7.Sınıf karışık Türkçe soruları ve cevaplar [Soru & Test]

Konu 'Türkçe Konu Testleri' bölümünde elıfay tarafından paylaşıldı.

  1. elıfay

    elıfay Üye

    Katılım:
    21 Şubat 2010
    Mesajlar:
    97
    Beğenileri:
    54
    Ödül Puanları:
    0

    TÜRKÇE DEĞERLENDİRME SINAVI

    ÇOCUK DEMEK YARIN DEMEK

    Atatürk otomobille şehre iniyordu. Küçük bir çocuk yol ortasında oyun oynuyordu. Otomobil korna çalarak yaklaşıyordu. Çocuk hiç aldırmıyordu. Otomobildekilerden biri öfkeyle aşağı atlayarak çocuğu kenara çekmeye çalıştı. Atatürk bunu gördü:
    — Ne yapıyorsun? Çocuğa böyle davranılır mı?
    — Ama efendim…
    Efendimi var mı bunun? Bir çocuğa ancak sevgiyle yaklaşılır şefkatle kucaklanır. Çocuk demek yarın demektir. Yarınını saymayan bugününü yaşayamaz.

    Aşağıdaki ilk üç soruyu parçaya göre cevaplandırınız.

    Soru–1) Küçük çocuk nerede oynuyordu?
    a) bahçede b) yolda c) parkta d) mahallede

    Soru-2) Arabadan aşağıya inen adamın duygusu aşağıdakilerden hangisidir?
    a) sevinç b) korku c) öfke d) heyecan

    Soru-3) Parçadan Atatürk’ün hangi özelliğini çıkartabiliriz?
    a) Atatürk’ün çocuk sevgisi b) Atatürk’ün ağaç sevgisi
    c) Atatürk’ün çalışkanlığı d) Atatürk’ün vatan sevgisi

    Soru-4) “Resul’ün mavi, dar, uzun ve kalın bir kazağı vardı.” Cümlesinde kullanılan özelliklerden hangisinin karşıt anlamı yoktur?
    a) dar b) uzun c) kalın d) mavi

    Soru-5) Aşağıdaki sözcüklerden hangisi eş sesli (sesteş) değildir?
    a) çay b) ekmek c) okul d) yaş

    Soru-6) “Babam bizi hayvanat bahçesine götürdü.” Cümlesinde aşağıdaki sorulardan hangisinin cevabı yoktur?
    a) nerede b) nereye c) kim d) kimi

    Soru-7) Aşağıdaki cümlelerden hangisi nesnel (herkes tarafından kabul edilir) dir?
    a) Bütün insanlar uykuyu sever.
    b) En güzel sanat dalı sinemadır.
    c) En sevimli hayvan kedidir.
    d) Türkiye’nin başkenti Ankara’dır.
    Soru-8) Aşağıdakilerden hangisinin baş harfini büyük yazmak zorunda değiliz?
    a) tür isimlerini b) şehir isimlerini c) cümle başlarını
    d) kurum isimlerini

    Soru-9) Aşağıdaki cümlelerde verilen boşluklardan hangisine “veya” sözcüğü yazılabilir?
    a) Sınava çalıştı… beklediği notu alamadı.
    b) Annemle pazara….markete gideceğiz.
    c) Emre …. pikniğe gideceğiz.
    d) Sümeyye’ye gidecektim……hastalandım.

    Soru-10) “ Dayım evimizin mavi kapısından içeriye girdi.” Cümlesinde özellik bildiren sözcük aşağıdakilerden hangisidir?
    a) mavi b) evimizin c) kapısından d) içeriye

    Soru-11) Aşağıdaki paragrafta parantez ( ) içine uygun noktalama işaretlerini yapınız.

    Okulun ilk günü öğretmenimiz dikkatlice bizlere baktı ( ) Esma ( ) Elana ( ) Emel ve ben bir sıradaydık ( ) Yanımıza gelerek,
    ( ) İrem nerede ( ) diye sordu ( )
    İrem’i biz de görmemiştik ( ) Malatya ( ) dan henüz gelmemiş olabilirdi ( )

    Soru-12) Aşağıda karışı olarak verilen sözcüklerden kurallı bir cümleler yapınız.
    a) “kararır –üzüme –baka -üzüm – baka”
    b) “ oldu –sınıfımıza – bir - Erdoğan – geleli – ay”

    Soru-13) Aşağıdaki verilen kelimeleri cümlelerdeki boşluklara deyim oluşturacak şekilde yerleştiriniz.

    Birbirine çatladı iple yollarda


    Okulların açılmasını……………………çektim.
    Uğurlar gelecek diye gözlerim…………………..kaldı.
    Gürültüden başım…………………………..
    Arkadaşlarım bize gelince sevinçten elim, ayağım…………………..dolaştı.





    PUANLAMA:
    İlk 10 (on) soru 5’er puan olarak değerlendirilecektir. 11.soru 30 puan, 12.ve 13.sorular ise 10’ar puan olarak değerlendirilecektir.

    Başarılar Dilerim…











    Cevaplar:

    1-B
    2-C
    3-A
    4-D
    5-C
    6-A
    7-D
    8-A
    9-B
    10-A

    11- Okulun ilk günü öğretmenimiz dikkatlice bizlere baktı ( . ) Esma ( ,) Elana ( , ) Emel ve ben bir sıradaydık ( . ) Yanımıza gelerek,
    ( - ) İrem nerede ( ? ) diye sordu ( . )
    İrem’i biz de görmemiştik ( . ) Malatya ( ‘ ) dan henüz gelmemiş olabilirdi (. )

    12- a) Üzüm üzüme baka baka kararır.
    b) Erdoğan sınıfımıza geleli bir ay oldu.

    13- Okulların açılmasını iple çektim.
    Uğurlar gelecek diye gözlerim yollarda kaldı.
    Gürültüden başım çatladı.
    Arkadaşlarım bize gelince sevinçten elim, ayağım birbirine dolaştı.
    kerememre bunu beğendi.

Sayfayı Paylaş