8.sınıf T.C. inkıLap çalışma 33-38 cevap

Konu 'Fen Bilgisi 8. Sınıf' bölümünde rockdewil08 tarafından paylaşıldı.

1. rockdewil08

rockdewil08 Üye

29 Aralık 2010

Sayfa 33:

1. Balıkesir kongresi: batı anadolu’daki yunan saldırılarını önlemek, bölgedeki halkın bütünlüğünü sağlamak ve kuva-yi milliye birliklerinin ihtiyaçlarını karşılamak için toplandı.

2. Alaşehir kongresi: Erzurum ve Balıkesir kongresinde alınan kararların incelenmesi için toplandığı için üç kongre birbirleriyle benzer özellikler gösteriyor.

3. Farklılık: Sivas kongresi hem toplanış hem de alınan kararlar bakımından ulusaldır. Sivas kongresinde basın da kullanılmıştır.

4. Sivas kongresinin maddeleri arasında milli mücadeleyi gerçekleştirmek için kurulan cemiyetleri birleştirmiş olması kongreyi Türkiye için genelleştiriyor.

5. Müdafaa-i hukuk cemiyetlerinin ortak amacı halkı birleştirmek, bütünleştirmektir. Bu nedenle ayrılmalarına yol açacak fırkacılık’a karşıydılar.

Sayfa 34:

1. Samsun: 9. Ordu müfettişi olarak görevlendirilmiştir. Rum çetelerinin bölgedeki faaliyetlerini kontrol altına alma amacındadır.

2. Amasya: Amasya genelgesi yayımlanmıştır. Milli mücadelenin gerekçesi, amacı ve yöntemi bu genelge ile kararlaştırılmıştır.

3. Erzurum: doğu vilayetlerinde Ermeni çetelerinin (hınçak taşnak) yaptığı zararlı faaliyetleri engellemek amacıyla hazırlanan kongreye katılmıştır. Erzurum kongresi aldığı kararlar bakımından ulusal bir kongre niteliği kazanmıştır.

4. Sivas: Sivas kongresi toplanmıştır. Erzurum kongresinde alınan kararlar aynen geçmiştir. Cemiyetler tek çatı altında birleştirilmiştir. Heteyi temsiliye yürütme organı görevlendirilmiştir.

Sayfa 35:

1. Mustafa Kemal Paşa, Türkiye Büyük Millet Meclisi’ni imkânsızlıklar içinde kurmuştur. Meclis kurulduğu zaman ne hazine ne ordu ne yiyecek ne de yatacak otel vardı. Meclis o zamanlar çok yoksuldu. İstanbul Hükümeti meclistekilere yardım edemiyordu. Düşman askerleri halkın elinden her şeyini almıştı. Sadece meclis değil, halk, hükümet, kuvayi milliye hepsi zordaydı.

2. Mustafa Kemal konuşmasında belirttiği gibi vatanı için tek başına savaşmaya bile razıydı. Son kurşunu kalana kadar bağımsızlığı ve milleti için çalışırdı. O, vatanı için, Türkiye için, canını feda ederdi. Bu yolda ant içmişti.

3. Sorunlar karşısında sakin ve iyimser bir tutum sergilemesinin nedeni, Türk milletinin kendi bağımsızlığını kazanacağına güvenmesiydi. Eğer Mustafa Kemal milletine güvenmeseydi bağımsızlık mücadelesinde yenilebilirdik.

4. Burayı kendinize göre yanıtlamanız gerekli.

Sayfa 36:

Burada bulunan saygıdeğer efendiler,

İstanbul’un geçici kaydıyla yabancı kuvvetler tarafından işgal olunduğunu ve bütün temelleriyle halifelik makamının ve hükümet merkezinin bağımsızlığının yok edildiği hepinizce bilinmektedir. Bu dutuma baş eğmek, milletimizin teklif edilen yabancı esaretini kabul etmek demektir. Ancak ezelden beri hür ve bağımsız yaşamış olan milletimiz esaret altına alınmayı büyük bir şiddet ve kesinlikle reddetmiş ve hemen vekilleri toplayarak yüce meclisini meydana getirmiştir. Bu yüce meclisin en yaşlı üyesi sıfatıyla ve Allah’ın yardımıyla milletimizin içte ve dışta tam bağımsız olarak geleceğini bizzat üstlendiğini ve idare etmeye başladığını bütün dünyaya ilan ederek TBMM’yi açıyorum.

Sayfa 37:

1.Rölyefte Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşu, Atatürk ve halk tasvir edilmiş.

2.Bunu kendinize göre cevaplıyorsunuz.

3.Rölyefte, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşu anlatılıyor.

4.Halkını üstün gördüğü için.

5.Sanatçı köylü halkı ön plana çıkarmış. Bunun sebebi ulu önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün “Köylü milletin efendisidir.” sözü olabilir.

6.Bunu kendinize göre cevaplıyorsunuz.

7.Mustafa Kemal ve onun kurduğu TBMM’ye karşı ayaklanmaların çıkmasında; İngilizlerin boğazlara sahip olmak istemeleri, bağımsız devlet kurmak isteyen azınlıkların faaliyetleri, bazı Kuva-yi Milliye şeflerinin düzenli orduya katılmamak istemeleri ve benzeri nedenler etkinli oldu.

Sayfa 38:

Behçet Bey: işgalciler meclisleri kapatıyor, haberleşmeyi engelliyor. Osmanlı Devleti’nin ayakta uzun yıllar durabilmesi bir mucize olur.

Joseph Friday: Eğer İstanbul Hükümeti haklarımı gözetmezse ülkem ve ordumla birlikte burayı işgal ederim

Kara Fatma: İtilaf Devletleri zaten Ege’yi işgal etmekteler. Bir kağıt parçası onları durdurabilir mi?

Bozan Ağa: Yurt işgal altında. İtilaf Devletleri hiçbir antlaşmaya uymuyor. Biz hala antlaşmalar yapıp onlara kapitülasyonlar veriyoruz...

BENDEN BU KADAR :D