Portakalın yaprağını kopardığım an 1.etkinlik Denli Kadar anlamı verir Kadar” anlamında üstünlük derecesini belirten bir söz Cariye Bir yere bağlı kalmış yabancı kadın Yabancı ülkelerden kaçırılıp özgürlükten yoksun bırakılan, alınıp satılabilen, her konuda efendisinin isteklerine bağlı bulunan genç kadın, halayık Psikoloji Ruhsal bilimlere verilir Ruh bilimi 2.etkinlik Keyif: güzel, istek Bana bakarak keyifleniyordu Mucizevî Olağan üstü nitelikler Onun elbiseleri mucizevî bir şekilde yırtılmıştı Çevremize bakışımız Etrafa kendi gözünden bakma Ben her işimde çevreme bakışımı kontrol ediyorum Bellek Hafıza Gerçekten belleği zayıflamıştı Cariye Yabancı ülkelerden kaçırılan özgürlüğü olmayan kadın Bu yıl cariyeyi padişah istiyor Aile tablosu Ailedeki tüm üyelerin birlikte bulunduğu an Gerçekten aile tablonuz beni ağlatıyor 3.etkinlik Edebiyatımızda mektup tarzında ilk romanı, “Hüseyin Rahmi Gürpınar denemiş ve karı koca geçimsizliğini ele aldığı Mutallaka”yı yazmıştır. Daha sonra yazdığı Sevda Peşinde”nin ikinci bölümü, Ömer Seyfettin”in Bahar ve Kelebekler, Tarih Ezeli Bir Tekerrürdür, Aşk ve Ayak Parmaklan, Sivrisinek, Lokantanın Esrarı, Memlekete Mektup hikâyeleri; Halide Edip Adıvar”ın Handan romanı, Harap Mabetlerdeki imzasız mektuplar hikâyesi; Yakup Kadri Karaosmanoğlu”nun Kadınlık ve Kadınlarımız, Bir Serencam, Milli Savaş Hikâyeleri, Okun Ucundan”daki hikâyeleri; Reşat Nuri Güntekin”in Sönmüş Yaldızlar, Bir Damla Gözyaşı, Bir Hazin Hakikat, Yalan, Bir Hayal Kırıklığı, Kumandanın Şoförü hikâyeleri mektup tarzındadır. Bunlardan başka Halit Ziya, Mehmet Rauf, Ahmet Hikmet Müftüoğlu ve Sait Faik”in bir kısım hikâyeleri de mektup şeklinde yazılmışlardır”. 4.etkinlik Sayı sonrası –ıncı –inci ekleri yerine kullanılmış Zaman birimleri arasında kullanılmış Tarihlerin ayrılması için kullanılmış Cümle sonunda kullanılmış Kısaltmalarda kullanılmış 5.etkinlik Zorlu bir yaşam dönemi Hayatınız hep engebeli yollardan geçmiş. Kimin ki geçmez ki? Mesela ağabeyinizin odaya girip çıkmaması. Keşke bu gibi durumlarda üzülmek yerine kendiniz bir oyalayıcı iş bulsaydınız. Televizyon, radyo, ya da annenize yardım etme gibi. Kızlarınız doktora için yurtdışına çıktılar. Siz bu durumda yine zorluklara göğüs geriyorsunuz. Ne denli üzülseniz bile onlar sizin onları sevdiğinizi biliyor. Belki şu an burada otururken kızlarım ne yapıyor diye düşünebilirsiniz. İnanın onlarda sizi akıllarından çıkarmıyorlardır. Kızlarınızı çok seviyorsunuz. Sakın bu sevgiyi azaltmayın… 6.etkinlik Ağla-t…………………..x(kardeşini) Evlen-dir……………….x(kızlarını) Otur-t……………………x(bebeği) Düşü-r……………………x(mendili) Azal-t………………………x(limonu) Cümleler Git ve o çocuğu güldür. Niçin kardeşini ağlattın? Elini çabuk tut da şu kızları evlendir. Kanepenin yanına bebeği oturt. Arkamızdan geçerken mendili düşür. Şu salatanın limonunu azalt.