8.Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı 4.Ünite Sonu Değerlendirmesi Cevapları

Konu 'Sosyal Bilgiler 8. Sınıf' bölümünde modifiye47 tarafından paylaşıldı.

  1. modifiye47

    modifiye47 Üye

    Katılım:
    16 Kasım 2010
    Mesajlar:
    37
    Beğenileri:
    57
    Ödül Puanları:
    0


    Lütfen Arkadaşlar Yapan Varsa Verebilirmi ?:ugh::confused::confused:

    cenakolkk bunu beğendi.
  2. -kita

    -kita Üye

    Katılım:
    30 Kasım 2010
    Mesajlar:
    23
    Beğenileri:
    5
    Ödül Puanları:
    0

    Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...

    Lütfen Arkadaşlar Yapan Varsa Verebilirmi ?:ugh::confused::confused:
    Genişletmek için tıkla...
    A.1.
    srayla yazıyorum
    a.para
  • nehirgozde

    nehirgozde Üye

    Katılım:
    28 Kasım 2010
    Mesajlar:
    29
    Beğenileri:
    27
    Ödül Puanları:
    0
    ((2.soru))2.3 Mart 1924 tarihinde çıkarılan kanunlarla yapılan yeniliklerin toplum yaş***** getirdiği değişiklikleri aşağıdaki boşluklara yazınız

    A.Halifeliğin kaldırılması Halifeliğin birleştirici bir fonksiyonu olması gerekirken bu durum tarihte pratik olarak başarılamamıştır. Çoğu zaman birkaç yerde birden hilafet görülmüştü. Örneğin, Osmanlı'nın hilafetini bazı devletler tanımamış kendi halifeliklerini ilan etmişlerdir.
    Tüm bu sebeplere ilave olarak halifeliğin sembolik bir makam ya da bir dini liderlik makamı olması gerekirken devlet karşısında siyasi bir güç olmaya başlaması, Türkiye cumhuriyeti açısından ileride doğabilecek büyük sorunların habercisi niteliğindeydi.

    B.Tevhit-i tedrisat kanunu ile eğitim birliği bir sistem olarak benimsenmiş bulunmaktadır. Yeni Türkiye'nin kültür hayatında çok önemli bir aşamayı başarıya ulaştıran Tevhid-i Tedrisat Kanunu, aslında büyük bir kültür hamlesidir. Eğitimin birleştirilmesi ile, özellikle 19. yüzyıl sonlarından beri Türkiye eğitiminde görülen medrese ve okul (mektep) diye devam eden ikililiğe son verilmiştir. "Tevhid-i Tedrisat Kanunu" ile öğretim ve eğitim birliği sağlanarak milli kültür birliğine yönelmek istenmiştir. Öğretim ve eğitime milli ve laik bir karakter veren Tevhid-i Tedrisat Kanunu, milli gelişme tarihinde daima büyük yer tutacak bir inkılabın da adı olmuştur.

    C.Diyanet işleri bakanlığının kurulması: Osmanlı Devleti'nde din işleri Meşihat Makamlığı'nca Şeyhülislam eliyle yürütülürdü. 1920 yılında Ankara'da kurulan Meclis Hükümetinde Meşihat, "Şer'iye ve Evkaf Vekâleti" adıyla "Bakanlık" olarak yer almış, 1924 'e kadar da bu statü aynen devam etmiştir.

    Din hizmetlerinin politikanın dışında ve üstünde tutulması gerçeğinden hareketle 3 Mart 1924 tarihinde Şer'iye ve Evkaf Vekâleti kaldırılarak yerine, 429 sayılı Kanunla, Başvekâlet bütçesine dahil ve Başvekâlete bağlı Diyanet İşleri Reisliği, bugünkü adıyla Diyanet İşleri Başkanlığı kurulmuştur.

    3.Eğitim ve öğretim alanında yapılan yenilikleri aşağıdaki boşluklara kronolojik sırayla yazınız.
    ………………………
    ……………………… bunları yapamadımm:(
    ………………………
    ……………………..

    ((4.soru)).I. Sütunda Cumhuriyet Döneminde kurulmuş bazı kurumlar, II. sütunda ise bu kurumların görevleri verilmiştir. Her bir kurumun solundaki boşluğa o kuruma ait görevlerin önündeki harfi yazınız. II. sütundaki her bir görev, bir kez kullanılabilir ya da hiç kullanılmayabilir.

    I.kurumlar
    (a,b,c)1. Hıfzıssıhha enstitüsü
    (c )2. Kızılay
    (e )3.Verem Savaş Dispanseri

    B. Aşağıdaki soruların cevaplarını işaretleyiniz.

    1)TBMM, aldığı kararla 1 Kasım 1922 tarihinde saltanatı kaldırmıştır.
    A.Padişahın yetkilerini sınırlandırmak
    B.Millet egemenliğini sağlamak
    C.İstanbul hükümetini desteklemek
    D.Padişahlık ve halifeliğin tek kişide toplanmasını engellemek
    CEVAP: A

    2)Aşağıdakilerden hangisi Türkiye’nin Lozan barış anlaşmasıyla sağladığı kazanımlardan biri değildir?
    A.Tam bağımsızlık
    B.Uluslararası alanda hukuki eşitlik
    C.Ulus devlet niteliği kazanmak
    D.Boğazlar üzerinde tam egemenlik
    CEVAP: D


    3. I. İstanbul’a yakın oluşu
    II. Anadolu’nun ortasında güvenli bir bölgede bulunması
    III. Gelişmiş bir kent olması
    IV. Askeri starateji açısından önemli bir mevkide olması
    V. Ulaşım yollarının bağlantı noktasında olması

    Yukarıdaki özelliklerden hangileri Ankara’nın başkent seçilmesinde etkili olmuştur?

    A. I-II-III B. II-III-IV C. II-IV-V D .III-IV-V
    CEVAP: C

    4)Aşağıdakilerden hangisi çok partili hayata geçişin gerekçelerinden biri olamaz?
    A.insanların düşüncelerini özgür olarak söyleyebilmeleri
    B.Mecliste hükümetin denetlene bilmesi
    C.Halkın görüşlerinin mecliste temsil edilebilmesi
    D.Yürütme yetkisinin siyasal partilerce eşit paylaşılması.
    Cevap: D

    5) I.Değişmez hukuk kuralları belirlendi.
    II. Modern hukuk kurallarının uygulaması sağlandı.
    III. Çağdaş ve laik bir hukuk sistemi oluşturuldu.
    IV. Hukukta ikilik ortadan kaldırıldı.
    Yukarıdakilerden hangisinde hukuk alanında yapılan inkılapların sonuçları doğru olarak verilmiştir.
    A.I-II-III B.I-II-IV C.II-III-IV D.I-II-IV
    CEVAP: C

    6) I.Şeyh Sait II. İzmir suikastı III. Kubilay olayı
    Aşağıda verilenlerden hangisi yukarıdaki üç olayın ortak özelliği arasında yer almaz?
    A.Olayların yurt dışı ile aygunhoca.com bağlantısı olması
    B.Cumhuriyete ve inkılâplara karşı olması
    C.Olaylardan sonra gerekli tedbirlerin alınması
    D.Halkın olaylara büyük tepki göstermesi
    CEVAP: A

    7)I.Türk dil kurumun açılması
    II. Türk tarih kurumunun kurulması
    III. Türk tarihinin ana hatları adlı kitabı
    IV. Tarih ve dil kurultayının düzenlemesi
    Cumhuriyet döneminde yapılan, yukarıda verilen çalışmaların ortak amacı nedir?
    A.Türk dili ve tarihinin köklerini araştırmak
    B.Türk dilinin diğer dillerden etkilenmediğini savunmak
    C.Türk ırkının en üstün ırk olduğunu savunmak
    D.Anadolu da yaşayan medeniyetleri araştırmak
    CEVAP: A

    8)I.Üniversite reformu
    II. tekke ve zaviyelerin kapatılması
    III. Tevhidi tedrisat kanunu
    IV. hukuk mektebinin açılması
    Yukarıdaki inkılâplar, Atatürk ün hangi kişilik özelliğiyle daha yakından ilişkilidir?
    A.İleri görüşlülüğü
    B.Liderliği
    C.Cesareti
    D.Akıcılığı
    CEVAP:d şıkkı

    9)1933 yılında gerçekleştirilen üniversite reformuna zemin hazırlayan malche raporunda yer alan önerilerin bazıları şunlardır:
    *Öğretim üyelerinin bilimsel seviyeleri yükseltilmesi
    *Bilimsel araştırmalara ağırlık vermeli
    *üniversitelere öğrenci alımında sınav yapılmalı
    Bu önerilerine göre aşağıdakilerden hangisi söylenemez?
    A)Üniversiteye girişte seçici davrandığı
    B)Yeniliklere açık bir yükseköğretim hedeflendiği
    C)Öğretim üyelerinin ülke içinden seçildiği
    D)Bilimsel gelişmelerin takip edildiği
    CEVAP.C
    aşşaaa, bbbbbbbb, maviqoz.01 ve diğer 7 kişi bunu beğendi.
  • nehirgozde

    nehirgozde Üye

    Katılım:
    28 Kasım 2010
    Mesajlar:
    29
    Beğenileri:
    27
    Ödül Puanları:
    0
    ark 1. bölümü yapamadım kbb
  • ostiş

    ostiş Üye

    Katılım:
    15 Şubat 2011
    Mesajlar:
    13
    Beğenileri:
    3
    Ödül Puanları:
    0
    a.ekonomi(A.1.)
    b.sanayi
    c.tarım
    d.ticaret
    e.sanayi
    2.
    orda konyu bul yazıyo çok uzun yazamam
    3.
    1924 tevhid-i tedrisar kanunu
    1928 karf inkilabı
    1925 medraseler
    1931 ttk
    1932 tdk
    1933 millet mektepleri 1935 bilmiyom
    4.
    1.kurumlar
    sırayla yaz
    2.görevleri
    A,C,E'yi işaretle
    B.
    1.b
    2.d
    3.c
    4.d
    5.c
    6.a
    7.a
    8.a
    9.c
    C. bilmiyorum
    6.
    aşşaaa, €ßRuqur~ ve q.L.ş.H bunu beğendi.
  • ostiş

    ostiş Üye

    Katılım:
    15 Şubat 2011
    Mesajlar:
    13
    Beğenileri:
    3
    Ödül Puanları:
    0
    Bende bunlar var yaparsan
  • =KaF_KeF=33

    =KaF_KeF=33 Üye

    Katılım:
    3 Mart 2011
    Mesajlar:
    15
    Beğenileri:
    0
    Ödül Puanları:
    0
    nehir gözde süpersin haa saol yhaaa...

    HARİKASIN...:330::330::):)
  • =KaF_KeF=33

    =KaF_KeF=33 Üye

    Katılım:
    3 Mart 2011
    Mesajlar:
    15
    Beğenileri:
    0
    Ödül Puanları:
    0
    çok işime yaradı ama 4. bölümüde yapsaydın
  • prenseshelen

    prenseshelen Üye

    Katılım:
    16 Şubat 2011
    Mesajlar:
    10
    Beğenileri:
    4
    Ödül Puanları:
    0
    8. Sınıf inkılap Tarihi Ders Kitabı 7. Ünite Değerlendirme Soruları ve Cevapl
    7. Ünite Atatürk'ten Sonra Türkiye 2. Dünya Savaşı

    A. Aşağıdaki soruların cevaplarını boş bırakılan yerlere yazınız.

    1.Türkiye’nin çok partili demokratik hayata geçişini hazırlayan en önemli etken nedir?


    2.Sovyetler Birliği’nin dağılması Türkiye’yi nasıl etkilemiştir?


    B. Aşağıdaki Körfez savaşıyla ilgili Türkiye’yi ilgilendiren bazı gelişmeler ve bunların ait oldukları alanlar verilmiştir. Bu gelişmelerin ait oldukları alanın numarasını gelişmenin başındaki boşluğa yazınız.

    1) Askeri ..…3.. a) Kerkük- yumurtalık petrol boru hattının kapatılması

    2) Ekonomik …2….b) Enflasyon ve işsizliğin artması

    3) Siyasi …1….c) Türkiye’deki terör faaliyetlerinin artması

    4) Toplumsal …4….d) Türkiye’nin dış göç alması

    C. Aşağıdaki ifadeleri dikkatle okuyunuz. İfade doğru ise cümlenin başındaki boşluğa (D) yanlış ise (Y) harfini yazınız.

    (.D...) 1.1946 yılında DP’nin kurulmasıyla Türkiye’de çok partili demokratik hayata geçilmiş oldu.

    (…Y) 2. “Truman Doktrini” ikinci dünya savaşı sırasında ortaya çıkmıştır.

    (…D) 3. Terör örgütleri baskı, şiddet, korkutma gibi yöntemleri kullanırlar.

    (…Y) 4. Körfez savaşları ülkemizi sosyal, ekonomik ve askeri açılardan etkilemiştir.

    (…D) 5. Yunanistan henüz Türkiye gibi AB üyeliği için görüşmeleri devam eden ülkeler arasındadır.

    D. Aşağıdaki soruları okuyarak doğru cevapları işaretleyiniz.

    1. Aşağıdakilerden hangisi Türkiye’nin İkinci Dünya Savaşı’na fiilen katılmama sebepleri arasında yer almaz?

    A) Ülke ekonomisinin bozukluğu
    B) Türkiye’nin barışçı politika benimsemesi
    C) İngiltere’nin Türkiye’ye vaat ettiği yardımları vermesi
    D) Japonya’nın tarafsızlığını ilan etmesi

    CEVAP: D

    2.Aşağıdakilerden hangisi dünya barışına destek amacıyla TBMM tarafından alınan kararla TSK tarafından asker gönderilen yerlerden ilkidir?

    A) Bosna- Hersek B) Kıbrıs C) Kore D) Afganistan
    CEVAP: B

    3. Aşağıdakilerden hangisi SSCB dağıldıktan sonra ortaya çıkan Türk cumhuriyetlerinden biri değildir?

    A) Gürcistan
    B) Türkmenistan
    C) Kazakistan
    D) Özbekistan
    CEVAP: A

    4. Aşağıdakilerden hangisi Türkiye’nin bilinen en önemli yer altı zenginliğidir?

    A) Doğal gaz
    B) Krom
    C) Bor
    D) Elmas
    CEVAP:C

    1. Aşağıdakilerden hangisi Türkiye’nin AET ile Ankara Antlaşmasını imzaladığı tarihtir?

    A) 12 Haziran 1959
    B) 25 Haziran 1963
    C) 12 Eylül 1963
    D) 6 Mart 1995
    CEVAP: A

    2. Aşağıdakilerden hangisi ikinci dünya savaşının Türkiye’ye etkileri ile ilgili değildir?

    A) Askeri harcamaların artması
    B) Sivil savunma önlemlerinin alınması
    C) Tahıl stoklarına el konulması
    D) Ülkemizde nüfusun hızla artması
    CEVAP:D

    3. Türk Silahlı Kuvvetleri ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?

    A) Arnavutluk ve Bosna Hersek’te görev yapmamıştır
    B) Makedonya’nın bağımsızlığı için burada görev yapmıştır
    C) NATO ve BM bünyesinde çeşitli bölgelere asker göndermiştir.
    D) Barışı koruma faaliyetlerine sadece kendi bölgesinde katılmıştır.

    CEVAP:C

    E. 1. Ülkemizdeki doğal kaynakları ve ülkemizin çevresindeki ülkelerin enerji kaynaklarını göz önüne bulundurunuz. Bunların kullanılması konusunda bir strateji geliştirmeniz isteniyor. Durumu ekonomik ve siyasi açıdan değerlendirirseniz hangi ülkelerle ilişkileri geliştirme yoluna giderdiniz? Sebepleriyle beraber yazınız.


    2. ülkemizde doğal kaynaklardan verimli bir şekilde yararlanmaya yönelik bir takım projeler hayata geçirilmektedir. Bunlardan biri GAP’tır. Bu projenin ülkemize katkılarını ekonomik ve sosyal açıdan değerlendiriniz.

    :D teşekkürbutonuna basmanız yeterli :D
    aşşaaa ve meraklı şey :) bunu beğendi.
  • sevqiperisi

    sevqiperisi Üye

    Katılım:
    10 Nisan 2011
    Mesajlar:
    6
    Beğenileri:
    1
    Ödül Puanları:
    0
    Teşekkür ederim ama 2. soru çok uzun değil mi sence?Sen bunu nasıl yazdın merak ettim şimdi. :confused::confused:

    Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...

    ((2.soru))2.3 Mart 1924 tarihinde çıkarılan kanunlarla yapılan yeniliklerin toplum yaş***** getirdiği değişiklikleri aşağıdaki boşluklara yazınız

    A.Halifeliğin kaldırılması Halifeliğin birleştirici bir fonksiyonu olması gerekirken bu durum tarihte pratik olarak başarılamamıştır. Çoğu zaman birkaç yerde birden hilafet görülmüştü. Örneğin, Osmanlı'nın hilafetini bazı devletler tanımamış kendi halifeliklerini ilan etmişlerdir.
    Tüm bu sebeplere ilave olarak halifeliğin sembolik bir makam ya da bir dini liderlik makamı olması gerekirken devlet karşısında siyasi bir güç olmaya başlaması, Türkiye cumhuriyeti açısından ileride doğabilecek büyük sorunların habercisi niteliğindeydi.

    B.Tevhit-i tedrisat kanunu ile eğitim birliği bir sistem olarak benimsenmiş bulunmaktadır. Yeni Türkiye'nin kültür hayatında çok önemli bir aşamayı başarıya ulaştıran Tevhid-i Tedrisat Kanunu, aslında büyük bir kültür hamlesidir. Eğitimin birleştirilmesi ile, özellikle 19. yüzyıl sonlarından beri Türkiye eğitiminde görülen medrese ve okul (mektep) diye devam eden ikililiğe son verilmiştir. "Tevhid-i Tedrisat Kanunu" ile öğretim ve eğitim birliği sağlanarak milli kültür birliğine yönelmek istenmiştir. Öğretim ve eğitime milli ve laik bir karakter veren Tevhid-i Tedrisat Kanunu, milli gelişme tarihinde daima büyük yer tutacak bir inkılabın da adı olmuştur.

    C.Diyanet işleri bakanlığının kurulması: Osmanlı Devleti'nde din işleri Meşihat Makamlığı'nca Şeyhülislam eliyle yürütülürdü. 1920 yılında Ankara'da kurulan Meclis Hükümetinde Meşihat, "Şer'iye ve Evkaf Vekâleti" adıyla "Bakanlık" olarak yer almış, 1924 'e kadar da bu statü aynen devam etmiştir.

    Din hizmetlerinin politikanın dışında ve üstünde tutulması gerçeğinden hareketle 3 Mart 1924 tarihinde Şer'iye ve Evkaf Vekâleti kaldırılarak yerine, 429 sayılı Kanunla, Başvekâlet bütçesine dahil ve Başvekâlete bağlı Diyanet İşleri Reisliği, bugünkü adıyla Diyanet İşleri Başkanlığı kurulmuştur.

    3.Eğitim ve öğretim alanında yapılan yenilikleri aşağıdaki boşluklara kronolojik sırayla yazınız.
    ………………………
    ……………………… bunları yapamadımm:(
    ………………………
    ……………………..

    ((4.soru)).I. Sütunda Cumhuriyet Döneminde kurulmuş bazı kurumlar, II. sütunda ise bu kurumların görevleri verilmiştir. Her bir kurumun solundaki boşluğa o kuruma ait görevlerin önündeki harfi yazınız. II. sütundaki her bir görev, bir kez kullanılabilir ya da hiç kullanılmayabilir.

    I.kurumlar
    (a,b,c)1. Hıfzıssıhha enstitüsü
    (c )2. Kızılay
    (e )3.Verem Savaş Dispanseri

    B. Aşağıdaki soruların cevaplarını işaretleyiniz.

    1)TBMM, aldığı kararla 1 Kasım 1922 tarihinde saltanatı kaldırmıştır.
    A.Padişahın yetkilerini sınırlandırmak
    B.Millet egemenliğini sağlamak
    C.İstanbul hükümetini desteklemek
    D.Padişahlık ve halifeliğin tek kişide toplanmasını engellemek
    CEVAP: A

    2)Aşağıdakilerden hangisi Türkiye’nin Lozan barış anlaşmasıyla sağladığı kazanımlardan biri değildir?
    A.Tam bağımsızlık
    B.Uluslararası alanda hukuki eşitlik
    C.Ulus devlet niteliği kazanmak
    D.Boğazlar üzerinde tam egemenlik
    CEVAP: D


    3. I. İstanbul’a yakın oluşu
    II. Anadolu’nun ortasında güvenli bir bölgede bulunması
    III. Gelişmiş bir kent olması
    IV. Askeri starateji açısından önemli bir mevkide olması
    V. Ulaşım yollarının bağlantı noktasında olması

    Yukarıdaki özelliklerden hangileri Ankara’nın başkent seçilmesinde etkili olmuştur?

    A. I-II-III B. II-III-IV C. II-IV-V D .III-IV-V
    CEVAP: C

    4)Aşağıdakilerden hangisi çok partili hayata geçişin gerekçelerinden biri olamaz?
    A.insanların düşüncelerini özgür olarak söyleyebilmeleri
    B.Mecliste hükümetin denetlene bilmesi
    C.Halkın görüşlerinin mecliste temsil edilebilmesi
    D.Yürütme yetkisinin siyasal partilerce eşit paylaşılması.
    Cevap: D

    5) I.Değişmez hukuk kuralları belirlendi.
    II. Modern hukuk kurallarının uygulaması sağlandı.
    III. Çağdaş ve laik bir hukuk sistemi oluşturuldu.
    IV. Hukukta ikilik ortadan kaldırıldı.
    Yukarıdakilerden hangisinde hukuk alanında yapılan inkılapların sonuçları doğru olarak verilmiştir.
    A.I-II-III B.I-II-IV C.II-III-IV D.I-II-IV
    CEVAP: C

    6) I.Şeyh Sait II. İzmir suikastı III. Kubilay olayı
    Aşağıda verilenlerden hangisi yukarıdaki üç olayın ortak özelliği arasında yer almaz?
    A.Olayların yurt dışı ile aygunhoca.com bağlantısı olması
    B.Cumhuriyete ve inkılâplara karşı olması
    C.Olaylardan sonra gerekli tedbirlerin alınması
    D.Halkın olaylara büyük tepki göstermesi
    CEVAP: A

    7)I.Türk dil kurumun açılması
    II. Türk tarih kurumunun kurulması
    III. Türk tarihinin ana hatları adlı kitabı
    IV. Tarih ve dil kurultayının düzenlemesi
    Cumhuriyet döneminde yapılan, yukarıda verilen çalışmaların ortak amacı nedir?
    A.Türk dili ve tarihinin köklerini araştırmak
    B.Türk dilinin diğer dillerden etkilenmediğini savunmak
    C.Türk ırkının en üstün ırk olduğunu savunmak
    D.Anadolu da yaşayan medeniyetleri araştırmak
    CEVAP: A

    8)I.Üniversite reformu
    II. tekke ve zaviyelerin kapatılması
    III. Tevhidi tedrisat kanunu
    IV. hukuk mektebinin açılması
    Yukarıdaki inkılâplar, Atatürk ün hangi kişilik özelliğiyle daha yakından ilişkilidir?
    A.İleri görüşlülüğü
    B.Liderliği
    C.Cesareti
    D.Akıcılığı
    CEVAP:d şıkkı

    9)1933 yılında gerçekleştirilen üniversite reformuna zemin hazırlayan malche raporunda yer alan önerilerin bazıları şunlardır:
    *Öğretim üyelerinin bilimsel seviyeleri yükseltilmesi
    *Bilimsel araştırmalara ağırlık vermeli
    *üniversitelere öğrenci alımında sınav yapılmalı
    Bu önerilerine göre aşağıdakilerden hangisi söylenemez?
    A)Üniversiteye girişte seçici davrandığı
    B)Yeniliklere açık bir yükseköğretim hedeflendiği
    C)Öğretim üyelerinin ülke içinden seçildiği
    D)Bilimsel gelişmelerin takip edildiği
    CEVAP.C
    Genişletmek için tıkla...
    aşşaaa bunu beğendi.
  • Sayfayı Paylaş