adnan menderesin çalışmaları

Konu 'Tarih - İnkılap Tarihi 12. Sınıf' bölümünde seraap_71 tarafından paylaşıldı.

1. seraap_71

seraap_71 Üye

7 Ekim 2008

iyi günler arkadaşlar bana adnan menderesin yaptığı iyi ve yararlı çalışmalar lazımsınavda çıkacak forumda aradım ama bulamadım lütfen yardım edin cevaplarınızı bekliyorum şimdiden teşekkür ederim...
  2. Rüzgar

Rüzgar Moderatör Yönetici Moderatör

31 Ekim 2008
    1950 de ilk hükümet programında tutan ve tutmayan devrimler ayrımını getirerek tutmayan devrimler üzerinde ısrar edilemeyeceğini söyledi.1951 de istiklal mahkemesi hükümlülülerine af getirdi.Devrim Yasalarına muhalefet suçlarına uygulanan yaptırımları kaldırdı.1952 de başta anayasa olmak üzere hukuk dilini eski osmanlıca haline geri çevirdi.Ezanı yeniden arapçalaştırarak gericilere ödün verdi.Tarikat liderleriyle görüşerek gericilik üzerindeki devlet baskısına son verdi.Parti grubuna siz isterseniz hilafeti bile getirebilirsiniz dedi.1954 te Köy Enstitülerini kapattı;
    Türk aydınlanmasına ve Cumhuriyete en ağır darbeyi vurdu.Halk evlerini kapattı.Cumhuriyet Devrimi nin ve aydınlanmanın bel kemiği olan toplumsal yaygın-eğitimi ortadan kaldırdı.Amerika nın gözüne hoş görünmek için ilerici aydınlara saldırdı; ünlü 1951 tutuklamalarında Rıfat ILGAZ, Fakir BAYKURT,Bekir YILDIZ,Aziz NESİN,Yaşar KEMAL,Ruhi SU gibi nice aydın ve sanatçı hapse girdi işkencelerden geçti.Cumhuriyet döneminin ilk dış borcunu aldı.
    Toprak Reformu yasasını yürürlükten kaldırdı; kırsal kalkınmanın ve gelirin artışını engelledi; bugüne dek süregelen bölgesel farklılık, göç ve terör sorunlarının kökenini yarattı.Cumhuriyetin " üretim ve tasarruf" ekonomisini "tüketim ve dış alım" ekonomisi haline getirdi.İthal tüketimi özendirdi.Başta 1954 tarihli Petrol Yasası olmak üzere dış ticarette yabancı sermayeye ayrıcalıklar verdi.Ulusal ekonomik bağımsızlığa ağır darbe vurdu.Cumhuriyetin sanayileşme politikasından vazgeçti.Amerikanın dayattığı tarım ekonomisi mo****ni kabul etti.Türkiye yi tarım ekonomisi haline getirmeyi amaçlayan Amerikan yardımını kabul etti.Cumhuriyetin demiryolu ulaşımı politikasına son verdi; Amerikan otomotiv endüstrisinin çıkarı için sadece karayolu yaptı.Eskişehir tren fabrikasını kapattı; böylece ülkeyi dış kaynaklı petrol enerjisine bağımlı hala getirdi.Yıllardır süren trafik katliamlarına yol açtı.Kayseri Uçak imal ve bakım Atölyesi ni kapattı.
    Ordu gereçlerini ve silahı Amerikadan aldı; böylece cumhuriyetin en çok önem verdiği yerli silah sanayisini pazarsız bıraktı.Savunmayı dışa bağımlı hale getirdi.Nato ya üye olmayı bile beklemeden. Türkiye nin taraf olmadığı bir savaşa Amerika nın yanında Kore ye asker gönderip binlerce gencin canına kıydı.Nato ya üye olarak Türkiye yi soğuk savaşın ileri karakolu haline getirdi; Amerika nın çıkarları uğruna komşuları ile karşı karşıya getirdi.1956 da bir iç ayaklanma durumunda Amerikanın Türkiye ye doğrudan ve dolaylı müdahale etmesine olanak sağlayan gizli ikili antlaşmaları imzaladı.1958 de Amerika ya Türkiye de askeri üs kurma izni verdi.Ezilen Uluslar Kongresinde Süveyş Kanalı nı millileştirdiği için Mısır a saldıran İngilizlerin tarafını tuttu.Dış politikada tam bir uydu politikası çizdi.
    Yükselen muhalefeti ezmek için dikdatörlük denemesine girişti.Kendilerine oy vermediği için Niğde yi bölerek Nevşehiri kurdu;Kırşehir ve Adıyamanı ilçe yaptı.Özerkliği ortadan kaldırıp üniversteleri ve öğretim üyelerini Milli Eğitim bakanlığına bağlamak istedi.Karşı koyan öğretim üyelerine kara cüppeliler dedi ve görevden aldı.Hakim ve savcıları bakanlık emrine almaya olanak sağlayan bir yasa ile yargı bağımsızlığına saldırdı.Ordudan gelen muhalif seslere ben orduyu yedek subaylarla da yönetirim diyerek cevap verdi.Son olarak siyasi partileri denetlemek ve yargılamakla görevli, milletvekillerinden oluşan"tahkikat araştırma komisyonları" kurdu.Millet partisini kapattı; CHP yi kapatmaya kalkıştı.
    Kendilerine karşı en ciddi direnişi yaratan üniverste gençliğine şiddet uygulattı.28 Nisan 1960 günü Beyazıt ta kendilerini kınamak için eylem yapan öğrencilerin üstüne ateş açma emri verdi; Turan EMEKSİZ adlı öğrenci polis ateşi ile öldürüldü.Baskıcılığa sığınması yanıt vermedi.27 Mayıs 1960 ta devrildi.17 Eylül 1961 günü idam edildi.

bu şekilde bulabildim...
  3. seraap_71

seraap_71 Üye

7 Ekim 2008