Anlatım Bozuklukları

Konu 'Dil ve Anlatım Konu Testleri' bölümünde ByNapolyon tarafından paylaşıldı.

  1. ByNapolyon

    ByNapolyon Üye

    Katılım:
    30 Aralık 2009
    Mesajlar:
    178
    Beğenileri:
    728
    Ödül Puanları:
    0

    • Saatlerimiz saat 7’yi gösteriyor.
    Sebebi—————————————————–
    ———————————————————-
    • 50’ye yakın Alman parlamentosundan insan vardı orada.
    Sebebi———————————————————————————————
    • Herhalde bütün gün benim bomboş evde oturduğumu sanıyorlar.
    Sebebi———————————————————————————————
    • Gün, herkesi ücretsiz üniversite sınavına
    hazırlıyor.
    Sebebi————————————————————————————————–
    • Ama eminim seninle çalışmak onun için kolay
    değil sanırım.
    • Sebebi———————————————————————————————
    • Benim yüzünden iş açıyordun kendine
    Sebebi———————————————————————————————
    • Canım burnumdan bezdi.
    Sebebi———————————————————————————————
    • İzinsiz inşaata girilmez.
    Sebebi——————————————————————————————–
    • En doğal vatandaşın hakkını koruyamıyorlar.
    Sebebi—————————————————– ———————————————————–
    • Yani ben anlamadığım Haliç’e fabrika
    ruhsatı vermişler.
    Sebebi—————————————————– ———————————————————-
    • Yaptığınız bütün o konuşmalar size saygı
    duyulmamasını sağlıyor.
    Sebebi—————————————————- – ———————————————————-
    • Güzel şeylere sebebiyet verdi.
    Sebebi:—————————————–
    • Kadın derneklerine ve kadın sığınma evle-
    rine yatırımda bulunabilirsiniz.
    Sebebi———————————————
    ————————————————————-
    • Hangi dine uyar insanoğluna işkence etmek,
    öldürmek.
    Sebebi——————————————–
    ————————————————————
    • Margot onu saklar, korur ve aşık olur.
    Sebebi——————————————
    ————————————————————–
    • Çareyi ilaçlarda arıyordu; ama bazen hiçbir
    işe yaramıyorlardı.
    Sebebi——————————————-
    ———————————————————–
    • Ben de Sam’in tehlikede olduğunu hissedi-
    yordum ve uyardım.-
    Sebebi——————————————-
    ————————————————————-
    • Dişçi, çocuğun çürük dişini çekip eve gön-
    derdi.
    Sebebi———————————————–
    ———————————————————–
    • Bir insan kitap okumayı sevmeyebilir,hoş-
    lanmayabilir.
    Sebebi——————————————-
    ———————————————————-
    • Çok beğenilen ve şarkıları şimdiden dillere
    pelesenk olmuş bir sanatçıyı çağırıyorum.
    Sebebi———————————————
    ————————————————————
    • Buraya birkaç kere gelmiştim ve sana içimi
    boşaltmıştım.
    Sebebi——————————————-
    ————————————————————
    • Dost bizi yalnız bırakmaz, elinden geldiği
    kadar destek olur.
    Sebebi——————————————-
    ———————————————————–
    • En iyi kadın oyuncu ödülüne layık görülen
    Türkan Şoray, bugünlerde mutluluktan adeta göz
    lerinin içi gülüyor.
    Sebebi———————————————
    ————————————————————-

    "Teşekkür et" butonuna basmanız yeterlidir ;)
  2. ByNapolyon

    ByNapolyon Üye

    Katılım:
    30 Aralık 2009
    Mesajlar:
    178
    Beğenileri:
    728
    Ödül Puanları:
    0
    Cevap Anahtarı

    • Saatlerimiz saat 7’yi gösteriyor.( Gereksiz sözcük kullanımı.Cümleden çıkarılmalıdır.)
    • 50’ye yakın Alman parlamentosundan insan vardı.( Sözcüğün yanlış yerde kullanımı altı çizili
    sözcük grubu” insan” sözcüğünden önce getirilmelidir.
    • Herhalde bütün gün benim bomboş evde oturduğumu sanıyorlar.(Altı çizili sözcük yanlış yerde
    kullanılmış.Sıfat olarak değil, “oturduğumu” eylemsisinin önüne gelerek onu belirtmelidir.
    • Gün,herkesi ücretsiz üniversite sınavına hazırlıyor.( Anlatılmak istenen üniversite sınavının
    ücretsiz olduğu değil, Gün’ün bu işi ücretsiz yaptığıdır . Bu yüzden ” ücretsiz “ sözcüğü yanlış
    yerde kullanılmıştır.Bu sözcük ”hazırlıyor” sözcüğünden önce getirilmelidir.
    • Ama eminim seninle çalışmak onun için kolay değil, sanırım.(Kesinlik ve olasılık bildiren yargı-
    lar aynı cümlede yer almaz.Aynı cümlede çelişen yargılar söz konusudur.Cümlenin yargısına göre
    bu düzeltilmelidir.
    • Benim yüzünden iş açıyordun kendine. ( Deyimler kalıplaşmıştır, bozulamaz .” Başına iş aç-
    mak deyimi” yapısı bozularak kullanılıp farklı bir anlam yaratmıştır.Deyim yanlışı vardır.
    • Canım burnumdan bezdi.( “canından bezmek”,”canı burnumda” deyimleri yapıları bozularak
    kullanılmıştır. Deyim yanlışı vardır. Cümlede anlatılmak istenene göre uygun olan deyim geti-
    rilmelidir.
    • İzinsiz inşaata girilmez.( Altı çizili sözcük yanlış yerde kullanılmıştır.İzinsiz olan inşaat değil,
    oraya giriştir.”izinsiz” sözcüğü “girilmez ” sözcüğünden önce getirilmelidir.
    • En doğal vatandaşın hakkını koruyamıyorlar.(Altı çizili sözcük,”hakkını” sözcüğünden önce
    önce getirilmelidir.Sözcüğün yanlış yerde kullanımı vardır.)
    • Yani ben anlamadığım Haliç’e fabrika ruhsatı vermişler.(Tamlayan eki (-in) eksikliği var..
    ”Ben” değil “ benim” diye düzeltilecek.
    • Yaptığınız bütün o konuşmalar size saygı duyulmamasını sağlıyor.( Yanlış sözcük kullanımı
    söz konusudur.”sağlamak” olumlu durumlar,gelişmeler için kullanılabilir.Bu yüzden onun yerine
    “neden olmak” sözcüğü kullanılmalıydı.
    • Güzel şeylere sebebiyet verdi.(“ sebep olmak” olumsuz durumlar söz konusu ise kulanılabilir.
    .Burada onun yerine “sağlamak” sözcüğü kullanılmalıdır.
    • Kadın derneklerine ve kadın sığınma evlerine yatırımda bulunabilirsiniz.( “yatırımda
    bulunmak” para kazanmak amacıyla yapılır.Yanlış sözcük kullanımı vardır.Doğru sözcük ”bağış”
    olmalıdır.
    • Hangi dine uyar insanoğluna işkence etmek, öldürmek.( Öğe ortaklığı olmayan sıralı ve bağlı
    cümlelerin öğelerinin ortakmış gibi gösterilmesi anlatım bozukluğudur.İkinci cümlenin nesnesi
    ek******.”öldürmek” sözcüğünden önce “onu” sözcüğü getirilmelidir.
    • Margot onu korur, saklar ve aşık olur. ( Sıralı ve bağlı cümlelerde 1. ve 2. cümlenin nesnesi
    ortaktır.”onu”3. cümle için bir dolaylı tümleç “ona” gereklidir.
    • Çareyi ilaçlarda arıyordu ama bazen hiçbir işe yaramıyorlardı.(Bu cümlede iki anlatım bozuk-
    luğu vardır.1.İlk cümlenin öznesi “ o ” dur.İkinci cümlenin öznesi ile ortak değildir.İkinci cümle-
    nin öznesi “ ilaçlar” ek******.2 .İkinci cümlenin öznesi “ilaçlar” çoğuldur.Özne insan dışı varlık
    ise yüklem – özne çoğul olsa bile – tekil olur .Bu yüzden yüklem ” yaramıyordu” plmalıdır.
    • Ben de Sam’in tehlikede olduğunu hissediyordum, uyardım. ( İkinci cümlenin nesnesi ek******.
    .”onu” getirilmelidir.
    • Dişçi çocuğun çürük dişini çekip eve gönderdi.( Yan cümlede dişi çekilen ve temel cümlede
    evine gönderilen “çocuktur.Temel cümlenin nesnesi “çocuğu” ek******.
    • Bir insan kitap okumayı sevmeyebilir,hoşlanmayabilir.( İkinci cümlede “ neden ” sorusunun
    yanıtı yoktur.”kitap okumaktan” dolaylı tümleci eklenmelidir.
    • Çok beğenilen şarkıları şimdiden dillere pelesenk olmuş bir sanatçıyı çağırıyorum.
    (Yanlış deyim kullanımı vardır. ”pelesenk olmak” “diline dolamak” t ır.Doğru deyim “ dillerden
    düşmemek”tir.
    • Buraya birkaç kez gelmiştim,sana içimi boşaltmıştım.( Yanlış deyim kullanımı vardır. Doğrusu
    rusu “içini dökmek”tir.
    • Dost bizi yalnız bırakmaz ,elinden geldiği kadar yardımcı olur.( İkinci cümlenin dolaylı tümleci
    yoktur.”bize” eklenmelidir.
    • En iyi kadın oyuncu ödülüne layık görülen Türkan Şoray,bugünlerde mutluluktan adeta
    gözlerinin içi gülüyor.( Tamlayan eki eksikliği vardır. “Türkan Şoray’ın gözlerinin içi “ olmalıdır.

    "Teşekkür et" butonuna basmanız yeterlidir ;)
    bella51823, pembelimsin, batuhan94 ve diğer 2 kişi bunu beğendi.
  3. a_y_t_ü_l

    a_y_t_ü_l Üye

    Katılım:
    30 Mayıs 2009
    Mesajlar:
    1.292
    Beğenileri:
    534
    Ödül Puanları:
    0
    Çok sağol ya..;) Sınav öncesi süper oldu..:330:
    ByNapolyon bunu beğendi.
  4. ByNapolyon

    ByNapolyon Üye

    Katılım:
    30 Aralık 2009
    Mesajlar:
    178
    Beğenileri:
    728
    Ödül Puanları:
    0
    Rica ederim, Görevimiz ;)
  5. sementa.38

    sementa.38 Üye

    Katılım:
    17 Kasım 2009
    Mesajlar:
    645
    Beğenileri:
    363
    Ödül Puanları:
    64
    Yer:
    kayseri
    en gıcık olduğum konu :)
  6. ByNapolyon

    ByNapolyon Üye

    Katılım:
    30 Aralık 2009
    Mesajlar:
    178
    Beğenileri:
    728
    Ödül Puanları:
    0
    o zaman bir slayt(sunu) hazırlayım daha kolay anlarsınız :)
  7. ∂iαвiαη~lρ

    ∂iαвiαη~lρ Özel Üye Özel Üye

    Katılım:
    7 Ekim 2008
    Mesajlar:
    1.247
    Beğenileri:
    726
    Ödül Puanları:
    113
    bence en basit konulardan
    :)
    takıldığınız bir soru olursa yardımcı olmaya çalışırım.
  8. sementa.38

    sementa.38 Üye

    Katılım:
    17 Kasım 2009
    Mesajlar:
    645
    Beğenileri:
    363
    Ödül Puanları:
    64
    Yer:
    kayseri
    1. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir anlatım bozukluğu yoktur?

    A) Geçmişteki hatıralarımıza gülümseyerek baktığımız anda büyümüşüz demektir.
    B) Açlık ne dost,ne akraba,ne insanlık ne de hak tanımaz.
    C) Ne hikmettir ,şu dünyaya gelen ağlar giden ağlar.
    D) Küllük, arka arkaya yaktığım sigara izmaritleriyle dolmuştu.
    E) Akıllı adam,kendi aklını kullanır;daha akıllı adam başkalarının da aklını kullanır.





    2. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir anlatım bozukluğu vardır?

    A) Halkın bu dünyadan benim hiçbir şey alamadığımı görebilmesi için elimi tabutun dışında bırakın.
    B) Eğer özgürce yaşamıyorsak, ölümü karşılamamız daha doğru olur.
    C) Bir gün ayrılacağımızı düşünebilseydik, birbirimize daha iyi davranırdık.
    D) Voltaire, ölüm anında başında duran papaza: “İçimde güzel bir yere göç ediyormuşum gibi bir his var.” dedi.
    E) Hangi işe elimi atsam yüzüme gözüme bulaştırıyorum.






    3. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde gereksiz sözcük kullanımından kaynaklanan bir anlatım bozukluğu vardır?

    A) Bugün öğleden sonraki yağan yağmur, insanları işlerinden alıkoydu.
    B) İnsanoğlu şüphe içinde yaşamak için değil, sorup öğrenmek için yaratılmıştır.
    C) Dalgın kafayla bir şeyler öğretmeye çalışmak, rüzgarlı havada ateş yakmaya benzer.
    D) Bugün bildiklerimizin dışında bir kelime bile öğrensek dünden farklı bir kişi oluruz.
    E) Senin bir gecede okuduğun kitabı, ben senelerce yazabilmek için saçımı ağarttım.





    4. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir anlatım bozukluğu yoktur?

    A) Asırlar önce yaşamış büyük bilim adamlarıyla tanışıp görüşme fırsatını sadece kitaplar verir.
    B) Kitap, seni öfkelendirmeyen, üzmeyen ve öğüt veren en yakın arkadaşındır.
    C) Cahil insanın susması gerekir, zaten sussaydı cahil olamazdı.
    D) Uçmasını bilmiyorsan uçurumun kenarında yuva yapma.
    E) Bu öğrendiklerimiz de, bizim ne kadar cahil olduğumuzu daha fazla ortaya çıkartıyor.





    5. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir anlatım bozukluğu yoktur?

    A) İçtiği sigaranın dumanları gökyüzüne doğru yukarılara yükseldi.
    B) Sincaptan ders alınmalıdır ;çünkü alt dala ulaşabilmek için üst dalı hedef alır.
    C) Düşünceler, derinleştikçe üzüntüler artarlar.
    D) Ağabeyini bulmak için bir aşağı bir yukarı çıkıyordu.
    E) Kendi bildiklerini başkalarına öğret, başkalarının bildiklerini de kendi bilgilerine ilave et.


    6. “Ay bir yandan sen bir yandan sar beni.”
    Bu cümledeki anlatım bozukluğunun nedeni aşağıdakilerden hangisinde verilmiştir?

    A) Mantık hatası
    B) Özne eksikliği
    C) Yüklem eksikliği
    D) Gereksiz sözcük kullanımı
    E) Tamlayan eksikliği





    7. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde diğerlerinden farklı bir nedenden kaynaklanan anlatım bozukluğu vardır?

    A) Rüştü, iyi bir kaleci ;ancak fazla topla oynuyor.
    B) Eğer sütü çok dışarıda bırakırsanız, süt bozulur.
    C) Penceremden uçan kuş sürülerini izliyordum.
    D) Sanatçının eserini yazdığı mekan uygunsa, tabi ki daha orijinal eserler yazacaktır.
    E) Günde on kez telefon satan dükkana uğrardı.





    8. “Geçtiğimiz ay okulda yapılan toplantıya katılamamıştım.”

    Bu cümledeki anlatım bozukluğu aşağıdakilerin hangisinden kaynaklanmaktadır?

    A) Özne – yüklem uyuşmazlığı
    B) Gereksiz sözcük kullanımı
    C) Mantık hatası
    D) Çatı uyuşmazlığı
    E) Tümleç eksikliği





    9. I. Bugün GAP projesine yeterince ödenek ayrılmadığı için bu proje neredeyse durma noktasına gelmiştir.

    II. Sınav giriş belgesi gelmeyenler ,ÖSYM merkezine başvursun.

    III. Görevliler , ÖSS sınavının yapılacağı okulların önündeki satıcılara bağırmamalarını söyledi.

    IV.KPSS’ye on beş binin üzerinde yaklaşık on üç bin öğretmen adayı girdi.

    V. KKTC cumhuriyetine her alanda destek olmalıyız,dedi.

    Yukarıdaki cümlelerdeki anlatım bozukluğunun hangisi farklı bir nedenden kaynaklanmaktadır?

    A) I. B) II. C) III. D) IV. E) V.






    10. “Bir cümlede aynı ekleri alan kelimelerin peş peşe sıralanması bir anlatım kusurudur.”

    Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bu açıklamaya örnek olabilecek bir anlatım kusuru vardır?

    A) Akıl kendine ait bir yerdedir ve orada cehennemi cennete ya da cenneti cehenneme çevirebilir.
    B) İyi ya da kötü bir şey yoktur sadece düşünce onu öyle yapar.
    C) Şu anki eğitim sistemimiz tek tip insan yetiştirmektedir.
    D) Sokağa çıkıp biraz gezip arkadaşlarımla sohbet edip sonra eve gelip yattım.
    E) Yıllardır yaşadığım ve çok sevdiğim bu şehri ,Adana’yı, bırakıp İstanbul’a gideceğim.






    11. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir anlatım bozukluğu yapılmıştır?

    A) Ehliyet alabilmeniz için lise öğretiminizi tamamlamanız gerekir.
    B) Unutmayın, gelecek de bir gün gelecek.
    C) Yarın Siirt’ten Batman’a gidiyorum.
    D) Kral da dilenci de aynı iştahla acıkır.
    E) Ülkeler kılıçla alınır; adaletle korunur.





    12. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yanlış yapılan- dırılmış bir sözcükten kaynaklanan anlatım bozuklu -ğu vardır?

    A) Affetmek ve unutmak iyi insanların intikamıdır.
    B) Yolsuzluk yapanlara gereken ceza verilmelidir.
    C) Uzun süredir bu mahallede kasapçılık yapan Levent Efendi, dün vefat etti.
    D) Düşmanımın düşmanı benim dostumdur.
    E) Yazımını bilmediğiniz bir kelime olursa, İmla Kılavuzu’na bakınız.





    13. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir anlatım bozukluğu vardır?

    A) Kimi insanlar odaya girdiğinde aydınlatır, kimisi çıktığında.
    B) İnsanlar, birçok kez ölümden kaçmak isterken ölüme sürüklenmişlerdir.
    C) Bırakın hayat ilkbahar gibi, ölüm de dökülen sonbahar yaprakları gibi olsun.
    D) Birçok insanın değeri hayattayken değil;ancak öldükten sonra anlaşılır.
    E) Ayakta ölmek ,diz çöküp yaşamaktan daha iyidir.





    14. “Bu civarda bayan pantolon satan bir dükkan yok mu?”

    Bu cümledeki anlatım bozukluğu aşağıdakilerin hangisinden kaynaklanmaktadır?

    A) Gereksiz sözcük kullanımı
    B) Anlamca çelişen sözcüklerin bir arada kullanılması.
    C) Özne eksikliği
    D) İyelik eki eksikliği
    E) Çatı uyuşmazlığı





    15.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “yaşamı boyunca” sözü gereksiz kullanılmıştır?

    A) Adamcağız, yaşamı boyunca çocuklarına iyi bir gelecek sağlamak için çalıştı durdu.
    B) Yaşamın boyunca bu vicdan azabını çekeceksin.
    C) Karısını ve çocuklarını öldüren adam yaşamı boyunca müebbet hapse mahkum oldu.
    D) Yaşamım boyunca bu yaptıklarını hatırlayacağım.
    E) Çocuklarınızın yaşamı boyunca mutlu olmasınıistiyorsanız onlara iyi bir eğitim veriniz.





    16. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “geri” sözcüğü cümleden çıkartıldığında cümlenin anlamında herhangi bir daralma ya da bozulma olmaz?

    A) Sendeki bütün kitapları geri alacağım.
    B) Fabrika işçileri geri işe alındı.
    C) Bende sana ait ne varsa hepsini sana geri iade ediyorum.
    D) Eğer bir karar verdiyseniz, geri adım atmayın.
    E) Biraz daha geri gider misin?





    17. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir anlatım bozukluğu yoktur?

    A) O mahur beste çalar Müşgan’la ben ağlaşırdım.
    B) Senin on yıl sonraki halini hatırladıkça üzülüyorum.
    C) Çocukları çok sevdiğini ve asla zarar veremeyeceğini söyledi.
    D) Ağabeyim ders çalışıyor, ben de bağlama çalıyordum.
    E) Sevmek, yalnızlığı göze alabilmektir çoğu zaman.





    18. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir anlatım bozukluğu yapılmıştır?

    A) Aşk dilekleri,yüksek katlara bir türlü ulaşmazmış.
    B) Her zamankinden çok farklı bir mektup okuyacaksın.
    C) Divan Edebiyatı, Arap ve özellikle İran edebiyatının etkisiyle gelişmeye başlar.
    D) Çöplükten beslenenleri görünce bize anlatılan her şeyi unutmak istedik.
    E) Türkler, İslamiyet’i kabul ettikten sonra , hayata bakış açılarında önemli değişiklikler olmuştur.

    ...Yanıtlar…

    1) E
    2) E
    3) A
    4) A
    5) E
    6) C
    7) D
    8) C
    9) D
    10) D
    11) A
    12) C
    13) A
    14) D
    15) C
    16) C
    17) E
    18) E

    Alıntı
    bella51823 bunu beğendi.
  9. yeşil gözz

    yeşil gözz Üye

    Katılım:
    31 Mart 2011
    Mesajlar:
    1
    Beğenileri:
    0
    Ödül Puanları:
    0
    çok saolunnn
  10. pembelimsin

    pembelimsin Üye

    Katılım:
    20 Nisan 2011
    Mesajlar:
    12
    Beğenileri:
    1
    Ödül Puanları:
    0
    paylaşımlarınız çok yardımcı oldu teşekkürler.

Sayfayı Paylaş