arkadaşlar bana imla kurallarıyla ilgili slayt lazım

Konu 'Dil ve Anlatım 12. Sınıf' bölümünde bilir tarafından paylaşıldı.

  1. bilir

    bilir Üye

    Katılım:
    30 Ocak 2009
    Mesajlar:
    6
    Beğenileri:
    0
    Ödül Puanları:
    0

    bu slaytta daha çok imla kurallarının özellikleri değilde onlarla ilgili cevaplı sorular boşluk doldurmalar vs lazım yardımlarınızı çok acil bekliyorum teşekkürler...

    ya admin bana yardım etmicekmisin gercekten önemli hani bilmiyosanda bilmiyorum de burda saatlerce cevap bekletme yani haksızmıyım.
  2. buse_1903

    buse_1903 Üye

    Katılım:
    24 Eylül 2008
    Mesajlar:
    78
    Beğenileri:
    5
    Ödül Puanları:
    6
    gereksiz yere mesaj yazma...
    herkese yetişilmesi imkansız..
    1. Gökbilimi ve coğrafyayla ilgili konuların anlatımında “Dünya” ile öteki gezegen adları, “Güneş” ve “Ay” sözcükleri büyük harfle başlar.

    Aşağıdakilerin hangisinde bu kurala uyulmamıştır?

    a) Nükleer silahlar, Dünya’yı tehdit ediyor.

    b) Ay, Dünya’ya en yakın gökcismi ve Dünya’nın uydusudur.

    c) Gezegenlerin yörüngesi, Güneş’ten uzaklaştıkça genişlemektedir.

    d) Sanatçının dünyasında karamsarlığa yer yoktur.

    e) Hava o kadar sıcaktı ki sanki güneş alçalmıştı.



    2.

    1. Solonda konsolos Vefik Bey’in arkadaşları oturuyordu.

    2. 14 Aralık Salı günü yapılan toplantı çok verimli olmuştu.

    3. Başkalarına kızıpta bize bağırmaya hakkın yok.

    4. Göz göze geldiğimizde ne demek istediğini anlamıştım.

    Yukarıdaki numaralanmış cümlelerin hangi ikisinde yazım yanlışı vardır?

    a) 1 – 2

    b) 1 – 3

    c) 2 – 3

    d) 2 – 4

    e) 3 – 4



    3. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir yazım yanlışı vardır?

    a) Kuzey Anadolu Fay hattı batılı uzmanlarca inceleniyor.

    b) Bu yılki yarışma Güney Kore’de yapılacak.

    c) Güneydoğuya bakan odalar yazın çok sıcaktır.

    d) Karadeniz’in doğusuna doğru yol alıyorduk.

    e) Hava tahminlerine göre İçbatı Ege’de yağış bekleniyor.



    4. Aşağıdakilerin hangisinde “– ki ” ekinin veya “ki” bağlacının yazımıyla ilgili bir yanlışlık yoktur?

    a) Madem ki gelmeyecektin, niye bizi beklettin?

    b) Masadaki kalemi alıp cebine koydu.

    c) Desemki, vakitlerden bir nisan akşamıdır.

    d) Kenarda ki yoldan gidersek iyi olur.

    e) Soru sorduğu zaman, cevaplaki sussun.



    5. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir yazım yanlışı yoktur?

    a) Söyliyecek sözü olmasına rağmen hep sessiz kalırdı.

    b) Samimi olmıyan bir hayatın güzel yanı olmaz, diyordu.

    c) Dün kalabalık bir sokakta yanlızca seni gördüm.

    d) Ona şu anda sürpriz bir doğumgünü hazırlıyoruz.

    e) Küçük bir sokakda sebze satıyordu.



    6. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir yazım yanlışı yoktur?

    a) Yarın bizimle Ankara’ya gelmiyormusun?

    b) Ünlü şair, Tevfik Fikret lisesini başarıyla bitirmiş.

    c) Büyük Menderes nehri, bu bölgeye dökülür.

    d) Seninde saçına bir gün karlar yağacak.

    e) Tarihi kale, yok olmak üzere.



    7. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir yazım yanlışı yoktur?

    a) Mirastan herbirine eşit ölçüde pay verildi.

    b) Bu olaya milletce tepkimizi göstermeliyiz.

    c) Düşünki akrabaların seni arayıp sormadı.

    d) Bahse girerim o da pişman olmuştur.

    e) Pekçok edebiyatçı tarafından beğenilen biridir.



    8. Aşağıdakilerin hangisinde büyük harflerin yazımıyla ilgili bir yanlışlık yapılmamıştır?

    a) Tuz gölünde değişik balıklar yaşayamaz.

    b) Cemil bey, toplantı için Ankara’ya gitti.

    c) Bu yazıyı bir Edebiyat Dergisi’nden aldım.

    d) İstanbul Üniversitesi’nde bir profesör konuşma yaptı.

    e) H. Edip, Anılarını “Dağa Çıkan Kurt”ta yazdı.



    9. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir yazım yanlışı yoktur?

    a) Cumhuriyetin 75’nci yılını kutladık.

    b) Saat 16:15’de sizinle görüşelim.

    c) Elindeki kalemlerin 10’nunu bana verdi.

    d) Bizim çocuk 5’er 5’er saymayı öğrenmiş.

    e) Sınıflarımız 25’şer kişiden oluşuyor.



    10. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir yazım yanlışı yoktur?

    a) Demin ki kavgada dört kişi yaralanmış.

    b) Babasıda ölünce bir başına kalakalmış.

    c) Elbisesin de çıkması zor yağ lekeleri vardı.

    d) Bu konu da her türlü desteği vermeğe hazırız.

    e) Mademki gelmeyecektin, niye aramadın?









    CEVAPLAR: 1.a 2.b 3.a 4.b 5.d 6.e 7.d 8.d 9.d 10.e



    1. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir yazım yanlışı yoktur?

    a) Anlaşılan bura da rahat yok bize.

    b) Aile’lerin bu konuda aykırı davranmaması gerekiyor.

    c) Bu pikniğe Mehmet’siz gitmeyiz.

    d) Demek ki bizim iyiliğimizi düşünüyormuş.

    e) Bu acaip saç rengi bu yıl modaymış.



    2. Aşağıdaki dizelerin hangisinde altı çizili sözcüğün yazımında yanlışlık yoktur?

    a) Böylemiydi benim insanlarım

    b) Temiz şeyler düşündük ter temiz

    c) Dünyayı dolu dizgin sevenler

    d) Koklayasıgeldi bütün sevgileri

    e) Terketmedi sevdan beni



    3. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yazım yanlışı yoktur?

    a) Ahmet ağa güvercinlerine gözü gibi bakıyor.

    b) Elmanın eşkimsi bir tadı vardı.

    c) Anlışanlı zaferlerle doludur tarihimiz.

    d) Şehrin birçok yerinde parklar vardı.

    e) Onu görmiyeli yıllar oldu.



    4. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yazım yanlışı yoktur?

    a) Sabahki adamKpss Türkçe Yazım Kuralları - İmla Kuralları İle İlgili Test Sorular 2’inci odada sizi bekliyor.

    b) Ondan haber almayalı yirmibir gün oldu.

    c) Onlar da gidince evde yapayalnız kaldı.

    d) Böyle davranmakla hiçte iyi yapmadığını anladı.

    e) “Ben hata yapmadımki cezalandırılayım.” dedi.



    5. Çamlıbelden Tokat’a doğru

    Tozlu yolların aktığı ırmak

    Ben seni çokdan unuttum

    Sende unuttunmuKpss Türkçe Yazım Kuralları - İmla Kuralları İle İlgili Test Sorular dön geri bak

    Bu dizelerde aşağıdakilerin hangisinden kaynaklanan bir yazım yanlışı yoktur?

    a) “de” ekinin yazımı

    b) “mi”nin yazımı

    c) kesme işaretinin kullanılmaması

    d) “de” bağlacının yazımı

    e) ünsüz benzeşmesine aykırılık.



    6. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “ki”nin yazımıyla ilgili bir yanlışlık yapılmıştır?

    a) Artık anladım kiKpss Türkçe Yazım Kuralları - İmla Kuralları İle İlgili Test Sorular sensizliğe dayanamam.

    b) Şimdiki aklım olsaydıKpss Türkçe Yazım Kuralları - İmla Kuralları İle İlgili Test Sorular öyle davranmazdım.

    c) Bu durumda kim kime ne desinki!

    d) Bak bizimki yine oyuncağını kırmış.

    e) Bu yılki ürünKpss Türkçe Yazım Kuralları - İmla Kuralları İle İlgili Test Sorular geçen yılkine göre çok az.



    7. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde altı çizili sözcüğün yazımı doğrudur?

    a) Ucuzca bir otel arıyordu.

    b) Ahbapca bir tutum takındı.

    c) Kendisinden yaşca hayli küçüktü.

    d) Başını hafifce öne eğdi.

    e) Beğenmediğini açıkca söyledi.



    8. Aşağıda verilenlerden hangisinde bir yazım yanlışı yapılmamıştır?

    a) Onlarla bugün saat üçde buluşacağız.

    b) Bu gece ki toplantıya gelmeyecekti.

    c) O da bu kitabı oku muyordu.

    d) Bir kaç kişi bu konuyla ilgileniyor.

    e) Onlar da kaşıkKpss Türkçe Yazım Kuralları - İmla Kuralları İle İlgili Test Sorular çatalKpss Türkçe Yazım Kuralları - İmla Kuralları İle İlgili Test Sorular bıçak almışlardı.



    9. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yazım yanlışı yoktur?

    a) Çamlıbel’den Tokad’a doğru.

    b) Tozlu yolların aktığı ırmak!

    c) BenKpss Türkçe Yazım Kuralları - İmla Kuralları İle İlgili Test Sorular seni çokdan unuttum.

    d) Sen de unuttunmuKpss Türkçe Yazım Kuralları - İmla Kuralları İle İlgili Test Sorular dön geri bak.

    e) Hamutlar şakşak ederKpss Türkçe Yazım Kuralları - İmla Kuralları İle İlgili Test Sorular dön geri bak.



    10. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yazım yanlışı yoktur?

    a) Tüfek icat olduKpss Türkçe Yazım Kuralları - İmla Kuralları İle İlgili Test Sorular mertlik bozulduKpss Türkçe Yazım Kuralları - İmla Kuralları İle İlgili Test Sorular deyip okuyup yazmayı da bırakmıştı.

    b) İkisi de yep yeni insanlar oluvereceklerdi.

    c) Bir çift sözetmeme iznin var mıKpss Türkçe Yazım Kuralları - İmla Kuralları İle İlgili Test Sorular dedi.

    d) Bu dağların başında pınarlar varki suyun güzel anası pınarlar.

    e) Oysa ki ne sanatKpss Türkçe Yazım Kuralları - İmla Kuralları İle İlgili Test Sorular ne tarih bakımından hiç bir değeri yoktur.



    CEVAPLAR: 1.d 2.c 3.d 4.c 5.a 6.c 7.a 8.e 9.b 10.a




    bunları burdan alıp teker teker ayrı slaytlar halinde hazrlayabilirsin anca bu şekilde yardımcı olabilirim...
    mail adresini verirsen sana slayt halinide gönderebilirim.. :)

    her ihtimale karşı...-->
    Başlat menüsünden Programlar ve daha sonra Microsoft PowerPoint komutu vermek gerekir.
    Microsoft PowerPoint, !!!
  3. bilir

    bilir Üye

    Katılım:
    30 Ocak 2009
    Mesajlar:
    6
    Beğenileri:
    0
    Ödül Puanları:
    0
    Gereksiz yere birşey yazdığım yok insanlar burda sızden cevaplar bekliyo sizlerde bunu yapcagınıza ınanıyosunuz ki böle bir site acmısınız madem yapamıcaksnz nıye actınız bu siteyi...Ayrıca yorumlarnıza dıkkaat edin sizlere dogru düzgün hitap ediyorum sizde öle hitap edin.
  4. Özlem

    Özlem Bu ülke sizi de unuttu(!) - SOMA Özel Üye

    Katılım:
    15 Ekim 2009
    Mesajlar:
    4.040
    Beğenileri:
    3.106
    Ödül Puanları:
    113
    Yer:
    Konya
    Elimizden geldiğince yardım etmeye çalışıyoruz inanın.
    Ama bizler de öğrenciyiz.
    belirli saatlerde girebiliyoruz.
    Bunda da yetişebildiğimiz veya yetişemediğimiz oluyor..
    Yetişemediklerimize Özür dilerim bütün arkadaşlarım adına.
    Gereksiz tartışmalara da gerek yok.

    İyi Forumlar..
  5. asi kız duygu

    asi kız duygu Üye

    Katılım:
    3 Mayıs 2009
    Mesajlar:
    15
    Beğenileri:
    0
    Ödül Puanları:
    0

Sayfayı Paylaş