Arkadaşlar Acil 150 tane protein soruları lazımmm!

Konu 'Biyoloji 9. Sınıf' bölümünde tuqce_sos tarafından paylaşıldı.

  1. tuqce_sos

    tuqce_sos Üye

    Katılım:
    11 Şubat 2010
    Mesajlar:
    7
    Beğenileri:
    5
    Ödül Puanları:
    0

    Arkadaşlar 200 protein sorusu lazımdı. Fakat 50 tane bulabildim. Eğer 150 tane daha bulamazsam hoca 0 vericek. ACİİİİL YARDIMINIZA İHTİYACIM VAR 9.SINIF 150 TANE PROTEİN SORULARI LÜTFEEEN
  2. speed0972

    speed0972 Üye

    Katılım:
    10 Mart 2011
    Mesajlar:
    37
    Beğenileri:
    22
    Ödül Puanları:
    0
    50 Soru benden....

    Biyolojiyle ilgili 50 soru - Biyoloji Test




    SORU : 1
    baktabul
    - Büyüme ve gelişme yavaşlatır
    - Yaralar geç iyileşir
    - Bozuk alyuvar yapımı gerçekleşir
    - Bağışıklık sistemi zayıflar

    İnsana ait yukarıdaki metabolik rahatsızlıkların nedeni aşağıdakileri organik besin moleküllerinden hangisinin eksikliğinde görülür?

    A) Protein
    B) Vitamin
    C) Karbonhidrat
    D) Lipit
    E) Glikojen

    SORU : 2

    Beslenmesinde et, süt, yumurta gibi maddeleri fazla alan bir insanda aşağıdaki moleküllerden hangisinin kana geçişi en fazladır?

    A) Protein
    B) Polipeptit
    C) Yağ asidi
    D) Amino asit
    E) Glikoz

    SORU : 3

    Bir tavşanın farklı dokularında bulunan X ve Y proteinleri aynı sayıda Amino asitten oluşmaktadır.

    Buna göre aşağıdakilerden hangisi X ve Y proteinlerinde aynı olmayabilir?

    A) İçerdikleri peptit bağı sayısı
    B) Amino asit çeşitlerinin sayısı
    C) Sentezleri sonucu açığa çıkan su sayısı
    D) Sentezlerini sağlayan DNA’daki nükleotit sayısı
    E)Molekül büyüklükleri

    SORU : 4

    n(Amino asit) →
    Protein

    Canlılarda yukarıdaki verilen reaksiyonun gerçekleşmesi için;

    1- ATP
    2- Enzim
    3- Su

    moleküllerinden hangilerinin harcanması gerekir?

    A) yalnız 1
    B) yalnız 2
    C) yalnız 3
    D) 1 ve 2
    E) 2 ve 3

    SORU : 5

    Uzun süre karbonhidrat ve yağ ağırlıklı beslenen bir kişide, bu durumda bağlı olarak aşağıdaki sonuçlardan hangisi gözlenmez?

    A) Hastalıklara karşı direncin azalması
    B) Yaraların geç iyileşmesi
    C) Kandaki Amino asit miktarının normal değerden çok yüksek olması
    D) Hücrelerde metabolizma hızının azalması
    E) Protein sentez hızının azalması


    SORU : 6

    - Gen
    - DNA
    - Kromozom

    Yukarıdaki birimlerin yapılarında, ortak olarak bulunan molekül aşağıdakilerden hangisinde verilmiştir?

    A) Protein
    B) Riboz
    C) Amino asit
    D) Nükleotit
    E) Yağ asidi

    SORU : 7

    Akıllı moleküller (enzim) içeren deterjanların çamaşırdaki lekeleri çıkartmada daha etkili olabilmesi için kaynar su yerine ılık suda kullanımı önerilir.

    Lekeleri çıkartmak için bu kullanım yönteminin önerilmesinde enzimlerin hangi özelliği esas alınmıştır?

    A) Substratlarla yüzey uygunluğunu göstermesi
    B) Susuz ortamda çalışmaması
    C) Yüksek sıcaklığın, enzimin etkinliğini, geri dönüşümsüz olarak durdurması
    D) Deterjanların, mikroorganizmaların enzimleri üzerinde inhibitör etki yapması
    E) Substrat yüzeyi ile ezim etkinliğinin doğru orantılı olması

    SORU : 8

    Bilimsel bir araştırma sırasında hipotez kurulduktan sonra yapılacak ilk iş , aşağıdakilerden hangisinde verilmiştir?

    A) Veri toplamak
    B) Tahminlerde bulunmak
    C) Deney ve gözlemler yapmak
    D) Hipotezi değiştirmek
    E) Kontrollü deneyler yapmak




    SORU :9

    Bir bilim adamı,

    1- Sorgulayıcı ve yeni fikirlere açık olma
    2- Otoritelerin fikirlerini sorgulamadan kabul etme
    3- Sabırlı olup başarısızlıktan yılmama

    özelliklerinden hangilerine sahip olmalıdır?

    A) yalnız 1
    B) yalnız 2
    C) yalnız 3
    D) 1 ve 2
    E) 1,2 ve 3

    SORU :10

    Bir kobay, bir hafta süreyle, karbonu işaretli glikoz molekülleri ile besleniyor. Bir hafta sonra bu kobayın dokularında bulunacak maddelerden hangisi işaretli karbon içermez?

    A) glikojen
    B) protein
    C) yağ
    D) karbondioksit
    E) temel amino asit

    SORU : 11

    Birim miktar yağın aynı miktar karbonhidrat ve proteine göre daha çok enerji vermesinin nedeni aşağıdakilerden hangisidir?

    A) Her hücrede sentezlenmesi
    B) C,H ve O’dan oluşması
    C) Hidrojen sayısının çok olması
    D) Yedek besin olması
    E) Daha az hacim kaplaması


    SORU :12

    Hücrelerde sentezlenen yağ moleküllerinin işlevi aşağıdakilerden hangisi olamaz?

    A) Hücre zar yapısına katılma
    B) Yedek besin olarak depolama
    C) Hormon yapısına katılma
    D) Nükleik asit yapısına katılma
    E) Enerji kaynağı olarak kullanılma


    SORU :13

    Proteinleri birbirinden farklı kılan neden aşağıdakilerden hangisi olamaz?

    A) Sentezinden sorumlu genlerin farklı olması
    B) Peptit bağların oluşum biçimi
    C) İçerdikleri Amino asit bağlarının oluşum biçimi
    D) İçerdikleri Amino asit dizilimi
    E) İçerdikleri Amino asit çeşitlerinin farklı olması
    SORU :14

    Bir insan ve bir hayvan proteini karşılaştırıldığında,

    1- Amino asit çeşitlerinin dizilimindeki yeri
    2- Amino asit çeşitleri
    3- Amino asitlerin bağlanma biçimi
    4- Amino asitlerin sayısı

    özelliklerinden hangileri molekül yapılarının farklı olmasında rol oynamaz?

    A) yalnız 1
    B) yalnız 3
    C) 2 ve 3
    D) 3 ve 4
    E) 1,2 ve 3


    SORU : 15

    1- substrat miktarı
    2- ortamın pH derecesi
    3- ortamın sıcaklık derecesi
    4- hücrenin hacmi

    Yukarıdakilerden hangileri enzim reaksiyonlarının hızını etkiler?

    A) yalnız 3
    B) yalnız 4
    C) 1 ve 2
    D) 2 ve 3
    E) 1,2 ve 3


    SORU : 16

    Aşağıdakilerden hangisi tüm enzimler için geçerli değildir?

    A) Tekrar tekrar kullanıla bilme
    B) Koenzim kapsama
    C) Mutasyondan etkilenebilme
    D) Belirli bir substrata özgü olma
    E) Protein içerme



    SORU : 17

    Bir enzimin özelliği aşağıdakilerden hangisine bağlı değildir?

    A) DNA’daki nükleotit dizilimine
    B) Amino asit dizilimine
    C) Sekonder yapısına
    D) Üç boyutlu hacimsel yapısına
    E) Amino asitlerin çeşit ve miktarına







    SORU :18

    Vitaminlerle ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?

    A) C vit***** vücutta depolanmaz.
    B) D vit***** son şeklini, deri hücrelerinde güneş ışığı etkisiyle alır.
    C) K vit***** kalın bağırsaktaki bakteriler tarafından sentezlenir.
    D) Gözde, görüntü oluşumu sırasında B vit***** yıkımı vardır.
    E) Yağda çözünen vitaminler hücre zarından daha kolay geçer.

    SORU : 19

    Farklı hücrelerde bulunan,

    1 - Enzim
    2 - ATP
    3 - Protein
    4 - Yağ

    moleküllerinden hangilerinin özelliğinin aynı olması, hücrelerin ortak gen olduğunu doğrudan kanıtlar?

    A) 1 ve 2
    B) 2 ve 3
    C) 1 ve 4
    D) 2 ve 3
    E) 3 ve 4

    SORU : 20

    Aşağıdakilerden hangisi enzimlerin protein yapılı olmaları ile ilgili bir özelliktir?

    A) Hücre dışında çalışabilme
    B) Takımlar halinde çalışma
    C) Ortam sıcaklığı yükseldiğinde yapısal olarak bozulma
    D) Aktivatör madde ilavesiyle hızlı çalışma
    E) Kofaktör varlığında çalışma

    SORU : 21

    1 - glikoz
    2 - laktoz
    3 - fruktoz
    4 - sükroz
    5 - galaktoz

    Verilen organik bileşiklerden hangilerinin bulunması bu canlının hayvan olduğunun kanıtıdır?

    A) 1 ve 2
    B) 1 ve 3
    C) 2 ve 3
    D) 2 ve 4
    E) 2 ve 5




    SORU : 22

    Hücrelerde bulunan organik maddelerden,

    1 - enzim
    2 - selüloz
    3 - glikojen
    4 - protein

    hangileri doğrudan canlının genetik bilgisi ile sentezlenmektedir?

    A) 1 ve2
    B) 1 ve 3
    C) 1 ve4
    D) 2 ve 4
    E) 1, 2 ve 4


    SORU : 23

    Enzimin substratı tanımakla görevli olan kısmının yapısının bozulması durumunda,

    1 - Enzimin çalışmasının durması
    2 - Yardımcı grubu tepkimenin devamını sağlaması
    3 - Enzimin daha düşük hızla çalışmasını sürdürmesi

    olaylarından hangileri gerçekleşir?

    A) yalnız 1
    B) yalnız 2
    C) yalnız 3
    D) 1 ve 3
    E) 2 ve 3

    SORU : 24

    Beslenmesinde et, süt, yumurta gibi maddeleri fazla alan bir insanda aşağıdakilerden hangisinin kana geçişi en fazladır?

    A) Protein
    B) Polipeplit
    C) Yağ asidi
    D) Amino asit
    E) Glikoz

    SORU : 25

    Bir bilim adamı gözlemleri sonucu elde ettiği verilere dayanarak “mitokondri bulunan ortama tiroksin hormonu ilave edildiğinde oksijen tüketimi ve enerji üretimi artar” demektedir.

    Buna göre, bilim adamının bundan sonraki aşamada yapması gereken ilk iş aşağıdakilerden hangisidir?

    A) Kontrollü deney yapmalıdır.
    B) Tahmin çıkarmalıdır.
    C) Problemi belirlemelidir.
    D) Teori kurmalıdır.
    E) Hipotez kurmalıdır.

    SORU : 26

    Işık şiddeti ile büyüme arasındaki ilişkiyi araştıran bir bilim adamı aşağıdakilerden hangisini yapmalıdır?

    A) Işık şiddetini sabit tutup diğer etkenleri değiştirmelidir.
    B) Bir bitkiyi ışıklı, diğer bitkiyi ışıksız ortamda yetiştirmelidir.
    C) Bitkiyi sabit ışıkta aydınlatıp farklı kısımlardaki büyümeyi gözlemlemelidir.
    D) Bütün etkenleri sabit tutup ışık şiddetini kademeli artırmalıdır.
    E) Çeşitli etkenleri rasgele değiştirip deney yapmalıdır.

    SORU : 27

    Bilimsel bir çalışma yapılırken aşağıdakilerin hangisi gerçekleşmez?

    A) veri toplamak
    B) tahminlerde bulunmak
    C) kontrollü deney yapmak
    D) hipotez kurmak
    E) hipotezi gerçek yapmak

    SORU : 28

    Bir nükleer santralın kurulduğu alanın yakınındaki gölde çalışmalar yapan bilim adamı kurbağa larvaları ve erginleri üzerinde yaptığı gözlemlerde kalıtsal değişikliklerin olduğunu ve sonuçta larvaların bundan etkilendiğini gözlemlemiştir.

    Buna göre bilim adamı biyolojinin;

    1 - Genetik
    2 - Ekoloji
    3 - Morfoloji

    gibi alt bilim dallarından hangileri üzerinde çalışma yapmıştır?

    A) yalnız 1
    B) yalnız 2
    C) 1 ve 2
    D) 1 ve 3
    E) 2 ve 3

    SORU : 29

    Aşağıdakilerden hangisi canlıların yaşamını sürdürmesi için zorunlu olan olaylardan değildir?

    A) solunum
    B) üreme
    C) beslenme
    D) adaptasyon
    E) boşaltım




    SORU : 30

    Bir hücrede yaşamsal faaliyetlerin devamlılığı için belli ıranda sı bulunması koşulu vardır.

    Suyun görevleriyle ilgili;

    1- Büyük moleküllü maddelerin hidrolizinde kullanılır.
    2- Enzimlerin çalışması için gerekli ortamı oluşturur.
    3- Gerektiğinde enerji verici olarak kullanılır.
    Verilenlerden hangileri doğrudur?

    A) yalnız 1
    B) yalnız 2
    C) yalnız 3
    D) 1 ve 2
    E) 1, 2 ve 3

    SORU : 31

    Minerallerin özelliklerine ilişkin aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?

    A) Bazı enzimlerin yapısına katılır.
    B) Düzenleyici olarak iş görür.
    C) Bitkiler kendileri sentezler, hayvanlar dışardan alır.
    D) Kanın osmotik basıncının ayarlanmasında görev alır.
    E) Kas kasılmasında iş görürler.

    SORU : 32

    Aşağıdakilerden hangisi ekolojinin konusu olamaz?

    A) ışık şiddetinin bitki büyümesine etkisi
    B) bir ortamdaki besin miktarı ile canlıların birey sayısı arasındaki ilişki
    C) canlıların yapı taşı olan hücrede gerçekleşen kimyasal olaylar
    D) canlılar arasında görülen ortam şartları için rekabet
    E) bir göle verilen zehirli maddelerin balıklara etkisi

    SORU : 33

    “Işık şiddetinin daha fazla olduğu bölgelerde bitki boyunun uzaması engellenir.” Öyleyse “Bir bitki türünün deniz seviyesinde yaşayan bireylerinde boy daha kısa olmalıdır.” sonucu aşağıdakilerden hangisinden hangisiyle açıklanır?

    A) gerçek
    B) nitel gözlem
    C) kontrollü deney
    D) tahmin
    E) bilimsel problem






    SORU : 34

    1 - Hipotez bir problemle ilgili öne sürülen geçici çözüm yoludur.
    2 - Veri, özel bir problemle ilgili elde edilen gerekçedir.
    3 - Nicel gözlem ölçmeye dayamayan, miktar belirtmeyen duyu organlarıyla yapılan gözlemlerdir.

    Yukarıdaki tanımlardan hangisi yanlış olarak verilmiştir?

    A) yalnız 1
    B) yalnız 2
    C) yalnız 3
    D) 1 ve 3
    E) 2 ve 3

    SORU : 35

    Bir bilim adamının tahminde bulunabilmesi için öncelikle;

    1 - veri toplamak
    2 - hipotez kurmak
    3 - kontrollü deney yapmak

    gibi çalışmalardan hangilerini yapmış olması gerekir?

    A) yalnız 1
    B) yalnız 2
    C) 1 ve 2
    D) 1 ve 3
    E) 2 ve 3

    SORU : 36

    aynı ortamda yaşayan ve birbirlerine karşılıklı yarar sağlayan iki canlının ilişkisini inceleyen biyoloji alt dalı aşağıdakilerden hangisidir?

    A) botanik
    B) ekoloji
    C) genetik
    D) mikrobiyoloji
    E) zooloji

    SORU : 37

    - Bitkilerdeki foto sentezin nasıl gerçekleştiği
    - İnsanlardaki sinir sisteminin çalışma şekli
    - Kuşlardaki soluk alıp verme mekanizması

    yukarıdaki konularda çalışmalar yapan bilim adamlarının ilgilendikleri biyoloji alt bilim dalı aşağıdakilerden hangisidir?

    A) Fizyoloji
    B) Anatomi
    C) Histoloji
    D) Sitoloji
    E) Biyokimya



    SORU : 38

    Bir öğünde bütün besin çeşitlerinden tüketen bir kişi, bu besinleri enerji elde etmek için vücudunda hangi sıraya göre kullanır?

    A) karbonhidrat → vitamin → protein
    B) vitamin → protein → yağ
    C) karbonhidrat → yağ → protein
    D) protein → yağ → vitamin
    E) vitamin → mineral → karbonhidrat

    SORU : 39

    1 - sıcaklık
    2 - pH
    3 - substrat
    4 - inhibitör

    yukarıda verilenlerden hangilerinin sürekli arttırılması enzimsel reaksiyon hızını olumsuz etkiler?

    A) 1 ve 2
    B) 2 ve 4
    C) 1, 2 ve 4
    D) 2, 3 ve 4
    E) 1, 2, 3 ve 4

    SORU : 40

    Problemi belirlemek

    Gözlem yapmak

    1

    Hipotez kurmak

    2

    Kontrollü deney yapmak

    3

    Teori

    Kanun

    Şekilde gösterilen 1, 2, 3nolu kısımlar aşağıdakilerden hangisinde doğru olarak gösterilmiştir?

    A) Nitel gözlem – varsayım – gerçek
    B) Veri toplamak – nitel gözlem – red
    C) Veri toplamak – tahmin – gerçek
    D) Varsayım – tahmin – nicel gözlem
    E) Nicel gözlem – varsayım – gerçek









    SORU : 41

    Canlılarda temel yaşamsal olayları mekanizmasını inceleyen biyoloji alt bilim dalı hangisidir?

    A) botanik
    B) histoloji
    C) fizyoloji
    D) morfoloji
    E) ekoloji

    SORU : 42

    Beslenmesinde et, süt, yumurta gibi maddeleri fazla alan bir insanda aşağıdakilerden hangisinin kana geçişi en fazladır?

    A) protein
    B) polipeptit
    C) yağ as idi
    D) aminoasit
    E) glikoz

    SORU : 43

    Nişasta → X → Gliserol → Z

    Y

    protein

    İnsanda gerçekleşen yukarıdaki olaylarda X, Y ve Z ile gösterilen molekül aşağıdakilerden hangisinde doğru verilmiştir?

    A) Glikoz – yağ – aminoasit
    B) Glikoz – aminoasit – yağ
    C) Aminoasit – glikoz – yağ
    D) Aminoasit – yağ asidi – glikoz
    E) Yağ asidi – fruktoz – glikoz

    SORU : 44

    Enzimatik bir reaksiyonun birim zamandaki hızını aşağıdakilerden hangisinin ortama eklenmesi olumsuz etkilenir?

    A) aktivatör
    B) substrat
    C) enzim
    D) inhibitör
    E) koenzim

    SORU : 45

    “Besin sentezleyen bütün canlılarda kloroplast bulunur” hipotezini kanıtlamaya çalışan bilim adamı yaptığı mikroskobik incelemeler sonucu fotosentez yapan bakterilerde kloroplast bulunmadığını tespit etmiştir.

    Bu bilim adamını yapacağı ilk iş aşağıdakilerden hangisidir?


    A) hipotezi değiştirmek
    B) hipoteze dayalı tahminler yapmak
    C) kontrollü deney yapmak
    D) problemi saptamak
    E) nicel gözlemler yapmak

    SORU : 46

    “Bir göldeki kurbağaların artışına, yırtıcı kuşların aşırı avlanması neden olur.” diyen bir bilim adamı bu yargıya varmadan önce bilimsel çalışmasının hangi basamağını gerçekleştirmiştir?

    A) kontrollü deney yapmıştır.
    B) problemi tespit etmiştir.
    C) tahmin yapmıştır.
    D) teori kurmuştur.
    E) hipotez kurmuştur.

    SORU : 47

    Aşağıda bazı bilim dalları ve çalışma alanları eşleştirilmiştir.

    Buna göre yanlış eleştirme hangisidir?

    A) Biyokimya → Canlıların moleküler yapısını inceler.
    B) Anatomi → Canlıların iç yapısını inceler.
    C) Fizyoloji → Doku ve organların işleyiş mekanizmasının inceler.
    D) Genetik → Canlıların kalıtsal yapılarını inceler.
    E) Taksonomi → Canlıları benzer özelliklerine göre gruplandırarak inceler.

    SORU : 48

    Canlı bünyesinde bulunan;

    1 – Glikoz
    2 – Riboz
    3 – Galaktoz
    4 – Deoksiriboz
    5 – Früktoz

    şekerlerinden hangileri beş karbonludur?

    A) 1 ve 2
    B) 2 ve 3
    C) 3 ve 4
    D) 3 ve 5
    E) 1, 2 ve 5

    SORU : 49

    Polisakkaritler için aşağıdakilerden hangisi söylenemez?

    A) Yapılarında glikozit bağı bulunur.
    B) Bitkisel depo polisakkarit selülozdur.
    C) Oluşumları sırasında giren yapı taşının bir eksiği kadar su molekülü oluşur.
    D) Hayvansal depo polisakkarit glikojendir.
    E) Polisakkaritler canlılarda depolanabilir veya yapı birimi olarak bulunabilir.


    SORU : 50

    Vitamin ve protein birlikte düşünüldüğünde aşağıdakilerden hangisi söylenemez?

    A) Her ikisi de holoenzim yapısında bulunabilir.
    B) Her ikisinde de N atomu bulunabilir.
    C) Metabolizmada düzenleyici rol oynarlar.
    D) Her ikisi de organik bileşiktir.
    E) Bütün çeşitleri hayvanlar tarafından sentezlenebilir.

    1 A 2 D 3 B 4A 5 C 6 D 7 C 8D 9D 10 E 11 C 12 D 13 B
    14 B 15E 16B 17C 18D 19B 20C 21E 22C 23A 24D 25B
    26D 27E 28C 29B 30D 31C 32C 33D 34C 35C 36B 37A
    38C 39C 40 C 41B 42D 43B 44D 45A 46B 47 A 48 C 49C 50 E


    Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...

    ayse sena ve tuqce_sos bunu beğendi.
  3. çalışkan_melek

    çalışkan_melek Üye

    Katılım:
    19 Mart 2011
    Mesajlar:
    22
    Beğenileri:
    9
    Ödül Puanları:
    0
    C vit***** eksikliğinde …… …………….denilen, ……………………….. hastalığı oraya çıkar.
    Biyolojik reaksiyonlara girerek reaksiyonların hızını artıran biyolojik katalizörlere ………………… . denir.
    Proteinleri oluşturan aminoasitler arasında …….……………. bağı bulunur.
    Boşluğu uygun kelimeyle doldurunuz.

    (…...) Enzimlerin etki ettiği maddelere substrat denir.
    (…...) Potasyum eksikliğinde çocuklarda Raşitizm yetişkinlerde Osteomalazi hastalı ortaya çıkar.
    Cümlenin başındaki boşluğa doğru ise "D" yanlış ise "Y" harfi koyun.

    Aşağıdaki organik moleküllerden hangisinin hidrolizi ile aminoasit açığa çıkmaz?
    Fibrinojen B) Miyozin C) Enzim D) Hemoglobin E) Glikojen

    Aşağıdaki vitamin çeşitlerinden hangisi provitamin(ön vitamin) olarak vücuda alınıp karaciğerlerde esas vitamine dönüştürülür?
    B1 B) A vit***** C) C vit***** D) K vit***** E) E vit*****

    Beyin hücreleri enerji üretmek amacı ile öncelikle aşağıdaki moleküllerden hangisini oksijen(O2) kullanarak tüketir.?
    Aminoasit B) Glukoz C) Gliserin D) Yağ Asitleri E) Glikojen

    Perhiz yapan bir hasta 125 disakkarit içeren reçel, 125 monosakkarit içeren polisakkarittik bir dilim ekmek ve 50 molekül yağ yemiştir. Bu hastanın yediği yiyeceklerde toplam kaç ester bağ vardır.
    A) 250 B)399 C)249 D)199 E)150

    Bir bitki hücresinde, belirli bir enzimin birim zamanda oluşturduğu ürün miktarı üzerine, aşağıdakilerden hangisinin bir etkisi yoktur?
    A)Enzim miktarı B)Ortam pH’sının C)Ortam sıcaklığının D)Sübstrat miktarının E)Hücre büyüklüğünün

    Hayvansal hücrelerin sentezleyemeyip dışarıdan almak zorunda olduğu aminoasitlere hangi isimler verilmektedir?
    Enzimler etki edeceği reaksiyonu (substratı) nasıl tanırlar?
    E vit*****n vücuttaki görevi nedir?
    Holo (bileşik) enzimlerin yapısına aktifleştirici olarak katılan vitaminlere ne ad verilir?
  4. çalışkan_melek

    çalışkan_melek Üye

    Katılım:
    19 Mart 2011
    Mesajlar:
    22
    Beğenileri:
    9
    Ödül Puanları:
    0
    1. Yukarıdaki grafik gelişmesini toprakta gerçekleştiren bir bitki zararlısına ait birey sayısının toprağın nem miktarına göre değişimini göstermekte. Buna göre toprağı bu bitki zararlısından tamamen temizlemek için aşağıdakilerden hangisi uygulanmalıdır?
    A) Toprağı gübrelemek
    B) Toprağı iyi sulamak
    C) Toprağın nem miktarını dengede tutmak
    D) Toprağı havalandırmak
    E) Toprağın nem miktarını azaltmak
    --------------------------------------------------------------------------------
    2. Enzimlere ait;
    I. Organik katalizörlerdir.
    II. Tersinir reaksiyonları etkilerler
    III. Yapıları proteindir
    özelliklerden hangileri tüm enzimler için geçerli değildir?

    A) II ve III B) I ve II C) Yalnız I D) Yalnız III E) Yalnız II
    --------------------------------------------------------------------------------
    3. İçinde nişasta, protein, yağ gibi moleküllerin bulunduğu bir ortama koyulan hücre, bu molekülleri;
    I. Difüzyon II. Aktif taşıma III. Pinositoz
    olaylarından hangileri ile alabilir?
    A) Yalnız I B) Yalnız III C) I ve II D) II ve III E) I, II ve III
    --------------------------------------------------------------------------------
    4. Glikoz, aminoasit, yağ asidi gibi küçük molekülleri, vitaminlerden ayıran;
    I. Hücre zarından geçebilmeleri II. Organik moleküller olmaları III. Enerji gereksiniminde kullanılmaları
    şeklindeki özelliklerden hangileridir?
    A) Yalnız I B) Yalnız II C) Yalnız III D) I ve III E) II ve III
    --------------------------------------------------------------------------------
    5. Bir DNA molekülünde tüm nukleatit sa-yısı 1800 ve A/G=3 ise bu DNA molekülün-de toplam nükleatit sayısı kaçtır?

    A) 2800 B) 3000 C) 3600 D) 4800 E) 5200
    --------------------------------------------------------------------------------
    6 Aşağıdaki hücresel yapılardan hangisi yağ ve hormon sentezleyen hücrelerde daha çok görülür?

    A) Mitokondri
    B) Lizozom
    C) Endoplazmik retikulum
    D) Ribozom
    E) Golgi organeli
    --------------------------------------------------------------------------------
    7. Mikroskopta incelenmekte olan hücrelerin bulunduğu ortama, aşağıdakilerden hangisini eklememiz gerekir ki hücrelerde plazmoliz görülsün?

    A) Stoplazmaya eş yoğunlukta olan sıvıyı
    B) Sindirim enzimleri içeren sıvıyı
    C) Stoplazmaya göre hipotonik bir sıvıyı
    D) Arı suyu
    E) Yoğun tuzlu suya
    --------------------------------------------------------------------------------
    8. Baygınlık geçiren bir insana çabucak şeker verilmesi gerekiyorsa aşağıdakilerden hangisini kullanmak en uygun olur?

    A) Sakkaroz
    B) Maltoz
    C) Glikoz
    D) Laktoz
    E) Nişasta
    --------------------------------------------------------------------------------
    9. Bazı bakteri hücrelerinin ezilmesi ile elde edilen sıvılara glikoz ilave edilince dışarıya karbondioksit verdikleri görülmektedir. Bu durum kullanılan sıvıda neyin bulunduğunu kanıtlar?

    A) Enzimlerin
    B) Vitaminlerin
    C) DNA'ların
    D) Proteinlerin
    E) Hormonların
    --------------------------------------------------------------------------------
    10. Ökaryot hücrelerde genetik özelliklerin yavru hücrelere aktarılması sırasında aşağıdakilerden hangisine rastlanılmaz?

    A) ATP harcanır
    B) Hücre bölünmesi olur
    C) DNA eşlenmesi olur
    D) Mutasyon olabilir
    E) Modifikasyon olabilir.



    Cevaplar:
    1)e 2)e 3)e 4)c 5)d 6)e 7)e 8)c 9)a 10)e
    --------------------------------------------------------------------------------
    tuqce_sos bunu beğendi.
  5. çalışkan_melek

    çalışkan_melek Üye

    Katılım:
    19 Mart 2011
    Mesajlar:
    22
    Beğenileri:
    9
    Ödül Puanları:
    0
    2008- 2009 EĞİTİM- ÖĞRETİM YILI HAMDİBEY Ç.P. LİSESİ BİYOLOJİ DERSİ
    9/A Sınıfı I. DÖNEM I. YAZILI SINAV SORULARIDIR.
    A GRUBU
    ADI: SOYADI: NUMARASI:

    1) Canlılar için suyun önemini belirtiniz. ( 10 PUAN)
    2) Canlıların yapısını oluşturan organik besin maddelerini Besinlerden en çok enerji verme sırasına göre yazınız. ( 10 PUAN)
    3) Tuzlar nasıl oluşur? ( 10 PUAN)
    4) I. Hücre zarının yapısına katılır
    II. Yapılarında C, H, O bulunur
    III. Yağ asidinin ester bağları ile bağlanması sonucu oluşur.
    Yukarıda verilen özelliklerden hangileri karbonhidratlar ile ilgili doğru bir ifadedir?(5 puan)
    A) Yalnız I B) Yalnız II C) I ve II D) II ve III E) I,II ve III

    5) Vücuttaki demirin kullanımı ve alınan gıdaların hücre zarından geçebilmesi için gerekli olan mineral hangisidir? (5 puan)
    A) Kalsiyum B) Bakır C) Magnezyum D) Fosfor E) Krom

    6) Proteinlerin kimyasal yapılarında aşağıdakilerden hangisi bulunmaz? (5 puan)
    A) Karbon (C) B) Hidrojen (H) C) Azot (N) D) Fosfor (P) E) Krom (Cr)

    7) ATP’nin molekül yapısı nasıldır? ( 10 PUAN)
    8) Mesajcı (mRNA)’nın görevi nedir? ( 10 PUAN)
    9) Yağda eriyen ve suda eriyen vitaminler hangileridir? Yazınız. (6 puan)
    10) (Her biri 4, Toplam 24 puan)
    a) Bir trigliserit sentez edilirken ne kadar …………………….. kullanılırsa veya ne kadar …………………………. varsa o kadar su açığa çıkar.
    b) ………………....… bitki hücrelerinde karbonhidratların depo şeklidir.
    c) Canlı hücrelerde gerçekleşen yapım ve yıkım tepkimelerinin tümüne ……………….. denir.
    d) ……………….. : serbest olarak bal,üzüm ve incirde bol bulunur.Bütün polisakkaritlerin yapısını oluşturur.
    e) Suda çözününce Hidrojen iyonu ( H+ ) çıkaran bileşikler ……….…………….dir.
    ……………………ise suda hidroksit iyonu vererek (H-) buharlaşırlar, turnusol kağıdını maviye çevirirler.
    f) Guatr hastalığı ……………… minerali eksikliğinde görülür.





    2008- 2009 EĞİTİM- ÖĞRETİM YILI HAMDİBEY Ç.P. LİSESİ BİYOLOJİ DERSİ
    9/A Sınıfı I. DÖNEM I. YAZILI SINAV SORULARIDIR.
    B GRUBU
    ADI: SOYADI: NUMARASI:

    1) Eşeyli üreme ile ilgili kısaca bilgi veriniz.(10 puan)
    2) Canlıların yapısını oluşturan organik besin maddelerini enerji hammaddesi olarak kullanılışa göre sırasıyla yazınız. ( 10 PUAN)
    3) Pentozlar ve heksozlar olarak isimlendirilen monosakkaritlerin isimlerini yazınız. ( 10 PUAN)
    4) Nişasta gibi çok sayıda glikoz molekülünün dehidrasyon sentezi yaparak birbirine bağlanmasından oluşan büyük moleküle ne denir? (5 p)
    A) Disakkarit B) Maltoz C) Laktoz D) Glikojen E) Fruktoz

    5) I. Vitamin B-1 ve Kolinle birlikte çalışarak sindirime yardımcı olur.
    II.Oksijen dengesinin muhafazasına yardımcı olur,bu da beyin fonksiyonları için çok önemlidir.
    III. Sağlıklı saç,cilt ve tırnaklar için gereklidir.
    Kükürt minerali için yukarıdakilerden hangisi ya da hangileri doğrudur? ( 10 PUAN)
    A) Yalnız I B) Yalnız II C) I ve II D) II ve III E) I,II ve III

    6) I.Proteinlerin yapı taşları aminoasitlerdir.
    II.Yapı maddesi olarak hücre zarının yapısına katılır.
    III. Fazlası idrarla dışarı atılır.
    Proteinlerle ilgili olarak, yukarıdakilerden hangisi ya da hangileri doğrudur?(5 puan)
    A) Yalnız I B) Yalnız II C) I ve II D) II ve III E) I,II ve III

    7) DNA molekülünün yapısı hakkında kısaca bilgi veriniz. ( 10 PUAN)
    8) Taşıyıcı RNA (tRNA’)nın protein sentezindeki görevi nedir? ( 10 PUAN)
    9) Yağların insan vücudu için önemi nedir? Kısaca anlatınız.(6 puan)
    10) (Her biri 4, Toplam 24 puan)
    a)………………….. yağlar oda sıcaklığında katıdır. Tereyağı, kuyruk yağı, içyağı …………..… yağdır.
    b) Bütün organik besinlerin temel yapısını ……………….…..oluşturur.
    c) Canlıların kendi vücutlarında sentezleyemeyip,dışarıdan hazır aldıkları bileşikler…………………………………..dir.
    d) Enzimlerin proteinden oluşan kısmına …………..…. denir.
    e) pH derecesi 7 den küçük olan çözeltiler ……………….… (0-7) , pH derecesi 7 den büyük olan çözeltiler …………….…..… (7-14).
    f) Kandaki şekerin enerjiye dönüştürülmesinde … …………………….…minerali önemli bir rol alır.
    tuqce_sos bunu beğendi.
  6. çalışkan_melek

    çalışkan_melek Üye

    Katılım:
    19 Mart 2011
    Mesajlar:
    22
    Beğenileri:
    9
    Ödül Puanları:
    0
    arkadaşım ben daha sekizinci sınıfım bu konuları bilmem.
    ama dostumuzun ihtiyacı var diye bu gece saati araştırdım umarım işine yarar.
    bir teşekkür yeter.
    ayse sena ve tuqce_sos bunu beğendi.
  7. tuqce_sos

    tuqce_sos Üye

    Katılım:
    11 Şubat 2010
    Mesajlar:
    7
    Beğenileri:
    5
    Ödül Puanları:
    0
    Çoook çooook çoook teşekkür ederim ellerinize sağlııık çok iyisiniz fakat 85 soru oldu biraz daha bulabilir miisiniz ? teşekkürler:)
  8. MAHMUT123

    MAHMUT123 Forumdan Uzaklaştırıldı

    Katılım:
    11 Ocak 2011
    Mesajlar:
    129
    Beğenileri:
    106
    Ödül Puanları:
    0
    1. Yukarıdaki grafik gelişmesini toprakta gerçekleştiren bir bitki zararlısına ait birey sayısının toprağın nem miktarına göre değişimini göstermekte. Buna göre toprağı bu bitki zararlısından tamamen temizlemek için aşağıdakilerden hangisi uygulanmalıdır?
    A) Toprağı gübrelemek
    B) Toprağı iyi sulamak
    C) Toprağın nem miktarını dengede tutmak
    D) Toprağı havalandırmak
    E) Toprağın nem miktarını azaltmak
    --------------------------------------------------------------------------------
    2. Enzimlere ait;
    I. Organik katalizörlerdir.
    II. Tersinir reaksiyonları etkilerler
    III. Yapıları proteindir
    özelliklerden hangileri tüm enzimler için geçerli değildir?

    A) II ve III B) I ve II C) Yalnız I D) Yalnız III E) Yalnız II
    --------------------------------------------------------------------------------
    3. İçinde nişasta, protein, yağ gibi moleküllerin bulunduğu bir ortama koyulan hücre, bu molekülleri;
    I. Difüzyon II. Aktif taşıma III. Pinositoz
    olaylarından hangileri ile alabilir?
    A) Yalnız I B) Yalnız III C) I ve II D) II ve III E) I, II ve III
    --------------------------------------------------------------------------------
    4. Glikoz, aminoasit, yağ asidi gibi küçük molekülleri, vitaminlerden ayıran;
    I. Hücre zarından geçebilmeleri II. Organik moleküller olmaları III. Enerji gereksiniminde kullanılmaları
    şeklindeki özelliklerden hangileridir?
    A) Yalnız I B) Yalnız II C) Yalnız III D) I ve III E) II ve III
    --------------------------------------------------------------------------------
    5. Bir DNA molekülünde tüm nukleatit sa-yısı 1800 ve A/G=3 ise bu DNA molekülün-de toplam nükleatit sayısı kaçtır?

    A) 2800 B) 3000 C) 3600 D) 4800 E) 5200
    --------------------------------------------------------------------------------
    6 Aşağıdaki hücresel yapılardan hangisi yağ ve hormon sentezleyen hücrelerde daha çok görülür?

    A) Mitokondri
    B) Lizozom
    C) Endoplazmik retikulum
    D) Ribozom
    E) Golgi organeli
    --------------------------------------------------------------------------------
    7. Mikroskopta incelenmekte olan hücrelerin bulunduğu ortama, aşağıdakilerden hangisini eklememiz gerekir ki hücrelerde plazmoliz görülsün?

    A) Stoplazmaya eş yoğunlukta olan sıvıyı
    B) Sindirim enzimleri içeren sıvıyı
    C) Stoplazmaya göre hipotonik bir sıvıyı
    D) Arı suyu
    E) Yoğun tuzlu suya
    --------------------------------------------------------------------------------
    8. Baygınlık geçiren bir insana çabucak şeker verilmesi gerekiyorsa aşağıdakilerden hangisini kullanmak en uygun olur?

    A) Sakkaroz
    B) Maltoz
    C) Glikoz
    D) Laktoz
    E) Nişasta
    --------------------------------------------------------------------------------
    9. Bazı bakteri hücrelerinin ezilmesi ile elde edilen sıvılara glikoz ilave edilince dışarıya karbondioksit verdikleri görülmektedir. Bu durum kullanılan sıvıda neyin bulunduğunu kanıtlar?

    A) Enzimlerin
    B) Vitaminlerin
    C) DNA'ların
    D) Proteinlerin
    E) Hormonların
    --------------------------------------------------------------------------------
    10. Ökaryot hücrelerde genetik özelliklerin yavru hücrelere aktarılması sırasında aşağıdakilerden hangisine rastlanılmaz?

    A) ATP harcanır
    B) Hücre bölünmesi olur
    C) DNA eşlenmesi olur
    D) Mutasyon olabilir
    E) Modifikasyon olabilir.
    A-DOĞRU YANLIŞ TİPİ SORULAR
    a- (…..) Klonlamada (Kopyalama ) canlının hücre çekirdeği kullanılır.
    b- (…..) Proteinlerin yapı maddeleri glikozdur.
    c-(….. ) Su organik besin maddeleri içinde yer alır.
    d-(….. ) Hücresel reaksiyonlar belirli pH dercelerinde gerçekleşir.
    e-(…..) Asitler yapılarında hidrojen iyonu bulundurmayan maddelerdir.

    B- BOŞLUK DOLDURMA TİPİ SORULAR

    a-Su vücudumuzda iyi bir………………………….olarak görev yapar
    b-Sıvı bitkisel yağlar …………………………………yağlardır.
    c-Küçük moleküllerin birleşerek büyük molekülleri oluşturması ve su açığa çıkarması……………… olayıdır.
    d-Glikojen bir ………………………… çeşididir.
    e-Yağlar vücudumuzda ………………………olarak görev yapar.

    C-ÇOKTAN SEÇMELİ SORULAR
    1-Aşağıdakilerden hangisi bir polisakkarit çeşididir?
    a)Yağ asitleri b)aminoasitler c)Nişasta d)Gliserin e)Laktoz
    2-Aşağıdaki verilen maddelerden hangisi enaz glikoz molekülü içerir?
    a)100 gram Nişasta b)100 gram Maltoz c)100 gram Fruktoz d)100 gram selüloz e)100 gram glikojen
    3-Yağlar aşağıdakilerden hangisinde az çözünür veya çözünmez?
    a) Su b)Alkol c)Aseton d)Eter e)Kloroform
    4-Devamlı fazlaca karbonhidratlı besinlerle beslenen bir insanın şişmanlaması vücudunda hangi molekülün
    Birikmesiyle olmuştur?
    a)glikojen b)Yağ c)Protein d)Nişasta e)Glikoz
    5-Aşağıdakilerden hangisi protein kaynaklı aksaklıklardan değildir?
    a)Yaraların geç iyileşmesi b)Zeka geriliği c)Büyüme ve gelişmenin azalması d)Bağışıklıkta zayıflama
    e)Kandaki glikoz miktarında azalma.

    D-KLASİK SORULAR

    1-Proteinlerin vücudumuzda kullanım amaçlarından 5 adetini yazınız.
    2-Hidrolizi tanımlayınız.
    3-Yağların vücudumuzdaki görevlerini yazınız.
    4-Yapılarına göre proteinleri yazıp bir tanesini anlatınız.
    5-Monosakkaritleri anlatınız.
    6- Doymuş yağı tanımlayarak örnek veriniz.
    7-Yağların yapı taşlarını ve yaptığı bağı söyleyiniz

    A.Aşağıdaki cümlelerdeki boşlukları uygun olarak tamamlayınız. ( Her soru 2 puandır).
    1- Sadece memeli hayvanlarda bulunan disakkarit ……………………
    2-Ksantofil, likopen ve karoten içeren plastit ……………………….
    3- Depo edilen vitaminler …………………….vitaminleridir.

    4-Paramesyum ve amip gibi suda yaşayan tek hücreli canlılarda vücuttaki fazla suyu dışarı atan organel ……………. ………………..
    5-Virüsler hariç tüm canlılarda bulunan organel ……………………..
    6-ATP sentezlenmesine …………………………denir.
    7- Hücrede kanallardan oluşan ve madde taşınmasını sağlayan organel ………………………...
    8-Büyük moleküllerin su ile parçalanması olayına ………………………………….denir.
    9-Bazı maddeler enzimlerin etkinliğini durdurur bu maddelere ……………………….madde denir.
    10- Hücre zarının en önemli özelliği …………… ……………olmasıdır.
    11-İki aminoasitin peptit bağı ile birleşmesiyle oluşan yapıya ………………….. denir.


    B- Kısa cevaplı sorular ( Her soru 3 puandır).
    1- Nişastayı hangi organel depo eder?

    2- Yağ çeşitlerinden hangisi oda sıcaklığında sıvıdır?


    3-Savunma görevi yapan akyuvarlarda hangi organel bol bulunur?

    4- Hayvan hücresinde enerji hangi organelde üretilir?

    5- Hücrede çift zarlı ve kendine ait DNA’sı olan bir organelLERİN ismi yazın.

    6-Bileşik bir enzimde substratı belirleyen ve ona bağlanan kısma ne denir?

    7- Kanın pıhtılaşmaması ,SKORBİThangi vitamin eksikliğinde görülür
    8-Aktivasyon enerjisi hangi yollarla düşürülür?
    9 -Karbonhidrat molekülleri arasında hangi bağlar bulunur?

    10- Salgı yapan hücrelerde en çok bulunması gereken organel hangisidir?

    C-Klasik sorular
    1-5600 nükleotitten oluşan bir DNA daki;
    a-Şeker sayısı=……………. Baz sayısı =……………. Fosfat sayısı =…………… (hesaplayın)

    b-Bu DNA da 1500 Adenin varsa Toplam hidrojen bağı sayısı kaçtır?




    2-DNA ve RNA nın arasındaki farklardan beş tanesini yazın.







    3-Enzimlere etki eden faktörlerden sıcaklık ve PH ın etkisini grafik çizerek açıklayın.
    Sıcaklık PH


    1. a) Bileşikler………… ve ………… olmak üzere ikiye ayrılır. ………….. bileşikler sadece canlılar tarafından sentezlenirken……………. bileşikleri canlılar dışarıdan hazır alır.
    b) Su içerisinde çözündüğünde H iyonu veren bileşiklere ………... denir. İnsan kanının pH’ı …………… ile sabittir.

    2. Fe ………………………..yapısına katılır, eksikliğinde …………………………….. hastalığı görülür.

    3. a) Küçük moleküllerin birleşirken su açığa çıkarması olayına …………………. denir.
    b) Karbon atomları arasında çift bağlar bulunan yağ asitlerine …………………………. yağ asitleri denir. ………………………………… yağların yapısına katılır.

    4. a) ………………………….. glikozun bitkilerde depo şekli, …………………………… ise glikozun
    hayvanlardaki depo şeklidir.
    b) Beyin hücrelerinin enerji elde etmek için kullandığı karbonhidrat…………………………..dur.

    5. Yağ ile gliserol arasındaki ilişkiye benzer 2 örnek veriniz……………………………………….......................

    6. a) Glikoz + X ------?--------› Maltoz + H2O
    Sakkaroz + H2O < ------?------- Y + Glikoz

    X ve Y nedir ? ayrıca ‘’ ? ‘’ işaretli yerlere uygun terimleri yazınız.

    b) Enerji verici moleküllerin vücutta kullanım sıralarını yazınız………………………………………………

    7. I. n( aminoasit)-------------- › Protein + (n-1) H2O
    II. Nötr yağ + 3 H2O----------- › 3 Yağ asidi + Gliserol
    III. n ( glikoz)------------- › Nişasta + (n-1) H2O
    Şeklindeki tepkimelerden hangileri hayvan hücrelerinde gerçekleşmez?

    8. Kurulan glikozit ve ester bağı sayısı toplamı 137 olan sentez reaksiyonlarında 27 molekül gliserol kullanıldığına göre kullanılan monosakkarit sayısı ve kurulan glikozit bağı sayısı kaçtır?

    9. Bir yağ sentezi reaksiyonunda kurulan ester bağı sayısı 66 ‘ dır. Bu reaksiyondan açığa çıkan su ile kaç glikozluk bir glikojen hidroliz edilebilir?

    10. Farklı miktarlarda glikoz ve galaktoz molekülleri kullanılarak aşağıdaki çözeltiler hazırlanmış ve gerekli enzimler ilave edildikten sonra uygun ortamda bekletilmiştir.
    I. Çözelti II. Çözelti III. Çözelti
    9 molekül glikoz 7 molekül glikoz 8 molekül glikoz
    3 molekül galaktoz 5 molekül galaktoz 6 molekül galaktoz
    Buna göre tüplerde oluşabilecek disakkarit sayılarını bulunuz.

    1. a) Bitki tohumları kuru ortamda çimlenemez? Niçin ?........................................................................................
    b)’’polipeptit, aminoasit, glikojen, galaktoz’’ verilen moleküllerden hangileri yapıtaşlarına parçalanamaz?................................................................................

    2. Optimum sıcaklığı 30 °C olan bir enzimin Tepkime hızı – Sıcaklık grafiğini çiziniz.

    3. a) İnhibitör madde nedir? Bir örnek veriniz……………………………………………………………………………………………………
    b) Pirimidin bazlarını yazınız……………………………………………………………………………………………………………………...........

    4. a) Skorbüt hastalığı hangi vitamin eksikliğinde görülür?................................................................................
    b) K vit***** eksikliğinde hangi hastalık görülür?............................................................................................

    5. a) DNA hücrede nerelerde bulunur? ...
    b) T S A A A T A G S G G S

    I II III IV

    Yukarıdaki DNA molekülünün numaralandırılmış bölümlerini hidrojen bağ sayılarına göre azdan-çoğa doğru sıralayınız…………………………………………………………

    6. a) Substrat + …………………. Ürün + ………………………..
    b) Ester bağı:………………………… II.Peptit bağı:………………………. III. Glikozit bağı:………………………..
    Hangi organik moleküllerde bulunur?

    7. Dört çeşit nükleotiti barındıran kısmında toplam 6400 nükleotit bulunan bir DNA molekülünün tek zincirinde 900 timin 800 guanin 700 sitozin bulunmaktadır. Buna göre II. zincirdeki timinli nükleotitlerin sayısı kaçtır?

    8. Bir DNA molekülünde ikili bağ yapan nükleotitlerin, toplam nükleotitlere oranı ¼’ tür. Toplam nükleotit sayısı 2400 olan bu DNA molekülünde guanin nükleotit sayısı kaçtır?

    9. 5000 tane deoksiriboz şekeri bulunduran bir DNA molekülünde 750 tane adenin bulunmaktadır. Bu
    DNA molekülündeki toplam zayıf hidrojen bağı sayısı kaçtır? Biyoloji Karma Test 2;
    Biyoloji Karma Test 2 Lise 1 Biyoloji Testi - 9. Sınıf Karma Testi - Biyoloji Testi
    1. Bilimsel bir çalışma yapan araştırmacının veri toplamasının ilk amacı nedir?



    A) Kontrollü deney yapmak

    B) Teori oluşturmak

    C) Hipotez kurmak

    D) Tahminde bulunmak

    E) Hipotezi kanıtlamak

    2. Hipotezle ilgili olan aşağıdaki verilerden hangisi doğru değildir?



    A) Problem için ileri sürülen geçici çözüm yoludur

    B) Tüm verileri kapsamalıdır

    C) Açıklamaya ve doğrulamaya uygun olmalıdır

    D) Kontrollü deney yapmayı gerek bırakmamalıdır

    E) Yeni tahminlerde desteklenen gerçeklere açık olmalıdır

    3. Aşağıdaki bilim dallarında hangisi en geniş kapsamlıdır?


    A) Zooloji

    B) Embriyoloji

    C) Anatomi

    D) Fizyoloji

    E) Morfoloji

    4. Aşağıdakilerden hangisi nitel bir gözlemdir?


    A) Kovadaki su sıcaklığı 20-300 arasındaydı.

    B) Odanın sıcaklığı 210C'dir

    C) Kuyu 15 m derinliğinde idi

    D) Sporcu 1.85 m yüksek atladı

    E) Ahmet 100 m'yi 16 saniyede koştu


    5. "Klorofil; sentezi için ışık gereklidir" hipotezine karşılık, "Eğer; klorofil sentezi için ışık gerekli ise; karanlıkta kalan bir bitkinin yaprakları sararmalıdır" diyen bir bilim adamı ne yapmıştır?


    A) Yeni bir hipotez kurmuştur

    B) Hipoteze dayalı tahminde bulunmuştur

    C) Hipotez için yeni veriler toplamıştır

    D) Hipotezini teoriye dönüştürmüştür

    E) Gerçeklere dayanarak görüş bildirmiştir


    6.

    I. Kontrollü deneyler yapmak

    II. Nicel gözlem yapmak

    III. Tahminlerde bulunmak

    IV. Problemin geçici çözüm yolunu açıklamak


    Yukarıda verilen bilimsel çalışma basamakları, bilimsel çalışmalarda izlenen yola göre; nasıl sıralanmalıdır?


    A) I, II, III, IV B) II, IV, III, I C) I, III, IV. II D) IV, III, I, II E) III, II, I, IV

    7. I. Glikoz+Glikoz Maltoz+Su

    II. Glikoz+O2 CO2+H2O

    III. CO2+H2O Glikoz+O2

    IV. Yağ asidi+Gliseral Yağ+Su

    Yukarıdaki reaksiyonlardan hangileri dehidrasyondur?

    A) Yalnız I

    B) Yalnız II

    C) II ve III

    D) I ve IV

    E) I, II ve IV

    8. Bazı bakteri hücrelerinin ezilmesi ile elde edilen sıvılara glikoz ilave edilirse dışarıya CO2 verdikleri görülmektedir. Bu durum kullanılan sıvıda neyin bulunduğunu kanıtlar?

    A) Enzimlerin

    B) Vitaminlerin

    C) DNA'ların

    D) Proteinlerin

    E) Hormonların

    1. I. Hipotez kurmak II. Kontrollü deney yapmak III. Problemi belirlemek IV. Tahminde bulunmak V. Hipotezi değerlendirmek

    Yukarıdaki bilimsel çalışma basamaklarının doğru olarak sıralanışı aşağıdakilerden hangisinde verilmiştir?

    A) I-II-III-IV-V

    B) III-I-IV-II-V

    C) III-IV-I-II-V

    D) II-I-III-V-IV

    E) I-IV-III-V-II

    10. "Sıtma hastalığı sivrisineklerden insanlara geçer" Hipotezini kanıtlamaya çalışan bir bilim adamı, sivrisineklerin ısırdığı bütün insanların sıtmaya yakalanmadığını görmüştür. Bu bilim adamının yapacağı ilk iş nedir?

    A) Nitel gözlemler yapmak

    B) Hipotezini teoriye çevirmek.

    C) Tahminde bulunmak

    D) Hipotezini kısmen değiştirmek

    E) Kontrollü deneyler yapmak
    Biyoloji Karma Test 4;
    Biyoloji Karma Test 4 Lise 1 Biyoloji Testi - 9. Sınıf Karma Testi - Biyoloji Testi
    1. Enzimlere ait;

    I. Organik katalizörlerdir.

    II. Tersinir reaksiyonları etkilerler

    III. Yapıları proteindir

    özelliklerden hangileri tüm enzimler için geçerli değildir?


    A) II ve III B) I ve II C) Yalnız I D) Yalnız III E) Yalnız II

    2. İçinde nişasta, protein, yağ gibi moleküllerin bulunduğu bir ortama koyulan hücre, bu molekülleri;

    I. Difüzyon II. Aktif taşıma III. Pinositoz

    olaylarından hangileri ile alabilir?

    A) Yalnız I B) Yalnız III C) I ve II D) II ve III E) I, II ve III

    3. Glikoz, aminoasit, yağ asidi gibi küçük molekülleri, vitaminlerden ayıran;

    I. Hücre zarından geçebilmeleri II. Organik moleküller olmaları III. Enerji gereksiniminde kullanılmaları

    şeklindeki özelliklerden hangileridir?

    A) Yalnız I B) Yalnız II C) Yalnız III D) I ve III E) II ve III

    4. Bir DNA molekülünde tüm nukleatit sa-yısı 1800 ve A/G=3 ise bu DNA molekülün-de toplam nükleatit sayısı kaçtır?


    A) 2800 B) 3000 C) 3600 D) 4800 E) 5200

    5 Aşağıdaki hücresel yapılardan hangisi yağ ve hormon sentezleyen hücrelerde daha çok görülür?


    A) Mitokondri

    B) Lizozom

    C) Endoplazmik retikulum

    D) Ribozom

    E) Golgi organeli

    6. Mikroskopta incelenmekte olan hücrelerin bulunduğu ortama, aşağıdakilerden hangisini eklememiz gerekir ki hücrelerde plazmoliz görülsün?


    A) Stoplazmaya eş yoğunlukta olan sıvıyı

    B) Sindirim enzimleri içeren sıvıyı

    C) Stoplazmaya göre hipotonik bir sıvıyı

    D) Arı suyu

    E) Yoğun tuzlu suya

    7. Baygınlık geçiren bir insana çabucak şeker verilmesi gerekiyorsa aşağıdakilerden hangisini kullanmak en uygun olur?


    A) Sakkaroz

    B) Maltoz

    C) Glikoz

    D) Laktoz

    E) Nişasta

    8. Bazı bakteri hücrelerinin ezilmesi ile elde edilen sıvılara glikoz ilave edilince dışarıya karbondioksit verdikleri görülmektedir. Bu durum kullanılan sıvıda neyin bulunduğunu kanıtlar?


    A) Enzimlerin

    B) Vitaminlerin

    C) DNA'ların

    D) Proteinlerin

    E) Hormonların

    9. Ökaryot hücrelerde genetik özelliklerin yavru hücrelere aktarılması sırasında aşağıdakilerden hangisine rastlanılmaz?


    A) ATP harcanır

    B) Hücre bölünmesi olur

    C) DNA eşlenmesi olur

    D) Mutasyon olabilir

    E) Modifikasyon olabilir
    1. Aşağıdaki organellerden hangisinin karşısındaki olayla ilgisi yoktur?



    A) Ribozom-Protein sentezi

    B) Kloroplast-Nişasta depolama

    C) Mitokondri-O2'li solunum

    D) Hücre zarı-Osmoz

    E) Golgi organeli-Madde salgılama









    2. HIV, AİDS neden olan bir virüstür. Yönetici molekül olarak RNA taşır. HIV T lenfositlerinde çoğalırken en fazla aşağıdaki moleküllerden hangisini kullanır?



    A) Ribozom-Glikoz

    B) Enzim-Protein

    C) Riboz-Deoksiriboz

    D) Riboz-Aminoasit

    E) Aminoasit-Deoksiriboz





    3. 'Baklagiller azot bakımından fakir olan topraklarda yaşarlar. Kök hücrelerinde de azot bağlayıcı bakteriler yaşar.' Baklagiller ve bu bakteriler arasında nasıl bir ilişki vardır?



    A) Mutualizm

    B) Kommensalizm

    C) Yarı parazitlik

    D) Sabrofit

    E) Tam parazit









    4. Aşağıdakilerden hangisi en basit yapılı omurgalı canlıdır?



    A) Kurbağa

    B) Kertenkele

    C) Köpekbalığı

    D) Solucan

    E) Deniz anası









    5. Aşağıdakilerden hangisi bütün canlılarda doğrudan enerji molekülü olarak kullanılır?



    A) Enzim

    B) Protein

    C) Riboz

    D) Adenozintrifosfat

    E) Adenin





    6. Bitki hücrelerinde sakkaroz (sükroz) şeklinde depo edilen bir dissakkaritin sindirimi sırasında aşağıdakilerden hangisi meydana gelmez?



    A) Sindirimi gerçekleştiren enzim miktarı azalır

    B) Hücredeki glikoz miktarı artar.

    C) Hücredeki su miktarı geçici olarak azalır.

    D) Hücrede fruktoz miktarı artar.

    E)Hücrede sakkaroz miktarı azalır









    7. Bir DNA molekülünün bir ipliğinin hidrolizinden 107 adeninli, 205 guaninli, 43 timinli ve 95 sitozinli nukleotid açığa çıkmıştır. Bu DNA molekülündeki guaninli nukleotidlerin toplam nukleotid sayısına oranı nedir?



    A)41 / 180

    B) 41 / 90

    C) 1/3

    D) 2/3

    E) 1/2















    8. Bir bitki hücresi;



    I. Glikojen

    II. Nişasta

    III. Protein

    IV. Glikoz



    Moleküllerinden hangilerini sentezlerken su açığa çıkarır?



    A) I,II,III ve IV B) II ve III C) II ve IV D) Yalnız II E) Yalnız IV





    9. Aşağıdakilerden hangisi A Vit*****n özelliği değildir?



    A) Bitkisel dokularda provitamin-A olarak bulunur

    B) Yağda çözünür

    C) Hayvansal dokularda A vit***** olarak bulunur.

    D) Eksik alındığında gece körlüğü meydana gelir.

    E) Fazlası idrarla atılır.









    10. "Proteinlerin metabolizması sırasında açığa çıkan amonyak karaciğer hücreleri tarafından üreye çevrilir" Hipotezine dayanarak "İdrardaki üre miktarı yenilen proteinli gıdaların miktarına bağlıdır" diyen bir bilim adamı, bilimsel çalışmanın hangi basamağındadır?



    A) Hipotezini kuvvetlendirmeye çalışmaktadır

    B) Hipoteze dayalı genel bir açıklama yapmaktadır

    C) Hipoteze dayalı tahminde bulunmaktadır

    D) Teori kurmaya çalışmaktadır.

    E) Hipotezine ne kadar güvendiğini belirtmektedir.

    1. Bilimsel bir çalışma yapan araştırmacının veri toplamasının ilk amacı nedir?





    A) Kontrollü deney yapmak

    B) Teori oluşturmak

    C) Hipotez kurmak

    D) Tahminde bulunmak

    E) Hipotezi kanıtlamak









    2. Hipotezle ilgili olan aşağıdaki verilerden hangisi doğru değildir?





    A) Problem için ileri sürülen geçici çözüm yoludur

    B) Tüm verileri kapsamalıdır

    C) Açıklamaya ve doğrulamaya uygun olmalıdır

    D) Kontrollü deney yapmayı gerek bırakmamalıdır

    E) Yeni tahminlerde desteklenen gerçeklere açık olmalıdır









    3. Aşağıdaki bilim dallarında hangisi en geniş kapsamlıdır?



    A) Zooloji

    B) Embriyoloji

    C) Anatomi

    D) Fizyoloji

    E) Morfoloji









    4. Aşağıdakilerden hangisi nitel bir gözlemdir?



    A) Kovadaki su sıcaklığı 20-300 arasındaydı.

    B) Odanın sıcaklığı 210C'dir

    C) Kuyu 15 m derinliğinde idi

    D) Sporcu 1.85 m yüksek atladı

    E) Ahmet 100 m'yi 16 saniyede koştu









    5. "Klorofil; sentezi için ışık gereklidir" hipotezine karşılık, "Eğer; klorofil sentezi için ışık gerekli ise; karanlıkta kalan bir bitkinin yaprakları sararmalıdır" diyen bir bilim adamı ne yapmıştır?



    A) Yeni bir hipotez kurmuştur

    B) Hipoteze dayalı tahminde bulunmuştur

    C) Hipotez için yeni veriler toplamıştır

    D) Hipotezini teoriye dönüştürmüştür

    E) Gerçeklere dayanarak görüş bildirmiştir









    6.

    I. Kontrollü deneyler yapmak

    II. Nicel gözlem yapmak

    III. Tahminlerde bulunmak

    IV. Problemin geçici çözüm yolunu açıklamak



    Yukarıda verilen bilimsel çalışma basamakları, bilimsel çalışmalarda izlenen yola göre; nasıl sıralanmalıdır?



    A) I, II, III, IV B) II, IV, III, I C) I, III, IV. II D) IV, III, I, II E) III, II, I, IV





    7. I. Glikoz+Glikoz Maltoz+Su

    II. Glikoz+O2 CO2+H2O

    III. CO2+H2O Glikoz+O2

    IV. Yağ asidi+Gliseral Yağ+Su

    Yukarıdaki reaksiyonlardan hangileri dehidrasyondur?

    A) Yalnız I

    B) Yalnız II

    C) II ve III

    D) I ve IV

    E) I, II ve IV





    8. Bazı bakteri hücrelerinin ezilmesi ile elde edilen sıvılara glikoz ilave edilirse dışarıya CO2 verdikleri görülmektedir. Bu durum kullanılan sıvıda neyin bulunduğunu kanıtlar?

    A) Enzimlerin

    B) Vitaminlerin

    C) DNA'ların

    D) Proteinlerin

    E) Hormonların





    1. I. Hipotez kurmak II. Kontrollü deney yapmak III. Problemi belirlemek IV. Tahminde bulunmak V. Hipotezi değerlendirmek

    Yukarıdaki bilimsel çalışma basamaklarının doğru olarak sıralanışı aşağıdakilerden hangisinde verilmiştir?

    A) I-II-III-IV-V

    B) III-I-IV-II-V

    C) III-IV-I-II-V

    D) II-I-III-V-IV

    E) I-IV-III-V-II





    10. "Sıtma hastalığı sivrisineklerden insanlara geçer" Hipotezini kanıtlamaya çalışan bir bilim adamı, sivrisineklerin ısırdığı bütün insanların sıtmaya yakalanmadığını görmüştür. Bu bilim adamının yapacağı ilk iş nedir?

    A) Nitel gözlemler yapmak

    B) Hipotezini teoriye çevirmek.

    C) Tahminde bulunmak

    D) Hipotezini kısmen değiştirmek

    E) Kontrollü deneyler yapmak

    Yeter mi? Bacı
    ayse sena bunu beğendi.
  9. mhrbnm

    mhrbnm Üye

    Katılım:
    5 Nisan 2014
    Mesajlar:
    30
    Beğenileri:
    4
    Ödül Puanları:
    9
    1
    [​IMG]
    Çözümünü Görmek için TIKLA2.
    [​IMG]
    [​IMG]
    Çözümünü Görmek için TIKLA
    3.
    [​IMG]
    Çözümünü Görmek için TIKLA
    ÇÖZÜMLER
    1.
    [​IMG]
    Soruya Geri DÖN


    2.
    [​IMG]
    Soruya Geri DÖN


    3.
    [​IMG]
    Soruya Geri DÖN
    Proteinlerin yapısında karbon, hidrojen ve oksijenden başka daima ……………………… bulunur.
    Hücrenin yapım, yıkım ve dönüşüm reaksiyonlarının hepsine birden ……………………. adı verilir.
    Enzimler reaksiyonların ………………………. artırırlar.
    Boşluğu uygun kelimeyle doldurunuz.


    (……) Karbonhidratlar yapıcı-onarıcı olarak kullanılmazlar.
    (……) Linoleik asit ve palmitik asit bir doymamış yağ asidi örneğidir.
    Cümlenin başındaki boşluğa doğru ise “D” yanlış ise “Y” harfi koyun.

    6) Enzimlerin çalışması hızı, aşağıdaki faktörlerden hangisinden etkilenmez?
    A)Ortamın asitliği B) Ortamın bazlığı C) Glikozun bulunması D) Su E) Enzim miktarı

    7) Eksikliğinde kansızlık hastalığına neden olan vitamin hangisidir?
    A) B1 vitamini B) B12 vitamini C) B2 vitamini D) B6 vitamini E) B5 vitamini

    8) Hayvansal hücreler; I. Provitamin A II. Glukoz III. Protein IV. Enzim
    moleküllerinden hangilerini değiştirmeden doğrudan hücre içerisine alınabilir.
    A) Yalnız III B)I ve II C) III ve IV D) I ve IV E) Yalnız II

    9) Proteinlerle ilgili aşağıda verilen bilgilerden hangisi yanlıştır?
    Gerekirse enerji vericidirler B) Yapıcı-onarıcıdırlar C) Enzimlerin yapısına katılırlar
    D) Hücre çeperinin yapısına katılırlar E) Hücre zarının yapısına katılırlar.

    10) Aşağıdaki moleküllerden hangisindeki bağ diğerlerinden farklıdır?
    Glikojen B Selüloz C) Maltoz D) Fibrinojen E) Nişasta

    11) Proteinlerin görevlerinde dört tanesini yazınız?
    12) 120 molekül dissakkariti ve 32 molekül yağ molekülünü parçalamak için kaç molekül su ihtiyacımız vardır?
    13) A vitaminin vücuttaki görevi nedir?
    14) Doğada kaç çeşit aminoasit vardır? İnsan vücudunda kaç tanesi sentezlenemez?


    [​IMG]

    Protein Sentezi Yaprak Testi’nin cevaplarını ekol hoca biyoloji bölümü olarak açıklamalı bir şekilde cevaplıyoruz.
    Cevap 1) Ekol hocayla DNA’da nükleotitler arasındaki oranlara göre sitozin=guanin ve adenin=timin olduğuna göre, 800 sitozin+800 guanin=1600s+g ve 4200-1600=2600a+t olacak dolayısıyla 2600/2=1300 adenin olur.D seçeneği doğru cevaptır.
    Cevap 2) Her dna nükleotiti 3 ana birimden meydana gelir. Bunlar: Beş karbonlu şeker, Fosforik Asit ve Baz’dır. Baz çeşitleri dna’da dört çeşit olup her nükleotitte farklı olabilir. Ekol hoca yorumuna göre yani Adenin bazı her nükleotitte bulunmayabilir. Dolayısıyla Pentoz ve Fosforik asitten oluşan C seçeneği doğru cevaptır.
    Cevap 3) 2.000 baz çifti demek 4.000 nükleotit demektir. Dolayısıyla 500 adenin varsa 500 timin olmalı; geriye kalan 3.000′in 1.500′ü guanin, 1.500′ü sitozin olacaktır. 4.000 nükleotit çeşiti 4.000 fosfat ve 4.000 deoksiribozu zorunlu kılar.C seçeneği aranan cevaptır.
    Cevap 4) Amino asitler peptit bağıyla bağlanır. Amino asit sayısına n dersek; n-1 tane peptit bağı vardır. 56 peptid varsa 57 amino asit vardır. Her amino asiti bir mRNA kodonu şifreler. Kodondaki nükleotit sayısı sayısı 3 olduğuna göre 57×3=171 nükleotid sentez esnasında kullanılır. Bir kodon durdurucu görev yaptığı ve kodonun karşılığı amino asit bulunmadığı için mrna’da en az 171+3=174 nükleotid bulunmalıdır.Cevap E seçeneğidir.
    Cevap 5) Dna ve Rna hidroliz edilince, organik bazlar, pentoz şekerleri ve fosfat açığa çıkar.
    Proteinler hidroliz edilince, en fazla 20 çeşit olmak üzere, çeşitli amino asitler oluşur.
    Glikojen ise, çok sayıda glikozun dehidrasyonuyla oluştuğu için hidroliz edilince glikozlar oluşur.
    Yağlar yıkılınca, yağ asitleri ve gliserol meydana gelir. Cevap D seçeneği olacaktır.

Sayfayı Paylaş