9.sınıf edebiyat karışık test

Konu 'Türk Edebiyatı Konu Testleri' bölümünde cagla_1994 tarafından paylaşıldı.

  1. cagla_1994

    cagla_1994 Üye

    Katılım:
    25 Ekim 2008
    Mesajlar:
    25
    Beğenileri:
    16
    Ödül Puanları:
    0

    9.SINIFLAR SEÇME TESTLER-I
    1.Aynı vezinde ve anlamca birbirine bağlı iki mısradan meydana gelen nazım birimine ne ad verilir?
    A) Beyit B) Şiir C) Redif D) Mısra E) Vezin

    2.’’ Biliyorum gölgede senin uyuduğunu
    Bir deniz mağarası kadar kuytu ve serin
    Hazların aleminde yumulmuş kirpiklerin
    Yüzünde bir tebessüm bu ağır öğle sonu’’

    Ünsüz harfle biten bir kelimeden sonra ünlü harfle başlayan bir kelime gelirse ve birinci kelimeni son harfi ikinci ilk harfine bağlanarak söylenirse buna ‘’Ulama’’ denir.

    Buna göre aşağıdaki dörtlükte kaç ulama vardır?
    A) 5 B) 4 C) 3 D) 2 E) 1

    3. Saçımda siyahım var
    Bülbül gibi ahım var
    Göz gördü gönül sevdi
    Benim ne günahım var.

    Yukarıdaki dörtlük için aşağıdakilerden hangisi söylenemez?
    A) 3+4 = 7’li hece ölçüsüyle yazılmıştır.
    B) Anonim Halk Edebiyatı ürünlerindendir.
    C) aaxa şeklinde kafiyelenmiştir.
    D) Sevgiliye duyulan sitem dile getirilmiştir.
    E) Cinaslı kafiye vardır.

    4. Belimizde kılıcımız kirmani
    Taşı deler mızrağımın temreni
    Hakkımızda devlet etmiş fermanı
    Ferman padişahın dağlar bizimdir.

    Yukarıdaki dörtlük hangi nazım türünden alınmış olabilir?
    A) Ağıt B) Koçaklama C) Güzelleme D) Taşlama E) Türkü

    5. Aşağıdakilerden hangisi ‘’gazel’’ için söylenemez?

    A) Genellikle devlet ve din büyüklerini övmek için yazılır.
    B) 5-15 beyit arasında değişir.
    C) aa ba ca da şeklinde kafiyelenir.
    D) İlk beytine ‘’matla’’ son beytine ‘’makta’’ denir.
    E) Bütün beyitlerinde aynı konunun işlendiği gazellere ’yek ahenk’’ gazel denir.

    6. İçimizde her an kopan bir iplik
    Ve her gün kaybolan bizden birisi
    Nedir çevremizi saran gariplik
    Ve nedir tükenen,tüketen bizi
    Yukarıdaki dörtlüğün kafiye örgüsü aşağıdakilerden hangisidir?
    A) Düz kafiye B) Çapraz kafiye C) Sarmal kafiye D) Cinaslı kafiye E) Örüşük kafiye

    7. Karac’oğlan der ki yiyip içmeden
    Güzeller usanmaz konup göçmeden
    Muhanatın köprüsünden geçmeden
    Düşelim de azgın sele gi****m.
    Yukarıdaki dörtlük için aşağıdakilerden hangisi söylenemez?
    A) 6+5=11’li hece ölçüsüyle yazılmıştır.
    B) Dörtlük bir koşmadan alınmıştır.
    C) ‘’meden’’ler zengin kafiyedir.
    D) Kafiye şeması aaab şeklindedir.
    E) sade bir dille yazılmıştır.




    8. Aşağıdakilerden hangisi ‘’gazel’’in özelliklerinden birisidir?
    A) Türk edebiyatı nazım şeklidir.
    B) Genellikle tasavvufi ve felsefi konuları işler.
    C) Beyit sayısı 31-99 arasında değişir.
    D) Kafiye şeması:aa ba ca da…. Şeklindedir.
    E) En güzel beytine ‘’beytü l-kasid’’ denir.

    9. **en bir kişinin ardından söylenen şiirlere İslamiyet Öncesi Türk edebiyatında ne ad verilir?
    A) Koşuk B) Sav C) Sagu D) Yuğ E) Destan

    10. Yaşını sorarsan on beş yaşında
    Hile yoktur kirpiğinde kaşında
    Yukarıdaki şiirin kafiyesi için aşağıdakilerden hangisi doğrudur?
    A) ‘’aşında’’lar rediftir.
    B) ‘’ında’’lar zengin kafiyedir.
    C) ‘’da’’lar redif,’’şınlar’’ tam kafiyedir.
    D) ‘’şında’’lar zengin kafiyedir.
    E) ‘’aş’’lar tam kafiye, ‘’ında’’lar rediftir

    11. Asmadan üzüm aldım
    Sapını uzun aldım
    Verin benim yarimi
    Annemden izin aldım
    Yukarıdaki dörtlükte kaç tane ulama yapılabilir?
    A) 5 B) 4 C) 3 D) 2 E) 1

    12. Çok sürse ayrılık geçse çok sene
    Biz sende olmasak bile sen bizdesin gene

    Yukarıdaki şiirin kafiyesi aşağıdakilerden hangisidir?
    A) Yarım kafiye B) Tam kafiye C) Zengin kafiye D) Tunç kafiye E) Cinaslı kafiye


    13. Olmuş ya da olması mümkün olan olayları kısa kısa anlatırım.Roman benzetirler ama ondan çok kısayım Olaycıklarım yoktur.Şahıs kadrom dardır.Kişilerim çoğu zaman hayatlarının belli bir anı içinde
    anlatılır.Türk edebiyatında yaygın olarak yazılmama seviniyorum.

    Yukarıda sözü edilen edebi tür aşağıdakilerden hangisidir?
    A) Öykü B) Eleştiri C) Roman D) Anı E) Gezi

    14. Seyirciye,hayatın acıklı yönlerini göstermek,ahlak,erdemi anlatmak için yazılırım.Konularımı seçkin kimselerin hayatından ya da mitolojiden alırım.Kahramanlarım tanrılar Tanrıçalar ve soylu kimselerdir. Beni izleyenler derinden etkilenirler.

    Yukarıda sözü edilen tiyatro türü aşağıdakilerden hangisidir?
    A) Drama B) Trajedi C) Klasik komedi D) Meddah E) Komedi

    15. Aşağıdakilerden hangisi orta oyununun bir kişisidir?
    A) Zenne B) Karagöz C) Tuzsuz **** Bekir D) Tiryaki E) Meddah

    16. Aşağıdakilerden hangi türe tek adamlı tiyatro diyebiliriz?
    A) Orta oyunu B) Gelenekli oyun C) Meddahlık D) Seyirlik oyun E) Karagöz


    17. Aşağıdakilerden hangisi geleneksel Türk tiyatrosunun özelliklerinden değildir?
    A) Doğaçlama geleneği ve kalıplaşmış sözler vardır.
    B) Bolluk,sevgi,savaş gibi konular işlenir.
    C) Halkın bilgi dağarcığının gelişmesinde büyük rolleri vardır
    D) Meddah,Karagöz bu tiyatro geleneği içinde yer alır
    E) Kırsal bölgelerde yaygın olarak oynanır

  2. metinn

    metinn Üye

    Katılım:
    9 Eylül 2008
    Mesajlar:
    5
    Beğenileri:
    0
    Ödül Puanları:
    1
    bir de cevaplarını verseydin çok iyi olacaktı.
  3. gulhan

    gulhan Üye

    Katılım:
    14 Eylül 2008
    Mesajlar:
    429
    Beğenileri:
    127
    Ödül Puanları:
    16
    1-A
    2-C
    3-E
    4-B
    5-A
    6-B
    7-C
    8-D
    9-C
    10-E
    11-A
    12-C
    13-A
    14-B
    15-A
    16-C
    kendim çözdüm bazıları yanlış olabilir ;)
    Tuğba114 ve şeyma zeynep bunu beğendi.
  4. Yusuf742

    Yusuf742 Forumdan Uzaklaştırıldı

    Katılım:
    11 Şubat 2009
    Mesajlar:
    157
    Beğenileri:
    73
    Ödül Puanları:
    0
    :D yinede Sağol Ama
  5. blue.sea

    blue.sea Üye

    Katılım:
    11 Ocak 2009
    Mesajlar:
    2
    Beğenileri:
    0
    Ödül Puanları:
    0
    güzel bir test teşekkürler:)

Sayfayı Paylaş