Atatürk'ün Okuduğu Kitaplar Hakkında

Konu 'Atatürk'ün Hayatı' bölümünde happy1997 tarafından paylaşıldı.

1. happy1997

happy1997 Üye

13 Aralık 2010

Arkadaşlar ... Atatürk'ün okuduğu kitapların fikir hayatındaki etkisi adlı bir ödevi var yardımcı olur musunuz?:):):)
  2. ~Dryad

~Dryad Özel Üye Özel Üye

25 Eylül 2008
    M. Kemal'in yetişme tarzı, öğrenim hayatı ve sosyal çevresinin tesirleri O'nu okumaya çok teşvik etmiştir. Hayatının her devresinde kitap O'nun için en değerli bir varlıktır.
    "Milletimizin siyasi, içtimai hayatında, milletimizin fikri terbiyesinde de rehberimiz ilim ve fen olacaktır." dediği zaman hep aynı prensiplerin telkini üzerinde durmuştur.
    Nutukları ve sözlerinin her zaman için bir fikir hareketine yol açması, zamanının neşriyatından faydalandığı ve daima bir entelektüel muhitin tartışmalarını sevdiği içindir.
    Atatürk'ün okuduğu kitaplar üzerindeki işaretleri incelemek pek ilgi çekici sonuçlar verir.

Bütün hayatı boyunca okumayı ve okuduklarını değerlendirmeyi ihmal etmedi.
    Mustafa Kemal, düşüncelerini şanlı Türk tarihini inceleyerek oluşturmuştur. Türk tarihini okurken yalnız Osmanlı ve Selçuklu dönemiyle sınırlı olarak değil, çok daha gerilere giderek dünya tarihi çerçevesinde inceledi. Mustafa Kemal, fikirlerini akla ve bilime dayandırmıştır. Mustafa Kemal'in, devlet, millet ve insanlık idealine ait düşünceleri Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin milli politikasını belirlemiştir. Görüldüğü gibi Atatürk'ün en belirgin özelliklerinden biri fikir adamı olduğu kadar, fikirlerini uygulayan bir aksiyon insanı olması idi. Fikir ve düşünceleri "Atatürkçü Düşünce Sistemi"ni oluşturdu. İnandığı bu düşüncelerini uygulayarak yepyeni bir devlet ve toplum meydana getirdi

Atatürk’ün kütüphanesi Çankaya’daki eski köşkünde kahverengi ve bir kısmı camlı dolaplı köşe odada idi. Güzel ciltli bu kitaplar askerlik, hukuk, tarih ve edebiyat konularına ait idi. 1929-30 yılından sonra büyük miktarda ve bilhassa Fransızca neşredilmiş tarihe ait kitapların getirilmesi ile bu odadaki yerler kâfi gelmemiş ve ona bitişik kule odası denilen yere siyah-beyaz çizgili meşeden bir ikinci kütüphane ve çalışma masası ilâve edilmişti. Yeni pembe köşk yapılacağı zaman Atatürk’ün mimardan istediği bilhassa şu olmuştur: Çok geniş bir kütüphane ve üzerinde haritaların açılıp tetkikler yapılabilmesi mümkün masanın bulunacağı ferah bir yer ve çok miktarda kitap koyma yerleri. Bugünkü Çankaya’daki Cumhurbaşkanlığı Köşkü’nün üst katında, Ankara’ya doğru bakıldığı zaman köşkün sağ ucunu teşkil eden “L” biçimindeki kütüphanedir. Burası Atatürk’ün zevkine ve isteğine uygun olarak yapılmış ve tavana kadar rafları olan kitaplık kısmı çalışma yerinden kadife perdelerle ayrılmıştır.

Atatürk, buraya eski köşkten, daha ziyade yeni kitapları naklettirmişti. Kütüphaneye girilen sofadaki kısma ise albümleri ve geniş mecmua koleksiyonlarının konulacağı raflar yapılmıştı. Diğer eski kitapların bir kısmı eski köşkte bırakılmıştı. Atatürk’ün bu kitaplığında, hediye edilen çeşitli neşriyattan gayrı kendi satın aldırdığı tarih, sosyoloji, ekonomi ve bilhassa dil konulariyle ilgili olanlar çoğunluğu teşkil ediyordu.