8.Sınıf Ünite Soruları [Arşiv-2010] [Soru & Test]

Konu 'Türkçe Konu Testleri' bölümünde Cixx tarafından paylaşıldı.

  1. Cixx

    Cixx Üye

    Katılım:
    16 Kasım 2009
    Mesajlar:
    1.023
    Beğenileri:
    314
    Ödül Puanları:
    0

    1. Mahallenin erkek çocukları sokakta ayaktopu oynuyorlardı. Birdenbire orada beliren on yaşlarında bir kız, meşin topu kapıp kaçmaya başladı. Oğlanlar hemen peşine takıldılar.
    Aşağıdaki seçeneklerden hangisi yukarıdaki metinde anlatılanla ilgili değildir?

    A) Yazar gözlemlediği bir olayı anlatmakta
    B) Anlatıcı III. kişidir.
    C) Yazar duyduğu bir olayı anlatmaktadır.
    D) Yüklem III. kişiyle çekimlenmiştir.

    2. Böylece kış geldi. Her tarafı kar kapladı. Annesi kahvaltıdan sonra Suna'nın koltuğunu oturma odasındaki pencerenin önüne yerleştiriyordu. O ev işlerini görüp yemeği pişirirken, Suna bir süre kitap okuyor, sonra boynunu bükerek karın yağışını gözlüyordu.
    Aşağıdaki seçeneklerden hangisi metinde anlatılanlarla ilgilidir?

    A) Olay tamamen gerçek dışıdır.
    B) Anlatıcı 1. kişidir.
    C) Anlatıcı 3. kişidir.
    D) Olay bir yaz günü deniz kıyısında geçmektedir.

    3. İşte,sonunda efsaneler ülkesi Hindistan'a geldim.Üstelik burada tam üç gün konaklama olanağım var.Uçağım,başka bir ekipte Pekin'e gidip dönecek.Sanırım,ülkenin öve öve bitiremediğin görkemli ve gizemli güzelliklerini görmeye zamanım oacak.
    Aşağıdakilerden hangisi yukarıdaki paragraf için söylenemez?

    A) Yazar yaşadığı bir olayı anlatmıştır.
    B) Yazar Hindistan'a gitmiştir.
    C) Olayı yaşayan ve anlatan aynı kişidir.
    D) Olay Pekin'de geçmiştir.

    4. Artık eve gitmemiz gerektiğine karar vererek oradan hızla uzaklaştık. Oldukça hızlı bir inişin ardından, birazdan şöminede yanacak olan odunların ateşiyle ısınacak yuvamıza doluşarak kapıyı sıkıca kapattık.
    Parça için aşağıdaki seçeneklerden hangisi söylenemez?

    A) Geçmişte yaşanılan bir olay anlatılmaktadır.
    B) Anlatıcı anlatılan olayı yaşamıştır.
    C) Duyulan bir olay anlatılmaktadır.
    D) Anlatım 1. kişi tarafından yapılmaktadır.

    5. Havalar ısınmış, tüm ağaçlar çiçeklenmişti. Papatyalar, balıballar, mineler, sümbüller birbirinden güzel çiçekleriyle kırları donatmıştı. Ben bu güzelliklere hayran hayran bakarak eşsiz baharın tadını çıkarıyorum.
    Aşağıdaki seçeneklerden hangisi parçada anlatılanlarla ilgilidir?

    A) Anlatıcı 3. kişidir.
    B) Bir yaz günü anlatılmakta.
    C) Hayali bir olay anlatılmakta.
    D) Anlatıcı, yaşadığı bir bahar gününü anlatmakta.

    6. Beni arayan soran çok olmuyor. Ancak gelip gidenlerden memnun olduğum gibi, yalnızlığım da bana mutluluk duygusu veriyor. Yalnızlıktan yakınma durumunda değilim.
    Parça için aşağıdakilerden hangisi söylenebilir?

    A) Yazar, kalabalığı yalnızlığa tercih etmekte.
    B) Yazar, yalnızlıkla ilgili kendi duygularını anlatmakta.
    C) Yazar, birine mektup yazmakta.
    D) Bir hikaye anlatılmakta.

    7. '' Tanınmış ünlü kişilerin hayatının ya da düşüncelerinin anlatıldığı yazı türüne biyografi denir.''
    Tanımdan yola çıkarak aşağıdaki seçeneklerde verilen bilgilerden hangisi biyografinin özelliklerinden değildir?

    A) Ünlü kişilerin yaşam öyküleri anlatılır.
    B) Anlatımı yapan 3. kişidir
    C) Kişilerin yaşamlarının ahlatılabileceği gibi düşünceleride anlatılabilinir.
    D) Anlatıcı 1. kişidir.

    8. Aşağıdakilerden hangisi günlüğün özelliklerinden değildir?

    A) Gözlem ve kişisel izlenimler önemlidir.
    B) Her gün yazıldığı için kısadır.
    C) Yazarın hayatından izler taşıdığı için belge işlevi görür.
    D) Günlükte anlatıcı birinci veya üçüncü kişi ağzından anlatılır.

    9. Hatıra türündeki yazılarda aşağıdaki özelliklerden hangisi aranmaz?

    A) Yaşananları günü gününe yazma.
    B) Geçmişte yaşananları yansıtma.
    C) Birinci kişi ağzından anlatma.
    D) İçtenlikle yoğrulmuş bir anlatım benimseme.

    10. Çocuklar için yazılmış kitap yok. Benim kadar yazan kimse de yok. Bununlu övünüyorum. Çünkü ben edebiyat olarak değil, para kazanmak için de değil, sırf kendimi meşgul etmek için yazıyorum.
    Aşağıdaki seçeneklerden hangisi parça ile çelişir?

    A) Anlatıcı 1. kişidir.
    B) Yazar kendini meşgul etmek için yazıyor.
    C) Yazar, kitap yazmakla ilgili kendi düşüncelerini anlatıyor.
    D) Anlatıcı duyduğu bir olayı anlatmakta.

    1. c
    2. c
    3. d
    4. c
    5. d
    6. b
    7. d
    8. d
    9. a
    10. d
  2. Cixx

    Cixx Üye

    Katılım:
    16 Kasım 2009
    Mesajlar:
    1.023
    Beğenileri:
    314
    Ödül Puanları:
    0
    8.Sınıf 2.Ünite Soruları

    1. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde neden-sonuç ilişkisi yoktur?

    A) Uykusuzluktan gözleri şişmişti.
    B) Başkalarının işini yapmaktan kendime zaman ayıramadım.
    C) Bizden habersiz sinemaya gidecekmiş.
    D) Sakatlandığı için bir süre futbol oynamayacakmış.

    2. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde neden-sonuç ilişkisi vardır?

    A) Çok aradık,ama yine de kiralık ev bulamadık.
    B) Yerler buz olduğundan arabanın tekerlekleri kayıyordu.
    C) Arkadaşının haklı olduğunu savunuyordu.
    D) Televizyon programlarından çoğunu beğenmiyorum.

    3. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde neden-sonuç ilişkisi vardır?

    A) Bunu söylediğinden dolayı sana çok kızdım.
    B) Artık buraya gelmelisiniz.
    C) Sözünü unutma sakın.
    D) Hiç böyle olmadı ama...

    4. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde neden-sonuç ilişkisi vardır?

    A) Buralara sonbaharda çok yağmur yağar.
    B) En sevdiğim şehir Antalya.
    C) Güneş tutulması harikaydı.
    D) Penguenler soğuk havayı sevdikleri için kutuplarda yaşar.

    5. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde sebep-sonuç ilişkisi vardır?

    A) Tartışma sonunda bitti.
    B) Her şey çok güzel olacak.
    C) İnanması güç ama düzeleceksin.
    D) Sen gittiğin için yas tutuyor.

    6. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde sebep-sonuç ilişkisi vardır?

    A) Yurdunu terk etme aslanım!
    B) Soğuk su içtiğinden hastalanmış.
    C) Yabancılık çekmedim burada.
    D) Zorlu bir imtihandan geçiyoruz.

    7. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde neden-sonuç ilişkisi yoktur?

    A) Şiddetli soğuklardan dere bile buz tuttu.
    B) Üşüttüğü için bademcikleri şişmiş.
    C) Biz de sizinle gelmek istiyorduk.
    D) Televizyona sürekli yakından bakınca gözleri bozulmuş.

    8. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde neden -sonuç ilişkisi yoktur?

    A) Konuşmaktan dili damağı kurumuştu.
    B) Beni anlam**dığını bakışından sezdim.
    C) Güneşin altında kaldığından boyası iyice bozulmuştu.
    D) Eşya taşımaktan vücudunun her noktası ağrıyordu.

    9. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde,eylemin gerçekleşmesi bir koşula bağlı değildir?

    A) Kilo verirse eski sağlığına kavuşacak.
    B) Geri dönmek üzere yurt dışına gitti.
    C) Bu kitabı okursan istediğin bilgiye ulaşırsın.
    D) Çok beğendiği için bu kolyeyi aldı.

    10. (1) Öğleden sonra bir köye ulaştık. (2) Hemen elini y7üzünü yıkamak için köy çeşmesinin başına koştu herkes.(3) Suyun tadı acı,ama kimsenin aldırdığı yok.(4) Kana kana içiyoruz. Parçada numaralanmış cümlelerden hangisinde, amaç-sonuç ilişkisi vardır?

    A) 1
    B) 2
    C) 3
    D) 4


    1. c
    2. b
    3. a
    4. d
    5. d
    6. b
    7. c
    8. b
    9. d
    10. b
    Tuğba114 bunu beğendi.
  3. Cixx

    Cixx Üye

    Katılım:
    16 Kasım 2009
    Mesajlar:
    1.023
    Beğenileri:
    314
    Ödül Puanları:
    0
    8.Sınıf 3.Ünite Soruları

    1. Genç futbolcu ( 1 ) hakkında ( 2 ) söylenenlere ( 3 ) cevap vermek( 4) istemediğini söyledi
    Bu cümledeki anlam karışıklığını gidermek için numaralandırılmış yerlerin hangisine virgül getirilmelidir?

    A) 1
    B) 2
    C) 3
    D) 4

    2. Vatandaşların yardımıyla çıkan yangında yaralananlar hemen hastaneye taşındı.
    Cümlesindeki anlatım bozukluğunun sebebi aşağıdakilerden hangisidir?

    A) Gereksiz sözcük kulllanılmasından
    B) Anlamca çelişen sözcüklerin bir arada kullanılmasından
    C) Yanlış sözcük kullanılmasından
    D) Bir sözcük öbeğinin yanlış yerde kullanılmasından

    3. 'Alacağınız eşyaları ücretsiz eve teslim ederiz.''cümlesindeki anlatım bozukluğunun sebebi aşağıdakilerden hangisidir?

    A) Özne yüklem uyumsuzluğu
    B) Sözcüğün yanlış yerde kullanımı
    C) Tamlama yanlışlığı
    D) Özne eksikliği

    4. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde anlamca çelişen sözcüklerin birlikte kullanımından kaynaklanan bir anlatım bozukluğu vardır?

    A) Çam ağacı ekmek için gittiler.
    B) Trafik kurallarına hem biz hem sürücüler uymalı
    C) Herkes oturuyor ,kalkıp yer vermiyordu.
    D) Tam on beş milyon civarında insan bu şehirdeymiş.

    5. 'Öğretmenin ses tonu oldukça sert, fakat kırıcı değildi'' Bu cümledeki anlatım bozukluğu aşağıdaki değişiklerden hangisiyle giderilebilir?

    A) Sert sözcüğüne ekfiil getirilerek
    B) Ses tonu yerine sesinin tonu diyerek
    C) Fakat sözcüğünü cümleden atarak
    D) İkinci cümleye özne getirerek

    6. Okula her zaman geç geldiği..............hakkında soruşturma açıldı...........
    Bu cümledeki boş bırakılan yerlere aşağıdaki edat çiftlerinden hangisi getirilmelidir?

    A) ki-gibi
    B) için-bile
    C) diye-mı
    D) ile-gibi

    7. Aşağıdakilerden hangisinde edat cümleye umulmazlık anlamı katmıştır?

    A) Sadece Türkçe sorularını cevaplamış.
    B) Çocuk utanınca domates gibi kızaardı.
    C) Bu zayıf kız bir ekmeği bitirmesin mi?
    D) Sizi eve kadar götüreyim.

    8. 'mi'' sözcüğü aşağıdakilerin hangisinde soru anlamı katmamıştır?

    A) Kilo veremeyeceğimi mi sanıyorsun?
    B) Çok mu baktı benim arkamdan?
    C) Kendine elbise mi aldın?
    D) Çarşıya geldim mi sana nasıl uğramam?

    9. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde edat yoktur?

    A) Kızım yirmiye kadar sayabiliyordu.
    B) Bana göre bu olayda hiç suçu yok.
    C) Öğretmenim annemi ve babamı okula çağırdı.
    D) Saçları kirpi gibi kabarmıştı.

    10. 'Bugün.........onun bulunduğu hiçbir ortamda bulunmam.''
    Bu cümledeki boş bırakılan yere aşağıdaki edatlardan hangisi getirilebilir?

    A) .-den sonra
    B) .-den dolayı
    C) .-e kadar
    D) .-den beri

    1. a
    2. d
    3. b
    4. d
    5. a
    6. b
    7. c
    8. d
    9. c
    10. a
  4. Cixx

    Cixx Üye

    Katılım:
    16 Kasım 2009
    Mesajlar:
    1.023
    Beğenileri:
    314
    Ödül Puanları:
    0
    8.Sınıf 4.Ünite Soruları

    1. Göz sözcüğü hangi secenekte deyim içersinde kullanılmıştır?

    A) Gözünün yaşı dinmiyor.
    B) Vatanımıza kimse göz dikemez.
    C) Güzel gözlerine hep nazar değer.
    D) Göz makyajı harika olmuş.

    2. 'Ağzı süt kokmak' deyiminin anlamı aşağıdakilerden hangisidir?

    A) Genç ve tecrübesiz olmak .
    B) Çok süt içmek.
    C) Ağzına geleni söylemek.
    D) Ağzının sürekli kokması.

    3. Aşağıdakilerin hangisinde birden fazla deyim kullanılmıştır?

    A) onunla kimse başa çıkamaz.
    B) O kadar sevinmişti ki ağzı kulaklarına varıyordu.
    C) Tepesi atınca herkesin ağzının payını verdi.
    D) Annem masal anlatırken biz soluk almadan onu dinlerdik.

    4. Hangi deyim 'işlerin kontrolünü ele geçirmek, yönetmek' anlamındadır.

    A) Dizgini ele almak.
    B) Dize gelmek.
    C) Kılı kırk yarmak.
    D) Kadası kızmak.

    5. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde deyimlerden önce anlam verilmiştir?

    A) Çenesi düşük olduğu halde şimdi sesi çıkmaz olmuş ,dut yemiş bülbüle dönmüştü.
    B) Etekleri tutuşunca hızlanmaya karar verdi.
    C) Kötü haberi aldıgından beri içi kan ağlıyordu.
    D) Durup dururken dertsiz başını derde soktu.

    6. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde 'yoldan çıkmak' deyim halinde kullanılmıştır?

    A) Otobüs sağdaki yoldan çıktı.
    B) Motorlu çocuk yoldan çıkıp direğe çarptı.
    C) Kadın artık yoldan çıktı kimseyi dinlemiyor.
    D) Bizim köye bu yoldan çıkarız.

    7. aşağıdaki cümlelerdeki deyimlerden hangisi 'kızgınlık' belirtmektedir?

    A) Çok içip kafayı bulunca zor yürüyordu.
    B) Çocuk gürültüsünden kafayı yiyecek hale geldi.
    C) Yaşlı adamı kafaya almaya bayılıyorlar.
    D) Kafası atınca yanından kaçmak gerek.

    8. 'Dilinde tüy bitmek' deyimiyle anlatılmak istenen düşünce aşağıdakilerden hangisidir?

    A) Dilinde tüyler çıkmak.
    B) dilinde yaralar oluşmak.
    C) Bir şeyi çokca tekrarlamak.
    D) Dile düşmek.

    9. 'Ayıkla pirincin taşını' deyiminin anlamını veren secenek hangisidir?

    A) Ortaya çıkan sorunu çözümle.
    B) Pirinci tertemiz yap.
    C) Pirinçteki taşlar işe yaramaz.
    D) İşini çabukbitir.

    10. 'Demir tavında dövülür' atasözünün anlamı aşağıdakilerden hangisidir?

    A) Her iş vaktide yapılmalıdır.
    B) İnsanlar çeşitli özelliklere sahiptir.
    C) Herkes kendi işine bakmalıdır.
    D) Sıkıntılara katlanılmalıdır.

    1. b
    2. a
    3. c
    4. a
    5. a
    6. c
    7. d
    8. c
    9. a
    10. a
  5. Cixx

    Cixx Üye

    Katılım:
    16 Kasım 2009
    Mesajlar:
    1.023
    Beğenileri:
    314
    Ödül Puanları:
    0
    8.Sınıf 5.Ünite Soruları

    1. 'Toplantı çok uzun sürdü.'' cümlesinin türü aşağıdakilerden hangisidir?

    A) Basit cümle
    B) Sıralı bağlı cümle
    C) Girişik birleşik cümle
    D) İç içe cümle

    2. Aşağıdakilerden hangisi girişik birleşik cümle değildir?

    A) Çocuk koşarken aniden düşüvermiş.
    B) Ders çalışmadığımı düşünen annem değildir.
    C) İyi kek yapmak istiyorsan pasta unu kullanmalısın.
    D) Resme bakmadan yorum yapma.

    3. Aşağıdaki cümlelerden hangisi diğerlerinden farklı yapıdadır?

    A) Doğayı seviyorsan çevreni temiz tutmalısın.
    B) Bize gelirsen o filmi beraber seyrederiz.
    C) Temiz olursan sağlığını korursun.
    D) Bu davranışlarına şahit olduğumdan ondan çekiniyorum artık.

    4. 'Büyük düşünür Mevlana Celaleddin Rumi ''Gel! Ne olursan ol yine de gel.'' sözü ile tüm zamanlarda bütün dünya toplumlarına hitab eder.'' cümlesinin türü aşağıdakilerden hangisidir?

    A) Girişik birleşik cümle
    B) İç içe birleşik cümle
    C) Bağlı cümle
    D) Şartlı birleşik cümle

    5. 'Parka gideceksin, orada yarım saat bekleyeceksin, Oya Teyze'den kitabı alıp geleceksin.'' cümlesinin türü aşağıdakilerden hangisidir?

    A) Sıralı cümle
    B) Basit cümle
    C) Girişik birleşik cümle
    D) İç içe birleşik cümle

    6. Aşağıdaki cümlelerden hangisi ''Sana bu eteği ramazan bayramında almıştım.'' cümlesiyle yapıca özdeştir?

    A) Sizin önce okula gelmeniz daha uygun olur.
    B) Tekrar saat kaçta geleceğini size söyledi mi?
    C) Kitabın ikinci cildi birincisinden daha güzel.
    D) Ondan çok şeyler beklendiğini biliyorsun.

    7. Aşağıdakilerden hangisinde cümle, yapıca diğerlerin den farklıdır?

    A) Çocuk özlemini gidermek için çocuk doğurdu.
    B) Bu şarkıyı ilk ben dinlemek isterdim.
    C) Kitaplar bilgimizi artırır, konuşma yeteneğimizi geliştirir
    D) Klişe cümlelerle bilgili görünmeye çalışıyor.

    8. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yan cümlecik yanlış gösterilmiştir?

    A) Sözü eveleyip gevelemek(Yan cümle) yoktur onda.
    B) Bu işi başaracağına(Yan cümle) kesinlikle inanıyorum.
    C) Yolculuğa çıkarken(Yan cümle) yanıma çok eşya alırım.
    D) Ailemle yaşadığım(Yan cümle) o güzel günleri unutamıyorum.

    9. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde hem öznesi hem nesnesi ortak sıralı cümledir?

    A) Çocuğun davranışları, giyimi, kişiliğini yansıtır.
    B) Çalışmadan kazanmak olanaksızdır, çalışınız.
    C) Okumak insanı dinlendirir, dinç kılar.
    D) Kötü insanlar, iyi insanları kıskanır ve onların acımasızca eleştirilmesine göz yumarlar.

    10. Aşağıdakilerden hangisi nesnesi ortak sıralı bir cümledir?

    A) Önce dolu yağdı, sonra güneş açtı.
    B) Gazeteyi önce amcam okudu, sonra babam aldı.
    C) Dün buraya geldim, salı günü buradan ayrılıyorum.
    D) Önce okulunu bitirdi, sonra da evlendi.
    1. a
    2. c
    3. d
    4. b
    5. a
    6. c
    7. c
    8. d
    9. c
    10. b
  6. Cixx

    Cixx Üye

    Katılım:
    16 Kasım 2009
    Mesajlar:
    1.023
    Beğenileri:
    314
    Ödül Puanları:
    0
    8.Sınıf 7.Ünite Soruları

    1. 'öğretmenim sınavları tez elden okur.'
    Aşağıdakilerden hangisinde yukarıdaki cümledeki tez elden sözüyle aynı anlama gelen bir anlam vardır?

    A) Merak etmeyin çok kısa sürecek
    B) ben hep onun yanındayım.
    C) bu sözü sık sık tekrarlayıp duruyor.
    D) Bu emaneti çabucak arkadaşıma ulaştırmalıyım.

    2. En azından evimizin fiziksel ortamını düzeltmeliyiz.
    yukarıdaki cümledeki en azından söz öbeğiyle anlatılmak istenen nedir?

    A) ne yazık ki
    B) bari
    C) ne olursa olsun
    D) çok kısa zamanda

    3. 'Keşke biraz daha gayret edebilseydim.'
    diyen birisi için hangisi söylenebilir?

    A) Çalışmalarını yeterli bulmadığı
    B) çok miskin biri olduğu
    C) çalışmaktan daha önemli işleri olduğu
    D) aceleci ve heyecanlı olduğu

    4. Aşağıdakilerden hangisinde nesnel bir anlatım vardır?

    A) Bu yazarın en güzel kitabıdır.
    B) Bugün hava gerçekten çok soğuk.
    C) Bahar yağmurlarını çok özledim.
    D) Bu film iki yıl önce vizyona girdi.

    5. Aşağıdaki cümlelerden hangisi öznel yargı içermektedir?

    A) Yarın okullar tatil olacak.
    B) Bu kış en çok yağmur Aralık ayında yağdı.
    C) Ahmet on yedi yaşındaymış.
    D) Babamı gerçekten çok özledim.

    6. Hangi cümlede sitem yoktur?

    A) Bu, dilbilgisini en iyi anlatan kitaptır.
    B) Zaten beni hiç özlememişsin.
    C) Demek bizi görüp te selam vermemiş.
    D) Gezmeye giderken bize hiç haber vermezsin!

    7. Hangisinde yorum söz konusudur?

    A) Bu gün bize uğrayacakmış.
    B) Annemler yarın sinemaya gidecekler.
    C) Okula gitmediğine göre hasta olmalısın.
    D) Bugün arkadaşını gezerken gördük.

    8. Aşağıdakilerden hangisinde yorum yoktur?

    A) Bisiklet alındığına göre sınıfını geçmişsin.
    B) Suratı yandığı için denize gitmiş olmalı.
    C) ilkbaharda insanların ruhu ferahlar.
    D) ülkemizde yükselti batıdan doğuya gittikçe artar.

    9. Aşağıdakilerden hangisi 'koşul' (şart) cümlesidir?

    A) Bazen buralardan uzaklaşmak istiyorum.
    B) Eğer sınavı kazanabilirsem güzel bir tatil kazanacağım.
    C) Bugün arkadaşlarımla gezmeye gittim.
    D) Can çıkar huy çıkmaz.

    10. Hangi cümlede olasılık vardır?

    A) Uykusuz kaldğı için gözleri şişmiş.
    B) Geç vakte kadar televizyon izlemiş.
    C) Bu maçı bizim takım kazanabilir.
    D) Bıraktığın yerde seni bekleyeceğim.
    1. d
    2. b
    3. a
    4. d
    5. d
    6. a
    7. c
    8. d
    9. b
    10. c
  7. Cixx

    Cixx Üye

    Katılım:
    16 Kasım 2009
    Mesajlar:
    1.023
    Beğenileri:
    314
    Ödül Puanları:
    0
    8.Sınıf 8.Ünite Soruları

    1. 1. Eğlenmek için tatile çıktı.
    2. Arabamız bozulunca Ankara'ya uçakla gittik.
    3. Malatya'ya geldikçe teyzesine uğrar.
    4. Dilara gelince beni arasın.
    Numaralanmış cümlelerin hangisinde neden-sonuç ilişkisi vardır?

    A) 2
    B) 1
    C) 3
    D) 4

    2. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ''pişmanlık'' söz konusudur?

    A) Köydeki bütün çocuklara masal anlatırdı.
    B) Bu kitapları senin için aldım, kesinlikle okumalısın.
    C) Bizim zamanımızda tek eğlencemiz radyo dinlemekti.
    D) Keşke okuldan ayrılmadan arkadaşımdan özür dileseydim.

    3. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde öznellik söz konusu değildir?

    A) Başkalarının yazdıklarını okumak, iyi yazı yazmanın ilk koşuludur.
    B) Nazım Hikmet'in mektupları, onun sanat, edebiyat hakkındaki düşüncelerini içerir.
    C) Gözlemlerimiz, geçmişimiz, genel anlamıyla hayatımız yazılarımız için birer kaynaktır.
    D) Yaşamdan kopmuş bir eser sanattan da kopmuş demektir.

    4. 1. Anlatımın açık olmasına özen gösterilmiş.
    2. Genellikle toplumun sorunları işlenmiş.
    3. Süslü anlatımlardan kaçınılmış.
    4. İçeriğe uygun bir anlatım biçimi seçilmiş.
    Yukarıdaki numaralanmış cümlelerden hangisi yapıtın konusuyla ilgilidir?

    A) 1.
    B) 2.
    C) 3.
    D) 4.

    5. Yunus Emre’nin yaşamı konusunda pek az bilgimiz vardır Eserlerini duru ve kolay anlaşılan Türkçe ile yazmıştır. Şiirlerinin çoğu bugün, yazdıklarından yüzyıllarca sonra bile dipdiri.
    Yukarıdaki parçadan aşağıdakilerden hangisi çıkarılamaz?

    A) Yunus Emre anlaşılır bir dil kullanmıştır.
    B) Yunus Emre’nin hayatı hakkında fazla bilgi yoktur.
    C) Bütün eserleri kalıcılığı yakalamıştır.
    D) Yüzyıllarca önce yazılan eserler hala canlılığını korumaktadır.

    6. 1. demektir
    2. silginiz
    3. çok
    4. önce
    5. yanlışınız
    6.kaleminizden
    7. bitiyorsa

    Yukarıdaki sözcüklerle anlamlı ve kurallı bir cümle oluşturabilmek için sıralama nasıl olmalıdır?

    A) 7-3-2-1-6-4-5
    B) 2-6-3-7-1-5-4
    C) 6-7-3-2-1-5-4
    D) 2-6-4-7-5-3-1

    7. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ''koşul- sonuç'' ilişkisi vardır?

    A) Selam vermediğim için bana kırılmış.
    B) Hatay trafiğini rahatlatmak için metro yapacaklarmış.
    C) Bir şiirde hayal çeşitliliği varsa o şiir güzeldir.
    D) Bugünlerde odasına kapanmış ders çalışıyordur.

    8. 1. Hayal gücümüzün sınırlarını sonsuz tutabildiğimizde isteklerimizin neler olabileceğini görebiliriz.
    2. Kendi yaşamımızda söz sahibi olduğumuz zaman tüm çevremizi de kolayca yönlendirebiliriz.
    3. Başarmak için gösterdiğimiz tüm çabalar bize hep mutluluk verir.
    4. Dünyayı değiştirme gücümüz, kendimizi değiştirme gücüne sahipsek olasıdır.
    Yukarıdaki cümlelerden hangileri anlamca birbirine en yakındır?

    A) .2-4
    B) .1-2
    C) .1-3
    D) .3-4

    9. Aşağıdaki cümlelerden hangisi kişiye göre değişen nitelikte bir yargıdır?

    A) Çalışmalarını bu küçük evde sürdürüyordu.
    B) Yorgunluktan hiç bir yere gidecek halim kalmadı.
    C) Orhan Pamuk, çok sevilen bir Türk yazarıdır.
    D) Kış mevsiminde Uludağ'a kar yağar.

    10. 'Can sıkıntısının ne olduğunu bilemem çünkü canımın sıkılabileceği kadar boş zamanım hiç olmadı.''

    Yukarıdaki cümleden aşağıdaki yargılardan hangisi çıkarılabilir?

    A) Sürekli çalışmak, insanın yaşama arzusunu yok eder.
    B) Çalışmak, insanın yaşamını doldurur, can sıkıntısını giderir.
    C) Çalışmak ve başarmak, hedefimiz olmalıdır.
    D) Başarıyı yakalamış insanlar, sıkıntı nedir bilmezler.

    1. a
    2. d
    3. b
    4. b
    5. c
    6. d
    7. c
    8. a
    9. c
    10. b
  8. Cixx

    Cixx Üye

    Katılım:
    16 Kasım 2009
    Mesajlar:
    1.023
    Beğenileri:
    314
    Ödül Puanları:
    0
    8.Sınıf 9.Ünite Soruları

    1. Hüseyin eline geçen parayı annesine veriyordu.Yukarıdaki cümlelerinin öğelerin sıralanışı aşağıdakilerin hangisinde doğru olarak verilmiştir.

    A) özne, nesne, dolaylı tümleç, yüklem
    B) Dolaylı tümleç, nesne,özne, yüklem
    C) özne, zarf tümleci, nesne, yüklem
    D) nesne, özne, dolaylı tümleç, yüklem

    2. Ahmet bize meyve getirdi. cümlesindeki öğe dizilişininaynısı aşağıdaki cümlelerin hangisinde doğru olarak verilmiştir?

    A) Doktor köyümüzdeki hastaları muayene etti
    B) Çağatay denizden deniz yıldızı çıkardı
    C) Okulun duvarı gürültüyle çöktü.
    D) Sahildeki arabaları çekici çekti

    3. Sağanak yağmur yağdığında sığınacak bir yer aradılar.yukarıdaki cümlede aşağıdakilerden hangisi yoktur?

    A) Yüklem
    B) zaf tümleci
    C) nesne
    D) dolaylı tümleç
    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]

    7. Ali 'nin siyah elbisesi gardropta yoktu.Yukarıdaki cümlelerin öğe dizilişi aşağıdaki cümlelerin hangisinde vardır.

    A) özne ,nesne ,dolaylı tümleç, yüklem
    B) özne , dolaylı tümleç, yüklem
    C) özne, zarf tümleci ,yüklem
    D) özne, belirtili nesne, yüklem

    8. Aşağıdaki cümlelerin hangisindecümle vurgusu yapılan işten etkilenen öğeyi göstermiştir?

    A) Arabayı ben tamir ettim.
    B) Hüseyin hızlıca sınıfa girdi.
    C) Öğrenciler sahili temizledi.
    D) Adam yolda yavaş yürüyordu.

    9. Aşağıdaki cümlelerin hangisi özne ve yüklemden oluşmuştur.

    A) Hatamı yüzüme söyleyen kişi arkadaşımdıi
    B) Bugün bize arkadaşım geldi
    C) Elindeki sivilcelere merhem sürdü.
    D) Bugünün işini yarına bırakma.

    10. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde özne sıfat tamlaması, yüklem isim tamlamasıdır?

    A) Ali 'nin defteri kırmızı renkteydi
    B) Bu adam cihadın arkadaşıydı.
    C) Matematik dersini hiç sevmiyordu.
    D) Sınav stresi onu hasta etmişti

    1. a
    2. b
    3. d
    4. c
    5. c
    6. a
    7. b
    8. c
    9. a
    10. b
  9. Cixx

    Cixx Üye

    Katılım:
    16 Kasım 2009
    Mesajlar:
    1.023
    Beğenileri:
    314
    Ödül Puanları:
    0
    8.Sınıf 12.Ünite Soruları

    . Aşağıdaki cümlelerin hangisinin yüklemi geçişsiz çatılı bir fiildir?

    A) Dün, öğrencileri geziye götürdüler.
    B) Kütüphanedeki kitapları düzenlediler.
    C) Yorgunluktan koltukta uyuyakaldı.
    D) Çocuklar, uyumadan önce kitap okudular.

    2. Aşağıdaki cümlelerin hangisi çatısı bakımından farklıdır?

    A) Bir yıldır sınavlara hazırlanıyor.
    B) Ablası ay sonunda evleniyor.
    C) Evimizin dış cephesi sıvanıyor.
    D) Her sabah ılık suyla yıkanıyor.

    3. Aşağıdaki cümlelerin hangisinin yüklemi ettirgen bir fiildir?

    A) Annem bize güzel bir yemek pişirmiş.
    B) Annesi küçük çocuğu uyuttu.
    C) Dolandırıcılar bazı adamları kandırmıştı.
    D) Dedem, mektubu bana okuttu.

    4. Özne – yüklem ilişkisi yönüyle farklı olan cümle aşağıdakilerden hangisidir?

    A) Bayramda bütün sokaklar süslendi.
    B) Evlerin camlarına bayraklar asıldı.
    C) Her yerde kutlamalar yapıldı.
    D) Ninem dışarıya çıkamayınca üzüldü.

    5. “Kasadaki çürüyen meyveler çöpe atıldı.”
    Cümlesindeki görülen özne – yüklem ilişkisi, aşağıdaki cümlelerin hangisinde yoktur?

    A) Okulu bitirip hemen hayata atıldı.
    B) Bu fabrikadan pek çok işçi atıldı.
    C) Sanatçının üzerine gül atıldı.
    D) Suç, babasının üzerine atıldı.

    6. Aşağıdakilerin hangisinde eylemin birlikte yapılması söz konusudur?

    A) Eksi arkadaşıyla parkta karşılaştı.
    B) Sorunlarını çözmek için müdürle görüştü.
    C) Arkadaşıyla iki yıl mektuplaştı.
    D) Yağmur bastırınca insanlar kaçıştı.

    7. Aşağıdaki cümlelerin hangisinin çatısından söz edilemez?

    A) En sevdiği iş, okumaktır.
    B) İnsanları çok severim.
    C) Kardeşim yazmayı bilir.
    D) Zorluklar karşısında yılma.

    8. Çatısı yönüyle farklı olan cümle aşağıdakilerden hangisidir?

    A) Bu elbiseyi annem aldı.
    B) Çiçekleri vazoya koyabilirsin.
    C) Sabaha kadar ****ksiz uyudu.
    D) Ülkemi her şeyden çok severim.

    9. Aşağıdaki cümlelerin hangisinin yüklemi geçişsiz bir fiildir?

    A) Herkes olayın olduğu yere koşuyordu.
    B) Ödevlerimi yapmayı nedense unutmuştum.
    C) Öğretmenimin beni çok sevdiğini anladım.
    D) Onu ilk defa tiyatroda gördüm.

    10. Aşağıdaki cümlelerin hangisinin yüklemi edilgen çatılı bir fiildir?

    A) Evin bahçesindeki ağaçlar budandı.
    B) Benim söylediğim sözlere alındı.
    C) Küçük çocuk bizi görünce utandı.
    D) Ödevlerini bitirince bir süre dinlendi.
    1. c
    2. c
    3. d
    4. d
    5. a
    6. d
    7. a
    8. c
    9. a
    10. a
  10. Cixx

    Cixx Üye

    Katılım:
    16 Kasım 2009
    Mesajlar:
    1.023
    Beğenileri:
    314
    Ödül Puanları:
    0
    8.Sınıf 13.Ünite Soruları

    1. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde fiilmsi vardı?

    A) Tatilde tanıdığım insanlarla karşılaştım.
    B) Yazın uzun bir tatile çıktım.
    C) Dışarı çıktım, bir de ne göreyim!
    D) Evden çıktım, hemen yola koyuldum.

    2. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde eylemsi yoktur?

    A) Baka baka denizin kenarına kadar geldi.
    B) Bu olayı yanlış anlamış.
    C) Onu beklettiğim için çok üzgünüm.
    D) Eve girer girmez onunlu karşılaştı.

    3. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde sıfat fiil vardır?

    A) Giderken bizi de yanınızda götürün.
    B) Dereyi görmeden paçaları sıvama.
    C) Bir daha dönmemek üzere ayrıldı.
    D) Kırılacak bir kalbi kalmamıştı onun.

    4. 'İnsanın gidecek bir yeri olmalı.'' cümlesinde geçen fiilmsinin çeşidi nedir?

    A) Sıfat fiil
    B) Zarf fiil
    C) İsim fiil
    D) Bağ fiil

    5. Onun bu mesleği seçmesini isteyen annesiydi.
    cümlesinde fiilimsi olan sözcükler aşağıdakilerden hangisidir?

    A) Onun - mesleği
    B) seçmesini - isteyen
    C) mesleği - annesiydi
    D) seçmesini - annesiydi

    6. Onu en çok üzecek şey bir işi tamamlıyamamaktı.
    Bu cümlede kaç tane fiilimsi vardır?

    A) 1
    B) 2
    C) 3
    D) 4

    7. Kaçış fikri onun her zaman ilgisini çekmiştir. cümlesindeki fiilimsinin çeşidi aşağıdakilerden hangisidir?

    A) zarf-fiil
    B) isim-fiil
    C) sıfat- fiil
    D) mastar

    8. Dünyaya geldiğim anda
    Yürüdüm aynı zamanda
    İki kapılı bir handa
    Gidiyorum gündüz gece
    Yukarıdaki şiirde hangi çeşit fiilimsi kullanılmıştır?

    A) zarf-fiil
    B) sıfat -fiil
    C) mastar
    D) isim -fiil

    9. Aşağıdaki cümlelerden hangisinde fiilimsi vardır?

    A) Törendeki çocuk şiiri çok güzel okuduğu için herkes çok duygulandı.
    B) Bu dizeleri sana yazmıştım oğlum.
    C) Tatilde Bodrum'da ikimiz kaldık.
    D) Anlayamamış hiç kimse kederini insanların.

    10. Ben ömrümde böyle güzel bir ümit sözü işittiğimi bilmiyorum.ncümlesinde zarf-fiil olan sözcük aşağıdakilerden hangisidir?

    A) ömrümde
    B) güzel
    C) ümit
    D) işittiğimi

    1. a
    2. b
    3. d
    4. a
    5. b
    6. a
    7. b
    8. b
    9. a
    10. d

Sayfayı Paylaş