7.sınıf Türkçe [Soru & Test]

Konu 'Türkçe Konu Testleri' bölümünde *tatlı*belam* tarafından paylaşıldı.

  1. *tatlı*belam*

    *tatlı*belam* Üye

    Katılım:
    10 Ocak 2008
    Mesajlar:
    716
    Beğenileri:
    1
    Ödül Puanları:
    16

    1)“Kara”kelimesi aşağıdakilerin hangisinde terim olarak kullanılmıştır?
    A)Alnımıza sürülen bu karayı nasıl temizleriz?
    B)Karadır kaşların ferman yazdırır.
    C)Kara bahtım,kem talihim,taşa bassam iz olur.
    C)Ancak üç ay sonra karaya çıkabildik.

    2)“İnmek”sözcüğü aşağıdaki cümlelerde kaç değişik anlamda kullanılmıştır?
    1.Yağmurdan duvar inmiş.
    2.Çocuk,ağaçtan zorlukla indi.
    3.Haberi duyunca yüreğine indi.
    4.Şehre varınca otele indi.
    A) 1
    B)2
    C)3
    D)4

    3)Aşağıdaki cümlelerin hangisinde karşıt anlamlı sözcükler yoktur?
    A)Her inişin bir çıkışı vardır.
    B)Her çok,azdan olur.
    C)Ağacın yemişini ye,kabuğunu soyma.
    D)Akıllı köprüyü arayana dek,deli suyu geçer.

    4)“Dün gece İzmir’de ısı sıfırın altında eksi üç derece dolaylarındaydı.”
    Yukarıdaki cümleden hangi kelime çıkarılırsa cümlenin anlamı bozulmaz?
    A)gece
    B)eksi
    C)derece
    D)ısı

    5)“de” bağlacı verilen cümlelerin hangisinde “başkalarına yaptığım gibi”anlamını içermemektedir?
    A)Sana bir de kitap alalım.
    B)Bir kitap da sana alalım.
    C)Sana da bir kitap alalım.
    D)Bir tane de kitap sana alalım.

    6)Aşağıdaki deyimlerden hangisi “sadece kendi bildiğini yapmak,başkalarını dinlememek”anlamını vermektedir?
    A)Burnu havada olmak
    B)Burnu Kaf Dağı’nda olmak
    C)Burnundan kıl aldırmamak
    D)Burnunun dikine gitmek

    7)“Dışarı”sözcüğü hangi seçenekte yer yön zarfı olarak kullanılmıştır?
    A)Babası eve almadığı için dışarıda kalmış.
    B)Dışarı çıkmayın,öğretmen kızıyor çünkü.
    C)Bu otobüsler dışarı hatlarda çalışacak.
    D)Dışarısı kardan görünmüyor.

    8) “Olayı öğrenince son derece kızdı.”
    Cümlesinde altı çizili sözcük öbeğinin belirteç olarak görevi,aşağıdakilerden hangisidir?
    A)durum zarfı
    B)yer zarfı
    C)soru zarfı
    D)nicelik zarfı

    9)Aşağıdaki cümlelerin hangisinde altı çizili sözcüğün yazımı yanlıştır?
    A)Bu ay soğuk günler geçirdik.
    B)Artık dünya teknolojide hızla ilerliyor.
    C)Uzaydan dünyanın fotoğrafları çekiliyor.
    D)Oturma odamızı güneş iyice ısıttı.

    10)Aşağıdakilerin hangisinde ortak özne kullanılmamıştır?
    A)Öğretmen soruları okudu ve yanıtladı.
    B)Kitabı okudu,sonra müzik dinledi.
    C)Orhan’ın yüreği yurt sevgisiyle doluydu.
    D)Çocuk kapıdan içeri girdi;salona yöneldi.


    cevap anahtarı aşağıda lütfen testin sonunda bakın






























    CEVAP ANAHTARI:
    1.C,
    2.D,
    3.C,
    4.B,
    5.A,
    6.D,
    7.B,
    8.D,
    9.C,
    10.C

Sayfayı Paylaş