7.Sınıflar için Türkçe Test Soruları [Soru & Test]

Konu 'Türkçe Konu Testleri' bölümünde Moderatör Güleda tarafından paylaşıldı.

  1. Moderatör Güleda

    Moderatör Güleda Özel Üye Özel Üye

    Katılım:
    10 Ocak 2009
    Mesajlar:
    7.623
    Beğenileri:
    4.563
    Ödül Puanları:
    113

    1)“Kara”kelimesi aşağıdakilerin hangisinde terim olarak kullanılmıştır?
    A)Alnımıza sürülen bu karayı nasıl temizleriz? B)Karadır kaşların ferman yazdırır.
    C)Kara bahtım,kem talihim,taşa bassam iz olur. C)Ancak üç ay sonra karaya çıkabildik.



    2)“İnmek”sözcüğü aşağıdaki cümlelerde kaç değişik anlamda kullanılmıştır?
    1.Yağmurdan duvar inmiş.
    2.Çocuk,ağaçtan zorlukla indi.
    3.Haberi duyunca yüreğine indi.
    4.Şehre varınca otele indi.
    A) 1 B)2 C)3 D)4



    3)Aşağıdaki cümlelerin hangisinde karşıt anlamlı sözcükler yoktur?
    A)Her inişin bir çıkışı vardır.
    B)Her çok,azdan olur.
    C)Ağacın yemişini ye,kabuğunu soyma.
    D)Akıllı köprüyü arayana dek,**** suyu geçer.



    4)“Dün gece İzmir’de ısı sıfırın altında eksi üç derece dolaylarındaydı.”
    Yukarıdaki cümleden hangi kelime çıkarılırsa cümlenin anlamı bozulmaz?
    A)gece B)eksi C)derece D)ısı



    5)“de” bağlacı verilen cümlelerin hangisinde “başkalarına yaptığım gibi”anlamını içermemektedir?
    A)Sana bir de kitap alalım.
    B)Bir kitap da sana alalım.
    C)Sana da bir kitap alalım.
    D)Bir tane de kitap sana alalım.



    6)Aşağıdaki deyimlerden hangisi “sadece kendi bildiğini yapmak,başkalarını dinlememek”anlamını vermektedir?
    A)Burnu havada olmak
    B)Burnu Kaf Dağı’nda olmak
    C)Burnundan kıl aldırmamak
    D)Burnunun dikine gitmek



    7)“Dışarı”sözcüğü hangi seçenekte yer yön zarfı olarak kullanılmıştır?
    A)Babası eve almadığı için dışarıda kalmış.
    B)Dışarı çıkmayın,öğretmen kızıyor çünkü.
    C)Bu otobüsler dışarı hatlarda çalışacak.
    D)Dışarısı kardan görünmüyor.



    8) “Olayı öğrenince son derece kızdı.”
    Cümlesinde altı çizili sözcük öbeğinin belirteç olarak görevi,aşağıdakilerden hangisidir?
    A)durum zarfı B)yer zarfı C)soru zarfı D)nicelik zarfı



    9)Aşağıdaki cümlelerin hangisinde altı çizili sözcüğün yazımı yanlıştır?
    A)Bu ay soğuk günler geçirdik.
    B)Artık dünya teknolojide hızla ilerliyor.
    C)Uzaydan dünyanın fotoğrafları çekiliyor.
    D)Oturma odamızı güneş iyice ısıttı.



    10)Aşağıdakilerin hangisinde ortak özne kullanılmamıştır?
    A)Öğretmen soruları okudu ve yanıtladı.
    B)Kitabı okudu,sonra müzik dinledi.
    C)Orhan’ın yüreği yurt sevgisiyle doluydu.
    D)Çocuk kapıdan içeri girdi;salona yöneldi.







    Cevap anahtarı:
    1.C,
    2.D,
    3.C,
    4.B,
    5.A,
    6.D,
    7.B,
    8.D,
    9.C,
    10.C
    almisa bunu beğendi.
  2. Moderatör Güleda

    Moderatör Güleda Özel Üye Özel Üye

    Katılım:
    10 Ocak 2009
    Mesajlar:
    7.623
    Beğenileri:
    4.563
    Ödül Puanları:
    113
    1) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ad tamlaması nesne görevindedir ?

    A) Çocuğun elinde kalınca bir kitap vardı.
    B) Yazdığı şiirlerden hiç zevk almıyordum.
    C) Türkçe ödevimi az önce bitirdim.
    D) Reşat Nuri'nin yazılarında buram buram Anadolu vardır.



    2) Özneler, her zaman açık olmaz. Kimi zaman yüklemdeki kişi eklerinde gizlenir.

    Aşağıdaki seçeneklerin hangisinde böyle bir özne vardır ?

    A) Çocuklar karnelerini alınca çok sevindiler.
    B) Kıbrıs sorunu gerginliğe yol açtı.
    C) Anadolu insanı zeki ve beceriklidir.
    D )Yolda yürürken bir tanıdığa rastladım.



    3) “En büyük bilgi, bilgi diye bilinenlerden daha başka bilgilerin de olduğunu bilmektir.”

    Yukarıdaki cümlenin anlamı, aşağıdakilerden hangisine en yakındır ?

    A) Bildiklerimiz, bilmemiz gerekenlerin pek az bir kısmıdır.
    B) Bilginin sınırsızlığını bilmek, bilinenlerin en değerlisidir.
    C) Yeni şeyler öğrenmek, yeni bilgilerle donanmak yaşamı sevdirir insana.
    D) En büyük bilgi, bilineni başkalarına öğretmektir.



    4) Aşağıdaki cümlelerden hangisinin yükleminde anlam kayması vardır?

    A) Yaz kış her sabah evden aynı saatte çıkıyor.
    B) Ben de bu şiiri ezberlemeye çalışıyorum.
    C) Ağaçların arasından sızan ısığı siz de görüyor musunuz?
    D) Metin, çocuklarla bahçede top oynayacak birazdan.



    5) “Kardeşim, toplantıdan hemen sonra gitmek istediğini kulağıma yavaşça fısıldadı.” Cümlesinde aşağıdaki sözcüklerden hangisi gereksizdir?

    A) Kardeşim B) hemen
    C) yavaşça D) kulağıma



    6) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde hem yapım, hem de çekim eki almış bir sözcük kullanılmıştır ?

    A) Çocuklar yeni okullarına yarın gidecekler.
    B) Selim'den borç para isteyince hemen verdi.
    C) Evi temizleme işi yine bana kaldı.
    D) Çocuk, masadan kitapları alıp, çantaya koydu.



    7) “( I ) Apaydınlık bir gece... ( II ) Açık pencereden şarkı sesleri geliyor. ( III ) Gölgemiz bir boşluk içinde, bütün manzara tertemiz görünüyor. ( IV ) Birkaç adam bize doğru yaklaşıyor.”

    Numaralanmış cümlelerin hangisinde farklı bir duyu organının kullanımı söz konusudur?

    A) I B) II C) III D) IV



    8) “Besbelli denizden çıkıp
    Kıyılar boyunca gitmiştir.
    Tuz kokusu, katran kokusu, ter kokusu
    Yüreğini allak bullak etmiştir.”

    Yukarıdaki dizeler konusuna göre hangi şiir türüne girer?

    A) Lirik B) Epik
    C) Pastoral D) Didaktik



    9) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir adlaşmış sıfat kullanılmıştır ?

    A) Sıcak havalara hiç dayanamam.
    B) Açık havada epeyce dolaştık.
    C) Sarı saçları omuzlarına dökülürdü.
    D) Çalışkanlar kazanır derler ki doğrudur.



    10) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde -den eki ad durum eki olarak kullanılmamıştır ?

    A) Bu haberi kardeşimden duydum.
    B) Toplantı bitince salondan hemen uzaklaştı.
    C) Sıradan insanları bir türlü kabullenemiyorum.
    D) Çalıştığı iş yerinden kovulmuş.



    11) “Dili tutulmak” ile “dili çözülmek” deyimleri arasında anlamca bir ilişki vardır.

    Aşağıdakilerden hangisinde buna benzer bir ilişki vardır ?

    A) Eli tutulmak-eli bağlanmak
    B) Kulağı çekilmek-kulağına küpe olmak
    C) Gözleri yaşarmak-gözleri kararmak
    D) Ayağını kesmek-ayağını alıştırmak



    12) “-lik eki çoğunlukla addan ad türetir. Bazen de addan sıfat türetir.”

    Hangi cümle bunu örneklendirir ?

    A) Banu'nun gelinliğini çok güzel dikmişler.
    B) Evlatlık alabilmek için iki yıl daha bekleyecekler.
    C) Gelecekte yapmak istediği tek meslekmiş mimar-lık.
    D) C*****n avlusunda yüzyıllık bir ağaç var.



    13) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “tamlayan ve tamlanan” yer değiştirmiştir?

    A) Bir çocuk sesi duyulur ta uzaklardan.
    B) Gittikçe artıyordu odanın sıcaklığı.
    C) Kitabın kapağını bir güzel yırtmış.
    D) Buralardan geliyor kokusu ıhlamurun.



    14) “Güçlü bir karikatürün yazıya ihtiyacı yoktur. Anlatılmak istenen düşünce ya da espri, çizgilerle anlatıldığı oranda karikatür güçlenir; sanatsal boyutuna ulaşır.”

    Parçaya göre güçlü bir karikatürün en önemli özelliği aşağıdakilerden hangisidir?

    A) Sanat değeri taşımış olması
    B) Gülmece anlamının olması
    C) Söze yer vermemesi
    D) Az çizgiyle çok şey anlatıyor olması



    15) “Oysa o polisi gördükten sonra bağırmaya başlamış.” cümlesindeki anlam karışıklığını gidermek için, hangi sözcükten sonra virgül ( ,) getirilmelidir?

    A) o B) polisi
    C) sonra D) bağırmaya



    16) “Size mutlaka geleceğim.” cümlesine altı çizili sözcüğün kattığı anlam, aşağıdakilerden hangisinde vardır ?

    A) Çocuk, ağlatılmadan güzelce yıkanacak.
    B) Kaça çıkarsa çıksın, bu evi yapacak.
    C) Anılarının hepsini size anlatacak.
    D) Böyle fırtınalardan sonra yağmur başlar.



    17) “Büyük sanatçılar, doğdukları ülkenin kişisi olmaktan çıkar, tüm insanlığın ortak malı olurlar.”

    Bu cümleyle anlatılmak istenen, aşağıdaki-lerden hangisidir?

    A) Sanatın özgünlüğü
    B) Sanatın evrenselliği
    C) Sanatın kişiselliği
    D) Sanatın saygınlığı



    18) Aşağıdaki cümlelerin hangisinin yüklemi “geniş zamanın hikayesi” olarak kullanılmıştır?

    A) Yaşar Kemal, gençlik yıllarında günde bir kitap okurmuş.
    B) Söğüt dallarından atlar yapar, cirit oynardık.
    C) Balıkçı teknelerinin üstünde martılar uçuşuyordu.
    D) Kardeşim gelirse beni aramasını söyler misin ?



    19) Aşağıdakilerin hangisinde soru anlamı bir zamirle sağlanmıştır?

    A) Böyle düşünen kaç insan var ki?
    B) Burada olduğumu size kim söyledi?
    C) Ayşe de bizimle gelecek mi ?
    D) Hangi çocuğun geldiğini biliyor musun?



    20) “-ki” ekinin eklendiği sözcük aşağıdaki cümlelerin hangisinde sıfat göreviyle kullanılmamıştır ?



    A) Buradaki insanlar ne kadar da konuksever.
    B) Bizim ev, sizinki kadar büyük değil.
    C) Dünkü maçı izlediniz mi ?
    D) Gökyüzündeki kuşlar kadar özgürüm artık.
    almisa bunu beğendi.
  3. Moderatör Güleda

    Moderatör Güleda Özel Üye Özel Üye

    Katılım:
    10 Ocak 2009
    Mesajlar:
    7.623
    Beğenileri:
    4.563
    Ödül Puanları:
    113
    1. SORU –Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “bir” sözcüğü farklı anlamda kullanılmıştır?
    A)Şuralarda bir okul olacaktı.
    B)Bir yağmur yağdı görmelisin.
    C)Bir park biliyordum, onu bulamadım.
    D)Dersin ortasında sınıfa bir çocuk girdi.



    2.SORU-“Çizmeden yukarı çıkmak” deyiminin anl***** en uygun olanı hangisidir?
    A)Pahalı mallar almaya kalkışmak
    B)Başkalarının sırtından geçinmek
    C)Başkalarının işini engellemek
    D)Bilmediği işlere kalkışmak



    3.SORU-“Türk Ordusu Sakarya’yı bir yay gibi sarıyordu.” Cümlesinde kaç kaynaştırma vardır?
    A)2 B)3 C)4 D)5



    4.SORU-Hangi cümlede sıfat tamlaması yoktur?
    A)Neşeli günlerini anımsıyor
    B)Mermer merdivenleri tırmandı
    C)Batık gemiyi kıyıya çektiler
    D)Durgun sulara bakıyordu



    5.SORU-Hangi cümlede yazım yanlışı bulunan sözcük vardır?
    A)İstanbul’a geldiler
    B)İzmir’in Kurtuluşu parçasını okuduk.
    C)Selim’in tarlasını gördük.
    D)Zonguldağa gidecegiz.



    6.SORU-Hangi sözcük ismin durumlarından birinde değildir?
    A)Defteri
    B)Yazıya
    C)Kazı
    D)Evde



    7.SORU-“Şiirin genelinde kötümser bir duygu seziliyor.”cümlesinde altı çizili sözcüklerin türü sırasıyla aşağıdakilerden hangisidir?
    A)isim, sıfat ,isim
    B)sıfat , isim ,sıfat
    C)isim,isim ,sıfat
    D)sıfat ,sıfat, isim



    8.SORU-“Küçük çocuk , annesini görünce ağlamayı bıraktı.” Cümlesinde aşağıdaki
    öğelerden hangisi yoktur?
    A)Belirtili nesne
    B)Zarf tümleci
    C)Özne
    D)Belirtisiz nesne



    9.SORU-Taml***** zamir olan isim tamlaması hangisidir?
    A)Evlerin bazıları
    B)Birinin çantası
    C)Onun istedikleri
    D)Bazılarının davranışı



    10.SORU.Hangi cümlede yazım yanlışı vardır?
    A)Koş,ta uzaklara git.
    B) Mutfakdaki tabak kırıldı.
    C)Git ,te cetvelini getir.
    D)”Bir duygu ki esiyor üfül üfül.






    Cevap Anahtarı:
    1-C 2-C 3-A 4-B 5-D 6-C 7-A 8-D 9-A 10-B
    almisa bunu beğendi.

Sayfayı Paylaş