7.sınıf konu testi 1 [Soru & Test]

Konu 'Türkçe Konu Testleri' bölümünde Moderatör Özlem U. tarafından paylaşıldı.

  1. Moderatör Özlem U.

    Moderatör Özlem U. Özel Üye Özel Üye

    Katılım:
    13 Ocak 2010
    Mesajlar:
    1.740
    Beğenileri:
    4.280
    Ödül Puanları:
    0

    7.SINIF TÜRKÇE
    1-Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “burun” sözcüğü temel anlamıyla kullanılmıştır.?

    A- Ayakkabının burnu delinmiş.
    B- Burnundan ameliyat olmuş.
    C- O, burnundan kıl aldırmaz.
    D- Kayığın burnu suya battı.

    2. Aşağıdaki fiillerin hangisi emir kipindedir?

    A) Uyanmalı B) Uyansa C) Uyansın D) Uyanasın

    3- Aşağıdaki cümlelerin hangisinde, fiil kipi ''her zaman'' anlamı taşımaktadır?

    A)Bakarsan bağ, bakmazsan dağ olur. B)Bahar gelince yazlıklar çıkarıldı.
    C) Yarın memlekete döneceğim. D)Bir hafta sonra dönüyorum.



    4-Aşağıdaki fiillerden hangisi oluş bildiriyor?

    A) Bakıyor
    B) Sararıyor
    C) Uyumuş
    D) Güldü

    5-Aşağıdaki kelimelerden bir cümle oluşturulduğunda hangisi dışarıda kalır?
    “sadakadır, güzel, söz, imkânsız, söylemek”
    A) Güzel
    B) İmkânsız
    C) Sadakadır
    D) Söz


    6- “Su akar güldür güldür,
    Mendilim dolu güldür,
    Yeri göğü yaratan
    Bir gün beni de güldür.”
    Yukarıdaki dörtlükte “güldür” kelimeleri tekrarlanmıştır.Yazılışları aynı, anlamları farklı olan bu tür kelimelere ne ad verilir?

    A) Eş anlamlı(Anlamdaş) B) Eş sesli(Sesteş) C) Zıt anlamlı D) Deyim



    7-Bir konuyu okuyucuyu sıkmadan, onunla konuşuyormuş gibi doğal ve samimi bir dille anlatan, gazete ve dergilerde yayınlanan düşünce yazılarına ne ad verilir?

    A) Deneme B) Tiyatro C) Sohbet( Söyleşi) D) Makale


    8-Aşağıdakilerin hangisinde yapılmakta olan bir iş bildirilmektedir?
    A) Yarın yola çıkıyoruz.
    B) Dün pazara gittik.
    C) Babam salı gün geliyor.
    D) Verdiğin kitabı büyük zevkle okuyorum.

    9-Aşağıdaki altı çizili fiillerin hangisi mastar haliyle kullanılmıştır?
    A) Bana verdiğin kitabı hemen okuyacağım.
    B) Derste en hoşuma giden etkinlik yazı yazmak.
    C) Hakan topu attı.
    D) Sıra arkadaşım çok güzel resim çiziyor.

    10-Bazı fiiller ‘sararmak’ eyleminde olduğu gibi öznenin yapısındaki değişmeyi ifade eder.
    Aşağıdaki cümlelerin hangisinde böyle bir eylem kullanılmıştır?

    a) Bütün gün onun gelmesini bekledik.
    b) Bugün yeni aldığım ceketi giyeceğim.
    c) Bu maça çok iyi hazırlandılar.
    d) Artık hava erkenden kararıyor.


    11
    “Bir zafer müjdesi burada her isim
    Yekpâre bir anda gün,saat,mevsim
    Yaşıyor sihrini geçmiş zamanın
    Hâlâ bu taşlarda gülen rüyanın”
    Bursa’da Zaman (A.Hamit TARHAN)

    Aşağıdaki cümlelerin hangisinde, şiirdeki fiille aynı kipte çekimlenmiş fiil bulunmaktadır?

    a) Aydınlanmış buldum tebessümünle
    b) Başındayım sanki bir mucizenin
    c) Çalıyor bir zaman vehmiyle
    d) Billur bir avize,Bursa’da zaman


    12- Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir dilek kipi kullanılmıştır?

    a) Çevresine faydalı olabilmek için çok çalışmış.
    b) Her gün bu yolları iki kez yürüyor.
    c) Sigaranın sağlığa zararlarını arkadaşlarıma anlatmalıyım.
    d) Bayramda dedemleri arayacağım.

    13-Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir yazım yanlışı yapılmıştır?

    a) Herkesin beni düşündüğünü biliyorum.
    b) Kar yüzünden birtakım köy yoları kapanmış.
    c) Birçok arkadaşımla aynı okulu kazandık.
    d) Herşeyin güzel olacağını söyledi.
    14-Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “mi”nin yazımı yanlıştır?

    A)Beni deli etmez mi.
    B)Güzel mi güzel çocuk.
    C)Senmi beni çağırdın?
    D)Sınıfa girecek misiniz?

    15-Aşağıdaki fiillerden hangisi gelecek zaman kipiyle çekimlenmiştir?

    A)Sevdim B)Görmekteyim C)Giderler D)Seveceksin

    16-Aşağıdaki cümlelerde geçen fiillerden hangisi oluş bildirmez?

    A.) Dün sabah erkenden büyük caddede yürüdüm.
    B.) Bahçemizdeki güller çabuk soldu.
    C.) Son yağmurlardan sonra bitkiler büyüdü.
    D.) Güneş bu gün sanki erken doğdu.

    17-Aşağıdaki cümlelerde geçen fiillerden hangisi dilek kiplerinden biriyle çekimlenmiştir?

    E.) Bahçıvan çiçekleri vazoya yerleştirdi.
    F.) Yazdığım mektubu yarın arkadaşıma göndereceğim.
    G.) Bir an önce işlerimizi tamamlayalım.
    H.) Şiir okurken çok heyecanlanıyorum.


    18-Aşağıdaki cümlelerin hangisinde zaman kavramı vardır?

    A- Öğretmenim şiiri çok güzel okudu.
    B- Son olaylar onu da olumsuz etkiledi.
    C- Bütün dünya cennet olsa.
    D- Yarın Cumhuriyet Bayramı kutlanacak.


    19- ‘’Bazı haber kiplerinin ekleri fiillere eklendiklerinde fiilin yapısında bazı ses değişikleri görülür.’’

    Yukarıdaki açıklamaya örnek cümle aşağıdaki şıkların hangisinde vardır?

    A-Kazma ve kürekleri elimize alıp işe koyulduk.
    B-O benim daha çok işime yarar.
    C-Başarılı olmak için çok uğraştık.
    D-Gün geçtikçe olayların doğruluğunu anlıyorduk.

    20-Aşağıdaki cümlelerin hangisinde deyim anl***** uygun olarak kullanılmamıştır?
    a) Bu olayda başı ağrımış, aylarca uğraşmıştı.
    b) Öğretmenin gözüne girmek için çırpınıyordu.
    c) Ona doğru yolu gösterebilmek için çok dil döktüm.
    d) Öyle yorgundum ki gözlerime kan çöktü.

    21-“Ülkemizi çağdaş medeniyetler seviyesine getirmeliyiz.”
    Bu cümledeki yüklemin kipi aşağıdakilerden hangisidir?
      • Duyulan geçmiş zaman
      • Şimdiki zaman
      • Gereklilik kipi
      • İstek kipi

    22-Aşağıdakilerin hangisinde mecaz anlamda kullanılmış bir kelime yoktur?

    A.)Yürümekten ayaklarıma kara sular indi.
    B.)Arkadaşlarım çok mücadele etti.
    C.)İyice dolan Ali sonunda patladı.
    D)Durumunu görünce içim sızladı.

    23-Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ayrı yazılması gereken ‘ki’ bitişik yazılmıştır?

    A.Sendeki bilgi bende olsa yarışmaya katılırdım.
    B.Aynı şeyleri önceki gün duymuştum.
    C.Elindeki kalemi bana uzatmıştı.
    D.Bir de baktımki akşam olmuş.

    24-Aşağıdaki fiillerden hangisinin kişisi diğerlerinden farklıdır?

    A.Gelirlermiş. B.Konuşuyorlarmış. C.Bilmezlermiş. D.Anlarmış.

    25-Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ikileme kullanılmamıştır?

    A).Işıl ışıl sokakları vardı.
    B )Uçsuz bucaksız ovalar gördüm.
    C.)Güçlü kuvvetli askerler.
    D.)İri, yeşil elmalar aldım.


    CEVAP ANAHTARI ( 1 / 25 )
    1
    B
    11
    C
    21
    C
    2
    C
    12
    C
    22
    B
    3
    A
    13
    D
    23
    D
    4
    B
    14
    C
    24
    D
    5
    B
    15
    D
    25
    D
    6
    B
    16
    A
    26
    7
    C
    17
    C
    27
    8
    D
    18
    C
    28
    9
    B
    19
    D
    29
    10
    D
    20
    A
    30


Sayfayı Paylaş