arkadaşlar

Konu 'Sosyal Bilgiler 8. Sınıf' bölümünde yaaa tarafından paylaşıldı.

1. yaaa

yaaa Forumdan Uzaklaştırıldı

10 Ekim 2010

arkadaşlar iş bankasının kuruluş amacını yazar mısınız?Çok acil...
  2. bluebey

bluebey Üye

14 Ekim 2010
    “Vatanı kurtaracak ve yükseltecek tedbirlerin başında olarak halkın doğrudan itibar ve itimadından doğup meydana gelen tam manasıyla modern ve milli bir banka kurulması…” 1924 yılının Temmuz ayında Bakanlar Kurulu’nu toplayan Mustafa Kemal, milli bir banka kurulması konusundaki arzusunu böyle dile getirmiştir. Cumhuriyet döneminin ilk ulusal bankası olan İş Bankası, Atatürk'ün direktifleriyle İzmir Birinci İktisat Kongresi'nde alınan kararlar doğrultusunda 26 Ağustos 1924 tarihinde kurulmuş olup, ilk Genel Müdürü Celal Bayar'ın liderliğinde iki şube ve 37 personel ile hizmete başlamıştır.

En küçük tasarrufu değerlendirmek ve kalkınmaya aktarmak üzere kurulan İş Bankası, Türk toplumunda tasarruf bilincinin yerleşmesi ve gelişmesinde büyük rol oynamıştır. Takip eden yıllarda İş Bankası ülke genelinde şubeler açarak büyümeye başlamıştır. 1932 yılında Hamburg-Almanya İskenderiye-Mısır şubelerini açarak yurtdışında şube açan ilk Türk bankası olmuştur. 1950’lerde İş Bankası iştirak portföyünü genişletmiştir. Banka’nın iştirakleri Türk sanayinin itici gücü olurken, imalat sektörleri başta olmak üzere pek çok iş koluna yatırım yapılmış ve finansman sağlanmıştır. 1960’lı ve 1970’li yıllarda şubeleşmeye hız veren İş Bankası 1980’li yıllarda yurt dışındaki şube ağının gelişmesine özel önem vermiştir. 1980’li yıllarla birlikte, İş Bankası çok kanallı bankacılık vizyonu doğrultusunda geniş bir yelpazede müşterilerine hizmet sunmaya başlamıştır. 1982 yılında ilk ATM’leri Türkiye’ye getiren İş Bankası aynı zamanda “Bankamatik” isminin bir marka haline gelmesini de sağlamıştır. Aynı yıl hizmete sunulan “Mavi Hat” ve 1997 yılında ilk internet şubesinin kullanıma açılmasıyla, İş Bankası bu alanda öncü bir rol üstlenmiştir. O yıllardan itibaren İş Bankası, sunulan hizmetlerin kalitesi ve çeşitliliğini müşterilerinin istekleri ve beklentileri doğrultusunda arttırmak için gerek AR-GE faaliyetleri gerekse yeni teknolojilerin kullanılması ile ilgili çalışmaları yürütmektedir.
    yaaa bunu beğendi.
  3. 29 ocak

29 ocak Üye

3 Mayıs 2010
    Türkiye İş Bankası'nın tarihinden söz etmek Cumhuriyet'in tarihini anlatmak ile özdeş. Atatürk'ün isteğiyle, 26 Ağustos 1924'te kurulan İş Bankası, bu yönüyle Cumhuriyet Tarihi'nde özel bir yere sahip. Savaştan yeni çıkmış Türkiye'de son derece zor ekonomik ve sosyal şartlarda kurulan İş Bankası'nın ilk sermayesini, Kurtuluş Savaşı sırasında Hindistan'dan Cumhuriyet'in kuruluşuna destek amacıyla Atatürk'e gönderilen 250 bin TL oluşturuyordu. İlk Genel Müdürü Celal Bayar olan İş Bankası'nın, kuruluşunda sadece 2 şube ve 37 çalışanı bulunuyordu.

Cumhuriyet'in kuruluşundan önce, Kurtuluş Savaşı'nın zaferle sonuçlandığı günlerde Türkiye'nin ekonomik ve sosyal hayatında pek çok sorun vardı. İşte bu zorlu günlerde Türkiye ekonomisinin kurulup güçlenmesinde öncü rol üstlenen İş Bankası , bir yandan ulusal sermayeyi oluştururken bir yandan da ülkemizde çağdaş bankacılığı kurup geliştirmeyi amaçlayarak, ülkemizin kalkınmasında önemli bir görev üstlendi.

Yeni yüzyılın bankası

İş Bankası, kurulduğu günden bugüne Türkiye'de bankacılık alanında pek çok yeniliği ilk kez uygulayan kurum oldu. Kuruluş amaçları doğrultusunda, sürekli güçlenerek büyüyen, ülkemizin en büyük finansal kurumlarının başında gelen Türkiye İş Bankası, aynı zamanda dünyanın en büyük şirketlerinden biri. İş Bankası, günümüzün gelişmiş teknolojik olanaklarıyla Türkiye'deki bankacılık hizmetlerini en üst düzeyde sunmaya devam ediyor.