aşinasız sayfa 124--- 2, 3,8, ve 9, etkinlikleri yapamadım yardımlarınızı bekliyorum cevaplarsanız sevinirim herkese bb
1. Etkinlik: aşina =tanıdık merhaba demek=selam vermek yarenlik etmek = dostça konuşmak asude=rahat, sakin eğleşmek=oyalanmak 2. etkinlik: asude, dertleşmek, dostluk, komşuluk, özlem 3. etkinlik: metnin konusu:eski dostlukların sohbetlerin şimdi olamaması. metnin ana fikri:toplum hayatında bir takım değerlerin kaybolması metnin yardım fikirleri:kasaba ve şehir yaşamında ki hayatların karşılaştırılması. Sayfa 125 : 4. etkinlik: nesnel yargılar= edip canseverin şiiri, aşinalar içinde yaşayan bir adamı anlatıyor 5. etkinlik: -başlık ile içerik arasında bir ilişki var.metin insanların birbirini tanımadığından dostlukların , komşulukların yokoluşundan bahsetmektedir. -insanlık nereye gidiyor?insanlık özlemi...vb. 6. etkinlik: içini dökmek= biriktirdiği sıkıntılarından dolayı içini bana döktü yarenlik etmek=yalnız kalmaması için gideceği yolda ona yarenlik ettim sayfa 126 7. etkinlik: 1. yazı ile 3. kutucuk 2. yazı ile 1. kutucuk 3. yazı ile 2. kutucuk sayfa 127 8. etkinlik: SİHİRLİ KELİME : MERHABA merhaba güneş, merhaba mutluluk , merhaba sevgi... zaman geldiğinde herkesi sevgiye, güneşe, mutluluğa merhaba deriz. hepimiz merhaba diyeceğimiz bir zaman buluruz. merhaba demek , insanlara selam vermek insanlar arasındaki ilişkiyi konuşmayı arttırır. böylece insanların birbirleri ile olan samimiliği artar sayfa 128 = 9.etkinlik: a )-durum -durum -durum -durum -hareket -durum b) küçük şehir kasaba özlemi gitgide içinde büyüyor ---fiil ayaküstü sohbetlerin tadına doyum yoktur--isim orada insanların dertleşerek mutlu yaşadıklarına inanmıyorum--fiil şehirlerin çoğu birer mutsuz yabancıdır---isim sokak boyunca kimseye selam vermeden yürüdüğünüzü diyorsunuz--fiil onlar asude zamanlardı--isim yalnızlığım başbaşa geçiyorsunuz sokakları--fiil sokakta selam verip halimizi hatrımızı sorsun istiyorsunuz---fiil sayfa 129 = 11.ETKİNLİK -yazar şehirde tanıdık insanlar örmemekten şikayetçi -hayvanlar alemi ile ilgili belgesel vardı -kışın kartopu oynamaktı -batıl inançlar toplum hayatımızda olumsuzdur -yardımsever insanlar hayatlarında mutludur -şehirdelerde insnların birbirleriyle görüşmeye zamanı yoktu -arkadaşlarımız, komşulatımız, yalnızlığımızın ortaklarıdır -insanların batıl inançları yoktur -gelenkesel bayramlarda toplumda dayanışma vardır NOT: ALINTIDIR...