Anlatım Bozuklukları [Soru & Test]

Konu 'Türkçe Konu Testleri' bölümünde Toгgαи tarafından paylaşıldı.

  1. Toгgαи

    Toгgαи Özel Üye Özel Üye

    Katılım:
    25 Ekim 2007
    Mesajlar:
    4.730
    Beğenileri:
    1.809
    Ödül Puanları:
    38

    ANLATIM BOZUKLUKLARI




    1. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir anlatım bozukluğu yoktur?



    A) Geçmişteki hatıralarımıza gülümseyerek baktığımız

    anda büyümüşüz demektir.

    B) Açlık ne dost,ne akraba,ne insanlık ne de hak tanı-

    maz.

    C) Ne hikmettir ,şu dünyaya gelen ağlar giden ağlar.

    D) Küllük, arka arkaya yaktığım sigara izmaritleriyle

    dolmuştu.

    E) Akıllı adam,kendi aklını kullanır;daha akıllı adam

    başkalarının da aklını kullanır.













    2. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir anlatım bozukluğu vardır?



    A) Halkın bu dünyadan benim hiçbir şey alamadığımı

    görebilmesi için elimi tabutun dışında bırakın.

    B) Eğer özgürce yaşamıyorsak, ölümü karşılamamız

    daha doğru olur.

    C) Bir gün ayrılacağımızı düşünebilseydik, birbirimize

    daha iyi davranırdık.

    D) Voltaire, ölüm anında başında duran papaza: “

    İçimde güzel bir yere göç ediyormuşum gibi bir his

    var.” dedi.

    E) Hangi işe elimi atsam yüzüme gözüme bulaştırıyorum.















    3.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde gereksiz sözcük kullanımından kaynaklanan bir anlatım bozukluğu vardır?



    A) Bugün öğleden sonraki yağan yağmur, insanları

    işlerinden alıkoydu.

    B) İnsanoğlu şüphe içinde yaşamak için değil, sorup

    öğrenmek için yaratılmıştır.

    C) Dalgın kafayla bir şeyler öğretmeye çalışmak, rüzgar-

    lı havada ateş yakmaya benzer.

    D) Bugün bildiklerimizin dışında bir kelime bile öğren-

    sek dünden farklı bir kişi oluruz.

    E) Senin bir gecede okuduğun kitabı, ben senelerce ya –

    zabilmek için saçımı ağarttım.





    4. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir anlatım bozukluğu yoktur?



    A) Asırlar önce yaşamış büyük bilim adamlarıyla

    tanışıp görüşme fırsatını sadece kitaplar verir.

    B) Kitap, seni öfkelendirmeyen, üzmeyen ve öğüt veren

    en yakın arkadaşındır.

    C) Cahil insanın susması gerekir, zaten sussaydı cahil

    olamazdı.

    D) Uçmasını bilmiyorsan uçurumun kenarında yuva

    yapma.

    E) Bu öğrendiklerimiz de, bizim ne kadar cahil

    olduğumuzu daha fazla ortaya çıkartıyor.









    5. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir anlatım bozukluğu yoktur?



    A) İçtiği sigaranın dumanları gökyüzüne doğru

    yukarılara yükseldi.

    B) Sincaptan ders alınmalıdır ;çünkü alt dala ulaşabilmek

    için üst dalı hedef alır.

    C) Düşünceler, derinleştikçe üzüntüler artarlar.

    D) Ağabeyini bulmak için bir aşağı bir yukarı çıkıyordu.

    E) Kendi bildiklerini başkalarına öğret, başkalarının

    bildiklerini de kendi bilgilerine ilave et.





    6. “Ay bir yandan sen bir yandan sar beni.”



    Bu cümledeki anlatım bozukluğunun nedeni aşağıdakilerden hangisinde verilmiştir?



    A) Mantık hatası

    B) Özne eksikliği

    C) Yüklem eksikliği

    D) Gereksiz sözcük kullanımı

    E) Tamlayan eksikliği









    7. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde diğerlerinden farklı bir nedenden kaynaklanan anlatım bozukluğu vardır?



    A) Rüştü, iyi bir kaleci ;ancak fazla topla oynuyor.

    B) Eğer sütü çok dışarıda bırakırsanız, süt bozulur.

    C) Penceremden uçan kuş sürülerini izliyordum.

    D) Sanatçının eserini yazdığı mekan uygunsa, tabi ki

    daha orijinal eserler yazacaktır.

    E) Günde on kez telefon satan dükkana uğrardı.



    8. “Geçtiğimiz ay okulda yapılan toplantıya

    katılamamıştım.”



    Bu cümledeki anlatım bozukluğu aşağıdakilerin hangisinden kaynaklanmaktadır?



    A) Özne – yüklem uyuşmazlığı

    B) Gereksiz sözcük kullanımı

    C) Mantık hatası

    D) Çatı uyuşmazlığı

    E) Tümleç eksikliği









    9. I. Bugün GAP projesine yeterince ödenek

    ayrılmadığı için bu proje neredeyse durma

    noktasına gelmiştir.

    II. Sınav giriş belgesi gelmeyenler ,ÖSYM

    merkezine başvursun.

    III. Görevliler , ÖSS sınavının yapılacağı

    okulların önündeki satıcılara bağırmamalarını

    söyledi.

    IV.KPSS’ye on beş binin üzerinde

    yaklaşık on üç bin öğretmen adayı girdi.

    V. KKTC cumhuriyetine her alanda destek

    olmalıyız,dedi.



    Yukarıdaki cümlelerdeki anlatım bozukluğunun hangisi farklı bir nedenden kaynaklanmaktadır?



    A) I. B) II. C) III. D) IV. E) V.









    10. “Bir cümlede aynı ekleri alan kelimelerin peş peşe sıralanması bir anlatım kusurudur.”



    Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bu açıklamaya örnek olabilecek bir anlatım kusuru vardır?



    A) Akıl kendine ait bir yerdedir ve orada cehennemi

    cennete ya da cenneti cehenneme çevirebilir.

    b) İyi ya da kötü bir şey yoktur sadece düşünce onu öyle

    yapar.

    C) Şu anki eğitim sistemimiz tek tip insan yetiştirmek –

    tedir.

    D) Sokağa çıkıp biraz gezip arkadaşlarımla sohbet edip

    sonra eve gelip yattım.

    E) Yıllardır yaşadığım ve çok sevdiğim bu şehri ,Ada-

    na’yı, bırakıp İstanbul’a gideceğim.















    11. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir anlatım bozukluğu yapılmıştır?



    A) Ehliyet alabilmeniz için lise öğretiminizi

    tamamlamanız gerekir.

    B) Unutmayın, gelecek de bir gün gelecek.

    C) Yarın Siirt’ten Batman’a gidiyorum.

    D) Kral da dilenci de aynı iştahla acıkır.

    E) Ülkeler kılıçla alınır; adaletle korunur.









    12. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yanlış yapılan- dırılmış bir sözcükten kaynaklanan anlatım bozuklu -ğu vardır?



    A) Affetmek ve unutmak iyi insanların intikamıdır.

    B) Yolsuzluk yapanlara gereken ceza verilmelidir.

    C) Uzun süredir bu mahallede kasapçılık yapan Levent

    Efendi, dün vefat etti.

    D) Düşmanımın düşmanı benim dostumdur.

    E) Yazımını bilmediğiniz bir kelime olursa, İmla

    Kılavuzu’na bakınız.









    13. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir anlatım bozukluğu vardır?



    A) Kimi insanlar odaya girdiğinde aydınlatır, kimisi

    çıktığında.

    B) İnsanlar, birçok kez ölümden kaçmak isterken ölüme

    sürüklenmişlerdir.

    C) Bırakın hayat ilkbahar gibi, ölüm de dökülen sonba-

    har yaprakları gibi olsun.

    D) Birçok insanın değeri hayattayken değil;ancak öldük-

    ten sonra anlaşılır.

    E) Ayakta ölmek ,diz çöküp yaşamaktan daha iyidir.









    14. “Bu civarda bayan pantolon satan bir dükkan yok

    mu?”



    Bu cümledeki anlatım bozukluğu aşağıdakilerin hangisinden kaynaklanmaktadır?



    A) Gereksiz sözcük kullanımı

    B) Anlamca çelişen sözcüklerin bir arada kullanılması.

    C) Özne eksikliği

    D) İyelik eki eksikliği

    E) Çatı uyuşmazlığı











    15.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “yaşamı boyunca” sözü gereksiz kullanılmıştır?



    A) Adamcağız, yaşamı boyunca çocuklarına iyi bir

    gelecek sağlamak için çalıştı durdu.

    B) Yaşamın boyunca bu vicdan azabını çekeceksin.

    C) Karısını ve çocuklarını öldüren adam yaşamı

    boyunca müebbet hapse mahkum oldu.

    D) Yaşamım boyunca bu yaptıklarını hatırlaya -

    cağım.

    E) Çocuklarınızın yaşamı boyunca mutlu olmasını

    istiyorsanız onlara iyi bir eğitim veriniz.











    16. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “geri” sözcüğü cümleden çıkartıldığında cümlenin anlamında herhangi bir daralma ya da bozulma olmaz?



    A) Sendeki bütün kitapları geri alacağım.

    B) Fabrika işçileri geri işe alındı.

    C) Bende sana ait ne varsa hepsini sana geri iade

    ediyorum.

    D) Eğer bir karar verdiyseniz, geri adım atmayın.

    E) Biraz daha geri gider misin?











    17. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir anlatım bozukluğu yoktur?



    A) O mahur beste çalar Müşgan’la ben ağlaşırdım.

    B) Senin on yıl sonraki halini hatırladıkça üzülüyorum.

    C) Çocukları çok sevdiğini ve asla zarar veremeyeceğini

    söyledi.

    D) Ağabeyim ders çalışıyor, ben de bağlama çalıyordum.

    E) Sevmek, yalnızlığı göze alabilmektir çoğu zaman.











    18. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir anlatım

    bozukluğu yapılmıştır?



    A) Aşk dilekleri,yüksek katlara bir türlü ulaşmazmış.

    B) Her zamankinden çok farklı bir mektup okuyacaksın.

    C) Divan Edebiyatı, Arap ve özellikle İran edebiyatının

    etkisiyle gelişmeye başlar.

    D) Çöplükten beslenenleri görünce bize anlatılan her

    şeyi unutmak istedik.

    E) Türkler, İslamiyet’i kabul ettikten sonra , hayata

    bakış açılarında önemli değişiklikler olmuştur.







    CEVAP ANAHTARI: 1) E 2) E 3) A 4) A 5) E

    6) C 7) D 8) C 9) D 10) D 11) A 12) C 13) A

    14) D 15) C 16) C 17) E 18) E
  2. gül dağlı

    gül dağlı Üye

    Katılım:
    20 Kasım 2008
    Mesajlar:
    1
    Beğenileri:
    0
    Ödül Puanları:
    0
    Çok teşkkür ederim.
    Son düzenleyen: Moderatör: 18 Ocak 2009
  3. hakan6742

    hakan6742 Üye

    Katılım:
    17 Şubat 2009
    Mesajlar:
    1
    Beğenileri:
    0
    Ödül Puanları:
    0
    arkadaşlar selam, bir şey sormak istiyorum bu anlatım bozukluğu testin ikinci sorusunun cevabına (E) denilmiş. neye dayanarak anlatım bozukluğu var öğrenmek istiyorum deyim yanlışlığı olamaz o deyim orijinali öyle yüzüne gözüne bulaştırmak; ama bu deyim eline yüzüne olsaydı yanlıştı..

Sayfayı Paylaş