8.Sınıf Fen Ve Teknoloji 8.ünite soruları [Soru & Test]

Konu 'Fen Bilgisi Konu Testleri' bölümünde Cixx tarafından paylaşıldı.

  1. Cixx

    Cixx Üye

    Katılım:
    16 Kasım 2009
    Mesajlar:
    1.023
    Beğenileri:
    314
    Ödül Puanları:
    0

    1. Dünya'mızı oluşturan ve ikisini tamamlayan unsur aşağıdakilerden hangisidir?

    A) Taş küre-Hava küre
    B) Taş küre-Yanardağlar
    C) Hava Küre-Atmosfer
    D) Atmosfer-Yanardağlar

    2. I. Uzaklaşma hareketi
    II. Yaklaşma hareketi
    III. Yanal hareket
    IV. Dikey hareket
    Yer kabuğunda hareket halinde bulunan, yedi tane büyük ve çok sayıda küçük levhalar bulunmaktadır.
    Buna göre yukarıda verilen levhanın hareketlerinden hangisi veya hagileri doğrudur?

    A) II-III-IV
    B) II-III
    C) I-II-III
    D) Yalnız I

    3. 'Odak noktasından çevreye doğru yayılan titreşimlere .............................. denir.''
    Yukarıdaki noktalı yere aşağıdakilerden hangisi gelmelidir?

    A) Odak noktası
    B) Deprem dalgası
    C) Fay hattı
    D) ) Merkez üssü

    4. Yer sarsıntısını ölçmeye yarayan alete ne ad verilir?

    A) Dinamometre
    B) Barometre
    C) Kalorimetre
    D) Sismograf

    5. Deprem, volkanik patlaması ya da toprak kayması gibi yer hareketleri,
    deniz tabanında alçalmaya ya da yükselmeye neden olur. Bu süreçte oluşan dev deniz dalgalarına ne ad verilir?

    A) Tsunami
    B) Girdap
    C) Hortum
    D) Kasırda

    6. 'Yatay yönde meydana gelen hava hareketlerine rüzgar denir.''
    Buna göre aşağıdakilerden hangisi rüzgarların çevrelerine olan etkilerini tanımlayan bir ölçek türüdür?

    A) Beaufort **çeği
    B) Sismograf **çeği
    C) Termometre
    D) Kalorimetre

    7. 'Nemli hava gökyüzüne yakın yerlerde yoğunlaşıyorsa yağış oluşur.''
    Buna göre soğuk hava etkisiyle su buharı buz kristalleri haline gelir. Buz kristalleri birleşerek hangi yağış şeklini oluşturur?

    A) Yağmur
    B) Kar
    C) Dolu
    D) Kırağı

    8. ' Havadaki su, sıcaklığa bağlı olarak su buharı, su damlacıkları ve buz kristalleri oluşabilir.''
    Bunlar dışında bir de çok küçük su dalcıkların yoğunlaşması meydana gelebilir. Bu tür hava olayına ne ad verilir?

    A) Kar
    B) Yağmur
    C) Sis
    D) Serap

    9. Bir alanın üstündeki havanın normalden daha fazla sıkışması ile oluşturduğu basınca ne ad verilir?

    A) Alçak hava basıncı
    B) Yüksek hava basıncı
    C) Bulut
    D) Sis

    10. Dünya güneş etrafında dönerken mevsimler oluşur. Dünyamız güneş etrafında dönerken belli bir açı altında eğik durduğu için kuzey yarım küre yaz mevsimini yaşarken, güney yarım küre kış mevsimini yaşar.
    Fakat ekvator bölgesi her zaman sıcak olmaktadır. Ekvator bölgesinin her zaman sıcak olmasındaki neden nasıl açıklanabilir?

    A) Ekvator bölgesi güneşi eğik almasından
    B) Ekvator bölgesi enlem olarak tam ortada bulunmasından
    C) Ekvator bölgesi kuzey ve güney kutuplara eşit mesafede bulunması
    D) Ekvator bölgesine güneş ışınları her zaman dik gelmesinden

    1. a
    2. c
    3. b
    4. d
    5. a
    6. a
    7. b
    8. c
    9. b
    10. d

Sayfayı Paylaş