Ahmet Vehbi Ecer

Konu 'Tarihçiler' bölümünde Moderatör Güleda tarafından paylaşıldı.

1. Moderatör Güleda

Moderatör Güleda Özel Üye Özel Üye

10 Ocak 2009

Ahmet Vehbi Ecer

Ahmet Vehbi Ecer, 8.8.1934 Bor doğumlu. İlâhiyatçı, İslâm tarihi ve İslâm mezhepleri tarihi uzmanı. Yrd. Doç. Dr. Erciyes Gazetesi yazarı. Bor’da ilk-orta (1950), Niğde’de de Lise tahsilini tamamladı. Ankara Üniversitesi İlâhiyat Fakültesi mezunu.(1959) Askerliğini Lv.Atgm. olarak Borçka’da yaptı.(1960-1961)

Bulunduğu görevler

Vakıflar Genel Müdürlüğü’nde memur (1962), Kayseri İmam-Hatip Lisesi Meslek Dersleri öğretmeni ve müdür yardımcısı (1963-1965), Ankara Radyo ile Eğitim Merkezi yazar öğretmeni (1965-1966), Kayseri Yüksek İslâm Enstitüsü İslâm Mezhepleri Tarihi öğretmeni ve müdür yardımcısı (1966-1970), Bakanlık’ça Bağdat’ta inceleme-araştırma görevi (1970-1971), Kayseri Yüksek İslâm Enstitüsü İslam Mezhepleri ve İslâm Dini Esasları öğretmeni, Bölüm şefi, Ankara Üniversitesi İlâhiyat Fakültesi İslâm Tarihi Kürsüsü’nden doktora diploması. (1976) Erciyes Üniversitesi İlâhiyat Fakültesi İslâm Tarihi öğretim görevlisi (1982), Yrd.Doç. (1984), İslâm Tarihi ve Uygarlığı anabilim dalı başkanı, Din Eğitimi ve Sosyal Bilimler bölüm başkanı oldu. Araştırma yapmak üzere İngiltere’ye gönderildi (1993). Bilimsel toplantılara katıldı. Birçok yerel, genel ve hakemli dergilerde makaleleri yayınlandı. Halen Kayseri’nin Elektronik Erciyes Gazetesinde ilmî konularda makaleleri yayınlanıyor. Ahmet Vehbi Ecer’in çeşitli yayınevleri tarafından basılmış 21 eseri bulunuyor.

Eserleri- İmanla ilgili kırk hadis (Çeviri). Niğde, 1960
    2- İmanın akıl ve ilimle münasebeti. Ankara, 1963 (Diyanet İşl.Bşk.lığı yayını)
    3- İslâm mezhepleri tarihi (Prof. Dr. Avni İlhan ve Prof. Dr. Mustafa Öz ile birlikte). İzmir, 1977.
    4- Türk din bilgini Matüridî. Ankara, 1978.
    5- İslâm mezhepleri tarihine giriş, Kayseri, 1980.
    6- İyilikte yarışmak, Kayseri 1983 (Televizyon konuşmaları).
    7- Üç Tebliğ, (Vehhabiler - İbn Sina - Mekke Şerifleri). Kayseri, 1985.
    8- İslâm Tarihi dersleri, (Metod - Kaynak - İlk Devir). Kayseri, 2000, 2.Baskı, Erciyes Üniversitesi Rektörlük yayını.
    9- İslâm Tarihi dersleri II (Dört Halife dönemi). Kayseri, 2000, 2. Baskı. Erciyes Üniversitesi Rektörlük yayını.
    10- Lâiklik, Din ve Türkiye, (Prof. Dr. Ü. Günay ve Prof. Dr. Harun Güngör ile birlikte). Ankara, 1997.
    11- İlk Osmanlı Kadısı Dursun Fakih, Kayseri, 1995, Küre Belediye Başkanlığı yayını.
    12- Türkiye Diyanet Vakfı İslam Ansiklopedisi ve Feteva-yı Ali Efendi maddesi. Türkiye Günlüğü Dergisi’nden. (Sayı: 46) Ayrı basım, 1997.
    13- Atatürk’ün din ve İslâm dini hakkındaki görüşleri. Kayseri, 1998
    14- Toplumsal Değişme, Tasavvuf, Tarikatlar ve Türkiye. (Prof. Dr.Ünver Günay ile birlikte), Kayseri, 1999, Erciyes Üniversitesi Rektörlük yayını.
    15- Tarihte ve günümüzde İhvan Ül-Müslimin Örgütü. Kayseri, 2. Baskı. Erciyes Üniversitesi Rektörlük yayını.
    16- Tarihte Vehhabi Hareketi ve etkileri, Ankara, 2001, Avrasya Stratejik Araştırmalar Merkezi (ASAM) yayını.
    17- XIII. ve XIV. Yüzyıllarda Kayseri Kültür ve Tarihi. Ankara, 2001, Kayseri İlâhiyat Bilimleri Araştırma Vakfı yayını.
    18- ‘Dinimiz İçin Dilimiz, Kayseri, 2001.
    19- Zararlı Dinî Faaliyetler ve Amaçları, Kayseri, 2004.
    20- İslâm Tarihinde üç olay, Kayseri, 2004.
    21-’Barelviyye Mezhebi, Kayseri,2007