sedef köpüklü çocukluğum var.
    Yukarıdaki dizelerde, aşağıdaki ses olaylarından hangisi yoktur?
    A)Ses düşmesi
    B)Ses türemesi
    C)Ulama
    D)Ünsüz yumuşaması

    9. “Kimi bitkiler, kış mevsiminin sert soğuklarından korunmak zorundadır.”cümlesinin öğe sıralanışı aşağıdakilerden hangisidir?
    A)Özne-zarf tümleci-yüklem
    B)Özne-dolaylı tümleç-yüklem
    C)Özne-nesne-dolaylı tümleç-yüklem
    D)Nesne-özne-yüklem

    10.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ,ünsüz düşmesine uğrayan bir sözcük vardır?
    A)Sabahleyin ufka doğru baktım.
    B)Yollar yılan gibi kıvrılıyordu.
    C)Çağrı cihazını kaybettim.
    D)Küçücük çocukla inatlaşıyor.


    CEVAP ANAHTARI
    1)B 2)D 3)D 4)A 5)B 6)C 7)C 8)B 9)B 10)D
  2. мoʀαoʀ

    мoʀαoʀ Üye

    Katılım:
    28 Ekim 2008
    Mesajlar:
    990
    Beğenileri:
    634
    Ödül Puanları:
    94
    1-Aşağıdakilerden hangisinde “-lik” eki somut bir isim meydana getirmiştir ?
    a)İyilik
    b)Kıskançlık
    c)Şekerlik
    d)Bencillik

    2-Aşağıdaki cümlelerde altı çizili sözcüklerden hangisi gerçek anlamında kullanılmıştır ?
    a)Dağın etekleri karla kaplıydı.
    b)Yemeğin içine beş diş sarmısak kattım.
    c)İki gözlü bir evimiz var.
    d)Uzun parmakları ve iri elleri var.

    3-Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ikileme bir zarf olarak kullanılmıştır ?
    a)Pırıl pırıl bulutlar var gökyüzünde
    b)Yol boyunca sıra sıra ağaçlar yer alıyor.
    c)O için için ağlıyordu.
    d)Ağaçlarda sarı sarı limonlar var.

    4-Aşağıdaki cümlelerde altı çizili sözcüklerin hangisi “ünsüz benzeşmesi” ne örnek olamaz ?
    a)Bu yapışkan pek kaliteli değil.
    b)Milletçe bu konuda ortak hareket etmeliyiz.
    c)Aşırı sıcaktan dolayı bunalmıştım.
    d)Çocukcağız günlerdir onu ekliyor.

    5-“Kendileri okuma fırsatı bulamayan anne ve babalar, çocuklarını okula gönderip onların okumasını çok isterler.” Cümlesinde özne aşağıdakilerden hangisidir ?
    a)Kendileri
    b)Kendileri okuma fırsatı bulamayan anne ve babalar
    c)Çocuklarını
    d)Anne ve babalar

    6-Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “Öğrenci” kelimesi belirtili nesne görevinde kullanılmıştır?
    d)Öğrencileri bahçede sıraya geçirdi.
    b)Öğrencilere karnelerini verdi.
    c)Öğrenciler onu görünce sevindiler.
    a)Öğrencilerle gezmeye gittik.

    7-“Yalnız” kelimesi aşağıdaki cümlelerin hangisinde bağlaç olarak kullanılmıştır ?
    a)Yalnız gezmeyi tercih ederim.
    c)Günlerce yalnız bir kişi olarak durdum.
    B)Onu evde yalnız bırakmışlar.
    d)Oraya gideceksiniz,yalnız beni de götüreceksiniz.

    8-Aşağıdaki cümlelerin hangisinde edat vardır ?
    a)Odanın içini temizledim.
    b)Önce sütünüzü için sonra yatarsınız.
    c)Kardeşi için elinden geleni yapmıştı.
    d)Beklemekten içimiz sıkılmıştı.

    9-Aşağıdaki cümlelerin hangisinde soru anlamı bir zarfla sağlanmıştır ?
    a)Eğlenceye sende gelecek misin ?
    b)Ne zaman okullar tatil olacak ?
    c)Hangi hafta yazılı yapılacak ?
    d)Hangisini daha çok beğeniyorsun ?

    10-Aşağıdakilerden hangisi “çalışıyorum” fiilinin olumsuz soru şeklidir ?
    a)Çalışmıyorum.
    b)Çalışıyor muyum ?
    c)Çalışmıyor mu ?
    d)Çalışmıyor muyum ?


    Cevap Anahtarı :
    1-c 6-a
    2-d 7-d
    3-c 8-c
    4-d 9-b
    5-b 10-d


    ---------------------------------------------------------------------------------
    )Aşağıdaki cümlelerin hangisinde mecazlı bir anlatım yoktur?
    A)Okumaya öyle açlar ki kitap yetiştiremiyoruz.
    B)Konuşmacı,dinleyicilerin alkışlarıyla iyice açıldı.
    C)Kullandığı ağdalı dil,anlaşılmasını güçleştiriyor.
    D)Ülkenin kültürel açılımı bence olumlu.

    2) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde terim anlamlı sözcük yoktur ?
    A)Göller yöresinde birçok düden bulunur.
    B)Osmanlılarda dirlik gelirleri önemliydi.
    C)Okyanus kıyılarında gelgitlere daha çok rastlanır.
    D)İnsanların ayak izleri kayalıkta seçiliyordu.

    3)Aşağıdaki dizelerin hangisinde küçük ünlü uyumuna uymayan bir sözcük vardır?
    A)Hadi bakalım başla işine
    B)İlk vapuru,ilk treni
    C)İlk uçağı kaldır
    D)Dünyamızın çarkı dönsün

    4)Aşağıdaki eklerden hangileri Büyük Ünlü Uyumu Kuralını bozar?
    A)-gen,-ce
    B)-ki,-( ) mtrak
    C)-ler,-de
    D)-( ) nci,-li

    5)Aşağıdaki sözcüklerden hangisi yapıca diğerlerinden farklıdır?
    A)dize
    B)silgi
    C)söze
    D) yazar

    6)Aşağıdaki atasözlerinden hangisinde türemiş sözcük yoktur?
    A)Abdalın dostluğu köy görününceye kadar.
    B)Babanın sanatı oğula mirastır.
    C)Çıkmadık candan umut kesilmez.
    D)Davulun sesi uzaktan hoş gelir.

    7)Aşağıdaki cümlelerin hangisinde birden çok Ad Tamlaması vardır?
    A)Kollarını havaya kaldırarak mahzende dört döndü.
    B)****ğin altında durarak güneş ışığını seyretti.
    C)İspanya kıyılarında güzel bir tatili hak ediyordu.
    D)Ortalık yerdeki çimenliğin çevresinde dolaşmış.

    8)Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ilgi adılı vardır?
    A)Öndeki araba trafik kurallarına uymuyor.
    B)Çocuk,önceki düşüncesini değiştirdi.
    C)Karşıdakiler hiç durmadan gülüyor.
    D)Sorudaki yanlışlığı hemen fark etti.

    9)Aşağıdaki cümlelerde geçen eylemlerin hangisi edilgen- geçişsiz çatılıdır?
    A)Bu işin nedenini soruyorum.
    B)Böyle kişilerle kolay anlaşılmaz.
    C)Evin kapısını kilitledi.
    D)Onunla saatlerce,bıkmadan söyleşiyorum.

    10)aşağıdakilerin hangisinin yüklemi,birleşik zamanlı bir eylem değildir?
    A)Üzüntüsüne üzüntü katardı.
    B)Sebzelerin en tazelerini seçerdi.
    C)Saçları genç yaşında ağardı.
    D)Kahvaltıda süt içerdi.

    1 D,
    2 D,
    3 B ,
    4 B ,
    5 C,
    6 B ,
    7 B,
    8 C,
    9 B ,
    10 C

    _______________________________________________________________________
  3. мoʀαoʀ

    мoʀαoʀ Üye

    Katılım:
    28 Ekim 2008
    Mesajlar:
    990
    Beğenileri:
    634
    Ödül Puanları:
    94
    1-‘‘Bozmak’’sözcüğü aşağıdaki cümlelerden hangisinde ‘‘geçersiz bir duruma getirmek’’ anlamında kullanılmıştır?
    A.Adamcağızı fena bozdunuz.
    B.Adamcağız politika ile bozmuş.
    C.Eskileri bozuyor, çocuklarını, eşini giydiriyor.
    D.Akşama doğru geldi, pazarlığı bozduğunu söyledi.

    2-‘‘Çekmek’’ sözcüğü aşağıdaki cümlelerde kaç değişik anlamda kullanılmıştır?
    - Kapıyı şiddetle çekerek evden çıkıp gitti.
    - Sünger bütün suyu çekti.
    - Ekini tarladan çektiklerini söyledi.
    - İp yeterince çekmediği için, ipe asılan çamaşır yere değdi.
    - Onun bütün masraflarını ben çekiyorum.
    A. 2
    B. 3
    C. 4
    D. 5

    3-‘‘Koparmak’’ sözcüğü aşağıdakilerden hangisinde ‘‘ilgisini kesmek, önem vermemek’’ anlamındadır?
    A.Meyvayı kopardılar dalından.
    B.Çiçek koparmak isteyince beni çağırdı.
    C.Zehra avcunu yüzüne kapadı, kısa, keskin bir çığlık kopardı.
    D.Sana karşı içimde iki katlı bir ana yüreği var; işte onu koparıp atamıyorum.

    4-Aşağıdakilerin hangisinde soru anlamı zamirle sağlanmamıştır?
    A.Bu geçen de kim?
    B.**üm insanı nerede yakalar?
    C.Gözü yaşlı kaç tane anne var?
    D.Bu duvarı kim yıkmış?

    5-‘‘Bu sorunun cevabını da sarışın versin.’’
    cümlesinde hangi sözcük sıfatken isim gibi kullanılmıştır?
    A.Bu
    B.Soru
    C.Cevap
    D.Sarışın

    6-Aşağıdaki altı çizili sözcüklerden hangisi isimden türemiş bir fiil değildir?
    A.Havalar iyice ısındı.
    B.Çocuğun konuşması düzeliyor.
    C.Çiçeklerimi arada bir suluyorum.
    D.Güneş ufuktan şimdi doğar.

    7-Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yüklem edilgen çatılı bir fiildir?
    A.Güneş ufuktan göründü.
    B.Yağmurun altında ıslandı.
    C.Akşam ezanı okundu.
    D.Parkta biraz dinlendim.

    8-Aşağıdakilerin hangisinde tamlayanı düşmüş isim tamlaması vardır?
    A.İyi dost kara günde belli olur.
    B.Köpek, sahibini ısırmaz.
    C.Adam olana bir söz yeter.
    D.Bir dost kırk yılda kazanılır.


    9-Aşağıdaki kelimelerden hangisi hem büyük hem de küçük ünlü uyumuna uymaz?
    A.köprüler
    B.yiyor
    C.yokuşun
    D.anladı


    10-Yeni şiir ne istiyor ( ) Hemen söyleyeyim ( ) Eskiyi yıkmak ( ) Çünkü her yeni sanat hareketi eskiyi yıkmakla başlar ( )
    Parçada boş parantezle belirtilen yerlere aşağıdaki işaretlerden hangileri getirilmelidir?
    A.(?), ( : ), (.), (.)
    B.(?), (.), (.), (.)
    C.(?), ( ; ), (…), (.)
    D.(?), ( : ), ( ; ), (.)

    11-‘‘Sıkı, geniş, kısa, kalın, bol’’ kelimelerinden ikisinin birden karşıt anlamlısı aşağıdakilerden hangisidir?
    A.Gevşek
    B.İnce
    C.Uzun
    D.Dar

    12-Aşağıdakilerden hangisi somut bir kavramı ifade eder?
    A.Kalabalık
    B.Sıkıntı
    C.Mutluluk
    D.Düşünce

    13-‘‘Aşağı – yukarı’’ sözcükleri arasındaki ilişkinin zıddı, aşağıdakilerden hangisinde vardır?
    A.Güzel - çirkin
    B.Sevinçli - üzüntülü
    C.Islak - yaş
    D.Ağlamak – gülmek

    14-Aşağıdaki atasözlerinden hangisinde zamir kullanılmamıştır?
    A.Kimse ayranım ekşi demez.
    B.Herkes kendi huyunu beğenir.
    C.Her şeyin bir vakti vardır.
    D.Meyvenin kurdu içinden olur.

    15-‘‘İlerideki yıllarda bu şehir bizden bir parça olacak.’’
    cümlesinde altı çizili sözcüklerin türü, aşağıdakilerin hangisinde verilmiştir?
    A.Zamir, isim, sıfat
    B.Sıfat, isim, sıfat
    C.Sıfat, isim, isim
    D.Zamir, isim, zamir

    16-Aşağıdaki fiillerden hangisinin kipi diğerlerinden farklıdır?
    A.Kımıldatmaz
    B.Susmazlar
    C.Çalışmam
    D.Gelmeyeyim

    17-‘‘Saçmalamamalısınız’’ fiilinin çatı özellikleri, aşağıdakilerin hangisinde doğru olarak verilmiştir?
    A.Etken - geçişsiz
    B.Edilgen - geçişsiz
    C.Dönüşlü - geçişli
    D.İşteş – geçişsiz

    18-Aşağıdaki birleşik kelimelerden hangisi, isim tamlaması biçiminde yapılmıştır?
    A.mirasyedi
    B.vatansever
    C.çöpçatan
    D.ayakkabı

    19-Aşağıdakilerin hangisinde ünsüz düşmesinin örneği vardır?
    A.Bebeğin minicik elleri vardı.
    B.Azıcık gayret etsen kazanacaksın.
    C.Kitaplarını okulda kaybetmiş.
    D.Pazartesi günü yazılımız var.

    20-‘‘Olmak’’ yardımcı fiili, aşağıdaki kelimelerin hangisi ile kullanıldığında bitişik yazılır?
    A.kayıp
    B.hasta
    C.yardımcı
    D.memnun
    Son düzenleyen: Moderatör: 10 Mayıs 2009
  4. мoʀαoʀ

    мoʀαoʀ Üye

    Katılım:
    28 Ekim 2008
    Mesajlar:
    990
    Beğenileri:
    634
    Ödül Puanları:
    94
    1. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “azarlama” anlamı vardır?

    A) Bu romanları beğenmedin mi yani!
    B) Senin yaptığın da iş mi yani?
    C) Yeni ayakkabılarını beğeniyor musun?
    D) Dünkü filmi beğendin mi?

    2. İş işten geçti artık…….

    Yukarıdaki cümlenin aşağıdakilerden hangisiyle tamamlanması uygun düşmez?

    A) gelse de olur gelmese de.
    B) belki kendisine yardım edebiliriz.
    C) kurtulma ümidi kalmadı.
    D) yetişsek de bir şey yapamayız.


    3. Aşağıdaki ifadelerin hangisinde “endişe” ve
    “merak” anlamı vardır?

    A) Bu ne biçim söz öyle.
    B) Hava da bozdu, niye gelmediler acaba?
    C) Demek yemeğe gelmeyecekler öyle mi?
    D) Aman Yarabbi! O ne müthiş haber.

    4.Şair için aşağıdakilerden hangisi söylenemez?

    A) Yalnızlık çektiği
    B) Hasretle dolu olduğu
    C) Büyük şehre alışamadığı
    D) Dertleşerek ferahladığı


    5. 1. Neden?
    2. Okula beraber gi****m diye sana uğradım.
    3. ***! Geçmiş olsun.
    4. Sen bugün yalnız gideceksin okula.
    5. Hastayım. Doktor dışarı çıkmamı yasakladı.

    Sıralama nasıl olursa metin, iki kişinin
    konuşması haline gelir.

    A) 5-3-2-4-1
    B) 2-4-1-5-3
    C) 2-3-4-1-5
    D) 4-1-2-5-3


    6. Bu parçada, aşağıdaki düşüncelerden hangisi
    vurgulanmıştır?

    A) Bilgiler yararlandıkça değer kazanır.
    B) Bilgilerin çoğalması zamanla olur.
    C) Kolay ulaşılan bilgi çok kullanılandır.
    D) Bilgilerin incilerden daha değerlidir.

    7. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “heyecan” anlamı
    vardır?

    A) İçeri girince herkes ayağa kalktı.
    B) Öğrenciler bahçede hemen sıra oldular.
    C) Öğrencilerle tanışmak için can atıyordum.
    D) Sınava girmekten vazgeçtim.


    8. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yansıma bir sözcük
    vardır?

    A) Işık çocuğun gözlerine vuruyor.
    B) Bir an garip bir ses duyduk.
    C) Arıların vızıltısı bir musiki oluşturuyor sanki.
    D) Toprakla uğraşmaktan zevk alırdı.


    9. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “-cık” eki
    küçültme anlamı katmamıştır?

    A) Kardeşinin elleri küçük küçücüktü.
    B) Ufukta bir tepecik ve arkasında bizim ev var.
    C) Bademciklerin yine mi şişti?
    D) Küçücük boyuyla ata binmeye çalışıyor.


    10. Aşağıdaki sözcüklerden hangisi somuttur?

    A) Vicdan
    B) Mutluluk
    C) Başarı
    D) Sözlük


    11. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde belirtili ad
    tamlaması yoktur?

    A)Vapurun bacası artık görünmez oldu.
    B)Yakında özel radyolara yayın yasağı konulacak.
    C) Kahvenin önünde birçok adam toplanmıştı.
    D) Ülkemizin sınırlarını Mehmetçikler koruyor.



    12. “Aaa! Yağmur yağıyor.”
    “Öff... Yetişir artık.
    “ Hey gidi günler…”
    Verilen cümlelerde, aşağıdakilerden hangisi
    yoktur?

    A) Özlem
    B) Beğenme
    C) Şaşma
    D) Usanç (Bıkma)

    13. Aşağıdaki sözcüklerden hangisi türemiştir?

    A) coşku
    B) yaprağı
    C) merdivenler
    D) tabakta

    14. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde altı çizili
    sözcüklerde meydana gelen ses olayı farklıdır?

    A) Soğuktan burnu kıpkırmızı olmuştu.
    B) Bu konuda senin de fikrini almak istiyorum.
    C) Karşımda büyücek bir bina var.
    D) Omzum nasıl tutuldu, bir bilsen.

    15. “ Karacaoğlan (1606-1698) halk şiirimizin en
    kuvvetli saz şairlerindendir. Adana’nın Bahçe
    ilçesinin Farsak köyünde doğmuştur. Yaşadığı
    çevreyi ve insanları çoşkun bir şekilde anlatmıştır.”

    Cümleleriyle başlayan bu yazının türü
    ne olabilir?

    A) Söyleşi
    B) Anı
    C) Biyografi
    D) Deneme

    16. “ Müze salonlarındaki Türk halıları, birer birer
    gözümün önünden geçti.”cümlesinin ögeleri
    aşağıdakilerden hangi seçenekte doğru
    verilmiştir?

    A) Özne-Zarf tümleci- Dolaylı tümleç -Yüklem
    B) Nesne-Özne- Zarf tümleci-Yüklem
    C) Zarf tümleci- Özne-Dolaylı tümleç
    D) Özne-Nesne-Zarf tümleci-Yüklem


    17. Güneş geçer gider kararır dağlar,
    Üçgözler üstünde yıldızlar ağlar,
    Bin türlü yolları sılaya bağlar,
    Telleri sızılı sazda sen varsın.

    Yukarıdaki dörtlükte aşağıdakilerden hangisi
    kişileştirilmiştir?

    A) Dağlar
    B) Güneş
    C) Yıldızlar
    D) Yol



    18. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yazım yanlışı
    vardır?

    A) Kentin sokakları güzel mi güzeldi.
    B) Mustafa Kemal “Atatürk” soyadını 1934’de aldı.
    C) Onu görünce öyle şaşırdım ki anlatamam.
    D) Okulun bahçesini de şöyle boyayalım.

    19. İkindi sıralarında Aksel’in annesi( )
    ( ) Haydi bakalım ( ) Ellerinizi yıkayıp sofraya
    buyurun ( ) dedi.

    Yukarıdaki parantezli () yerlere hangi işaretler
    konmalıdır?

    A)(.) (-) (!) (.)
    B)( : ) (-) (!) (,)
    C)( ; ) (-) (,) (.)
    D)( : ) (-) ( ; ) (!)

    20. Aşağıdaki ikilemelerden hangisi diğerlerinden farklı bir şekilde kurulmuştur?

    A) Abuk subuk konuşmasına kızdım.
    B) Üzerine doğru dürüst bir şeyler al.
    C) Yalan yanlış şeyler söylüyordu.
    D) Eş dost o gün bir araya geldik.




    CEVAP ANAHTARI

    1) B
    2) B
    3) B
    4) D
    5) B
    6) A
    7) C
    8) C
    9) C
    10) D
    11) B
    12) D
    13) A
    14) C
    15) C
    16) A
    17) C
    18) B
    19) B
    20) A
  5. мoʀαoʀ

    мoʀαoʀ Üye

    Katılım:
    28 Ekim 2008
    Mesajlar:
    990
    Beğenileri:
    634
    Ödül Puanları:
    94
    Aynı sorular varsa söyleyin düzelteyim not : alıntıdır emege saygı demiyorum
  6. мoʀαoʀ

    мoʀαoʀ Üye

    Katılım:
    28 Ekim 2008
    Mesajlar:
    990
    Beğenileri:
    634
    Ödül Puanları:
    94
    1)“Kara”kelimesi aşağıdakilerin hangisinde terim olarak kullanılmıştır?
    A)Alnımıza sürülen bu karayı nasıl temizleriz?
    B)Karadır kaşların ferman yazdırır.
    C)Kara bahtım,kem talihim,taşa bassam iz olur.
    C)Ancak üç ay sonra karaya çıkabildik.

    2)“İnmek”sözcüğü aşağıdaki cümlelerde kaç değişik anlamda kullanılmıştır?
    1.Yağmurdan duvar inmiş.
    2.Çocuk,ağaçtan zorlukla indi.
    3.Haberi duyunca yüreğine indi.
    4.Şehre varınca otele indi.
    A) 1
    B)2
    C)3
    D)4

    3)Aşağıdaki cümlelerin hangisinde karşıt anlamlı sözcükler yoktur?
    A)Her inişin bir çıkışı vardır.
    B)Her çok,azdan olur.
    C)Ağacın yemişini ye,kabuğunu soyma.
    D)Akıllı köprüyü arayana dek,**** suyu geçer.

    4)“Dün gece İzmir’de ısı sıfırın altında eksi üç derece dolaylarındaydı.”
    Yukarıdaki cümleden hangi kelime çıkarılırsa cümlenin anlamı bozulmaz?
    A)gece
    B)eksi
    C)derece
    D)ısı

    5)“de” bağlacı verilen cümlelerin hangisinde “başkalarına yaptığım gibi”anlamını içermemektedir?
    A)Sana bir de kitap alalım.
    B)Bir kitap da sana alalım.
    C)Sana da bir kitap alalım.
    D)Bir tane de kitap sana alalım.

    6)Aşağıdaki deyimlerden hangisi “sadece kendi bildiğini yapmak,başkalarını dinlememek”anlamını vermektedir?
    A)Burnu havada olmak
    B)Burnu Kaf Dağı’nda olmak
    C)Burnundan kıl aldırmamak
    D)Burnunun dikine gitmek

    7)“Dışarı”sözcüğü hangi seçenekte yer yön zarfı olarak kullanılmıştır?
    A)Babası eve almadığı için dışarıda kalmış.
    B)Dışarı çıkmayın,öğretmen kızıyor çünkü.
    C)Bu otobüsler dışarı hatlarda çalışacak.
    D)Dışarısı kardan görünmüyor.

    8) “Olayı öğrenince son derece kızdı.”
    Cümlesinde altı çizili sözcük öbeğinin belirteç olarak görevi,aşağıdakilerden hangisidir?
    A)durum zarfı
    B)yer zarfı
    C)soru zarfı
    D)nicelik zarfı

    9)Aşağıdaki cümlelerin hangisinde altı çizili sözcüğün yazımı yanlıştır?
    A)Bu ay soğuk günler geçirdik.
    B)Artık dünya teknolojide hızla ilerliyor.
    C)Uzaydan dünyanın fotoğrafları çekiliyor.
    D)Oturma odamızı güneş iyice ısıttı.

    10)Aşağıdakilerin hangisinde ortak özne kullanılmamıştır?
    A)Öğretmen soruları okudu ve yanıtladı.
    B)Kitabı okudu,sonra müzik dinledi.
    C)Orhan’ın yüreği yurt sevgisiyle doluydu.
    D)Çocuk kapıdan içeri girdi;salona yöneldi.


    CEVAP ANAHTARI:
    1.C,
    2.D,
    3.C,
    4.B,
    5.A,
    6.D,
    7.B,
    8.D,
    9.C,
    10.C
  7. мoʀαoʀ

    мoʀαoʀ Üye

    Katılım:
    28 Ekim 2008
    Mesajlar:
    990
    Beğenileri:
    634
    Ödül Puanları:
    94
    1)“Evlerle ağaçlar orada ne güzel kaynaşmış” cümlesinden çıkarılacak en doğru yargı aşağıdakilerden hangisidir?
    a) Evlerin ve ağaçların çok olduğu
    c) Evlerle ağaçların uyum içinde olduğu
    b) Evlerin ağaçlar tarafından gizlendiği
    d) Evlerin ağaçlara bitişik olduğu

    2)“Acı” sözcüğü aşağıdaki cümlelerin hangisinde mecaz anlamda kullanılmamıştır?
    c) Acı poyraz kuvvetle esiyordu
    c) Acı kahvesini yudumluyordu
    d) Acı sözlerle kalbini kırdı
    d) **üm acısını yüreğinde hissetti

    3)Aşağıdaki sözcüklerden hangisinin sesteşi vardır?
    e) Okul
    c) Kitap
    f) Gül
    d) Çanta



    4)Aşağıdaki kelimeler zıt anlamları ile birlikte karışık olarak verilmiştir. Zıt anlamı olmayan kelime hangisidir.
    “ uzak-kaçmak-kolay-ileri-uzun-kapamak-büyük-yakın-zor-geri-kısa-açmak-küçük”
    g) kapamak
    c) uzun
    b) zor
    d) kaçmak

    5- Aşağıdaki cümlelerin hangisinde birbiriyle zıt anlamlı kelimeler yoktur ?
    a) Odanın içi dışı kitap doluydu.
    c) Evin önünde üç, yanında iki ağaç vardır.
    b) Geniş araba dar bir yola girdi.
    d) Karşıya geçerken önce sola, sonra sağa bakmalıyız.

    6)“Eşeğin kuyruğunu kalabalıkta kesme; kimi uzun, kimi kısa der, ..........” bu cümle en uygun biçimde aşağıdakilerden hangisiyle sürdürülebilir?

    a) el için ağlayan gözden olur.
    c) el eliyle yılan tutulur.
    b) el ile gelen düğün bayram
    d) elin ağzı torba değil ki büzesin.

    7)Aşağıdakilerden hangisinde “vurdumduymazlığı” dünya görüşü edinen birisinden söz edilmektedir?
    a) ”Dünyayı sel bassa, ördeğe vız gelir.” diyor, gününü gün ediyor.
    b) Havanda su dövüyor, kendi kendini yoruyor.
    c) Kendi yağıyla kavrulmak istiyor, durmaksızın çalışıyordu.
    d) Habbeyi kubbe yapıyor, her meseleyi abartıyordu.

    8)“Konuyu ana hatlarıyla anlattı.” cümlesi ile aşağıdakilerden hangisi aynı anlamdadır?
    a) Konuyu iyi anlattı.
    b) Konuyu genişçe anlattı.
    c) Konuyu ayrıntılara inmeden anlattı.
    d) Konuyu çok güzel anlattı.



    9)“Martılar, deniz üstünde çığlık çığlığa uçuşuyor.” cümlesinin zarf tümleci aşağıdakilerden hangisidir?
    a) deniz
    c) deniz üstünde
    b) çığlık çığlığa
    d)uçuşuyorlar

    10)“Eserlerinde o güne kadar hiçbir yazarın ulaşamadığı bir düzey açık seçik görülüyordu. O, kötü pamuk alır iyi ip satardı. Belki onu diğerlerinden ayıran en önemli yan budur.”
    Bu parçaya göre, sözü edilen yazarın en belirgin özelliği aşağıdakilerden hangisidir?

    c) Basit konulardan bile çok iyi yazılar çıkarabilmesi.
    d) Anlatımda mecazlardan yararlanması.
    e) Eserlerinde anlam yoğunluğu oluşturması.
    f) Etkili kelimeler seçebilmesi.




    1-C
    2-C
    3-B
    4-D
    5-D
    6-C
    7-A
    8-C
    9-B
    10-A
  8. мoʀαoʀ

    мoʀαoʀ Üye

    Katılım:
    28 Ekim 2008
    Mesajlar:
    990
    Beğenileri:
    634
    Ödül Puanları:
    94
    1)“Nasıl” soru sözcüğü hangi cümleye “övünme” anlamı katmıştır?
    A)Nasıl yapabilirsin bunu sen!
    B)işleri nasıl da bitirdik ama!
    C)Nasıl soğuktu hava bilemezsin!
    D)Nasıl gitti bir bilsen!

    2)Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “tahmin” anlamı yoktur?
    A)İnsanlık bu tür savaşlara son verecektir.
    B)Bence bu yıl ürünler bol olacak.
    C)Okulu bitiremezsen bir işe gireceksin.
    D)Daha ilk girişte sınavı kazanacaksın.

    3)Aşağıdaki atasözlerinden hangisinin mesajı farklıdır?
    A)Topalla gezen aksama öğrenir.
    B)Körle yatan şaşı kalkar.
    C)Üzüm üzüme baka baka kararır.
    D)Ağaca çıkan keçinin dala bakan oğlağı olur.

    4)Aşağıdaki ikilemelerden hangisi görev bakımından farklıdır?
    A)Şuraya bir yatak ser yavaş yavaş.
    B)Bahar geldi koyun kuzu koklaştı.
    C)Yağmur yağmur serpil yanlızlığıma.
    D)Duvarın dibinden yavaş yavaş yaklaştı.

    5)Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “dolaylama” vardır?
    A)“Culusiye” tahta çıkış konu alan kasidedir.
    B)Büyük Önder o yıl hastalandı.
    C)Bu düşünce, şimşek gibi çaktı zihnimde.
    D)Güneşin altın ışıkları doldu odanın içine.

    6)Aşağıdaki cümlelerden hangisi biçimce olumlu anlamca olumsuz bir fiil cümlesidir?
    A)Gel de inan onun doğru söylediğine.
    B)Önce sınıfını geçsin sonra alırız.
    C)Nasıl haberin yok bu işlerden.
    D)Bize hiç değer vermezdi ki...

    7)Aşağıdaki cümlelerden hangisinin yüklemi sözcük türü yönünden farklıdır?
    A)Sen çok akıllısın.
    B)Bu, iyi bir yatırımdır.
    C)Oraya dün gittik.
    D)En iyisi biraz beklemekti.

    8)Aşağıdaki cümlelerin hangisinde soru anlamı bir soru sıfatıyla sağlanmıştır?
    A)Bu ev, hangisinin eviymiş?
    B)Bizden nelerin hesabını soracaklar?
    C)Buradan ne zaman gitmişlerdi?
    D)Onlar hangi gün gelmişlerdi?

    9)“Değişmek” sözcüğü, aşağıdaki cümlelerin hangisinde, farklı bir anlamda kullanılmıştır?
    A)Sen de bir hayli değiştin.
    B)Onu kimseye değişmem, dedi.
    C)“Dünya değişiyor dostlarım.”
    D)Her şey değişir zamanla.

    10)Aşağıdaki cümlelerin hangisinde tamlama yoktur?
    A)Kardeşini dövmüşler dün onun.
    B)Yola çıkmak yasaktır, dedi.
    C)Güzel sözleri ile dikkat çekti.
    D)Doğrudan anlatım daha etkileyicidir.


    CEVAPLAR:
    1) D
    2)C
    3) D
    4) B
    5) B
    6)A
    7)C
    8) D
    9) B
    10) B
  9. мoʀαoʀ

    мoʀαoʀ Üye

    Katılım:
    28 Ekim 2008
    Mesajlar:
    990
    Beğenileri:
    634
    Ödül Puanları:
    94
    1-Öğreten
    2-biridir
    3-toplumu
    4-yapı taşlarından
    5-oluşturan
    6-temel
    Yukarıdaki numaralı kelime ve kelime gruplarıyla kurallı ve anlamlı bir cümle oluşturulduğunda sıralama nasıl olur?
    a)1-3-5-6-4-2
    b) 3-5-6-4-2-1
    c) 1-6-4-2-3-5
    d) 1-3-5-4-6-2

    2- Aşağıdaki kelimelerden hangisi Küçük Ünlü Uyumuna uymaz?
    a) Benzinlik
    b) Haberler
    c) Mavimsi
    d) Geliyorken

    3- “Öyle günler gördüm ki, anlatamam!”
    ‘Görmek’ kelimesi aşağıdakilerin hangisinde bu cümledeki anlamıyla kullanılmıştır?
    a) Çocuğa, sen görürsün gününü, demiş.
    b)Adam çiçeğe: “Görüp, göreceğin su, bu.” demiş.
    c) Savaşa katılanlar çok acı günler gördü.
    d) Sizi ne zaman görebiliriz ?

    4- Aşağıdaki tamlamalardan hangisi farklıdır?
    a) Yeşil binanın önünde durdu.
    b) Demir kapıdan içeri girdi.
    c) Büyük havuzun başına geçti.
    d) Güler yüze hasret kalmıştık.

    5- Aşağıdakilerin hangisi 2. tekil şahıs zamirinin “e” hal eki almış şeklidir?
    a)Sene
    b) Size
    c) Bana
    d) Sana

    6- Epik şiir – Zengin kafiye yüklem zaman anlamı içermemektedir?
    a) İş yerinden ayrılmış.
    b) Mutlaka bize uğrar.
    c) Şişmanlığından yakınıyor.
    d) İşimi akşama kadar bitirmeliyim.

    7- Aşağıdaki kelimelerin hangisi kök halinde değildir?
    a)Zaman
    b) Sürat
    c) Kaşık
    d) Varlık

    8- “Kimse, kimsenin işini kendi işi gibi benimseyerek yapmaz.” cümlesinin unsurları aşağıdakilerin hangisinde sırasıyla verilmiştir?
    a) Ö- N - D.T - Z.T - Y
    b) Ö - N - N – Z.T - Y
    c) N - N - Z.T - Y
    d) Ö - N- Z.T - Y

    9- Ahmet Hamdi Tanpınar (1) Mehmet Akif için şöyle demiş (2) “Sen, şiirin karanlık gecesinde çoban yıldızı oldun (3)”
    Numaralı yerlere sırasıyla hangi noktalama işaretleri getirilmelidir?
    a) :) ), (,), (.)
    b) (,), ( ; ), (.)
    c) (,), ( : ), (.)
    d) (,), (.), (!)

    10- Bir dilekçede aşağıdakilerden hangisi bulunmak zorunda değildir?
    a) Tarih
    b) Ad – Soyad
    c) İmza
    d) Selam ifadesi




    Doğru cevaplar:
    1-A,
    2-D,
    3-C,
    4-C,
    5-D,
    6-D,
    7-D,
    8-D,
    9-D,
    10-D
    Son düzenleyen: Moderatör: 10 Mayıs 2009
  10. мoʀαoʀ

    мoʀαoʀ Üye

    Katılım:
    28 Ekim 2008
    Mesajlar:
    990
    Beğenileri:
    634
    Ödül Puanları:
    94
    1)Aşağıdakilerdi cümlelerde geçen altı çizili sözcüklerden hangisi mecaz anlamlıdır?
    a)Hava çok soğudu
    b)Soğuk günleri hiç sevmem
    c)Ona içim ısındı
    d)Çiçekler çok güzel kokuyordu

    2)Aşağıdaki ikilemelerden hangisi bir yolla oluşturulmuştur?
    A)Kılık kıyafeti düzgündü
    B)Doğru dürüst konuşamıyordu
    C)Yalan yanlış bilgiye sahipti
    D)Çocuk gülegüle oynuyordu

    3) Aşağıdaki cümlelerden hangisinde ek durumda zamir kullanılmıştır?
    A)Konu çok güzeldi
    B)Kalemim bugün kırıldı
    C)O bugün çok neşeliydi
    D)Bunu hiç sevmedim

    4) Aşağıdaki tamlamalardan hangisi diğerlerinden farklıdır?
    A)Altın saat
    B)Demir kapı
    C)Güzel kitap
    C)Bakır tencere

    5) Aşağıdaki fiillerden hangisinin kipi diğerlerinden farklıdır?
    A)Geleyim
    B)Gülmez
    C)Bakıyor
    D)Gidiyor

    6) Aşağıdaki cümlelerden hangisi özne ve yüklemden oluşmuştur?
    A)Bahçeyi temizlemeyi unuttum
    B)Yaptığı işi çok seviyordu
    C)İstanbul’dan otobüsle geldi
    D)Okulun bahçesi kalabalıktı

    7) Aşağıdaki sözcüklerden hangisinin yapısı diğerlerinden farklıdır?
    A)Bardağı
    B)Ucuzluk
    C)Türkçe
    D)Simitçi

    8)Öğelerinin dizilişi bakımından farklı olan cümle hangisidir?
    A)Annesini görünce sevindi
    B)Babasını bulunca sevindi
    C)Bahçenin kapısını arayarak buldu
    D)Bana baktı güldü

    9)Yükleminin türüne göre farklı olan cümle hangisidir?
    A)Onun kalemi çok güzeldi
    B)Bize bakıyordu
    C)Onun rengi çok soluktu
    D)Anadolu medeniyetle beşiğiydi


    10) Aşağıdaki cümlelerden hangisi anlamca olumludur?
    A)Makineyi yerinden oynatamadım
    B)Verilen ödevi yapmadım
    C)Bunun güzel olacağı düşündüm
    D)Onu başımdan atamadım

Sayfayı Paylaş