Coğrafya Karışık Testler...

Konu 'Coğrafya Konu Testleri' bölümünde Cixx tarafından paylaşıldı.

  1. Cixx

    Cixx Üye

    Katılım:
    16 Kasım 2009
    Mesajlar:
    1.023
    Beğenileri:
    314
    Ödül Puanları:
    0

    1. Aynı enlem üzerinde bulunan iki kentin sıcaklık ortalamalarının farklı olması aşağıdakilerden hangisi ile açıklanamaz?

    A) Yükselti
    B) Bakı
    C) Okyanus akıntıları
    D) Karasallık - denizellik
    E) Ekvator'a uzaklık

    2. Kış mevsiminde havanın bulutlu olduğu günler, bulutsuz olduğu günlere göre daha ılık geçer.
    Bu durum aşağıdaki faktörlerden hangileri arasındaki ilişkinin sonucudur?


    A) Sıcaklık - Eksen eğikliği
    B) Dünya'nın şekli - sıcaklık
    C) Nem - Sıcaklık
    D) Güneşlenme süresi - sıcaklık
    E) Güneş ışınlarının gelme açısı - sıcaklık

    3. İzoterm eğrileri aynı sıcaklık noktalarını birleştirirler. Bu nedenle bir izoterm eğrisinin geçtiği yerler eğrinin sıcaklığına sahiptirler. Dünya izoterm haritalarında izoterm eğrileri tam paralellere uygun uzanmaz ve fazlasıyla sapmalar gösterirler.
    Bu duruma göre aşağıdaki sonuçlardan hangisine ulaşılabilir?


    A) İki yarım kürenin kara deniz oranının farklı olduğu
    B) Paralellerin daire olduğu
    C) Sıcaklığın aynı enlem üzerinde değiştiği
    D) Dünya'nın şeklinin Geoid olduğu
    E) Yeryüzünün ısınma ve soğumasının geciktiği

    4. Ay'ın Atmosferi bulunmadığından gece ve gündüz arasında büyük sıcaklık değişmeleri gerçekleşir.
    Bu durum Atmosferimizin hangi özelliğini açıklamada iyi bir örnek olur?


    A) Kalınlığını
    B) Yerin ısınması üzerindeki etkisini
    C) Rengini
    D) Aydınlanma üzerinde ki etkisini
    E) Ozonosfer katmanını

    5. Kuzey yarımküre'ye Güneş ışınları 21 Haziran günü en büyük açı ile gelmesine rağmen en sıcak ay Haziran değil, Temmuz - Ağustos olur.
    Bu durumu sağlayan koşul için aşağıdakilerden hangisi de örnek verilebilir.


    A) Yüksek yerlerin soğuk olması
    B) En sıcak saatlerin 13-14 arası olması
    C) Kış mevsiminde havanın bulutu olduğu günlerin daha ılık olması
    D) Kutupların en soğuk yerler olmaları
    E) Yamaçların sıcaklıklarının farklı olması

    6. Bir yerde havanın ısınması basıncı azaltırken, soğuması ise basıncı artırmaktadır.
    Buna göre, aşağıdaki koşulların hangisinde basıncın azalması beklenir?


    A) Gündüz denizlerde
    B) Gece karalarda
    C) Gece yüksek yerlerde
    D) Kış mevsiminde karalarda
    E) Yaz mevsiminde karalarda

    7. Aynı enlem üzerinde bulunan ve karasallık ve denizellik özellikleri farklı, yükseltileri aynı olan iki merkezde basıncın farklı olması aşağıdakilerden hangisi ile açıklanabilir?

    A) Dinamik faktör
    B) Yağış
    C) Farklı ısınma
    D) Bitki örtüsü
    E) Güneş ışınlarının gelme açısı

    8. Soğuyan bir yüzeyin üzerinde gaz yoğunluğu artar.
    Bu durum aşağıdaki sonuçlardan hangisinin oluşmasını sağlar?


    A) Güneşlenme süresinde azalma
    B) Nem artışı
    C) Sıcaklık farklarında azalma
    D) Rüzgar hızında azalma
    E) Basınç artışı

    9. İki yarım kürede de rüzgarlar en kısa yolu izlemeyip hareket yönlerinde sapma gösterirler, bu sapma kuzey yarımkürede sağa, Güney yarım kürede ise sola doğrudur.
    Bu durumun nedeni aşağıdakilerden hangisidir?


    A) Dünya'nın şekli
    B) Dünya'nın eksen hareketi
    C) Dünya'nın eksen eğikliği
    D) Kara-deniz dağılışı
    E) Çizgisel hız

    10. Rüzgar, basınç farkı sonucu oluşan yatay hava hareketidir. Basınç farkı arttıkça rüzgar şiddeti artar.
    Buna göre farklı ısınma nedeniyle şiddetli rüzgar yaşayan bir yerde rüzgar şiddetinin bir süre sonra azalması bu yerde aşağıdaki değişmelerden hangisinin gerçekleşmesinin bir sonucudur?


    A) Yağışın başlaması
    B) Güneş ışınlarının gelme açısının büyümesi
    C) Basınç farkının azalması
    D) Güneşlenme süresinin azalması
    E) Bulutlanmanın artması




    1. b 2. a 3. c 4. c 5. d 6. a 7. a 8. a 9. d 10. c

    Tuğba114 bunu beğendi.
  2. Cixx

    Cixx Üye

    Katılım:
    16 Kasım 2009
    Mesajlar:
    1.023
    Beğenileri:
    314
    Ödül Puanları:
    0

Sayfayı Paylaş