anlatım bozuklukları

Konu 'Dil ve Anlatım 11. Sınıf' bölümünde group tarafından paylaşıldı.

  1. group

    group Üye

    Katılım:
    15 Temmuz 2010
    Mesajlar:
    131
    Beğenileri:
    7
    Ödül Puanları:
    19

    anlatım bozuklukları üniversitede çıkmış son 10 yıl 15 soru soruları çevapları çözümleri internet olmayacak
  2. Moderatör Bahadır

    Moderatör Bahadır Süper Moderatör Yönetici Süper Moderatör

    Katılım:
    27 Şubat 2012
    Mesajlar:
    535
    Beğenileri:
    159
    Ödül Puanları:
    43
    Yer:
    Adana
    Malesef internette neredeyse çıkmamış soru yok, elimizdeki tüm sorular ve çözümler şöyle;

    1.

    Aşağıdaki cümlelerin hangisinde aynı anlama gelen sözler, gereksiz yere bir arada kullanılmıştır?

    A) Bu arkadaşını ötekilerden farklı tutar, incitmemeye çalışırdı.
    B) Umduğunu bulamamış, bir süre sonra köyüne dönmüştü.
    C) Buralara ayda yılda bir, seyrek olarak gelirdi.
    D) O, bu yörede tanınmış, sözüne güvenilir bir kişiydi.
    E) Söylenenleri dinliyor, anlıyormuş gibi davranıyordu.

    (1993 - ÖSS)

    Cevap C


    2.

    Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir anlatım bozukluğu vardır?
    A) Bugün tatil olduğundan, sabahleyin geç kalktım.
    B) Arkadaşımız, çok çalışkan bir çocuktu.
    C) Dün akşam, rüzgâr ortalığı altüst etti.
    D) Birbirlerini çok iyi anlar, inanırlardı.
    E) Dün gece çok garip bir rüya gördüm.
    (1993 - ÖSS)

    Cevap D


    3.
    Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir anlatım bozukluğu vardır?

    A) Toprak kaymasının en çok nerelerde görüldüğünü saptayarak buna karşı hangi önlemlerin alınabileceğini tartışacağız.
    B) Araştırmamda, anaokuluna giden çocuklarla gitmeyenlerin dil gelişimini karşılaştırıp aralarındaki farkı belirleyeceğim.
    C) Bu mevsimde, balkondaki çiçeklerin kapalı bir yere taşınması gerekiyor.
    D) Bu toplantıda çeşitli hastalıklar ve bunların nedenleri konusunda ayrıntılı açıklamalar yapılacak.
    E) Neşeli ve güldürü unsurlarının çokça kullanıldığı bu filmi mutlaka görmelisiniz.

    (1993 - ÖSS)


    4.

    (I) Yazılarınızda, dilimize önem verilmeyişinden yakınıyorsunuz. (II) Dilimize gereken ilgi ve önemi vermek zorundayız, diyorsunuz. (III) Bu konuda sizi içtenlikle destekliyorum. (IV) Ne var ki, dile gösterilmesi gereken özeni siz de göstermiyorsunuz. (V) Birçok sözcüğü yerinde kullanmadığınızı üzülerek görüyorum.
    Bu parçadaki numaralanmış cümlelerin hangisinde bir anlatım bozukluğu vardır?

    A) I. B) II. C) III. D) IV. E) V.

    (1993 - ÖSS)

    Cevap B



    5.

    Enerji (I) çocuklar (II) ergenlik çağındakiler ve (III) hastalık sonrası güçlenme (IV) dönemindeki kişiler için (V) önemlidir.
    Yukarıdaki cümlede numaralanmış yerlerden hangisine “özellikle” sözcüğü getirilemez?

    A) I. B) II. C) III. D) IV. E) V.

    (1993 - ÖSS)

    Cevap D



    6.

    Aşağıdaki cümlelerin hangisinde altı çizili sözcük, gereksiz kullanılmıştır?


    A) Ürünlerimiz ilk defa olarak o yıl dünya pazarlarına çıktı.
    B) Şehrin kuzeyindeki gölün çevresinde büyük çam ağaçları vardı.
    C) Akşamları müzik dinleyerek ya da kitap okuyarak vakit geçirirdi.
    D) Burada kışın en büyük sorunumuz hava kirliliği oluyor.
    E) Turizmin yararları konusunda bir toplantı düzenlenecek.

    (1993 - ÖSS)

    Cevap A


    7.
    Türkçede, bir cümlenin öznesi, birinci ve üçüncü tekil kişiden oluşuyorsa, yüklemi birinci çoğul kişi olur.

    Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bu kurala uymamaktan kaynaklanan bir bozukluk vardır?

    A) Ben onunla ilk kez sizin evde karşılaştım.
    B) O filmi seninle birlikte izlemiştik sanırım.
    C) Son durağa geldiğimizde, otobüste bir ben bir de o yaşlı adam kalmıştı.
    D) O, ağabeyinle aynı lisede okumuştu.
    E) Hatırlarsan, geçen sene bu günlerde sen, ben ve kardeşim denize giriyorduk.

    (1993 - ÖSS)

    Cevap C


    8.
    Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir anlatım bozukluğu vardır?

    A) Genellikle kitap okuyarak vakit geçiriyorum.
    B) Arkadaşlarımızın sorununa sahip çıkarak desteklemeliyiz.
    C) Bu yıl, tatilimi İstanbul’da geçirmek istiyorum.
    D) Orada, eski arkadaşlarımla görüşeceğim.
    E) Onunla geçen yıl burada karşılaşmıştık.
    (1994 - ÖSS)

    Cevap B



    9.
    Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir anlatım bozukluğu vardır?

    A) İş konusunda ben onu, o da beni etkilemek istemez.
    B) Onun bu durumda nasıl davranacağını sen benden iyi bilirsin.
    C) Görüşlerinizi sözle değil, yazıyla belirtmelisiniz.
    D) Yazılarında ayrıntılara girmeyip konunun özünü vurgular.
    E) Söylediği sözün doğruluğuna inanıyorsa onu asla geri almaz.
    (1994 - ÖSS)

    Cevap A


    10.
    Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir anlatım bozukluğu vardır?

    A) Eldeki sonuçlar, bugüne değin yanlış bir yol izlendiğini açıkça ortaya koyuyor.
    B) Olayla ilgili olarak herkes başka başka şeyler söylüyor.
    C) Çoğu kişi, sorunun bir başka çözümünün olmadığı kanısında.
    D) Bu tutumuyla ailesine zarar mı veriyor yarar mı anlayamadık.
    E) Dostların birbirlerini eleştirmekten kaçınmaları gerektiğine inanıyorum.
    (1994 - ÖSS)
    Cevap D


    11.

    Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir anlatım bozukluğu vardır?


    A) Böyle bir yarışmaya ilk kez katılıyorum.
    B) Yarışmaya katılmadan önce özel bir hazırlık yapmadım.
    C) Özel zevklerim arasında kitap okumayı severim.
    D) Bu tür yarışmalarda sorulan soruları kolay buluyorum.
    E) Öteki arkadaşlara başarılar dilerim.
    (1994 - ÖSS)

    Cevap C



    12.

    Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir anlatım bozukluğu vardır?

    A) Okula yeni başlayan çocukların okulu sevmesinde öğretmenin rolü büyüktür.
    B) Çocuklara, okula başlamadan önce aileler, okulda da öğretmenler okulun yararlarını anlatmalı.
    C) İlkokula başlayan çocuklara, yeni arkadaşlar edinecekleri söylenmelidir.
    D) Okula giden çocuk, bir süre sonra anne-babasıyla olduğu gibi öğretmeniyle de iletişim kurmayı öğrenir.
    E) Anne ve babalar çocuklarıyla sürekli ilgilenmeli, öğretmenine durumunu sormalıdır.

    (1994 - ÖSS)

    Cevap E



    13.

    Aşağıdaki dizelerin hangisinde özne - yüklem uyuşmazlığı vardır?

    A) Gözümün değdiği yere gül düşer.
    B) Dinle de gönlümü alıver gitsin.
    C) Yeryüzünde bir sen bir de ben varım.
    D) İstersen dünyayı çağır imdada.
    E) Arkandan gelecek hep ayak sesi.

    (1995 - ÖSS)

    Cevap C





    14.
    Aşağıdaki cümlelerin hangisinde aynı anlama gelen sözler gereksiz yere bir arada kullanılmıştır?

    A) Kahvaltıdan önce tüm öğrenciler, ellerinde süpürgeler, derslikleri ve spor salonunu temizliyorlar.
    B) Bu gençler, ölmek üzere olan, can çekişen bir sanat dalını canlandırmak için yetiştiriliyorlar.
    C) Onlar, işyerlerini temiz ve düzenli tutmayı, vazgeçilmesi olanaksız bir görev bilmişler.
    D) Öğrenciler, öğretmenlerine ve arkadaşlarına her zaman saygılı davranıyorlar.
    E) Bu eğitim merkezinde, gençlere oyma mobilya ve dekorasyon işleri öğretiliyor.
    (1995 - ÖSS)

    Cevap B


    15.
    Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir anlatım bozukluğu vardır?
    A) Üyelerimize derneğimizin çalışmaları konusunda bilgi vermek istiyoruz.
    B) Bu yılki etkinliklerimiz arasında çeşitli geziler de yer alacaktır.
    C) İşte bu yüzden dolayı sizleri buraya toplamış bulunuyoruz.
    D) Çevre ile ilgili çalışmalarımızda başarıya ulaştığımız söylenebilir.
    E) Bu konuları yeni üyelerimizle ayrıca görüşmeyi düşünüyoruz.
    (1995 - ÖSS)

    Cevap C



    16.

    Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir anlatım bozukluğu vardır?


    A) Türkiye’nin birkaç bölgesi hariç henüz kar yüzü görmedi.
    B) Hava sıcaklığının birkaç derece daha düşmesi bekleniyor.
    C) Güneşin zararlı etkilerinden korunmak için, belirli saatlerde dışarıya çıkmamak gerekir.
    D) Şiddetli rüzgârın deniz trafiğini aksattığı söyleniyor.
    E) Kar yağışı sürerse okulların tatil edilmesi düşünülebilir.
    (1995 - ÖSS)

    Cevap A



    17.

    Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir anlatım bozukluğu vardır?

    A) Çocukların eğitiminde hem ailenin hem de okulun önemli rolü vardır.
    B) Okuma sevgisi konusunda çocukların en çok anne ve babalarını örnek aldıkları unutulmamalıdır.
    C) Çocuklara, yeteneklerini geliştirmeleri için gerekli olanaklar sağlanmalıdır.
    D) Çocuklar bundan en az zarar ya da hiç zarar görmeden kurtarılmalıdır.
    E) Oyuncak seçerken çocuğun yaşına uygun olanlar tercih edilmelidir.
    (1995 - ÖSS)

    Cevap D



    18.

    Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir anlatım bozukluğu vardır?
    A) Toplantıya katılırsak biz de düşüncelerimizi açıklayacağız.
    B) Sorunu çözebilmek için sizden de bilgi isteyeceğiz.
    C) Bu konuyla ilgili açıklamayı yarın yapacağız.
    D) Oraya zamanında varabilmek için erkenden yola çıkacağız.
    E) Bu haberin ne kadar doğru olup olmadığını öğreneceğiz.
    (1995 - ÖSS)

    Cevap E


    19.

    (I) Bu dönem tiyatro yazarları, okunsun diye değil sahnede oynansın diye oyun ya-zarlardı. (II) Tiyatro oyunları, değerli edebiyat örnekleri sayılmadığı için bunlar genellikle yayımlanmazdı. (III) Bugün çoğunluk için film senaryoları neyse, o sıralarda yazılan tiyatro oyunları da oydu. (IV) İşte bu yüzden o çağda üretilen tiyatro oyunlarının çoğu yok olup gitti. (V) O dönemde yazılanlardan elimizde sadece bu oyunlar kaldı.

    Yukarıda numaralanmış cümlelerin hangilerinden, altı çizili sözcüğün atılması cümlede anlam değişmesine yol açar?

    A) I. ve II. B) I. ve III. C) II. ve III.
    D) III. ve IV. E) IV. ve V.

    (1995 - ÖSS)

    Cevap D






    20.
    Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir anlatım bozukluğu vardır?

    A) Şiirlerinde bol bol abartılmış sözcükler seçmesi yüzünden hitabet havası taşımaktadır.
    B) Günümüzde dergiler ve gazeteler, deneme türünün gelişip yaygınlaşmasına uygun bir ortam hazırlamaktadır.
    C) Osmanlı İmparatorluğunda Lale Devrinde çeviri çalışmaları yapıldığı biliniyor.
    D) Bence edebiyat eleştirisinin edebiyat incelemesiyle bir arada, iç içe düşünülmesi gerekir.
    E) Sanatın başlıca amacının güzellik olduğunu savunan yazarın, bu konuda söylediklerine bir göz atalım.

    (1996 - ÖSS)

    Cevap A


    21.
    Aşağıdaki cümlelerin hangisinde anlatım bozukluğu vardır?

    A) Bu işi onun başaracağını sanıyorum.
    B) Yapılanları doğru bulmadığıma inanıyorum.
    C) Alınan kararları sana da bildiriyorum.
    D) Yaptıklarının yeterli olmadığını anlatmaya çalışıyorum.
    E) Kamuoyunun bu konuda aydınlatılması gerektiğini düşünüyorum.

    (1996 - ÖSS)

    Cevap B


    22.

    Aşağıdaki cümlelerin hangisinde anlatım bozukluğu, cümlenin uygun bir yerine “ona” sözcüğü eklenerek giderilebilir?

    A) Elbiseler dolaplara özenle yerleştirilir, güve yemesin diye elbise aralarına naftalin konurdu.
    B) Çocuk bir yandan yaralı kuşa korkuyla bakıyor; bir yandan da onu sevmek istiyor.
    C) Annesi çocuğunun aç olmadığını biliyor; ama yine de pastadan yemesini istiyordu.
    D) Ali, arkadaşı Mustafa’yı hem çok seviyor, hem de kimi davranışlarından dolayı kızıyordu.
    E) Otobüsler buraya gelince duruyor, bekleyen yolcular bindikten sonra yeniden yola koyuluyordu.

    (1996 - ÖSS)

    Cevap D

    23.
    Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “aşağı yukarı” sözü gereksizdir?

    A) Bu iş yerinde aşağı yukarı üç dört yıldan beri çalışıyorum.
    B) Aşağı yukarı beş yıl önce yine böyle şiddetli bir kış yaşamıştık.
    C) Buralarda ekinler, aşağı yukarı biçilecek duruma geldi.
    D) Şubat ayı sonunda bu ağaçların aşağı yukarı hepsi çiçek açar.
    E) O gün sınıfın aşağı yukarı yarısı tören alanında toplanmıştı.

    (1996 - ÖSS)

    Cevap A


    24.

    Elbette onunla birlikte gitmiş olabilirler.
    Bu cümledeki anlatım bozukluğunun nedeni aşağıdakilerden hangisidir?

    A) Öğe eksikliği
    B) Özne yüklem uyuşmazlığı
    C) Öznenin belirtilmemiş olması
    D) Aynı anlama gelen sözcüklerin birlikte kullanılması
    E) Anlamca çelişen sözcüklerin birlikte kullanılması
    (1996 - ÖSS)

    Cevap E


    25.

    Bu konuda gençleri azımsamak doğru değildir.
    Bu cümledeki anlatım bozukluğunun nedeni aşağıdakilerden hangisidir?

    A) Gereksiz sözcük kullanılması
    B) Bir sözcüğün anlam bakımından yanlış kullanılması
    C) Tamlamanın yanlış yapılması
    D) Ekeylemin yanlış kullanılması
    E) Yüklemine göre olumsuz cümle olması
    (1996 - ÖSS)

    Cevap B






    26.

    Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir anlatım bozukluğu vardır?

    A) Sorunlara, onun daha nesnel bir tavırla yaklaşacağını ve çözüm getireceğini umuyordum.
    B) Son günlerde tanık olduğum bazı olaylar, onunla ilgili görüşlerimin değişmesine yol açtı.
    C) Amaçlarına ulaşabilmek için her türlü engeli aşmaya çalışan bu gençlere imreniyorum.
    D) Araştırmamı istediğim yönde sürdürebilmem için öncelikle, yararlanacağım kaynakları saptamalıyım.
    E) Bu soru ben ve benim gibi sınava girmiş olan birçok kişinin kafasını karıştırdı.

    (1997 - ÖSS)

    Cevap E


    27.

    Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir anlatım bozukluğu vardır?
    A) Dürüst biri olduğundan dün de bugün de kuşkuya düşmüyorum.
    B) Hukukçu olmadığımdan, işin bu yönünü sizinle tartışamam.
    C) Bu konuda bir araştırma yapılmasını, hazırlanacak raporun ilgili kuruluşlara gönderilmesini istedim.
    D) Ben, öyle olduğunu düşünüyor, öyle olduğuna inanıyorum.
    E) Anımsanacağı gibi, bir yıldan beri bu konuda yazılar yazıyor, ilgilileri uyarıyorum.

    (1997 - ÖSS)

    Cevap A



    28.

    Muğla yöresindeki çıkan yangınlardan geriye, çırılçıplak ve simsiyah dağlar, tepeler kaldı.
    Bu cümledeki anlatım bozukluğu aşağıdakilerin hangisinden kaynaklanmaktadır?


    A) Çoğul ekinin gereksiz kullanılmasından
    B) İlgi ekinin gereksiz kullanılmasından
    C) Bağlacın yanlış yerde kullanılmasından
    D) Yüklemin şimdiki zaman yerine geçmiş zamanda kullanılmasından
    E) Özne ile yüklem arasında uyumsuzluk bulunmasından

    (1997 - ÖSS)

    Cevap B



    29.


    Öğrenciyi, düşünmeye ve yaratıcı olmaya yönelten ve herhangi bir konu üzerinde eleştiri yapmasını sağlayan bir anlayış, eğitim sistemimize henüz yerleşmedi.

    Bu cümledeki anlatım bozukluğu aşağıdakilerin hangisinden kaynaklanmaktadır?

    A) Dolaylı tümlecin cümlenin başında kullanılmamasından
    B) Öznenin birden fazla sözcükten oluşmasından
    C) Gereksiz yere bağlaç kullanılmasından
    D) Tamlayan eksikliğinden
    E) Gereksiz yere zarf tümleci kullanılmasından

    (1997 - ÖSS)

    Cevap D



    30.

    Türkçede bir cümlenin öznesi, birinci ve üçüncü tekil kişiden oluşuyorsa, yüklemi birinci çoğul kişi olur.
    Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bu kurala uymamaktan kaynaklanan bir anlatım bozukluğu vardır?

    A) O akşam ben kendi odama, Fatma da kendi odasına çekilmişti.
    B) Teyzemlerin yeni evlerine taşınmasından sonra siz bu eve yerleştiniz.
    C) Havalar böyle giderse bir süre daha kahvaltımızı balkonda yapabileceğiz.
    D) Ben de bir tabak alıp sofraya oturayım.
    E) Babasıyla annesi, bu evi üç yılda zar zor yaptırabildiler.

    (1998 - ÖSS)

    Cevap A






    31.

    Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir anlatım bozukluğu vardır?

    A) O yıllarda hepimiz tiyatro tutkunuyduk ve çalışmaya susamıştık.
    B) Film, bir ailenin sıradan olaylar karşısındaki şaşırtıcı tutumunu ustalıkla yansıtıyor.
    C) Festivalin bu bölümünde, müziğin farklı türlerinde adını duyurmuş sanatçılar sahneye çıkacak.
    D) Sanatçının bu karikatürleri, başta Berlin ve Paris olmak üzere Avrupa’nın çeşitli kentlerinde sergilenecek.
    E) Bu kameralar, rahatça kullanabildiği ve taşınmasının kolay olması nedeniyle tercih ediliyor.

    (1998 - ÖSS)

    Cevap E




    32.

    Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir anlatım bozukluğu vardır?

    A) Yetkililer, bu konuda uluslararası işbirliği yapılmasına karar verdiler
    B) Siyasi, askeri ve ekonomi alanlarında görüştüler.
    C) Üye olan ülkelere toplantı konusunda bilgi verilmesini gerekli gördüler.
    D) Toplantıda, herkesin tartışmalara katılması gerektiğini söylediler.
    E) Gelecek toplantıda ele alınacak konuyu belirlediler.

    (1998 - ÖSS)
    Cevap B


    33.

    Yanlış bir şey yapsam da kızmaz; ama inanılmayacak kadar anlayışlıdır.
    Bu cümledeki anlatım bozukluğu aşağıdakilerin hangisinden kaynaklanmaktadır?

    A) Yüklemin geniş zamanlı olmasından
    B) Cümleciklerin ortak özneli olmasından
    C) Yanlış ilgeç kullanılmasından
    D) Gereksiz yere bağlaç kullanılmasından
    E) “bile” yerine “da” bağlacı kullanılmasından

    (1998 - ÖSS)

    Cevap D



    34.

    Festival süresince her gün düzenli olarak çıkacak olan

    I II III IV
    “İlk Çekim” adlı siyah-beyaz dergi sinema severlere ücretsiz
    V
    dağıtılacak.
    Bu cümledeki altı çizili sözlerden hangisi çıkarılırsa cümlenin anlamında daralma olmaz?

    A) I. B) II. C) III. D) IV. E) V.

    (1998 - ÖSS)

    Cevap C



    35.

    Yineleme dediğimiz anlatım kusuru, aynı anlama gelen birden çok sözcüğün gereksiz yere bir arada kullanılmasıdır. Bir kavramın Türkçesiyle yabancısının birlikte kullanılması bu tür kusurlardandır.

    Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bu açıklamada belirtilen türde bir anlatım kusuru vardır?

    A) Bunlar, belgesel özellikler taşıyan, birbirinden ilginç yazılardır.
    B) Bugün işyerinde tebrik ve kutlama ziyaretlerinde bulunduk.
    C) Eskiden, musikiyle uğraşan kişilere musikişinas denirdi.
    D) Dil, varlığımızın en güçlü dayanağı, kimliğimizin en anlamlı kanıtıdır.
    E) Günümüz insanının vazgeçemediği araçların başında televizyonla bilgisayar gelmektedir.
    (1999 - ÖSS)

    Cevap B






    36.
    Aşağıdaki cümlelerin hangisinde altı çizili sözcüğün kullanılması uygun değildir?
    A) Onun, büroda çalışanlara ayak uyduramayan, uyumsuz biri olduğunu düşünüyordu.
    B) Eş dost demeden herkesi kıyasıya eleştiriyordu.
    C) Arkadaşına sürekli olarak, o kişilerle ilişkilerini kesmesini öneriyordu.
    D) Beğenmediği sözcüğü ya da cümleyi çizip yerine etkili sözler uyduruyordu.
    E) Yıllardır tasarladığı romanına başlayamamanın sıkıntılarını yaşıyordu.
    (1999 - ÖSS)

    Cevap D



    37.

    Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir anlatım bozukluğu vardır?

    A) Olağanüstü kişiliği ve sıradışı dostluğuyla, tanıdık tanımadık herkesi bir sevgi çemberinin içine alırdı.
    B) Tek başına gerçekleştirebileceği birçok tasarıya gençleri de katarak bilgisini onlarla paylaşmak isterdi.
    C) Gerek özgün çalışmaları, gerekse yetkin çeviri ve derlemeleriyle, bu alandaki araştırmacılara ışık tutmuştur.
    D) Onun düşünceleri, bilimle ilgilenen, yapıtlarını okuyan, anlayan ya da anlamaya çalışanlar aracılığıyla yaşıyor.
    E) Gençlerin deneyimsizlikten, bilgi eksikliğinden kaynaklanan sorularını yanıtlayarak yönlendirirdi.

    (1999 - ÖSS)

    Cevap E


    38.

    Alınan bu karar, savaşta askerin daha çok ölmesine yol açtı.

    Bu cümledeki anlatım bozukluğu aşağıdaki değişikliklerin hangisiyle giderilebilir?


    A) “bu” sözcüğü atılarak
    B) “daha çok” sözü “askerin” sözcüğünden önce kullanılarak
    C) “yol açtı” sözü yerine “neden oldu” sözü getirilerek
    D) “alınan” sözcüğü atılarak
    E) “savaşta” sözcüğü “askerin” sözcüğünden sonra kullanılarak
    (1999 - ÖSS)

    Cevap B




    39.
    I. Onun da görüşlerini öğrenmek, yararlanmak istediler.
    II. Herkes birbirine zarar vermeden yaşamayı başarabiliyorlar.
    III. Onun aramızdan ayrılması yalnız bizim için değil, tüm toplum adına büyük bir kayıptır.
    IV. Arkadaşının sıkıntı çektiğini biliyor, sezdirmeden yardım ediyordu.

    Yukarıdaki numaralanmış cümlelerin hangilerinde anlatım bozukluğu, tümleç eksikliğinden kaynaklanmaktadır?

    A) I. ve II. B) I. ve III. C) I. ve IV.
    D) II. ve IV. E) III. ve IV.

    (1999 - ÖSS)

    Cevap C


    40.

    Söz konusu yazarla benim düşüncelerimiz hatta duygularımız birbirine benziyor.
    Bu cümledeki anlatım bozukluğu aşağıdakilerin hangisinden kaynaklanmaktadır?

    A) İyelik eki almış kişi zamirinin gereksiz kullanılmasından
    B) Özneyle yüklem arasında uyuşmazlık olmasından
    C) Gereksiz yere bağlaç kullanılmasından
    D) Yüklemde anlam kayması olmasından
    E) Belirteç eksikliğinden
    (1999 - ÖSS)

    Cevap A






    41.
    Sergide tanıtılan antika eşyalar, geçmişte insanların inançlarını ve beğenilerini de yansıtıyor.
    Bu cümledeki anlam karışıklığı, aşağıdaki değişikliklerden hangisiyle giderilebilir?

    A) “tanıtılan” sözcüğünden sonra “çok değerli” getirilerek
    B) “geçmişte” sözcüğünden sonra “yaşamış” getirilerek
    C) “antika” sözcüğü atılarak
    D) “inançlarını” sözcüğü yerine “geleneklerini” getirilerek
    E) “de” sözcüğü atılarak
    (1999 - ÖSS)

    Cevap B



    42
    Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir anlatım bozukluğu vardır?
    A) Çalışma yaşamınızda bu tür güçlüklerle sık sık karşılaşacaksınız.
    B) Bizim için önemli olan, görevinizi en iyi biçimde yerine getirmenizdir.
    C) Bir sorunla karşılaştığınızda bizlerden yardım isteyebilirsiniz.
    D) Bu, sizlere verebileceğimiz en önemli ödül ve en önemli hedeftir.
    E) Bu işte de başarılı olacağınızdan hiç kuşkumuz yoktur.
    (1999 - ÖSS)
    Cevap D


    43.
    Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir anlatım bozukluğu vardır?

    A) Hava kirliliğine karşı çeşitli önlemler alınabilir.
    B) Çevre sorunlarıyla ilgili toplantılar yapılmalıdır.
    C) Bu gaz, havada yoğun oranda bulunur.
    D) Akarsularımız sanayi atıklarıyla kirleniyor.
    E) Gençler, doğanın korunması konusunda bilinçleniyor.

    (1999 - ÖSS)

    Cevap C






    44.
    Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir anlatım bozukluğu vardır?

    A) Makinenizi, arkadaki açma-kapama düğmesine basarak kapatmanız gerekmektedir.
    B) Daha fazla bilgi edinmek için yetkili satıcınıza başvurabilirsiniz.
    C) Bilgisayarınızın bozuk olup olmadığını öğrenebilmek için onu bir teknisyene göstermelisiniz.
    D) Bu bölümde, bilgisayarınızı nasıl kuracağınız ve nasıl kullanacağınız açıklanmaktadır.
    E) Bu kılavuzda sizi belli türdeki bilgilere uyarmak için bazı özel işaretler kullanılmıştır.
    (1999 - ÖSS)

    Cevap E




    45.

    Gürültüden uzak, doğal güzelliklerle dolu parkın bir
    1
    köşesinde, yaşlı bir hanım masanın üstüne koyduğu
    II
    romanını bir karış uzaktan okumaya çalışıyor; bir
    III IV
    şişman, spor giyimli bir adam da dalgın dalgın uzak
    V
    lara bakıyordu.

    Bu cümledeki anlatım bozukluğunu gidermek için altı çizili sözcüklerden hangisi atılmalıdır?


    A) I. B) II. C) III. D) IV. E) V.

    (1999 - ÖSS)

    Cevap D



    46.

    Oraya gidersen, Etnografya ya da Kurtuluş Savaşı müzelerini gezmelisin.
    Bu cümledeki anlatım bozukluğu aşağıdakilerden hangisinden kaynaklanmaktadır?

    A) Yanlış bağlaç kullanılmasından
    B) Koşul cümlesi olmasından
    C) Nesnenin yanlış yerde bulunmasından
    D) Yüklemin gereklilik kipinde olmasından
    E) Ad tamlamasının gereksiz kullanılmasından
    (1999 - ÖSS)

    Cevap A


    47.
    Fiyatlar çok pahalı olduğu için satışlar çok durgun.
    Bu cümledeki anlatım bozukluğunu gidermek için aşağıdaki değişikliklerden hangisi yapılmalıdır?

    A) “çok” sözcükleri atılmalı
    B) “durgun” yerine “az” sözcüğü getirilmeli
    C) “olduğu için” yerine “olduğundan” sözcüğü getirilmeli
    D) “satışlar” yerine “alışveriş” sözcüğü getirilmeli
    E) “pahalı” yerine “yüksek” sözcüğü getirilmeli
    (2000 - ÖSS)

    Cevap E


    48.

    Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir anlatım bozukluğu vardır?

    A) Bu konuda nasıl bir çalışma yapılması gerektiği, uzmanlarca tartışılacak.
    B) Olaydan büyük bir üzüntü duyduğunu, suçluların cezalandırılmasını istedi.
    C) Yeni binaların ne zaman hizmete açılacağını, basın aracılığıyla duyuracaklarını belirtti.
    D) Sorunlara sağduyuyla yaklaşmanın, onların çözümünü kolaylaştıracağı sonucuna varıldı.
    E) Bölgede, kış mevsiminin uzun sürmesi nedeniyle alınması gerekli önlemler yetkililere bildirildi.

    (2000 - ÖSS)

    Cevap B





    49.


    Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir anlatım bozukluğu vardır?
    A) Ozan, 1940 yıllarında yeni şiirimizin başta gelen adlarından biriydi.
    B) O, 1946 yılında düzenlenen bir yarışmada birinci olmuştu.
    C) Aradan yıllar geçmesine karşın şiir anlayışında bir değişiklik olmadı.
    D) Onun ilgi çekici yanlarından biri de konuları abartarak anlatmasıdır.
    E) Toplumsal ve bireysel olaylara, yan tutmadan bakar.
    (2000 - ÖSS)

    Cevap A




    50

    Yaptıklarını kendi ağzıyla itiraf etti.
    Bu cümledeki anlatım bozukluğu aşağıdakilerin hangisinden kaynaklanmaktadır?

    A) Yüklemin III. tekil kişi olmasından
    B) Nesnenin çoğul eki almasından
    C) Gereksiz söz kullanılmasından
    D) Yüklemin di’li geçmiş zamanlı olmasından
    E) Nesnenin yanlış yerde kullanılmasından
    (2000 - ÖSS)

    Cevap A


    51.
    O kurumda eğitim görmüş herkes, saygılı, hoşgörülü ve esnek olmak gibi çok önemli erdemler kazanmışlardır.
    Bu cümledeki anlatım bozukluğu aşağıdakilerin hangisinden kaynaklanmaktadır?

    A) Gereksiz yere sıfat kullanılmasından
    B) Gereksiz yere bağlaç kullanılmasından
    C) Yükleme ekfiil getirilmesinden
    D) Öznenin sözcük öbeği olmasından
    E) Özne - yüklem uyuşmazlığından

    (2000 - ÖSS)

    Cevap E



    52.

    Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir anlatım bozukluğu vardır?

    A) Uzun süre ayakta kalabilmesi için bu yapı, neme dayanıklı cam, kireç ve tuğla tozundan oluşan harçla yapılmıştır.
    B) Bir kamu kuruluşuna ait sevimli konukevinin önünde fotoğraf çektirdikten sonra oradan ayrıldık.
    C) Oraya gitmeye karar verirseniz, bu gezi için en az iki gün ayırmanız gerekir.
    D) Her sabah erkenden kalkarak açık havada yürüyüş yapmanın kalp sağlığını olumlu yönde etkilediğini öğrendik.
    E) Adaylar yirmi beş yaşından büyük olmalı ve sağlık kontrolünden geçmiş olması gerektiğini söyledi.
    (2001 - ÖSS)

    Cevap E


    53.
    Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir anlatım bozukluğu vardır?

    A) İlk karşılaşmamızda bana bu kadar yakınlık göstermesine çok şaşırmıştım.
    B) Bu kadar yetenekli bir çocuğu, sanata yönlendirmekle çok iyi bir iş yaptığını düşünüyorum.
    C) Geçirdiğim rahatsızlığı, büyük bir başarıyla ameliyat ederek sağlığıma kavuşturdu.
    D) Bu aşamada, olayları doğal akışına bırakmanın doğru olacağı kanısındaydı.
    E) Aralarındaki sorunların görüş farklılıklarından kaynaklandığını biliyordu.
    (2001 - ÖSS)

    Cevap C

    54.

    Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir anlatım bozukluğu vardır?
    A) Takımlardan biri, ötekinin bitmek bilmeyen karşılıklı saldırılarına daha fazla dayanamadı.
    B) Maçlarda, taraftarların çıkardığı olaylar spora gölge düşürüyor.
    C) Sağlıklı kalabilmenin temel koşullarından biri de spor yapmaktır.
    D) Son yıllarda kimi takımlar, Avrupa takımlarıyla yaptıkları maçlarda yüzümüzü ağartıyor.
    E) Ancak düzenli olarak yapılan spor yararlı olur.
    (2001 - ÖSS)
    Cevap A


    55.

    Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir anlatım bozukluğu vardır?

    A) Bu anlaşmazlıkların giderilmesi için zamana gerek var.
    B) Bu konunun, öncelikle ve ayrıntılı bir biçimde ele alınması gerekiyor.
    C) Üyeler, onunla ilgili görüşlerini daha sonra açıklayacaklarını belirttiler.
    D) Mimar ya da mimarlıkla ilgileniyorsanız bu kitabı okuyun.
    E) Herkesin yaşamında birtakım sorunlar olduğunu hepimiz biliriz.
    (2001 - ÖSS)

    Cevap D


    56.

    Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir anlatım bozukluğu vardır?

    A) Sanayide gelişmiş ülkelerde, bu tür sorunlar hızla çözülüyor.
    B) Düzenlenen toplantı ve törenlerde bütün öğrenciler görev alıyor.
    C) Bu konuda yapılan açıklamaların anlaşılmayacak bir yanı bulunmuyor.
    D) Kurumda çalışanların başarısının, bu koşullara bağlı olduğu düşünülüyor.
    E) Teknoloji ne kadar artarsa da el emeğinin önemi azalmıyor.

    (2002 - ÖSS)

    Cevap E


    57.

    Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir anlatım bozukluğu vardır?

    A) Buluştukları zaman sanattan, edebiyattan konuşuyor, kimi sanatçıları eleştiriyorlardı.
    B) Ortada, karamsar olmayı gerektirecek bir durum yoktu.
    c) okumak, çocuğun ufkunu genişletiyor, ona farklı dünyaların kapılarını açıyordu.
    D) Bu, kendi resimleri için açtığı ilk kişisel sergisi olacağı için çok heyecanlıydı.
    E) Çok yorgun olduğu için o akşam erkenden yatmak istedi.
    (2002 - ÖSS)

    Cevap D


    58.

    Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir anlatım bozukluğu vardır?

    A) Burada, tiyatro salonundan internet kafeye kadar birçok etkinlik bulunuyor.
    B) Kentteki yaşam, öğretim kurumlarının sayısı arttıkça hareketleniyor.
    C) Öğrencilerin sporla ilgili gereksinimlerinin karşılanması için girişimlerde bulunuluyor.
    D) Kütüphaneden yararlanacak öğrencilerin önce kütüphaneye üye olmaları gerekiyor.
    E) Bilimsel araştırma yapacaklara her türlü olanak sağlanıyor.

    (2002 - ÖSS)

    Cevap A


    59.
    Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir anlatım bozukluğu vardır?

    A) Gazetelerde bu tür haberlere hemen her gün rastlanıyor.
    B) Yazar, yaşadıklarını etkili bir biçimde anlatmakta başarılı olamıyor.
    C) Yemeğini erken yemesi gerektiği halde, hasta bu yasağa uymuyor.
    D) Bu alandaki çalışmaların hâlâ yeterli bir düzeye ulaşamadığı söyleniyor.
    E) Trafikle ilgili sorunların çözümü için, geniş kapsamlı bir toplantı düzenleniyor.
    (2002 - ÖSS)

    Cevap C


    60.

    Hiç kimse ona gerçeği anlatmamış; onu yalan yanlış sözlerle oyalamıştı.
    Bu cümledeki anlatım bozukluğu aşağıdaki değişikliklerden hangisiyle giderilebilir?

    A) “gerçeği” yerine “doğruyu” sözcüğü getirilerek
    B) “anlatmamış”tan sonra “herkes” sözcüğü getirilerek
    C) “anlatmamış” yerine “söylememiş” sözcüğü getirilerek
    D) “onu” sözcüğü atılarak
    E) “oyalamıştı” yerine “kandırmıştı” sözcüğü getirilerek
    (2002 - ÖSS)

    Cevap B


    61.
    Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir anlatım bozukluğu vardır?

    A) Dünyada en çok yağış alan bölge burası.
    B) Ürettiklerinin çoğunu komşu ülkelere satıyorlar.
    C) Bu toprakların büyük bir bölümü ormanlarla kaplı.
    D) Ülkenin kuzeyinde elde edilen ürünlerin yarıdan fazlasını elma oluşturuyor.
    E) Ekonomileri daha çok, yetiştirdikleri hayvancılığa dayalı.

    (2003 - ÖSS)

    Cevap E


    62.

    Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir anlatım bozukluğu vardır?

    A) Yol kenarındaki çöp kutuları kaldırılarak bunların yerine çiçekler dikiliyor.
    B) Yeni fidanlar dikilerek kent yeşillendiriliyor.
    C) Kaldırımların kırık taşları, yenileriyle değiştiriliyor.
    D) İçinde oturulamayacak derecedeki binaların yıktırılması gerekiyor.
    E) Eski yapılar boyanarak daha güzel bir görünüme kavuşturuluyor.
    (2003 - ÖSS)

    Cevap D



    63.

    Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir anlatım bozukluğu vardır?

    A) Deneyimli bir yönetici, değerli bir bilim adamıydı.
    B) Maddi durumu yetmediği için eğitimini yarıda bırakmak zorunda kaldı.
    C) Kültürel varlıklara sahip çıkıp onları korumaya çalışan insanlardan biriydi.
    D) Geleceğe umutla bakan ve zorluklar karşısında yılmayan bir gençti.
    E) Ele aldığı her işi, başkalarından daha iyi, daha güzel yapmak isterdi.
    (2003 - ÖSS)
    Cevap B



    64.

    Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir anlatım bozukluğu vardır?

    A) Çevremizdeki kişilerle kuracağımız ilişkilerde özenli olmalıyız.
    B) Sorunların, bütün yönleriyle ele alınması iyi olur.
    C) Bu alanda başarıya ulaşanların sayısı oldukça azdır.
    D) Araştırmalar, eldeki bilgilerin doğru olmadığını kanıtlıyor.
    E) Bu konudaki iftiralar tamamen uydurmadır.
    (2003 - ÖSS)
    Cevap E



    65.

    Bu kararların uygulanıp uygulanmayacağının, yöneticilerin seçeceği tutuma bağlı olduğu bildirildi.
    Bu cümledeki anlatım bozukluğu aşağıdaki değişikliklerin hangisiyle giderilebilir?

    A) “seçeceği tutuma” yerine “tutumuna” sözcüğü getirilerek
    B) “yöneticilerin” yerine “ilgililerin” sözcüğü getirilerek
    C) “bu kararların” yerine “bunların” sözcüğü getirilerek
    D) “bağlı” yerine “yönelik” sözcüğü getirilerek
    E) “bildirildi” yerine “biliniyordu” sözcüğü getirilerek

    (2003 - ÖSS)

    Cevap A


    group bunu beğendi.
  3. group

    group Üye

    Katılım:
    15 Temmuz 2010
    Mesajlar:
    131
    Beğenileri:
    7
    Ödül Puanları:
    19
    teşekkur ederim ama neden cevpaları çözüm nasıl bulunur
  4. Moderatör Bahadır

    Moderatör Bahadır Süper Moderatör Yönetici Süper Moderatör

    Katılım:
    27 Şubat 2012
    Mesajlar:
    535
    Beğenileri:
    159
    Ödül Puanları:
    43
    Yer:
    Adana
    Malesef çözümleri yok fakat çözümü o kadar da zor değil biraz uğraşla yaparsınız.
    group bunu beğendi.
  5. group

    group Üye

    Katılım:
    15 Temmuz 2010
    Mesajlar:
    131
    Beğenileri:
    7
    Ödül Puanları:
    19
    tesekkur ederim ugraştın için
  6. Moderatör Bahadır

    Moderatör Bahadır Süper Moderatör Yönetici Süper Moderatör

    Katılım:
    27 Şubat 2012
    Mesajlar:
    535
    Beğenileri:
    159
    Ödül Puanları:
    43
    Yer:
    Adana
    Ben teşekkür ederim ne demek.

Sayfayı Paylaş