Bulgar Üniversiteleri Mezunlarına Denklik Umudu

Konu 'YÖK' bölümünde Moderatör Barış tarafından paylaşıldı.

1. Moderatör Barış

Moderatör Barış Süper Moderatör Yönetici Süper Moderatör

7 Eylül 2011

Bulgaristan'daki çeşitli üniversitelerden mezun olan, ancak diplomaları Türkiye'de tanınmayan öğrenciler için bir umut ışığı doğdu. Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya, AK Parti İzmir Milletvekili Rifat Sait ile görüşmesinde, denkliğin önümüzdeki günlerde getirilebileceği müjdesini verdi.

YÖK, geçen 5 Temmuz'da yaptığı açıklamada Bulgaristan'da öğretim gören Türk öğrencilerin denklik işlemlerini Bulgar makamlarıyla sürdürülen müzakereler tamamlanıncaya kadar askıya aldığını bildirdi. Gerekçe olarak da Bulgaristan'da okuyan öğrencilerden bazılarının yasal olmayan yollardan geçer not aldığı ve okula devam etmeden mezun olma imkanı elde ettikleri gösterildi.

O tarihten bu yana iki ülke arasında çeşitli görüşmeler yapıldı, ancak sorun hala çözülemedi. Bulgaristan'daki çeşitli üniversitelerden mezun olan bazı öğrenciler geçen Kasım ayında DHA'ya yaptıkları açıklamalarda, denklikleri gelmediği için ne bir işe girebildiklerini, ne atanabildiklerini ne de askere gidebildiklerini belirtti. Mezunlar, geleceklerine bir yön verebilmek için biran önce denkliklerinin veya sorun çözülene kadar denkliğin yerine geçebilecek bir belge verilmesini istedi.

Sofya Üniversitesi'nden geçen Mart ayında mezun olan Hüseyin Muratoğlu, şu an Bulgaristan'da okuyan yaklaşık 6 bin civarında öğrencinin yanı sıra kendisi gibi mezun olup da mağdur olan çok sayıda kişi bulunduğunu hatırlattı. Muratoğlu, AK Parti İzmir Milletvekili Rifat Sait'e seslerini YÖK başkanına ilettikleri için teşekkür ederek, "YÖK Başkanı Prof. Dr. Çetinsaya'nın verdiği müjdenin bir an gerçekleşmesini bekliyoruz. Çünkü denkliklerimiz gelmediği için çok mağdur durumdayız" dedi.

Alıntı