9.sınıf coğrafya yazılı soruları

Konu 'Coğrafya 9. Sınıf' bölümünde muammer614 tarafından paylaşıldı.

  1. muammer614

    muammer614 Üye

    Katılım:
    31 Ekim 2011
    Mesajlar:
    31
    Beğenileri:
    34
    Ödül Puanları:
    19

    SORULAR
    1- Gelişigüzel şekillerde çizim yapan bir kişi yapmış olduğu şeklin harita olduğunu iddia etmektedir.Bizler yapılan bu çizime harita diyebilmemiz için nelerin olduğuna dikkat etmeliyiz. (10 puan)
    2- X yöntemle çizilen bir fiziki haritada boş bırakılmış bazı alanlar neyi ifade etmektedir.Aynı zamanda çizilen bu haritanın yönteminin adını yazarak açıklayınız.(10 puan)
    3- Bulunduğu bölge içerisindeki alanı yapılan ölçümlere göre toplam 324 km² olan bir baraj gölünün
    36 cm² ile gösterildiği bir haritada x ve y kentleri arası uzaklık 21 km ise bu iki kent arası harita üzerinde kaç dm ile gösterilir? (20 puan)
    4-
    25 0 25 50 75 100 Yandaki Çizik ölçek ile gösterilen bir haritada 1000mm
    hm yer tutan bir gölün gerçek alanı kaç km’dir?(15 puan)
    NOT: Çizik ölçeğin boyu 5 cm’dir.
    5-1/200.000 ölçekli haritada bir alan 16 cm²’lik yer kaplar. Buna göre 1/800.000 ölçekli başka bir haritada aynı alan kaç mm² yer kaplar?(20 puan)
    6-20º doğu boylamından yerel saati 52 dk daha ileri olan A boylamını ve bu kentten 132 dk.daha yerel saati geri olan B kentinin boylam değerini bulunuz.(20 puan)
    7-Yapılan araştırmalara bağlı olarak ortaya çıkan ve ekvatoru dik olarak kestiği düşünülen hayali çizgilerin bildiğiniz ayrıntılarını yazınız.(10 puan)
    8-Gece gündüz eşitliğinin yaşandığı bir günde 45’B.M. üzerinde yer alan C kentinde güneş 06:52 de doğuyor.Aynı anda güneş B kentinde tam ufukta yükseliyor.Buna göre B kentinin boylam değeri ile aynı gün güneşin doğuş-batış saatlerini bulunuz.(20 puan)




    [BİR TEŞEKKÜR YETER]
  2. muammer614

    muammer614 Üye

    Katılım:
    31 Ekim 2011
    Mesajlar:
    31
    Beğenileri:
    34
    Ödül Puanları:
    19
    Soru1. Yer’in katı ve sıvı yüzeyini çepeçevre saran gaz örtüsüne atmosfer denir. Atmosferin yer yüzeyindeki canlılar üzerinde koruyucu ve düzenleyici bir etkisi vardır.
    Aşağıda verilen bilgilerden hangisi atmosferin bu özelliklerinden birisi değildir?
    A) İklim olaylarının meydana gelmesini sağlar.
    B) Güneşten gelen zararlı ışınları süzer.
    C) İçindeki oksijen gazı nedeniyle hayatı yaşanılır hale getirir.
    D) Güneşten gelen ışınların dağılımını sağlayarak , Güneş ışığını alamayan yerlerinde aydınlık olmasını sağlar.
    E) Işığı ve sesi yalıtır

    Kaynak:

    Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...


    Soru2. – Güneşten gelen son derece tehlikeli zararlı ışınları tutar.
    – Aynı zamanda bir bakteri öldürücüdür.
    Yukarda özelliklerinden bahsettiğimiz atmosferin hangi katmanıdır?
    A) Troposfer
    B) Eksosfer
    C) Stratosfer
    D) Ozonosfer
    E) İyonosfer
    Soru3. Atmosfer olaylarının uzun yıllar içerisinde göstermiş olduğu ortalama duruma iklim adı verilir. İklim olayları da troposferin 3-4 km’lik alt kısımlarında gerçekleşir.
    Bu durumun temel sebebi aşağıdakilerden hangisidir?
    A) Yatay hava hareketlerinin yalnızca bu bölümde oluşması.
    B) Su buharının tam***** yakının bu bölümde bulunması
    C) Atmosfer sıcaklığının bu bölümde daha yüksek olması
    D) Canlı hayatının sadece bu bölümde yer alması
    E) Güneşten gelen enerjinin tamamının bu bölümde tutulması
    Soru4. Üst sınırı , yeryüzünden 250-300 km. yüksekliktedir. Radyo dalgalarını yansıttığı için yeryüzü haberleşmesinde büyük önem taşır.
    Yukarıda özelliklerinden bahsettiğimiz atmosferin katmanı aşağıdakilerden hangisidir?
    A) İyonosfer
    B) Ozonosfer
    C) Kemosfer
    D) Troposfer
    E) Eksosfer
    Soru5. Bir çok bilim adamı geçmişte bir çok sebebe bağlı olarak iklim değişikliklerinin meydana geldiğini, günümüzde de yer küre üzerinde yapılan bir çok araştırmalar küresel ısınmaya bağlı olarak gelecekte iklim değişikliklerinin meydana gelebileceğinden bahsetmektedirler.
    Bu durumun temel sebebi aşağıdakilerden hangisi ile açıklanabilir?
    A) Dünyanın yörüngedeki hızının artması.
    B) Ozon gaz katmanının incelmesi.
    C) Yılın altı aylık dönemlerinde kutupların gündüzü yaşaması.
    D) Kutuplardaki buzulların hızla erimesi.
    E) Atmosfere karışan klorofloro-karbon gazlarının artması.
    Soru6. Güneş ışınları atmosferden geçerken yansıma yoluyla dağılır.
    Bu durum aşağıdakilerden hangisinin oluşmasına sebep olur?
    A) Yerden yükseldikçe sıcaklığın azalmasına
    B) Basınç alanlarının oluşmasına
    C) Gölgeli yerlerin de aydınlanmasına
    D) Basınç merkezlerinin oluşmasına
    E) Yıllık sıcaklık farklarının artmasına
    Soru8. İklim atmosfer olaylarının uzun yıllar içerisinde gösterdiği ortalama duruma denir. Hava durumu ise kısa süreli atmosfer olaylarıdır.
    Aşağıda bazı karşılaştırmalar yapıldı bu karşılaştırmalara bakarak hangisinin doğru olduğu düşüncesine varırız?
    İklim Hava Durumu
    A) Ilıman bir kış Donlu gece
    B) Kurak bir kış Sert bir yağış
    C) Yağışlı bir mevsim Yağışlı ilkbahar
    D) Donlu bir gün Ilık kış
    E) Karlı bir gün Sisli bir akşam
    Soru11. Aşağıdakilerden hangisi soğuk yerel rüzgarlar arasında kabul edilemez?
    A) Mistral
    B) Poyraz
    C) Samyeli
    D) Bora
    E) Karayel
    Soru12. Aynı enlemlerde yer almalarına rağmen yaz aylarında Asya Kıtası, Kuzey Amerika Kıtasından daha sıcak olmaktadır. Bunun temel sebebi aşağıdakilerden hangisidir?
    A) Asya’nın Amerika’ya göre daha karasal olması
    B) Güney yarım kürede yer alması
    C) Yeryüzü şekilleri
    D) Farklı okyanus akıntılarının etkisinde kalması
    E) Dünyanın geoid şeklinde olması
    Soru13. Aşağıdakilerden hangisi iklimden etkilenmez?
    A) Yağış rejimi
    B) Yeraltı zenginlikleri
    C) Tarımsal etkinlikler
    D) Yaşama biçimi
    E) Sıcaklık düzeni
    Soru14. Aşağıdakilerden hangileri havadaki bağıl nemin doyma noktasına ulaşmasını sağlayan etkenlerden biridir?
    I . Sıcaklığın düşmesi
    II. Rüzgarın şiddetlenmesi
    III. Yükseltinin artması
    IV. Basıncın artması
    A) I ve II
    B) II ve III
    C) IIIve IV
    D) I ve III
    E)II ve IV
    Soru15. Bir yerde yağışın oluşabilmesi için aşağıdakilerden hangisinin olması beklenir?
    A)Hava basıncının yükselmesi
    B) Bulut seviyesinin yükselmesi
    C) Havadaki nemin doyma noktasına ulaşması
    D) Havanın sıcaklığının artması
    E) Havanın rüzgarlı olması
    Soru16. Yağışlı mevsim ilkbahar ve yaz aylarıdır. Don olayı ve donlu gün sayısı oldukça fazladır.Yıllık yağış miktarı ise oldukça fazladır.
    Yukarıda konu edilen iklim tipi aşağıdakilerden hangisidir?
    A) Akdeniz iklimi
    B) Muson iklimi
    C) Karadeniz iklimi
    D) Orta Kuşağın Karasal iklimi
    E) Savan iklimi
    Soru17. Aşağıda isimleri yazılı olan ülkelerin hangisinde Akdeniz iklimi görülmez?
    A) Almanya
    B) Türkiye
    C) Yunanistan
    D) İtalya
    E) Libya
    Soru18. Tayga ormanları aşağıdaki iklim tiplerinin hangisinin tipik bitki örtüsüdür?
    A) Savan
    B) Karasal
    C) Tundra
    D) Muson
    E) Ekvatoral
    Soru19. Dünya üzerinde cephe yağışları daha çok aşağıdaki yerlerden hangisinde görülür?
    A) Kutuplarda
    B) Çöl bölgelerinde
    C) Dönenceler arası kuşakta
    D) Ekvatoral bölgede
    E) Orta kuşakta
    1E 2D 3B 4A 5E 6C 7B 8C 9D 10E 11C 12A 13B 14D 15C 16D 17A 18C 19E




    [BİR TEŞEKKÜR YETER]:D:D:D:D
    Fulya Sofia bunu beğendi.

Sayfayı Paylaş