Biyoloji Testi

Konu 'Biyoloji 9. Sınıf' bölümünde maths tarafından paylaşıldı.

  1. maths

    maths Üye

    Katılım:
    30 Eylül 2009
    Mesajlar:
    27
    Beğenileri:
    6
    Ödül Puanları:
    0

    Arkadaşlar Biyoloji testine ihtiyacım var. Canlıların temel bileşenleri konusundan.Yani ilk konulardan.
    Elinizde bu testlerin boş olduğu fem güvender birey gibi kitaplar varsa benim için çok daha iyi olur.
    Sizleri yormak istemezdim ama. İnternette bulamadım.
    Yardımlarınızı bekliyorum :)
  2. Lethe

    Lethe Özel Üye Özel Üye

    Katılım:
    12 Nisan 2010
    Mesajlar:
    8.551
    Beğenileri:
    8.201
    Ödül Puanları:
    113
    Boş bulabilir miyim bilmiyorum. İnternette soru vardır. istersen konu açık dursun , gördükçe paylaşayım ?
  3. Lethe

    Lethe Özel Üye Özel Üye

    Katılım:
    12 Nisan 2010
    Mesajlar:
    8.551
    Beğenileri:
    8.201
    Ödül Puanları:
    113
    1) Peşpeşe öğünlerde devamlı karbonhidrat besin alan insanın kanında aşağıdakilerden hangisinin miktarında bir artış görülür?

    A) Laktoz
    B) Maltoz
    C) Glikoz
    D) Sakaroz
    E) Glikojen


    2)
    I- Riboz
    II- Glikoz
    III- Galaktoz
    IV- Deoksiriboz
    V- Fruktoz


    Yukarıdaki monosakkaritlerden hangisi ya da hangileri beş karbonludur?

    A) Yalnız I
    B) I ve IV
    C) IV ve V
    D) Yalnız III
    E) II ve III



    3) Yağ moleküllerini sentezlemek için 5 molekül gliserol kullanılmıştır. Buna göre sentez sırasında kullanılan yağ asidi ve açığa çıkan su molekülü sayısı nedir?

    Kullanılan Açığa çıkan

    Yağ asidi su molekülü

    A) 15 15
    B) 10 10
    C) 5 15
    D) 15 5
    E) 10 5




    4) Aşağıdakilerden hangisi yağların özelliği değildir?

    A) Hücre zarının yapısına katılma
    B) Enerji ihtiyacını karşılama
    C) Bütün vitaminlerin yapısına katılma
    D) Bazı hormonların yapısına katılma
    E) Soğuktan korumayı sağlama



    5) Bir hücrede protein sentezi sırasında 73 molekül su açığa çıkıyor ise bu proteinin sentezlenmesinde görev yapan mRNA’da en az kaç kodon vardır?

    A) 72
    B) 74
    C) 146
    D) 216
    E) 222




    6) Bir polipeptitin yapısında 18 peptit bağı varsa bu molekülün sentezinde kaç molekül aminoasit kullanılır?

    A) 17
    B) 18
    C) 19
    D) 34
    E) 36



    7) 16 çeşit aminoasitten oluşan 96 amino asitlik bir protein zincirinin oluşmasında kaç molekül su açığa çıkar?

    A) 180
    B) 95
    C) 96
    D) 97
    E) 100

    8)

    I- Koenzim eksikliği
    II- Kofaktör eksikliği
    III- İnhibatör varlığı
    IV- Substrat miktarının artması

    Yukarıdaki verilenlerden hangileri enzim faaliyetini olumsuz yönde etkiler?

    A) I-II-III
    B) II-III
    C) I-II
    D) I-II-III-IV
    E) III-IV



    9) Adenin nükleotitlerin sayısı guanin nükleotitlerin sayısının iki katı olan bir DNA'da sitozin sayısı 400 olduğuna göre bu DNA molekülündeki toplam nükleotid sayısı kaçtır?

    A) 800 B) 1200 C) 1600 D) 1800 E) 2400



    10) Bir enziminin çalışma hızını bulmak için;
    I. Substrat miktarı
    II. Zaman
    III. Oluşan ürün
    faktörlerinden hangileri gerekli ve yeterlidir?

    A) Yalnız I
    B) Yalnız II
    C) Yalnız III
    D) I ve II
    E) II ve III


    11) DNA Molekülünde anlamlı zincirindeki baz sırası GCGAT ise Tamalayıcı zincirdeki baz sırası hangisidir?

    A) CTAGC
    B) GTAGC
    C) CATGC
    D) CGCTA
    E) GCGTA



    12) 150 aminoasitten bir protein molekülü sentezlenirken toplam kaç molekül su açığa çıkar?

    A)150

    B)149
    C)75
    D)151
    E)50


    13) Nükleik asitlerin temel yapı birimi olan nükleotitlerin yapısında aşağıdakilerden hangisi bulunmaz?

    A) Glikoz
    B) Pentoz
    C) Fosforik asit
    D) Glikozit bağı
    E) Diester bağı



    14) AGT ve GCG şifrelerine sahip bir DNA parçasından sentezlenen mRNA ya uyacak tRNA antikodonları hangisidir?

    A) AGU GCG
    B) UCA CGC
    C) UCU CGC
    D) UGU GCG
    E) TCA CGC


    15) 1800 aminoasit içeren polipeptit zinciri elde etmek için çekirdekteki DNA en az kaç kodon kapsayan mRNA sentezlemelidir?

    A) 5400

    B) 1800
    C) 900
    D) 600
    E) 300


    16) Nükleik asitlerin yapısına katılan bazlardan hangisi RNA da bulunmaz?

    A) Adenin
    B) Guanin
    C) Sitozin
    D) Timin
    E) Urasil



    17) Aşağıdakilerden hangisi DNA ve RNA yapısına katılan değişmez bir yapı taşıdır?

    A) Timin nükleotit
    B) Urasil nükleotit
    C) Fosforik asit
    D) Pentoz
    E) Heksoz



    18) Anlamlı bir ipliğinde 450 nükleotid bulunan bir DNA molekülünde Adenin Nükleotit sayısı 200 dür. DNA molekülünde toplam kaç Hidrojen Bağı bulunur?(turkeyarena.com)

    A) 1100

    B) 1150
    C) 1800
    D) 1950
    E) 2700


    19) Sitozin nükleotit sayısı bilinen bir DNA molekülünde;
    I. Hidrojen bağ sayısı
    II. Guanin sayısı
    III. Timin sayısı
    durumlarından hangileri bilinirse, toplam nükleotit sayısı hesaplanabilir?

    A) Yalnız I B) Yalnız II C) Yalnız III

    D) I ve III E) I ve II


    20) Aşağıdaki organik bileşikler ve yapı taşları eşleştirilmiştir. Yanlış olan hangisidir?

    A) Protein-Aminoasit
    B) Yağ-Yağ asiti ve gliserin
    C) Glikojen-Glikoz
    D) Selüloz-Glikoz
    E) Laktoz-Früktoz



    21) Organik bileşik olmasına rağmen aşağıdakilerden hangisi canlı hücrelerde enerji kaynağı olarak kullanılamaz?

    A) Glikoz
    B) Vitamin
    C) Protein
    D) Yağ asiti
    E) Yağ


    22) Bir hücre enerji ihtiyacını karşılamak için öncelikle aşağıdakilerden hangisini kullanır?

    A) Protein B) Yağ C)Nişasta D) Glikojen E)Glikoz

    23) Bir RNA molekülünün yapısında bulunan adenin nükleotidinin hidrolizinden aşağıdaki hangi moleküller meydana gelir?

    A) Adenin, deoksiriboz, fosforik asit
    B) Adenin, DNA polimeraz, DNAaz
    C) Adenin, riboz, 3 fosforik asit
    D) Adenin, deoksiriboz, 3 fosforik asit
    E) Adenin, riboz, fosforik asit



    24) Protei'n sentezinde kalıp olarak iş gören mRNA üzerindeki kodon sayısı 48 ise, bu mRNA'nın sentezlendiği DNA'daki gen bölgesinin nükleotit sayısı kaçtır?

    A) 48 B) 96 C) 144
    D) 192 E) 288



    25) Bir DNA molekülünün o yerdeki baz dizilimi

    5' ATT GGC TAC 3' ise buna göre mRNA'nın baz dizilimi aşağıdakilerden hangisi olmalıdır?

    A) 5' TAA CCG A TG 3'
    B) 5' UAA CCG A UG 3'
    C) 3' UAA CCG AUG 5'
    D) 3' TAA CCG ATG 5'
    E) 3' AAU CCG A UG 5'



    Cevap Anahtarı
    1-C
    2-B
    3-A
    4-C
    5-B
    6-C
    7-B
    8-A
    9-E
    10-E
    11-D
    12-
    13-A
    14-A
    15-B
    16-D
    17-C
    18-B
    19-D
    20-E
    21-B
    22-E
    23-E
    24-C
    25-C
    pierre*, Cceren ve maths bunu beğendi.
  4. babygirl->seda

    babygirl->seda Üye

    Katılım:
    1 Mart 2009
    Mesajlar:
    657
    Beğenileri:
    235
    Ödül Puanları:
    44

    Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...

    e gir, üye olduktan sonra testlere ve konu anlatımlarına ulaşabilirsin.
    maths bunu beğendi.
  5. Fnd.Mmsgl

    Fnd.Mmsgl Üye

    Katılım:
    12 Haziran 2011
    Mesajlar:
    338
    Beğenileri:
    122
    Ödül Puanları:
    0
    Soru 1 - Proteinlerle ilgili yapılan aşağıdaki açıklamalardan hangisi yanlıştır?

    A) Aminoasitlerin birleşmesiyle oluşmuşlardır
    B) Kalıtsal bilgi kullanımıyla oluşturulur
    C) Aminoasit çeşitlerinin bulunmaması protein sentezini engellemez
    D) Bitkiler yapılarına katılan bütün aminoasit çeşitlerini sentezleyebilir
    E) Yalnızca hücrelerin içinde üretilebilir



    Soru 2 - Yağlarla ilgili olarak aşağıda verilen özelliklerden hangileri doğrudur?

    I Yağlar gliserinle yağ asitlerinin birleşmesinden oluşur
    II Suda çözünürler
    III Enerji değerleri düşüktür
    IV Bazı hormonların yapısına katılırlar

    A) I ve II B) II ve III C) III ve III

    D) III ve IV E) IIII ve IV




    Soru 3 - 200 molekül su çıkışıyla sonlanan nişasta sentezinde kullanılan glikoz ve açığa çıkan su molekül sayısı aşağıdakilerden hangisinde doğru eşleşmiştir?


    Glikoz Sayısı Bağ Sayısı
    A) 200 199
    B) 201 200
    C) 199 200
    D) 202 201
    E) 200 200




    Soru 4 - Proteinler yağlar ve karbonhidratlar enerji veren organik bileşiklerdir
    Enerji değerlerine göre doğru sıralama hangi seçenekte yer alır?


    A) Protein yağ ve karbonhidrat
    B) Yağ karbonhidrat ve protein
    C) Yağ protein ve karbonhidrat
    D) Karbonhidrat yağ ve protein
    E) Protein karbonhidrat ve yağ



    Soru 5 - Enzimler canlı hücrelerde üretilen özel proteinlerdirVe genellikle çift yönlü çalışırlar.

    I.Glikoz Glikojen
    II.Glikojen Glikoz
    III.Glikoz Nişasta
    IV.Glikoz Yağ
    Yukarıdaki bilgilere göre tepkimelerin gerçekleşmesi için kaç çeşit enzim kullanılmıştır?

    A) 1 B) 2 C) 3

    D) 4 E) 5




    Soru 6 - Büyük moleküller sindirim olayına uğrar Oluşan küçük moleküller stoplazmaya geçer
    Buna göre;

    IProtein
    IIYağ
    IIINişasta
    IVVitamin
    Hangileri doğrudan hücre içerisine alınır?

    A) Yalnız I B) Yalnız II C) Yalnız III

    D) I ve II E) IV



    Soru 7 - Glikoz + Glikoz Maltoz + H2 O

    Yukarıda verilen tepkime ile ilgili aşağıda verilenlerden hangisi yanlıştır?

    A) Dehidrasyon sentezi tepkimesidir
    B) Maltoz molekülünün oluşması fiziksel bir olaydır
    C) Maltoz molekülü bir karbonhidrat örneğidir
    D) Açığa çıkan su molekülü birleşen moleküllerden serbest kalan
    atomlardan oluşur
    E) Maltoz molekülü su katılımıyla (Hidroliz) iki glikoz molekülünü ayrıştırabilir




    Soru 8 -

    I-Selüloz
    II- Protein
    III- Asit
    IV- Yağ
    V-Su
    Yukarıda verilen maddelerden hangileri inorganiktir?

    A) I B) II C) III

    D) I ve II E) III ve V




    Soru 9 - Yeterli ve dengeli beslenmede protein yağ karbonhidratlar kadar vitaminlerinde önemi büyüktür.
    Vitamin için
    I- Metabolizmayı düzenler
    II- Vücut direncini artırır
    III- Enerji verir
    IV- Vücutta depo edilir
    Verilenlerden hangileri doğrudur?

    A) I B) II C) D) I II ve IV D)III ve IV E) III ve IV



    Soru 10 - Minarelerle ilgili aşağıdaki seçeneklerden hangisi yanlıştır?

    A) Vitamin hormon enzim vb moleküllerin yapısına katılır
    B) Kanın osmotik basıncının ayarlanmasında etkilidir
    C) Kas kasılmasında etkilidir
    D) Hücre zarının yapısına katılır
    E) Sinirlerde uyartının iletilmesinde görev alır





    Cevaplarını bulamadım.
    maths bunu beğendi.
  6. Fnd.Mmsgl

    Fnd.Mmsgl Üye

    Katılım:
    12 Haziran 2011
    Mesajlar:
    338
    Beğenileri:
    122
    Ödül Puanları:
    0
    Gelişmiş organizasyonlı tipik bir bitki hücresinde, aşağıdakilerden hangisinde verilenlerin her ikisi de bulunur ?

    A) Kromoplast ve sentrozom

    B) Ribozom ve mitokondri

    C) Pinositoz cebi ve selüloz çeper

    D) Lignin ve vurgan (kontraktil) koful

    E) Glikojen ve lökoplast

    1988 – ÖSS

    ÇÖZÜMÜ:

    Ökaryot olan canlılarda protein sentezine ve enerji sentezinin yapıldığı organellere ihtiyaç vardır. Diğer seçeneklere bakacak olursak;

    A’da; Kromoplast bitkilerde bulunur, sentrozom hayvanlarda görüşür.

    C’de; Pinositoz cebi hayvanlarda görüşür. Bitkilerde görülmez. Çünkü selüloz çeper var. Senüloz çeper hayvanlarda görülmez.

    D’de; Lignin, hücre çeperinin yapısına katılır. Vurgan kofulsa özellikle tek hücreli hayvanların tatlı sularda yaşayanlarında görülmektedir. Vurgan kofulun amacı canlıya giren fazla suyu dışarı atmaktır.

    E’de; Glikojen hayvanların kas ve karaciğerlerinde depolanan karbonhidrattır. Lökoplast bitkilerde nişasta, protein ve yap depolar.

    CEVAP – B
    Cceren ve maths bunu beğendi.
  7. Fnd.Mmsgl

    Fnd.Mmsgl Üye

    Katılım:
    12 Haziran 2011
    Mesajlar:
    338
    Beğenileri:
    122
    Ödül Puanları:
    0
    1. I. Glikojen
    II. Nişasta
    III.Selüloz
    IV.Glikoz
    Yukarıdaki organik maddelerden hangisi veya hangileri otçul bir hayvanın hücrelerinde enerji kaynağı olarak kullanılabilir?
    A) Yalnız I
    B) I ve II
    C) II ve III
    D) I ve IV
    E) Yalnız III



    2. Bir bitki hücresinde sentezlenebilen aşağıdaki organik bileşiklerin hangisi dehidrasyon ürünü değildir?
    A) Yağ
    B) Protein
    C) Enzim
    D) Nişasta
    E) Aminoasit


    3. A+B X Y Z C+D

    Sübstrat Enzim1 Enzim2 Enzim3 Enzim4 Ürün
    Yukarıdaki verilen biyokimyasal tepkimelerin şematik gösteriminde Enzim2 kimyasal yolla denatürasyona uğratılırsa, tepkimenin devamı için ortama, aşağıdakilerden hangisinin verilmesi en uygundur?
    A) Enzim1 in sübstratını
    B) Enzim1 in ürünü
    C) Enzim2 nin sübstratı
    D) Enzim2 nin ürünü
    E) Enzim3



    4. İnsanda, aşağıdaki dönüşümlerden hangisinin sindirim kanalında gerçekleşmesi beklenmez?
    A) Glikoz Polisakkarit
    B) Nişasta Maltoz
    C) Protein Amino asit
    D) Yağ Yağ asitleri + Gliserol
    E) Glikojen Monosakkarit



    5. İnsanda;
    I. Glikozdan, glikojene
    II. Nişastadan, glikoza
    III.Glikozdan, Piruvata
    IV.Polipeptidten, amino asite
    kadar gerçekleşebilen dönüşümlerden hangisinin oluşmasını sağlayan enzimler hücre içerisinde bulunmaz?


    A) Yalnız II
    B) Yalnız III
    C) I ve III
    D) III ve IV
    E) II, III, ve IV




    6. Aşağıda verilenlerden hangisi selüloz, glikojen ve nişastanın ortak özelliğidir?
    A) Bitkilerde depo karbonhidratlardır.
    B) Hayvanlarda depo karbonhidratlardır.
    C) Enzimlerin yapısına katılırlar.
    D) Otçullar tarafından hidroz edilirler.
    E) Yapı taşlarının sayısı aynıdır.




    7. Canlılar enerji kaynağı olarak ilk önce glikoz, sonra yağ ve en sonra proteinleri parçalarlar.
    En sonra olarak proteini parçalamalarının nedeni aşağıdakilerden hangisidir?
    A) Proteinlerin parçalanmasının diğerlerine göre daha zor olması
    B) Proteinlerin parçalanmasında daha fazla oksijenin kullanılması
    C) Bazı hücrelerde proteinlerin bulunması
    D) Proteinlerin hücre zarından zor geçmeleri
    E) Proteinlerin hücrede en önemli yapı maddesi olması



    8. Ökaryot hücrelerde bulunabilen, hidrolitik enzimlere sahip lizozomun oluşumu, bu hücrelerinin aşağıdaki organellerinden hangisine tamamlanır?
    A) Mitokondri
    B) Golgi cisimciği
    C) Sentrozom
    D) Ribozom
    E) Endoplazmik retikulum




    9. Klorofil moleküllerine sahip bir bakteri hücresinde gözlenebilen,
    I. ATP sentezi
    II.Protein sentezi
    III.Solunum reaksiyonu
    olaylarından hangileri doğrudan hücresel bir organele bağlı olmaksızın gerçekleşebilir?
    A) Yalnız I
    B) Yalnız II
    C) Yalnız III
    D) I ve III
    E) II ve III




    10. I. Monosakkaritler
    II. Aminoasitler
    III.Proteinler
    IV.Gliserol molekülleri
    V. Glikojen tanecikleri
    Şeklindeki yapılardan hangileri dehidrasyon reaksiyonlarının başlangıcında substrat olarak kullanılabilir?

    A) I ve II
    B) II ve III
    C) I,II ve IV
    D) I,II ve IV
    E) II,III ve IV




    11. Canlı organizmalarda bulunan başlıca organik moleküller, proteinler, karbonhidratlar, lipidler ve nükleik asitlerdir.
    Aşağıdakilerden hangisi bu organik moleküllerin ortak özelliklerinden birisi değildir?
    A) Karbon atomu taşımaları
    B) Tekrarlanan yapı birimlerinden oluşmaları
    C) Canlı organizmanın kimyasal yapısına girmeleri
    D) Enerji hammaddesi olarak kullanılmaları
    E) Sentezlenmeleri sırasında su açığa çıkması



    12. Solunum reaksiyonlarında etkili olan üç farklı enzimin çalışmaları ve yapılarıyla ilgili olan,
    I. Magnezyum iyonları
    II. Amino asit
    III. B vit*****
    Şeklindeki maddelerden hangisi mutlaka bu enzimlerle ilgili ortak yapıdır?
    A) Yalnız I
    B) Yalnız II
    C) Yalnız III
    D) I ve III
    E) II ve III



    13. Enzimlerin katalizlediği aşağıdaki dönüşüm olaylarından hangisi, dönüşüm işlemini gerçekleştiren hücrenin bir bitkiye ait olduğunu gösterir?
    A) Glikoz  Nişasta
    B) Glikoz  CO2 + H2O
    C) Amino asit  Protein
    D) Polipeptid  Protein
    E) Monosakkarit  Glikojen




    14. I. Amino asit
    II. Vitamin
    III. Glikoz
    IV. Gliserol
    V. Fruktoz
    moleküllerinden hangisi hidroliz (sindirim) sonucu oluşan bir ürün değildir?
    A) I
    B) II
    C) III
    D) IV
    E) V




    15. Canlılarda,
    I. Nişasta  Glikoz
    II. Polipeptid  Amino asit
    III. Amino asit  Apo enzim
    IV. Glikoz  Glikojen
    şeklindeki dönüşümlerin hangileri hem bitki hem de hayvan hücrelerinde gerçekleşebilir?
    A) I ve II
    B) I ve III
    C) II IV
    D) II ve III
    E) III ve IV




    16. Vitamin ve enzimlerin ortak özelliği aşağıdakilerden hangisidir?
    A) Vücuda hazır alınmaları
    B) İnorganik katalizör olmaları
    C) Koenzimlerin yapılarında bulunmaları
    D) Protein yapısında olmaları
    E) Organik düzenleyici olmaları




    17.

    Yukarıdaki grafiklerden birincisi, bir bitki hücresinde nişasta yapımını gösterirse, II. grafik bu olayla ilgili olarak aşağıdakilerden hangisini gösterir?
    A) Enzim miktarını
    B) Hücredeki glikoz miktarını
    C) Glikozit bağı sayısını
    D) ATP miktarını
    E) Üretilen enerji miktarını



    18. I. Glikoz
    II. Vitamin
    III. Protein
    IV. Yağ
    şeklindeki organik moleküllerden hangisi hücrede enerji verici olarak kullanılabilir?
    A) Yalnız I
    B) Yalnız II
    C) Yalnız III
    D) II ve III
    E) I,III ve IV



    19. Aynı enzimin hem dehidrasyon sentezinde, hem de hidroliz olayında görev yapması aşağıdakilerden hangisinin sonucudur?
    A) Yapısında protein bulunması
    B) Aktif merkez aracılığı ile iş görmesi
    C) Yapısında protein olmayan bir maddenin bulunması
    D) Etkilediği reaksiyonun tersinir olması
    E) Ortam sıcaklığının, etkisini değiştirmesi



    20. Birer polisakkarit olan nişasta ve selülozdan sadece nişasta insan hücrelerinde enerji kaynağı olarak kullanırken selüloz kullanılmaz. Bunun nedeni aşağıdakilerden hangisidir?
    A) Nişasta ve selülozdaki glikoz birimleri sayının farklı olması.
    B) Nişastayı parçalayan enzimlerin selüloza etkili olmaması.
    C) Nişasta ve selülozu oluşturan basit şekerlerin farklı olması.
    D) Nişastanın selülozdan daha fazla enerjiye sahip olması.
    E) Selülozun insan hücresinde hücrelerinde yapı maddesi olarak kullanılması.



    21.Aşağıdaki seçeneklerden hangisinde dengeli beslenme için vücudun enerji gereksinmesini karşılayan besinler, çoktan aza doğru sıralanmıştır?
    A) Proteinler – yağlar – karbonhidratlar
    B) Karbonhidratlar – yağlar – proteinler
    C) Yağlar – karbonhidratlar – proteinler
    D) Yağlar – proteinler – karbonhidratlar
    E) Karbonhidratlar – proteinler – karbonhidratlar




    22. Yandaki grafik bir enzimin zamana bağımlı, tepkime-hız grafiğidir. Bu tepkime hızının t1-t2 süresinde azalma nedeni aşağıdakilerden hangisi olamaz?
    A) Enzim miktarının azalması
    B) Etkinen madde miktarının azalması
    C) Ortam sıcaklığının normalin altına düşmesi
    D) Ortam PH’ nin değişmesi
    E) Ortam sıcaklığının 60 oC ‘ un üzerine çıkması




    23. Aşağıdaki yaş gruplarının hangisinde, protein gereksinimi diğerlerinden fazladır?
    A) 0 – 18 yaş
    B) 18 – 25 yaş
    C) 25 – 40 yaş
    D) 40 – 55 yaş
    E) 55 – 70 yaş




    24.
    I) Hücre zarının yapısına katılma
    II) Hormon olarak görev yapma
    III) Gerektiğinde enerji üretiminde kullanılma
    IV) Katalizör olarak görev yapma
    Yağlarla ilgili olarak yukarıdakilerden hangileri doğrudur?
    A) Yalnız I
    B) Yalnız II
    C) I,II ve III
    D) I ve III
    E) I,III ve IV




    25. Aşağıdakilerden hangisi glikojen ile nişastanın ortak özelliklerinden biri değildir?
    A) Glikozdan oluşmaları
    B) Polisakkarit olmaları
    C) Glikozit bağları içermeleri
    D) Bitkilerde depo maddesi olmaları
    E) Enerji veren organik besin olmaları



    26. I. Deoksiriboz şekeri
    II. Nişasta
    III. Glikojen
    IV. Laktoz
    V. Maltoz
    Yandaki maddelerden hangileri hayvanlarda bulunur?
    A) I,II ve III
    B) II,IV ve V
    C) I,IV ve V
    D) I,III ve IV
    E) III,IV ve V




    27. 3 mol yağ asidi + gliserin  yağ + 3 mol su
    Yukarıdaki tepkime ile ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?
    A) Sadece hayvan hücrelerinde görülür.
    B) Geri dönüşlü olabilir.
    C) Ester bağları kurulur.
    D) Tepkime bir dehidrasyon sentezidir.
    E) Hücrede gerçekleşebilen bir olaydır.




    28. I. Kalıtımı sağlar
    II. Biyokimyasal tepkimelerde katalizör görevi yapar.
    III. Biyokimyasal tepkimelerde aktivasyon enerjisini sağlar.
    Yukarıdakilerden hangisi ya da hangileri ATP’ nin hücredeki görevlerindendir?
    A) Yalnız I
    B) Yalnız II
    C) Yalnız III
    D) I ve II
    E) II ve III




    29. I. Yağ
    II. Glikoprotein
    III. Glikolipit
    IV. Antikor
    V. Enzim
    Yandakilerden hangileri peptit bağı içerir?
    A) II,IV ve V
    B) I,III,IV ve V
    C) II,III ve V
    D) II,III ve IV
    E) I,IV ve V




    30. Aşağıdakilerden hangisi A vit***** eksikliğinde meydana gelebilecek bir rahatsızlıktır?
    A) Beriberi hastalığı
    B) Büyümede yavaşlama ve gece körlüğü
    C) Kısırlık
    D) Diş eti kanamaları
    E) Kanın pıhtılaşmasında gecikme




    31. Aşağıdakilerden hangisi ATP’ nin yapı birimi değildir?
    A) Riboz şekeri
    B) Fosforik asit
    C) Adenin
    D) Glikoz
    E) Adenozin




    32. Aşağıdakilerden hangileri DNA için söylenemez?
    I. Tek nükleotit dizisinden oluşma
    II. Deoksiriboz şekeri bulundurma
    III. Urasil nükleotidi içerme
    IV. Kromozomların yapısında bulunma
    A) I ve III
    B) Yalnız III
    C) III ve IV
    D) II ve IV
    E) I ve IV



    33. I.Raşitizim
    II.İskorbüt
    III. Gece körlüğü
    IV.Vücut direncinin düşmesi
    Yukarıdakilerden hangileri C vit***** eksikliğinde görülür?
    A) Yalnız II
    B) II ve IV
    C) II,III ve IV
    D) I ve IV
    E) I,II ve IV




    34. Aşağıdakilerden hangisi enzimler için söylenemez?
    A) Bir enzim birçok reaksiyonu katalizleyebilir.
    B) Ortamın PH’ sinden etkilenir.
    C) Hücre dışındada etkindir.
    D) Aktivasyon enerjisini düşürür.
    E) Yüksek sıcaklıkta bozulur.





    35. Aşağıdaki yiyecek guruplarından hangisinde dengeli beslenme için gerekli besinler, diğerlerine göre daha fazla bulunmaktadır?
    A) Nohut – pilav – yoğurt
    B) Etli nohut – pilav – baklava
    C) Etli nohut – pilav yoğurt
    D) Etli nohut – pilav – salata
    E) Köfte – patates – pilav – baklava




    36. Kış mevsiminden bahara geçilirken bitlilerde yaşamsal faaliyetler hızlanır. Bunun en önemli nedeni aşağıdakilerden hangisidir?
    A) Çok yağmur yağması
    B) Gündüzlerin uzamasıyla daha çok ışık alınması
    C) Havaların ısınmasına bağlı olarak enzimatik reaksiyonların hızlanması
    D) Büyüme hormonunun çok salgılanması
    E) Topraktan daha çok madensel tuz alınması



    37. I. Amino asit
    II. Glikoz
    III. Yağ asidi
    İnsanda enerji gereksinmesinin karşılanması esnasında, yukarıdaki besinlerin kullanım sırası nasıldır?
    A) I,II,III
    B) II,III,I
    C) III,II,I
    D) II,I,III
    E) I,III,II




    38. Aşağıdakilerden hangisi koenzimlerle ilgili yanlış bir açıklamadır?
    A) Yapısında vitamin bulundurur.
    B) Aktivatör etki gösterir.
    C) Bir koenzim birçok enzime yardımcı olabilir.
    D) Tepkimede etkin olacakları substratı seçer.
    E) Enzimlerden daha küçük moleküllerdir.




    39. I. Aminoasit sayısı
    II. Peptit bağı biçimi
    III. Yüksek sıcaklıkta bozulma
    IV. Amino asitlerin dizilim sırası
    İki farklı proteinde yukarıdakilerden hangileri farklı olamaz?
    A) I ve II
    B) I ve III
    C) Yalnız II
    D) II ve IV
    E) I,III ve IV




    40. Canlıların temel bileşenlerinden olan inorganik bileşikler aşağıdakilerin hangisinde doğru olarak sıralanmıştır?
    I) Su, asitler, bazlar, vitaminler
    II) Tuzlar, su, mineraller, yağlar
    III) Su, asitler, bazlar, tuzlar ve mineraller
    IV) Karbonhidratlar, yağlar, proteinler, vitaminler, nükleik asitler
    A) Yalnız I
    B) Yalnız IV
    C) I ve III
    D) Yalnız III
    E) II,III,IV




    41. Günümüzde hukuk davalarında ve adli tıpta kanıt olarak kabul edilen test aşağıdakilerden hangisidir?
    A) Kan grubu testi
    B) Doku testi
    C) Kemik yapısı testi
    D) DNA testi
    E) Parmak izi



    42. Hücrelerin yaşamlarını sürdürebilmeleri; uygun ortamda bulunmaları yanında çeşitli moleküllerin yapım ve yıkım tepkimelerini düzenli bir şekilde gerçekleştirebilmeleri ile mümkündür.
    Yukarıda belirtilen düzenleme işi hangi çift tarafından yapılır?
    A) Su – yağ
    B) Yağ – inorganik tuzlar
    C) İnorganik tuzlar – karbonhidratlar
    D) Vitaminler – enzim
    E) Vitaminler – yağlar




    43. Yapılan bir araştırmada gliserin ağır karbon atomuyla işaretlenerek bir köpeğe enjekte edilmiş ve daha sonra köpeğin kanındaki glikoz izole edildiğinde bu moleküllerin birkaç işaretli karbon atomu taşıdığı saptanmıştır.
    Bu deneyden çıkarılan sonuç aşağıdakilerden hangisidir?
    A) Gerektiğinde yağ molekülü parçaları karbonhidrata dönüştürülebilir.
    B) Karbonhidratların ve yağların yapısında karbon atomu bulunur.
    C) Canlıların en önemli hammaddesi karbonhidratlardır.
    D) Gliserin ve glikoz molekülleri yapı bakımından birbirine benzer.
    E) Yağlar vücudun önemli yapısal elemanıdır.




    44. Proteinin moleküler yapısıyla ilgili olan,
    I. Aminoasitlerin sayısı
    II. Aminoasitlerin çeşidi
    III. Aminoasitlerin sırası
    IV. Peptid bağının oluşum biçimi
    Şeklindeki özelliklerden hangisinin proteinlerin farklı olmasında etkisi vardır?
    A) Yalnız I
    B) Yalnız II
    C) Yalnız III
    D) III ve IV
    E) I,II ve III




    45. Bir bitki hücresinde bulunabilen
    I. Nişasta
    II. Protein
    III. Yağ
    IV. Enzim
    Gibi bileşiklerin hangisinin tam olarak hidrolizinden asitli bileşikler oluşur?
    A) Yalnız II
    B) Yalnız III
    C) II,III ve IV
    D) I ve III
    E) II,III ve I



    46. Işık alabilen bir yaprak hücresinde gerçekleşen
    I. Fotofosforilasyon
    II. Substat düzeyinde fosforilasyon
    III. Oksidatif fosforilasyon


    Şeklindeki olayların ortak özelliği aşağıdakilerden hangisidir?
    A) Oksijenin kullanılması
    B) Karbondioksitin kullanılması
    C) ETS’ nin kullanılması
    D) ATP sentezlemesi
    E) Glikozun oluşması




    47. I. Nişasta  Maltoz
    II. Maltoz  Glikoz
    III. Glikoz  CO2 + H2O
    Yukarıda verilen reaksiyon dizilerinden hangisi veya hangileri sağlıklı bir insanın kas hücresinde bulunan hücre içi enzimler tarafından gerçekleştirilemez?
    A) Yalnız I
    B) Yalnız II
    C) Yalnız III
    D) I – II
    E) II – III




    48. I. Enzimler dengenin oranını saptar
    II. Tepkime yönü madde yoğunluğuna bağlıdır.
    III. Enzimler reaksiyon yönünü belirler.
    Yukarıdakilerden hangisi tersinir (dönüşlü) reaksiyonlarda enzim – sübstrat (madde) ilişkileri için doğru değildir?
    A) Yalnız I
    B) Yalnız III
    C) I ve III
    D) I ve II
    E) I – II ve III



    49. Ökaryot bitki veya hayvan hücrelerinde aşağıda verilen hangi olay sadece stoplazmadaki enzimlerin denetiminde gerçekleşir?
    A) Protein sentezi
    B) Fotofosforilasyon
    C) Sübstrat düzeyinde fosforilasyon
    D) Oksidatif fosforilasyon
    E) Fotosentez




    50. I. Glikojen
    II. Apo – enzim
    III. Nötral yağ
    Şeklindeki moleküllerin monomerleri arasındaki bağlar aşağıdakilerden hangisinde doğru belirtilmiştir?
    I II III
    A) Ester Glikozit Peptid
    B) Glikozit Peptid Ester
    C) Glikozit Ester Peptid
    D) Peptid Glikozit Ester
    E) Peptid Ester Glikozit




    51. Bir insanın midesinde proteinleri parçalayan pepsin enziminin yapısal olarak çalışmasını;
    I. Ko-enzim eksikliği
    II. Protein kısmındaki hata
    III. Mukoza yetersizliği
    Gibi faktörlerden hangisi açıklar?
    A) Yalnız I
    B) Yalnız III
    C) Yalnız II
    D) II – III
    E) I – III




    52. I. Monomer  Polimer
    II. ADP+P  ATP
    III. Protein  Amino asit
    IV. Polimer  Monomer
    Şeklindeki dönüşüm olaylarından hangisinde su molekülleri de oluşur?
    A) I ve II
    B) II ve III
    C) I ve III
    D) III ve IV
    E) II ve IV



    53. Aşağıdaki moleküllerden hangisinin hidolizi (sindirim) sonucu amino asitlerin oluşması beklenir?
    A) Selüloz
    B) Gliserol
    C) Hemoglobin
    D) Glikojen
    E) Nişasta




    54. Enzimler uygun laboratuar koşulları yaratıldığında hücre dışındada aktiftirler. Bir hücreden izole edilen enzimin aktifliği;
    I. Ortamın sıcaklığı
    II.Ortamın PH’ sı
    III.Su yoğunluğu
    Gibi faktörlerden hangisi yada hangileri etkiler?
    A) Yalnız I
    B) Yalnız II
    C) Yalnız III
    D) I – II
    E) I – II – III



    55. Hücrede bulunan,
    I. Enzim
    II. Glikoz
    III. Protein
    IV. Gliserol
    Moleküllerinden hangilerinin moleküler yapısının bütün canlılarda aynı olması beklenir?
    A) I ve II
    B) II ve III
    C) III ve IV
    D) II ve IV
    E) I ve III




    56. Hayvan hücrelerinde;
    I. Karbonhidrat
    II. Protein
    III. Yağ
    Moleküllerinin, yapısal olarak en fazla bulunandan en az bulunana doğru sıralanışı aşağıdakilerden hangisinde belirtilmiştir?
    A) II – III – I
    B) II – I – III
    C) I – II – III
    D) I – III – II
    E) III – I – II



    57. Bir insanın yaşam süresi içinde, hangi dönemde iken bazal metabolizma hızının en fazla olması beklenir?
    A) Orta yaşta iken
    B) 45 yaşın üzerinde
    C) 30 yaşında iken
    D) Fizyolojik gelişmenin ilk dönemlerinde
    E) Fizyolojik gelişmenin tamamlanmasından sonra



    58. Aşağıdakilerden hangisi polisakkaritlerin ortak özelliklerinden birisi değildir?
    A) Dehidrasyon sonucu oluşmaları
    B) Peptid bağlarıyla oluşmaları
    C) Hidrolizleri için su kullanılması
    D) Hücre zarından geçememeleri
    E) Glikozit bağı bulundurmaları



    59. İnsanda sindirimi gerçekleşebilen
    I. Glikojen
    II. Protein
    III. Yağ
    Moleküllerinin hidrolizi sonucunda aşağıdakilerden hangisi oluşmaz?
    A) Glikoz
    B) Yağ asitleri
    C) Gliserol
    D) Aminoasit
    E) Vitamin



    60. I. Yağ  Yağ asitleri + Gliserol
    II. Protein  Amino asit
    III. Glikoz  Nişasta
    IV. Glikojen  Glikoz
    Yukarıdaki dönüşüm olaylarından hangilerinin gerçekleştiği deney tüpünde ortamdaki su miktarının artması beklenir?
    A) Yalnız III
    B) II ve III
    C) I ve IV
    D) II – III ve IV
    E) I ve II



    61. ATP molekülünün oluşması için;
    I. Riboz şekeri
    II. Deoksiriboz şekeri
    III. Fosfat grubu
    IV. Adenin bağı
    V. Fruktoz şekeri
    Şeklindeki yapılardan hangi üçünün bir araya gelmesi gerekir?
    A) I – II ve III
    B) II – III ve IV
    C) III – IV ve V
    D) I – II ve IV
    E) I – III ve IV



    62. ATP’ nin sentezini sağlayan,
    I. Substrat değerinde fosforilasyon
    II. Oksidatif fosforilasyon
    III. Fotofosforilasyon
    Olaylarından hangisiyle ilgili enzimler bütün canlılarda bulunur?
    A) Yalnız I
    B) Yalnız II
    C) Yalnız III
    D) I ve II
    E) II ve III




    63.
    Sağlıklı bir insanda açlık durumundayken üç ayrı organik maddenin yıkım sırası grafikteki gibi gerçekleşir. Buna göre grafikteki I, II ve III ile belirtilen maddeler aşağıdakilerin hangisinde doğru olarak belirtilmiştir?
    I II III
    A) Depo Yağ Eşeysel
    Glikojen Proteinler
    B) Depo Eşeysel Yağ
    Glikojen Proteinler
    C) Eşeysel Yağ Depo
    Proteinler Glikojen
    D) Yağ Depo Eşeysel
    Glikojen Proteinler
    E) Eşeysel Depo Yağ
    Proteinler Glikojen




    64. Glikozun hücre içinde parçalanmasıyla açığa çıkan kimyasal bağ enerjisi aşağıdaki hangi dönüşümü gerçekleştirmek amacıyla doğrudan kullanılır?
    A) CO2 + H2O  Glikoz
    B) ADP + P  ATP
    C) ATP + P  ADP
    D) Aminoasit  Protein
    E) Glikoz  Polisakkarit





    65. Çeşitli canlı gruplarında gerçekleşebilen;
    I. Glikoz  Glikojen
    II. Aminoasit  Apo – enzim
    III.Protein  Aminoasit
    IV.İnorganik madde  Organik madde
    gibi olaylardan hangileri tüm canlı hücrelerde gerçekleşebilir?
    A) Yalnız III
    B) II – III
    C) II – III – IV
    D) III – IV
    E) I – III






    66. Bir bitki hücresinde sentezlenebilen aşağıdaki karbonhidratların hangisinin oluşumu sırasında daha çok suyun açığa çıktığı söylenebilir?
    A) Glikoz
    B) Maltoz
    C) Sükroz
    D) Fruktoz
    E) Selüloz





    67. gen1 gen2 gen3 gen4 gen5

    Enzim1 Enzim2 Enzim3 Enzim4 Enzim5

    X  A  B  C  D  E
    Yukarıda gösterilen reaksiyon zinciri bir hücrenin biyosentez tepkime serisidir. X ışınlarının etkilediği bu hücre yaşayabilmek için dışarıdan A ve C maddelerini hazır olarak aldığına göre, hangi genlerinde mutasyon gerçekleşmiştir?
    A) Gen2 – Gen4
    B) Gen2 – Gen3
    C) Gen3 – Gen5
    D) Gen3 – Gen4
    E) Gen1 – Gen3





    68. Yandaki grafikte bazı enzimlerin aktivitesi ile PH arasındaki ilişki gösterilmiştir. Bu enzimlerden hangisi ya da hangileri midede en aktiftir?
    A) Yalnız I
    B) Yalnız II
    C) Yalnız III
    D) I ve II
    E) II ve III





    69. I. Yapıları vitamindir.
    II. Doğal olarak yalnız canlılar tarafından sentezlenirler.
    III. Hücredeki binlerce tepkimenin hız ve özüllüğünü düzenler.
    IV. Sadece hücre içinde etkinliklerini korurlar.
    V. Tüm enzim proteinleri genler tarafından şifrelenir.
    Yukarıdakilerden hangisi veya hangileri enzimlerin özelliklerinden olamaz?
    A) II – V
    B) II – III
    C) III – V
    D) I – IV
    E) Yalnız I




    70. I. Proteinler
    II. Yağlar
    III. Vitaminler
    IV. Karbonhidratlar
    Yandaki besin maddelerinden hangisi veya hangileri canlı sistem için enerji kaynağı olarak kullanılabilir?
    A) II – IV
    B) I – II
    C) II – III
    D) I – II – IV
    E) IV



    71. Bir enzimi meydana getiren organik madde ve onun yapı birimi aşağıdakilerden hangisidir?
    A) Glikojen-Glikoz
    B) Nişasta-Glikoz
    C) Protein-Aminoasit
    D)Lipid-Gliserol




    72. Sağlıklı bir insanda,
    I. ATP kullanımı
    II. ADP + P işlemi
    III. Nişastanın sindirimi
    IV. Protein sentezlenmesi
    Şeklindeki işlemlerden hangisi her an gerçekleşen bir olay değildir?
    A) I
    B) II
    C) III
    D) I,IV
    E) II,IV




    73. I. K.B.E. ATP
    II. Işık enerjisi ATP
    III. İnorganik madde Organik madde
    IV. ATP ADP + P
    Yukarıdaki dönüşüm olaylarının hangileri bir bitkinin tüm canlı hücrelerinde kesinlikle gerçekleşir?
    A) I,IV
    B) I,II,III,IV
    C) I,II
    D) III,IV
    E) I


    ~~~~~~~~EKSİK KISIM~~~~~~~~~~


    78. Tüm canlıların kullandıkları amino asitler benzer olduğu halde protein yapılarının farklı olmasının nedeni aşağıdakilerden hangisidir?
    A) Petid bağlarının biçemi
    B) Aminoasitlerin suda çözünürlüğü
    C) Amino asitlerin diziliş sıraları
    D) Proteinlerin sentezinde enzimlerin rol oynaması
    E) Aminoasitlerin kar***sil ve amino guruplarının birleşme şekli




    79. F maddesi, G enziminden hidroliz ile ayrılmış ve enzim etkinliğini yitirmiştir. Fakat F maddesi eklenince enzim tekrar aktif hale dönmüştür. F maddesi için aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?
    A) Protein molekülleri D) DNA molekülüdür
    B) Vitamin veya metal iyonu içeren yardımcıdır.
    C) Nişasta molekülüdür E) Bir çeşit inhibitör molekülüdür



    80. I. Nükleik asitlerden oluşurlar
    II. Her hücrede bulunurlar
    III. Ribozomlarda sentezlenirler
    IV. Hepsi enzim olarak görev yaparlar
    Yukarıdakilerden hangileri proteinlerin özelliklerindendir.
    A) I,II
    B) I,III
    C) II,III
    D) III,IV




    81. Aşağıdaki dönüşüm olaylarının hangisinde enzimlerin yanı sıra su moleküllerinin de kullanılması gerekir?
    A) Aminoasit Protein
    B) ADP + P ATP
    C) Glikoz Nişasta
    D) Yağ asitleri Gliserol + Yağ
    E) Glikojen Glikoz




    82. Çeşitli canlılarda hücre içinde bulunabilen
    I. Nişasta
    II. Glikojen
    III. Protein
    IV. Aminoasit
    Gibi protein bileşiklerin hangisi veya hangileri bir otçul hayvanda hücre içi sindiriminde kullanılmaz?
    A) I
    B) I,IV
    C) I,II,III
    D) I,II
    E) II,III




    83.Her enzimin kendine özgü bir olayı katalizler ifadesi enziminn hangi özelliği ile ilgilidir?
    A) Enzim protein yapıdadır
    B) Biyokimyasal olayların hızını değiştirir.
    C) Enzim cansız ortamda da etkindir
    D) Enzimle etkinen madde arasında yüzey ilişkisi vardır
    E) Enzimler belli ısıda etkindir




    84. I. Organik maddeden açığa çıkan enerji
    II. E.T.S.’ nin “Elektron taşıma sistemi enzimleri” kullanılması
    III. Oksijenin kullanılması
    IV. Işık enerjisinin kullanılması
    Yukarıdaki olaylardan hangisi bir bitki hücresinde sadece fotofosforilasyonu özgüdür?
    A) IV
    B) II,IV
    C) I,IV
    D) II,III,IV
    E) I,II




    85. A + B X Y Z C + D


    Yukarıda verilen kimyasal tepkimelerin şematik gösteriminde enzim A kimyasal yolla denatürasyona uğratılırsa ürünlerin oluşumunun devamı için
    I. Y maddesi ilavesi
    II. X maddesi ilavesi
    III. Enzimin ilavesi
    gibi işlemlerden hangileri uygun değildir?
    A) I
    B) II
    C) III
    D) I, II
    E) II, III





    86. Aşağıdakilerden hangisi besin maddeleri ile birlikte alınması gereken vitaminlerin fonksiyonunu açıklar?
    A) Vitaminler hücrede enerji hammaddesi olarak kullanır
    B) Vitaminler besinlerin parçalanmasını kolaylaştırır
    C) Vitaminler besinlerin kana girişini düzenler
    D) Vitaminler hücrede koenzim parçası olarak görev yapar
    E) Vitaminler hücrede substrart olarak kullanılır




    88. Aşağıda verilen reaksiyon dizilerinden hangisi sağlıklı bir insanın kas hücrelerinde bulunan hücre içi enzimler tarafından gerçekleştirilebilir?

    A) Nişasta Maltoz

    B) Maltoz Glikoz

    C) Selüloz Glikoz

    D) Glikoz Selüloz

    E) Protein Aminoasit




    89. I. Aminoasit à Protein
    II. Glikoz à Selüloz
    III. NişastaàGlikoz
    IV. GlikozàKarbondioksit + Su
    Enzimlerin katalizlediği yukarıdaki dönüşüm olaylarından hangisi dönüşüm işlemini gerçekleştiren hücrenin bir bitkiye ait olduğunu gösterir?
    A) II
    B) II,III
    C) I,II
    D) III,IV
    E) II,III,IV



    90. Sağlıklı bir kişinin aldığı besinleri sindirim kanalının değişik bölgelerinde parçalayabilmesi enzimleri aktifliğine bağlıdır. Kanalın değişik bölgedeki enzimlerin aktifliğini aşağıdakilerden hangileri belirler?
    I. Karbondioksit miktarı
    II. Ortam pH’ ı
    III. Alınan besin çeşidi
    IV. Oksijen konsantrasyonu
    A) I,II
    B) II,IV
    C) II,III
    D) III,IV
    E) I,III




    91. Aşağıdakilerden hangisinde biyolojinin iki ökaryot canlısını inceleyen bilim dalı birlikte verilmiştir?
    A) Fizyoloji – Mikrobiyoloji
    B) Biyokimya – Entomoloji
    C) Botanik – Zooloji
    D) Genetik – Sitoloji
    E) Embriyoloji – Morfoloji





    93. Aşağıdakilerden hangisi bilim adamının özelliklerinden değildir?
    A) Sabırla çalışma yapmalı
    B) Gözlemlere merakla bakmalıdır
    C) Araştırma ve öğrenmeye açık olmalıdır
    D) İp uçlarını değerlendirmelidir
    E) Otoriteye uymalıdır




    94. Aynı özellikteki ve yapı bakımından benzer hücrelerin birlikte oluşturduğu topluluğa doku denir.
    Aşağıdakilerden hangisi dokuları inceleyen bilim dalıdır?
    A) Sitoloji
    B) Histoloji
    C) Sitoloji
    D) Fizyoloji
    E) Entomoloji




    95.Genlerin yapısını ve işleyişini inceleyen bilim aşağıdakilerden hangisidir?
    A) Biyokimya
    B) Moleküler biyoloji
    C) Genetik
    D) Bitki anatomisi
    E) Ekoloji




    96. I. Problem için geçici çözüm yoludur
    II. Kontrollü deneylerle desteklenmiştir
    III. Eğer ................ ise ................. “dir.
    Cümlesi ile anlatılır.
    Yukarda özellikleri verilenler aşağıda hangisinde doğru sıralanmıştır?
    I II III
    A) Teori-Veri toplama-Kanun
    B) Hipotez-Kontrollü deney-Gerçek
    C) Hipotez-Tahmin-Teori
    D) Hipotez-Teori-Tahmin
    E) Tahmin-Gözlem-Teori




    97. I. Gözlem yapılması
    II. Problem belirlenmesi
    III. Hipotez kurulması
    IV. Tahmin yapılması
    V. Teori oluşturulması
    VI. Kontrollü deney yapılması
    Yukarıda belirtilen bilimsel yöntem basamaklarından hangilerinin yerinin değiştirilmesi gerekir?
    A) I,II
    B) III,IV
    C) V,VI
    D) I,III
    E) IV,VI





    98. Bir hipotezin teoriye dönüştürülmesi için aşağıdakilerden hangisi gereklidir?
    A) Evrensel olması
    B) Gerçek olması
    C) Nitel gözlemlere dayalı olmalı
    D) Birden çok probleme cevap olmalı
    E) Çok sayıda kontrollü deneyle desteklenmeli





    99.Aşağıdakilerden hangisi teorinin özelliklerindendir?
    A) Tahminlere olanak sağlar
    B) Çürütülmesi olanaksızdır
    C) Gerektiğinde değiştirilir
    D) Verilerden sonra kurulur
    E) Kontrollü deneye gerek kalmamıştır




    100. Kandaki hormon ve üre gibi maddelerin düzeyini araştıran bir kişi, biyolojinin hangi alt bölümünde uzmanlaşmıştır?
    A) Morfoloji
    B) Biyokimya
    C) Genetik
    D) Fizyooji
    E) Embriyoloji
    bella51823, pierre*, Cceren ve diğer 1 kişi bunu beğendiniz.
  8. Fnd.Mmsgl

    Fnd.Mmsgl Üye

    Katılım:
    12 Haziran 2011
    Mesajlar:
    338
    Beğenileri:
    122
    Ödül Puanları:
    0
    1-d
    2-e
    3-d
    4-a
    5-a
    6-d
    7-e
    8-b
    9-d
    10-c
    11-d
    12-b
    13-a
    14-b
    15-d
    16-e
    17-c
    18-e
    19-d
    20-b
    21-b
    22-e
    23-a
    24-c
    25-d
    26-d
    27-a
    28-c
    29-a
    30-b
    31-d
    32-a
    33-b
    34-a
    35-d
    36-c
    37-b
    38-d
    39-b
    40-d
    41-d
    42-d
    43-a
    44-e
    45-c
    46-d
    47-d
    48-b
    49-c
    50-b
    51-c
    52-a
    53-c
    54-e
    55-d
    56-a
    57-d
    58-b
    59-e
    60-a
    61-e
    62-a
    63-a
    64-b
    65-b
    66-e
    67-e
    68-a
    69-d
    70-d
    71-c
    72-c
    73-a
    78-b
    79-b
    80-c
    81-e
    82-b
    83-d
    84-a
    85-e
    86-d
    88-e
    89-a
    90-c
    91-c
    93-e
    94-b
    95-b
    96-d
    97-c
    98-e
    99-c
    100-b
    maths bunu beğendi.
  9. maths

    maths Üye

    Katılım:
    30 Eylül 2009
    Mesajlar:
    27
    Beğenileri:
    6
    Ödül Puanları:
    0
    Hepinize çok teşşekkür ederim arkadaşlar buna gerçekten ihtiyacım vardı :)

Sayfayı Paylaş