Anlatım Bozuklukları İle İlgili Sorular

Konu 'Türkçe 8. Sınıf' bölümünde pepee00 tarafından paylaşıldı.

  1. pepee00

    pepee00 Üye

    Katılım:
    19 Mart 2012
    Mesajlar:
    5
    Beğenileri:
    1
    Ödül Puanları:
    0

    Arkadaşlar anlatım bozuklukları ile ilgi 100 tane soru arıyorum 8.sınıf :cry:
    sedoshum bunu beğendi.
  2. Tuğçe Aydemir

    Tuğçe Aydemir Üye

    Katılım:
    24 Kasım 2012
    Mesajlar:
    1
    Beğenileri:
    2
    Ödül Puanları:
    0
    1. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde anlatım bozukluğu yoktur?

    A) İngiltere'de atlı ve trafik polisleri büyük bir kazayı önlemiş.

    B) Kartal, havada uçarken yerdeki fareyi bile görürmüş.

    C) Bu şair, sanırım 14. yüzyılda yaşamış olmalı.

    D) Türk sineması son yıllarda yükselişe geçti.



    2. Aşağıdaki atasözlerinin hangisinde anlatım bozukluğu vardır?

    A) Alma mazlumun ahini, çıkar aheste aheste.

    B) Az yiyen az uyur, çok yiyen güç uyur.

    C) Duvarı nem, insanı gam yıkar.

    D) Dost ile ye iç; alışveriş etme.



    3. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde "nesne" ek*sikliğinden kaynaklanan bir anlatım bozukluğu vardır?

    A) Yazarın başarısı, anlatımda aranmalıdır.

    B) Sanat eseri, dönemine ışık tutmalı ve aydınlat*malı.

    C) Hayatın güzelliği, güçlüklerle karşılaşınca anlaşılır.

    D) Sanatçı, kitabının satış rekoru kırması üzerine ödül aldı.



    4. "Her sorun mutlaka ardından yeni sorunlar getire*bilir." Bu cümledeki anlatım bozukluğunun nedeni aşağıdakilerden hangisidir?

    A) Gereksiz sözcük kullanılması

    B) Tamlama yanlışlığı

    C) Sözcüğün yanlış anlamda kullanılması

    D) Anlamca çelişen sözcüklerin kullanılması



    5. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde altı çizili söz*cük gereksiz kullanılmıştır?

    A) Boş gezmektense bedava çalışmak daha iyi.

    B) Ülkemizin genç nüfusa sahip olması gelece*ğimiz için güvencedir.

    C) Kardeşim birkaç gün önce arkadaşlarıyla bir*likte tatile gitti.

    D) Senin iyiliklerini hiçbir zaman unutmayacağız.



    6. "Bazı ölü sayılan diller de var." Bu cümledeki anlatım bozukluğunu gidermek için aşağıdakilerden hangisi yapılmalıdır?

    A) "sayılan" yerine "sanılan" sözcüğü getirilmeli

    B) "de" bağlacı atılmalı

    C) "bazı" sözcüğü "diller" sözcüğünden önce getirilmeli

    D) "ölü" sözcüğü yerine "unutulan" sözcüğü ge*tirilmeli



    7. "İnsan dışındaki varlıklar özne olduklarında, yük*lem tekil olur." Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bu kurala uymamaktan kaynaklanan bir anlatım bozuk*luğu vardır?

    A) İşler bir türlü iyi gitmiyor.

    B) Balıklar, kirlilikten dolayı kıyıya vurmuşlar.

    C) Havanın ağarmasıyla güller açmaya başlar.

    D) Böcekler doğayı temizler.



    8. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde sözcüğün yanlış anlamda kullanılması anlatım bozuk*luğuna neden olmuştur?

    A) Öğretmen sınıfta etken olmalıdır.

    B) Öğrenimini Avrupa'da sürdürüyor.

    C) Her yıl onlarca böcek türü yok oluyor.

    D) İyi yetişmemiş bir gençlik, gelecek için kötü haberdir.



    9. Devrik ve soru cümlesi günlük hayatta çok kul*lanılır. Bu cümledeki anlatım bozukluğunun benzeri aşağıdaki cümlelerin hangisinde vardır?

    A) Sebze ve meyve sağlık için faydalıdır.

    B) Sirke ve limon suyunu sofradan eksik etmezdi.

    C) Yemekten hemen sonra yatmak iyi değildir.

    D) Yemekten ve uyandıktan sonra mutlaka diş fırçalayınız.



    10.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde anlatım bozukluğu yoktur?

    A) Akşamları çayı ben, yemeği o hazırlıyor.

    B) Ben akşam onlara gider, bu konuyu onunla tartışırız.

    C) Her yolda kalan insana yardım edilir mi?

    D) Anadolu insanını sıkıntılar yıldırmamış, olgun*laştırmıştı.

    Cevaplar: 1-D 2-A 3-B 4-D 5-C 6-C 7-B 8-A 9-B 10-D



    1. "Seni seviyor ve saygı duyuyorum." Cümlesin-dekine benzer bir anlatım bozukluğu hangi¬sinde vardır?
    A) Elbette yarın gelebilir.
    B) Görüşlerimi beğendiği gibi katılıyor da.
    C) Ben göreve daha yeni başladım.
    D) Herkes rahatsız ve iyi değil.

    2. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir anlatım bozukluğu vardır?
    A) Bari onu her gün görseydin.
    B) Çocuğun sevinçten etekleri tutuştu.
    C) Bu filmin yarım kalmasını istemiyorum.
    D) Davul sesi gittikçe artıyordu.

    3. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde "fazla" söz¬cüğüne gerek yoktur?
    A) Çocuğa fazla kızmanıza gerek yok.
    B) Bu sene buralara fazla kar yağmadı.
    C) Çocuklar, fazla biletiniz var mı?
    D) Bundan sonra daha fazla uyanık olmalısın.

    4. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde aynı anla¬ma gelen sözler gereksiz yere bir arada kullanılmıştır?
    A) Sonunda gizli sırlarını açığa vurdu.
    B) Eninde sonunda bunu duyacak.
    C) Doğru dürüst bir iş bulamadım.
    D) Bu yaz sıcaktan birçok gölün suyu kurudu.

    5. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir sözcü¬ğün yanlış yerde kullanılmasından doğan bir anlatım bozukluğu vardır?
    A) Okan'ın arka ayak adalesinde yırtılma olmuş
    B) Bu futbolcu bir çalımla üç oyuncuyu geçti.
    C) Bu yarışta istediği başarıya ulaşamadı.
    D) Yeni oyuncular takıma uyum sağladı.

    6.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde virgül kullanılmadığı için anlam karışıklığı meydana gelmiştir?
    A) Evet şimdi söylüyorum.
    B) Hırsız çocuğu dövdü.
    C) Hayır bugün gidemezsin.
    D) Gel demesi kolay, git demesi zor.

    7.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde anlatım bozukluğu vardır?
    A) Pişmiş aşa su katmada üstüne yoktur onun.
    B) Çok çalıştı fakat sınavı kazanamadı.
    C) Öğrencinin, bugünlerde çok çalışmak gerekir.
    D) İnşaatın bitirilmesi gerektiğini bildirdiler

    8. "Arife bugün ailemle birlikte gezeceğimi söylerim." cümlesindeki sözcüklerden hangisi çıkarılırsa cümlenin anlamında değişiklik olmaz?
    A) Bugün
    C) Birlikte
    B) Söylerim
    D) Arife

    9. "Geçtiğimiz günlerde tutuklu sanıklardan iki kişi tahliye edilerek salıverilmişti." cümlesindeki anlatım bozukluğu nasıl giderilebilir?
    A) "Tahliye edilerek" sözcükleri cümleden çıkarılmalı
    B) "Sanıklardan" sözcüğü atılarak tutuklulardan diye düzeltilmeli
    C) "Geçtiğimiz günlerde" sözcüğünden sonra virgül konmalı
    D) "Tutuklu" sözcüğü cümleden atılmalı




    8.Sınıf Türkçe Anlatım Bozuklukları Testi

    1. “Seni seviyor ve saygı duyuyorum.” Cümlesin-dekine benzer bir anlatım bozukluğu hangi¬sinde vardır?
    A) Elbette yarın gelebilir.
    B) Görüşlerimi beğendiği gibi katılıyor da.
    C) Ben göreve daha yeni başladım.
    D) Herkes rahatsız ve iyi değil.

    2. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir anlatım bozukluğu vardır?
    A) Bari onu her gün görseydin.
    B) Çocuğun sevinçten etekleri tutuştu.
    C) Bu filmin yarım kalmasını istemiyorum.
    D) Davul sesi gittikçe artıyordu.

    3. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “fazla” söz¬cüğüne gerek yoktur?
    A) Çocuğa fazla kızmanıza gerek yok.
    B) Bu sene buralara fazla kar yağmadı.
    C) Çocuklar, fazla biletiniz var mı?
    D) Bundan sonra daha fazla uyanık olmalısın.

    4. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde aynı anla¬ma gelen sözler gereksiz yere bir arada kullanılmıştır?
    A) Sonunda gizli sırlarını açığa vurdu.
    B) Eninde sonunda bunu duyacak.
    C) Doğru dürüst bir iş bulamadım.
    D) Bu yaz sıcaktan birçok gölün suyu kurudu.

    5. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir sözcü¬ğün yanlış yerde kullanılmasından doğan bir anlatım bozukluğu vardır?
    A) Okan’ın arka ayak adalesinde yırtılma olmuş
    B) Bu futbolcu bir çalımla üç oyuncuyu geçti.
    C) Bu yarışta istediği başarıya ulaşamadı.
    D) Yeni oyuncular takıma uyum sağladı.

    6.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde virgül kullanılmadığı için anlam karışıklığı meydana gelmiştir?
    A) Evet şimdi söylüyorum.
    B) Hırsız çocuğu dövdü.
    C) Hayır bugün gidemezsin.
    D) Gel demesi kolay, git demesi zor.

    7.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde anlatım bozukluğu vardır?
    A) Pişmiş aşa su katmada üstüne yoktur onun.
    B) Çok çalıştı fakat sınavı kazanamadı.
    C) Öğrencinin, bugünlerde çok çalışmak gerekir.
    D) İnşaatın bitirilmesi gerektiğini bildirdiler

    8. “Arife bugün ailemle birlikte gezeceğimi söylerim.” cümlesindeki sözcüklerden hangisi çıkarılırsa cümlenin anlamında değişiklik olmaz?
    A) Bugün
    C) Birlikte
    B) Söylerim
    D) Arife

    9. “Geçtiğimiz günlerde tutuklu sanıklardan iki kişi tahliye edilerek salıverilmişti.” cümlesindeki anlatım bozukluğu nasıl giderilebilir?
    A) “Tahliye edilerek” sözcükleri cümleden çıkarılmalı
    B) “Sanıklardan” sözcüğü atılarak tutuklulardan diye düzeltilmeli
    C) “Geçtiğimiz günlerde” sözcüğünden sonra virgül konmalı
    D) “Tutuklu” sözcüğü cümleden atılmalı

    10. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir anlatımbozukluğu vardır?
    A) Dışarı işleriyle ben, evdeki işlerle karım meşgul olur.
    B) Yergilerimizde olduğu gibi övgülerimizde de ölçülü olmalıyız.
    C) Susuyorlar; dut yemiş bülbül gibi susuyorlar.
    D) Türkçe, bir ilim konusuydu; ilimde doğrular yaşar, yanlışlar düzeltilirdi.

    11. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “da, de” çı-
    karıldığında cümlenin anlamında bir değişiklik olmaz?
    A) Bu yıl da takdir almış.
    B) Yavrum seni de seviyorum.
    C) Şairin bu şiiri de çok güzel.
    D) Belki de bugün gelmez.

    12. “Sanatçı, bu program sayesinde çok geniş in¬sanlara ulaştığını söyledi.” Cümlesindeki anla¬tım bozukluğu nasıl giderilebilir?
    A) “Sayesinde” yerine “sebebiyle” kullanılarak
    B) “insanlara” sözcüğü atılıp “kitlelere” getirelerek
    C) “Ulaştığını” yerine “yetiştiğini” getirilerek
    D) “Sanatçı” sözcüğünden sonraki virgül atılarak.

    13. Aşağıdaki cümlelerden hangisindeki anlatım bozukluğu diğerlerinden farklıdır?
    A) Bu kitapta yazar insanı haksızlık ediyor?
    B) Kimse kapımı çalmasın, rahatsız etmesin.
    C) Size bir çay içirmeden bırakır mıyım?
    D) Kitaba baktı ve bana geri verdi.

    14. “Onun bana söylediği birçok ş^/ieri kendime he¬def olarak seçtim.” Cümlesi >ki anlatım bo¬zukluğu nasıl giderilebilir?
    A) “birçok” yerine “pek çok” sözcüğü getirilerek
    B) “şeyleri” sözcüğündeki çoğul eki atılarak
    C) “kendine” sözcüğü atılarak
    D) “seçtim” yerine “belirledim” getirilerek

    15. “Bence çağımızın en büyük hastalığı olarak bu¬nu görüyorum.” Cümlesindeki anlatım bozuk¬luğu aşağıdakilerden hangisiyle giderilebi¬lir?
    A) “Bence” sözcüğündeki eşitlik eki atılarak
    B) “çağımızın” sözcüğündeki ilgi eki atılarak
    C) “büyük” yerine “önemli” sözcüğü getirilerek
    D) “bunu görüyorum” yerine “budur” getirilerek

    16. “Aşağı indik, arabamızı çalınmış olarak bulduk.” cümlesindeki anlatım bozukluğunun sebebi aşağıdakilerden hangisi olabilir?
    A) Mantık hatasının olması
    B) Ek fiil eksikliğinin olması
    C) Cümlede belirsizlik bulunması
    D) Özne – yüklem uyumsuzluğu

    17. “Haftanın en güzel günlerinden biridir cumartesi, pazar.” cümlesindeki anlatım bozukluğuna benzer bir ifade aşağıdakilerin hangisinde vardır?
    A) Bu düşünce bana biraz çok ters düşüyor.
    B) Bu mevkiye gelmeme en büyük sebep annem¬dir.
    C) Beni en çok üzen şey saygısızlık ve yalandır.
    D) Toplantıya katılan pekçok davetliler vardı.

    18. “Eskiden hoş görmediğimiz bazı durumlara şim¬
    di hoşgörüyle bakıyor; hatta bazen alkışlıyoruz.”
    cümlesindekine benzer anlatım bozukluğu
    aşağıdakilerden hangisinde vardır?
    A) Teyzesi, yeğenine ne sarıldı ne de öptü.
    B) Müşteriyle güzelce ilgilenip yardımcı oldu.
    C) Çağrılmayan bir sen, bir de ben kaldım.
    D) Kimse burada çekirdek ve sigara içmesin.

    19. “Hayattaki her şeye bu gözle bakmak böyle de¬
    ğerlendirmek gerekir.”
    Bu cümledeki anlatım bozukluğunun nedeni aşağıdakilerden hangisidir?
    A) Tamlama hatasının olması
    B) Nesne eksikliğinin olması
    C) Gereksiz sözcük kullanımı
    D) Özne – yüklem uyumsuzluğu

    20. “Sonbaharla birlikte ağaçlar yapraklarını döktüler.”
    Bu cümledeki anlatım bozukluğunun sebebi aşağıdakilerden hangisidir?
    A) Özne – yüklem uyumsuzluğu
    B) Tümleç eksikliği
    C) Mantık hatası
    D) Cümlede belirsizlik bulunması

    CEVAPLAR
    1.B 2. B 3. D 4. A 5. A 6. B 7. C 8. C 9. A 10. A 11. D 12. B 13. A 14. B 15. A 16. A 17. C 18. A 19. B 20. A


    bir kısmı senin işini görür :D
    sedoshum ve Murat AKSOY bunu beğendi.
  3. sedoshum

    sedoshum Üye

    Katılım:
    15 Mart 2011
    Mesajlar:
    195
    Beğenileri:
    259
    Ödül Puanları:
    0
    Birkaç tanede ben yazdım :)

    1. "O, bütün gün anlattıklarınızı düşünmüş ve hata*nın kendisinde olduğunu anlamış."
    Bu cümledeki anlatım bozukluğunun nedeni aşağıdakilerden hangisidir?
    A) Gereksiz sözcük kullanılması
    B) Özne - yüklem uyuşmazlığı
    C) Sözcüğün yanlış anlamda kullanılması
    D) Anlamca çelişen sözcüklerin bir arada kulla*nılması
    E) Sözcüğün yanlış yerde kullanılması

    2. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir anlatım bozukluğu vardır?
    A) Alkollüyken araç kullanan sürücülerin ehliye*tine geçici bir süre el konuyor.
    B) Yağmurlu havalarda araç kullanmak daha zordur.
    C) Yeni düzenlemeye göre lise öğretimini ta*mamlayanlar sürücü belgesi alabilecek.
    D) Akşam, otoparkta aracını park edecek bir yer bulamadı.
    E) Sürücü belgesi olmayanların araç kullanma*sına kesinlikle izin verilmiyor.

    3. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir anlatım bozukluğu vardır?
    A) İhtiyarlar, söğüt ağacının gölgesinde dinleni*yordu.
    B) Öğleye doğru bir minibüs, köy meydanında durdu.
    C) Konuşmacının anlattıklarını herkes sessizce dinliyor.
    D) Çocukların pantolonları, gömlekleri çamura bezenmişti.
    E) Önümüzdeki yıl, yaz tatilimi Karadeniz'de ge*çirmeyi düşünüyorum.

    4. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir anlatım bozukluğu vardır?
    A) Yolculuğumuz çok rahat ve eğlenceli geçti.
    B) Elektriklerin kesileceğini son anda duydum.
    C) Başarılı bir iş adamıysam, bu, ilkokul öğret*menimin yüzündendir.
    D) Raflarda çeşit çeşit, boy boy kitap vardı.
    E) Adana'ya uçakla gitmekten son anda vaz*geçtiğini söyledi.

    5. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir anlatım bozukluğu vardır?
    A) Doktorlar, hastanın ölüm nedeninin kesinlikle kalp krizi olabileceğini belirttiler.
    B) Günümüzde gazetelerin spor sayfaları daha çok okunuyor.
    C) Pencereyi açınca içeriye mis gibi deniz hava*sı girdi.
    D) Evinin bahçesinde domates, biber, patlıcan yetiştiriyor.
    E) Okul çıkışında babasının yanına uğrayacakmış.

    6. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir anlatım bozukluğu vardır?
    A) Kazaya lastiği patlayan bir otobüs neden olmuş.
    B) Yarın iskele meydanında buluşmak üzere karşılıklı sözleştik.
    C) Parkta bir süre, oyun oynayan çocukları seyretti.
    D) Kendini çok yorgun hissettiği için bugün işyerine gitmedi.
    E) Kendisine hediye edilen kitabın kapağındaki resmi çok beğenmişti.

    7. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir anlatım bozukluğu vardır?

    A) Yetkililer, trafik kazalarını azaltmak için yeni önlemler aldılar.
    B) Kuraklık nedeniyle bu yıl çiftçiler büyük sıkın*tılar yaşadı.
    C) Sürücüler, daha çok kazayı, yağışlı havalarda yapıyor.
    D) Seyircilerin bu maça ilgi göstermeyişine bir anlam verememiş.
    E) Ünlü sanatçının konserine gitmek istediğini bilmiyordum.

    8. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir anlatım bozukluğu vardır?
    A) Gelişmeleri izliyor, kendince yorumluyor.
    B) Kitaplarını kaplıyor, konularına göre ayırıyor.
    C) Arkadaşına yardım ediyor, her konuda yol gösteriyor.
    D) Televizyonlara çıkıyor, oralarda görüşlerini açıklıyor.
    E) Bu tür programların yararına inanıyor, sık sık katılıyor.

    9. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir anlatım bozukluğu vardır?

    A) Öğrencilerini çok seviyor, hiç kırmıyordu.
    B) Dostlarını unutmuyor, sık sık ziyaret ediyor.
    C) Çiçeklerine çok iyi bakıyor, susuz bırakmıyor.
    D) Yaşadıklarını unutamıyor, herkese anlatıyor.
    E) Basından etkileniyor, bazen de şikâyetçi oluyor.

    10. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir anlatım bozukluğu vardır?
    A) Seni çok seviyor, her konuda güveniyor.
    B) Sözlerimi iyice dinledi, bana hak verdi.
    C) Biz yukarı çıkarken, onlar aşağı iniyorlardı.
    D) Okula erken gitti, ama okuldan hâlâ dönmedi.
    E) Yolculukları seviyor, çünkü kitap okuyarak değerlendiriyor.

    Cevap Anahtarı
    1-E 2-C 3-D 4-C 5-A 6-B 7-C 8-E 9-C 10-A
    Murat AKSOY bunu beğendi.
  4. Moderatör Sevgi

    Moderatör Sevgi Özel Üye Özel Üye

    Katılım:
    13 Aralık 2010
    Mesajlar:
    630
    Beğenileri:
    1.190
    Ödül Puanları:
    0

    Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...

    Arkadaşlar anlatım bozuklukları ile ilgi 100 tane soru arıyorum 8.sınıf :cry:
    Genişletmek için tıkla...
    1. "Seni seviyor ve saygı duyuyorum." Cümlesin-dekine benzer bir anlatım bozukluğu hangi¬sinde vardır?
    A)Elbette yarın gelebilir.
    B)Görüşlerimi beğendiği gibi katılıyor da.
    C)Ben göreve daha yeni başladım.
    D)Herkes rahatsız ve iyi değil.

    2. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir anlatım bozukluğu vardır?
    A)Bari onu her gün görseydin.
    B)Çocuğun sevinçten etekleri tutuştu.
    C)Bu filmin yarım kalmasını istemiyorum.
    D)Davul sesi gittikçe artıyordu.

    3. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde "fazla" söz¬cüğüne gerek yoktur?
    A)Çocuğa fazla kızmanıza gerek yok.
    B)Bu sene buralara fazla kar yağmadı.
    C)Çocuklar, fazla biletiniz var mı?
    D)Bundan sonra daha fazla uyanık olmalısın.

    4. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde aynı anla¬ma gelen sözler gereksiz yere bir arada kullanılmıştır?
    A)Sonunda gizli sırlarını açığa vurdu.
    B)Eninde sonunda bunu duyacak.
    C)Doğru dürüst bir iş bulamadım.
    D)Bu yaz sıcaktan birçok gölün suyu kurudu.

    5. Aşağıdakilerin hangisinde anlatım bozukluğu vardır?
    A) Her tarafı yeniden, bir kez daha gözden geçirmeliyiz.
    B) Yıllarını bu dar ve karanlık odada geçirmişti.
    C) Bir kuşluk vakti evden ayrıldık.
    D) Kimi insan vaktini boşa harcamayı marifet sayar.

    6 Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir anlatım bozukluğu vardır?
    A) Yazarların anlattıkları yerleri okudukça görme hevesine, arzusuna kapılmışızdır çoğu zaman.
    B) Bir yapıt olumlu ve olumsuz yönleriyle ele alınıp değerlendirilmelidir.
    C) Kendime göre bir ev buldum.
    D) Sandığımdan fazla soru çözmüş.

    7. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde aynı anlama gelen sözcükler gereksiz yere bir arada kullanılmıştır?
    A) Eline geçen fırsatları zamanında ve yerinde kullanmalısın.
    B) Sizi gelecek hafta da yine buraya çağıracağım.
    C) Boyunun uzamasını, sağlıklı olmayı istiyorsan süt içmelisin.
    D) Sanıyorum bu işin sorumluluğunu üstlenir, bu konuda duyarlı davranır.

    8. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir anlatım bozukluğu vardır?
    A) Sanatçı canı istediği her konuda yapıt verebilir.
    B) Yazarımızın birçok eseri yeniden basıldı.
    C) Yapıtları kısa süre sonra evrensel bir boyut kazanmıştı.
    D) Ülkemizde gazete okuyanların sayısı oldukça az.

    9. "Hayatta başarılı olmak istiyorsak çok çalışılmalıdır."
    Bu cümledeki anlatım bozukluğunun nedeni aşağıdakilerden hangisidir?
    A) Sözcüklerin yanlış yerde kullanılması
    B) Gereksiz sözcük kullanılması
    C) Çatı uyuşmazlığı
    D) Tamlayanın olmaması

    10. Aşağıdakilerin hangisinde çatı uyuşmazlığından kaynaklanan bir anlatım bozukluğu vardır?
    A) Çocuklar çok içerde kaldıkları için sıkılmışlar.
    B) Sen bu kitabı ben de yeni aldığımı okuyayım.
    C) Ortamın gerinmesiyle hiçbir şey doğru dürüst konuşulamadı.
    D) Tarla sürerek ekime hazırlandı.

    11. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde "gereksiz sözcük kullanımı "ndan kaynaklanan bir anlatım bozukluğu vardır?
    A) Hemen getireceğini söyleyerek aldığı kalemi hala geri iade etmedi.
    B) Birçoğu hediyelerini alamadan uyudular.
    C) Ben araba kullanmayı, kızım yüzmeyi sever.
    D) Havalar her zaman açık gitmiyor.

    12. "Bu çevredeki insanları azımsamak doğru değildir."
    Bu cümledeki anlatım bozukluğunun nedeni aşağıdakilerden hangisidir?
    A) Tamlamanın yanlış kullanılması
    B) Ekeylemin yanlış kullanılması
    C) Sözcüğün yanlış anlamda kullanılması
    D) Gereksiz sözcük kullanılması

    13. Aşağıdakilerin hangisinde özne - yüklem uyumsuzluğundan kaynaklanan bir anlatım bozukluğu vardır?
    A) Futbolcular sahaya indi.
    B) İzleyicilerden ikisi birden öne atıldı.
    C) Mehmet ve kardeşi bisiklete binmeyi çok seviyor.
    D) Herkes gidince evde bir ben bir de annem kalmıştı.

    14. Aşağıdakilerin hangisinde anlatım bozukluğu yoktur?
    A) Çorbaya biraz tuz biraz da limon sıktım.
    B) Dün arkadaşın bize kendini tanıştırdı. C} Yol kenarlarına çok fidan ekmişler. D) Elimi sıkıp, beni tebrik etti.

    15. "Ona yetişeyim diye çok koştum; oysa ki yetişemedim."
    Bu cümledeki anlatım bozukluğunun nedeni aşağıdakilerin hangisinde verilmiştir?
    A) "yetişeceğim" yerine "yetişeyim" sözcüğünün kullanılması
    B) Yanlış bağlaç kullanılması
    C) Öğe eksikliği
    D) Yanlış anlamda sözcük kullanılması

    16. "Kentin ulaşım sorunu altından kalkınamaz boyuta ulaşmadan ona bir çözüm aranmalıdır."
    Bu cümledeki anlatım bozukluğu nasıl giderilebilir?
    A) "Ona" sözcüğü atılarak
    B) "ulaşmadan" sözcüğünden sonra "önce" sözcüğü getirilerek
    C) "kalkınamaz" sözcüğü yerine "kalkılamaz" sözcüğü getirilerek
    D) "boyutlara" sözcüğü yerine "sonuçlara" sözcüğü getirilerek

    17. "Birçok seneler geçti, donan yok seferinden."
    Bu dizedeki anlatım bozukluğu nasıl giderilebilir?
    A) "seneler" yerine "yıllar" sözcüğü getirilerek
    B) "dönen" sözcüğünden önce "geri" sözcüğü getirilerek
    C) "seneler" sözcüğünden çoğul eki çıkarılarak
    D) "birçok" ve "seneler" sözcüğünün yerlerini değiştirerek

    18. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir anlatım bozukluğu yoktur?
    A) Geciktiğini anlayınca öyle telaşlandı ki ayağı yerden kesildi.
    B) Bizi dinlemeyeceğini, karşı çıkacağını biliyordum.
    C) Çok konuşmaktan ağzı kulaklarına varıyor.
    D) Bir kasabaya yerleşip resim yapmaya başlıyor.

    19. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde anlatım bozukluğu yoktur?
    A) Başkalarının ve kendi görüşlerini açıklarken çok heyecanlıydı.
    B) Top, çok önemli bir oyun arkadaşımızdı.
    C) Bu şiir dinletisi içime su serpti.
    D) Bu soruyu anlamadım, yanıt vermek de istemiyorum.

    20. Aşağıdaki cümlelerin hanginde gereksiz sözcük kullanımından kaynaklanan bir anlatım bozukluğu yoktur?
    A) Bu konudaki nüans farkını göz ardı etmeyelim.
    B) Gelecek güzel günlerin hayalini, düşünü kur.
    C) Beni terk edip bırakacağını bilemezdim.
    D) Umutsuzluğa, üzüntüye kapılma sakın.

    21. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir sözcü¬ğün yanlış yerde kullanılmasından doğan bir anlatım bozukluğu vardır?
    A)Okan'ın arka ayak adalesinde yırtılma olmuş
    B)Bu futbolcu bir çalımla üç oyuncuyu geçti.
    C)Bu yarışta istediği başarıya ulaşamadı.
    D)Yeni oyuncular takıma uyum sağladı.

    22.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde virgül kullanılmadığı için anlam karışıklığı meydana gelmiştir?
    A)Evet şimdi söylüyorum.
    B)Hırsız çocuğu dövdü.
    C)Hayır bugün gidemezsin.
    D)Gel demesi kolay, git demesi zor.

    23.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde anlatım bozukluğu vardır?
    A)Pişmiş aşa su katmada üstüne yoktur onun.
    B)Çok çalıştı fakat sınavı kazanamadı.
    C)Öğrencinin, bugünlerde çok çalışmak gerekir.
    D)İnşaatın bitirilmesi gerektiğini bildirdiler

    24. "Arife bugün ailemle birlikte gezeceğimi söylerim." cümlesindeki sözcüklerden hangisi çıkarılırsa cümlenin anlamında değişiklik olmaz?
    A) Bugün
    C) Birlikte
    B) Söylerim
    D) Arife

    25. "Geçtiğimiz günlerde tutuklu sanıklardan iki kişi tahliye edilerek salıverilmişti." cümlesindeki anlatım bozukluğu nasıl giderilebilir?
    A)"Tahliye edilerek" sözcükleri cümleden çıkarılmalı
    B)"Sanıklardan" sözcüğü atılarak tutuklulardan diye düzeltilmeli
    C)"Geçtiğimiz günlerde" sözcüğünden sonra virgül konmalı
    D)"Tutuklu" sözcüğü cümleden atılmalı

    Cevap Anahtarı
    1.B
    2. B
    3. D
    4. A
    5-A
    6-B
    7-B
    8-A
    9-C
    10-D
    11-A
    12-C
    13-D
    14-D
    15-B
    16-C
    17-C
    18-D
    19-B
    20-D
    21-A
    22. B
    23. C
    24. C
    25. A
    sedoshum ve Murat AKSOY bunu beğendi.
  • baysedef

    baysedef Üye

    Katılım:
    3 Nisan 2010
    Mesajlar:
    537
    Beğenileri:
    384
    Ödül Puanları:
    64
    fora, sedoshum ve Murat AKSOY bunu beğendi.
  • Sayfayı Paylaş