ajans

Konu 'Sosyal Bilgiler 7. Sınıf' bölümünde fadile tarafından paylaşıldı.

1. fadile

fadile Üye

19 Ekim 2011

havas reuter ajansı nedir :(:(:(:(
  2. Mαvi αdα.

Mαvi αdα. Üye

17 Eylül 2011
    Türkiye-Havas-Reuter Ajansı (1920-1922)

Osmanlı'nın yenilgisinden sonra İstanbul'a yerleşen yabancılar, Türkiye'de kendi haberlerini yayacak bir ajans kurmaya kalkışmışlardır.

Türkiye-Havas-Reuter Ajansı (THR), 1920 Nisanı'nda bu amaçla kurulmuştur. Ajansın yönetim kurulunda, Türkiye'yi, Hariciye Nezareti'nin Matbuat Müdürü, Havas'ı İstanbul Müdürü Mathu, Reuter'i İstanbul Mümessili Ferguson temsil etmişlerdir.

Ancak Türk temsilci toplantılara katılmadığından, ajans Fransız ve İngilizler tarafından yönetilmiştir. Türkiye-Havas-Reuter, iki yıl süreyle Havas ve Reuter ajanslarından verilen haberlerden oluşan bir siyasi bülten ile Londra'dan alınan bilgilerle, borsa ve bankalar için hazırlanan mali bülten yayımlamıştır. Türkiye-Havas-Reuter, bir süre daha yalnızca mali ve ekonomik bülten yayınlamakla yetinmiştir.

Bu ajansın 1922 yılındaki tasfiyesi sırasında, araç ve gereçlerinin yanı sıra yabancı dil bilen personelinin bir bölümü de, Anadolu Ajansı'na devredilmiştir.