Coğrafya Kitabındaki Soruların Cevapları

Konu 'Coğrafya 11. Sınıf' bölümünde denisssz tarafından paylaşıldı.

  1. denisssz

    denisssz Forumdan Uzaklaştırıldı

    Katılım:
    5 Ağustos 2009
    Mesajlar:
    227
    Beğenileri:
    70
    Ödül Puanları:
    0

    LİSE 3. SINIFLAR SAYFA 28-29 **ÇME DEĞERLENDİRME

    SORULARI
    Aşağıdaki soruları cevaplayınız.
    SORU-1-Ekolojik denge nedir?
    Cevap-1-insan, hayvan, bitki gibi tüm canlıların bulundukları ortamda yaşamsal faaliyetlerini sürdürmek için gerekli olan şartlar bütünü ve bu şartların da birbiriyle ilişkili olmasıdır.
    Örnek: bitki, fare ve yılandan oluşan kapalı bir ekosistem düşünün. burada bitki topraktan suyu ve besini alsın. fareler bitki kökleriyle beslensin. yılanlar da farelerle beslensin.
    burada her tür birbiriyle beslenme zinciri olarak bağlantılıdır. eğer fareler bitkileri yemezse, bitkiler kontrolsuz gelişecek ve zamanla topraktaki su ve mineraller bitkilere yetmemeye başlayacaktır. fareler bitki köklerini yemezlerse açlıktan öleceklerdir. eğer yılanlar fareleri yemezse açlıktan ölecektir. eğer yılanlar farelerin hepsini yerse bu sefer yine açlıktan öleceklerdir. Her tür doğa içinde, eğer ciddi bir müdahale yoksa, bir biçimde hayatını sürdürmeye devam eder.
    ekolojik denge kabaca budur.
    SORU-2-Ekolojik döngü nedir?
    Cevap-2-Canlılar tarafından doğada kullanılan maddelerin yeniden kullanılabilir hale getirilmesi ve bu sürecin sürekli devam etmesi olayına denir.
    SORU-3-Karbon döngüsü hangi ortamlar arasında gerçekleşir.?
    Cevap-3-Atmosfer,litosfer,biyosfer,hidrosfer arasında gerçekleşir.
    SORU-4-Biyolojik çeşitliliği tehdit eden insan kaynaklı faktörler nelerdir.?
    Cevap-4-Orman yangınları,insanın doğa üzerinde yapmış olduğu denge bozucu yapılaşma ,sanayi,tarım ,şehirleşme,hava,toprak,suyun kirletilmesi,meraların aşırı otlatılması,Erezyon şeklinde arttırılabilir.
    SORU-5-Biyolojik çeşitliliğin oluşmasında etkili olan doğal faktörler nelerdir.
    Cevap-5-İklim etkili olur,toprak örtüsü etkili olur,Yerşekilleri etkli olabilir.
    SORU-6-Habidat içerisindeki bir türün çok gelişmesi hangi sorunları oluşturur.
    Cevap-6-Doğada türler arasında bir denge vardır.Bu halkanın bozulması artması yada azalması doğadaki işleyişi olumsuz etkiler besin zincirini bozar buda türlerin sayılarında azalma ,yok olma yada bulunduğu bölgeyi terk etme gibi sonuçlar doğurabilir.Yada bölgedeki tür çeşitliliğini azaltır.Rekabet artar,kıtlık oluşabilir,yaşam şartları zorlaşır.
    SORU-7-Çayır ve meraların ortadan kaldırılması biyolojik çeşitliliği nasıl etkiler?
    Cevap-7-O alan içerisinde yaşayan canlı türlerinin azalmasına hatta yok olmasına sebeb olur.Biyolojik çeşitliliğin azalmasına yol açar.
    SORU-8-Sıcak çöllerde bitki ve hayvan yaşamını sınırlandıran faktörler nelerdir.
    Cevap-8-Kuraklık,yüksek sıcaklık,nem azlığı,Yağış azlığı etkiler.
    SORU-9-Bir akarsuyun hidroelektirk potansiyelini etkileyen faktörler nelerdir?
    Cevap-9-Akarsuyun debisi ve akarsuyun yatak eğimidir.Debiyi etkileyen faktörler içerisinde iklim ilk sırada yer alır.
    SORU-10-Deniz seviyesinde meydana gelen değişimler bitki ve hayvan dağılımını nasıl etkiler?
    Cevap-10-Deniz seviyesinde meydana gelen değişmeler artmalar yada azalmalar o bölgedeki canlıların yer değiştirmelerine yada yok olmalarına sebeb olabilir.Su miktarının artması kara canlılarının yaşam alanlarını kısıtlar şeklinde açıklanabilir.
    SORU-11-Akarsuların bitki ve hayvan türleri bakımından en zengin yerleri nerleleridir.Nedenlerini açıklayınız.?
    Cevap-11- Kitabınızda sayfa 14 de akarsu bölümünde gerekli bilgiler verilmiştir.
    SORU-12-Ekvatordan kutuplara gidildikçe bitki ve hayvan türlerinde azalma görülmesinin nedenlerini söyleyiniz.?
    Cevap-12-Ekvatordan kutuplara gidildikçe görülen iklim değişiklikleri sıcaklık ,yağış özelliklerinde meydana gelen değişmeler tür çeşitliliğini azalmasında etkili olur.Canlı çeşitliliği daha çok sıcaklık,nem,yağış şartlarının elverişli olduğu yerlerde (Ekvator çevresi) fazladır.Bu özellikler kutba gidildikçe azalır.
    AŞAĞIDAKİ CÜMLELERDE BOŞ BIRAKILAN YERLERE UYGUN İFADELERİ YAZINIZ.
    1-Yoğuşma 2-Sudur 3-Madde ve Enerji dolaşımı 4-aşırı soğuk ve besin yetersizliği
    5-Güneş enerjisi ve yerçekimi(Düzeltme için tşk ederiz...:)
    AŞAĞIDAKİ İFADELERDEN DOĞRU OLANLARIN YANINA (D) YANLIŞ OLANLARIN YANINA (Y) YAZINIZ.
    1-D 2-D 3-D 4-Y 5-Y 6-Y 7-Y 8-D 9-D 10-D 11-D 12-Y 13-D
    14-Y 15-D
    AŞAĞIDAKİ ÇOKTAN SEÇMELİ SORULARI CEVAPLANDIRINIZ.
    1-C 2-B 3-A 4-B 5-E 6-E 7-D 8-D 9-E 10-E 11-C 12-A
    aşıklar, benqiSu, burakersarac ve diğer 3 kişi bunu beğendi.
  2. denisssz

    denisssz Forumdan Uzaklaştırıldı

    Katılım:
    5 Ağustos 2009
    Mesajlar:
    227
    Beğenileri:
    70
    Ödül Puanları:
    0
    11.SINIFLAR SAYFA 47 **ÇME DEĞERLENDİRME SORULARI
    Aşağıdaki soruları cevaplandırınız.
    SORU-1- Çin'de nasıl bir nüfus politikası uygulanmaktadır?
    Nüfusu önceleri bir güç olarak görmektelerdi.1953 yılında nüfusu 583 milyon olduğunu gördü. Nüfus artış hızı planlanandan daha yüksek çıktığı için resmen ilan edilmeyen tek çocuk siyaseti izlenmeye başlanmıştır.Çin’de bu politika şehirlerde sıkı sıkıya uygulanmış ve kırsal kesimde iki kız çocuğa izin verilmiştir. Çin'de kırsal kesimde yaşayıp tek erkek çocuğu veya iki kız çocuğu olan ailelere anne, baba 60 yaşını geçtiklerin de yılda 75 dolara denk gelecek bir maaş bağlanmaktadır.Çin nüfus artış hızını azaltıcı yönde politika uygulamaktadır.
    SORU-2- Nüfus değişiminde rol oynayan faktörler nelerdir?
    Doğumlar,**ümler(Savaşlar,salgın hastalıklar,doğal afetler),Göçler,Sınırların değişmesi
    SORU-3- Bir ülkede genç nüfusun artması sizce avantaj mıdır? Açıklayınız.
    Genç nüfus bir ülke için avantajdır ancak ülkenin ekonomik yapısı bu nüfusu kaldırabilecek yapıda ise.Ülkenin öz kaynakları ülke nüfusunun ihtiyaçlarına cevap verebiliyorsa genç nüfus yatırımları destekleyen üretken rekabeti arttıran bir rol oynar.Aksi takdirde bir ülke için çeşitli ekonomik ve sosyal sorunlara yol açar.
    SORU-4- Roma şehrine tarihsel süreç içinde önem kazandıran özellikler nelerdir?
    Roma; Siyasi ,dini ve kültürel anlamda çok gelişen bir kenttir. Roma, dünya tarihindeki belirleyici rolünü asırlar boyu sürdürdüğünden olsa gerek "Dünyanın başkenti" unvanına layık görülmüştür. Roma İmparatorluğu'nun başkenti idi.Bundan dolayı yalnızca imparatorluğun sınırları içerisinde kalan yerleri değil dünyanın büyük kesimini siyasi ve dinî olarak etkisi altına almıştır. 1870' te Birleşik İtalya'nın başkenti olmuştur.Siyasi, dinî ve kültürel odak noktası olarak çok hızlı bir büyüme sürecine girmiştir.Roma, Katoliklerin dinî merkezi olan Vatikan'ı içine aldığından çift başkent rolüne de sahiptir. Vatikan bağımsız bir bütünlük hâlinde işlev görmektedir ve küresel etkisi İtalya'dan çok daha büyüktür.
    SORU-5- Nüfus politikalarının olumlu ve olumsuz yönleri nelerdir?
    v Olumlu Sonuçları
    v Kişi başına düşen gelirin artması
    v Eğitim ve sağlık hizmetlerinin gelişmesi
    v İşsizliğin azalması
    v Köyden kente göçün azalması
    v Sosyal sorunların azalması
    v Tasarrufların artması
    v Tüketimin azalması
    v Devletin giderlerinin azalması
    v Ülke kalkınmasına daha fazla kaynak ayrılabilmesi
    Olumsuz Sonuçları
    v Cinsiyet dengesizliği
    v Yaşlı nüfus oranının artması(Bağımlı nüfus oranının artması)
    v Genç ve eğitilebilir nüfus oranının azalması
    v Aktif(çalışan ve çalışabilecek) nüfus oranının azalması
    v Ülkenin savunma gücünün azalması
    v Sosyal güvenlik sisteminde sorunları ortaya çıkması
    SORU-6- New York şehrinin dünya çapında öneme sahip olmasında hangi özellikleri etkili
    olmuştur?
    New York'un caddelerinden biri olan Wall Street, dünyanın bir numaralı finans merkezi olması, dünyanın en kalabalık yerleşim bölgelerinden biri olması, ticaret ve sanayinin olduğu kadar eğitim ve kültür faaliyetlerinin de yoğunlaştığı bir yerleşim merkezi olmasıdır.
    ABD'nin eski başkenti olması, ABD'nin ve dünyanın önemli şirketlerinin merkezleri, sivil toplum örgütleri, ulusal ve uluslararası etkili medya kuruluşları burada toplanması,
    SORU-7- Bir ülkede çalışma çağı dışındaki nüfusun artmasının olumsuz yansımalarını
    belirleyiniz.
    Çalışan nüfus azalır, bağımlı nüfus artar, sosyal güvenlik sistemi çökme noktasına gelir,devletin vergi gelirleri azalır, Tasarruflar azalır,Kişi başına düşen gelir azalır,Eğitim ve sağlık hizmetleri yetmez,Sosyal sorunlar artar,Üretim azalır, Devletin giderleri artar,Ülke kalkınmasına daha az kaynak ayrılabilir,Dengesiz beslenme sorunu ortaya çıkar,İç ve dış göçler artar.
    SORU-8- Bir ülkede nüfus artış hızının sürekli azalması hangi olumsuzluklara neden
    olur?
    Tasarruflar azalır,Kişi başına düşen gelir azalır,üretimin azalması, devletin yatırım giderlerinin artmasına yol açar.Ülke nüfusu dinamik yapısını kaybeder buda yatırımlar için olumsuz sonuçlar doğurur.
    Yaşlı nüfus oranının artması(Bağımlı nüfus oranının artması), Genç ve eğitilebilir nüfus oranının azalması,Aktif(çalışan ve çalışabilecek) nüfus oranının azalması, Ülkenin savunma gücünün azalması,Sosyal güvenlik sisteminde sorunların ortaya çıkması, devletin vergi gelirleri azalır,
    SORU-9- Dünyanın en büyük şehirleri nerelerde kurulmuştur? Bunda hangi özellikler
    etkili olmuştur?
    Özellikle Kuzey Yarımkürede ve Orta Kuşakta (300-600) kurulmuştur.Sanayi,ticaret
    ve ulaşımın geliştiği alanlarda büyük şehirler kurulmuştur.Sanayi Devriminden sonraki dönemlerde sanayileşen yerlerde çok büyük şehirler ortaya çıkmıştır.Özellikle ticaret,sanayi,liman ve siyasi fonksiyonlar etkili olmuştur.
    SORU-10- **üm oranı, nüfus patlaması, nüfus planlaması, nüfus politikası, aktif nüfus,
    demografik şişme kavramalarını açıklayınız.
    **üm Oranı: Genel olarak, genelde yıllık hesaplanan, her 1000 kişi başına
    ölümlerin sayısının oranıdır.
    Nüfus Patlaması: Bir ülkede ölüm oranlarının düşmesi, doğumların artması ve şehrin özelliklerinden dolayı yoğun göçlerle nüfusun büyük hızla çoğalmasıdır.
    Nüfus Planlaması:Ülke öz kaynakları doğrultusunda ülkelerin uygulamış oldukları nüfusu kontrol altında tutmaya yönelik politikalara denir.
    Nüfus Politikası:Nüfus artış hızını azaltmak ya da arttırmak veya nüfusun
    niteliklerini arttırmak için devletler tarafından yapılan çalışmaların tümüne
    nüfus politikası denir.
    Aktif nüfus: 15- 64 yaş arasındaki nüfusa çalışma çağındaki nüfus
    denilmektedir.Çalışanlar ve iş arayanlar bu nüfus içinde yer alır.
    Demografik Şişme: Kentlerin sanayi, ekonomik, kültürel özelliklerini
    gerçekleştirmeden, aşırı nüfuslanarak büyümesidir.Şanlı Urfa ve Diyarbakır’ın
    terör nedeniyle göç edenlerce nüfusunun artması
    SORU-11- Japonya'da nüfus artışını teşvik eden nüfus politikaları uygulansa da nüfus
    artışı istenen düzeyde değildir. Bunun nedenlerini açıklayınız.
    Japonya’nın gelişmiş bir ülke olmasıdır.Gelişmiş ülkelerde doğum oranları ve nüfus artış hızı düşüktür.doğum oranlarının düşük olmasının nedenleri: sanayileşme ve
    kentleşme,kadının çalışma hayatındaki yerini alması,eğitim düzeyinin artması,refah düzeyinin artması,doğum kontrolü ve evliliklerin geç yaşlarda yapılmasıdır.
    SORU-12- Aşağıdaki piramitte Japonya'nın 1955- 2015(tahminî)yılları arasındaki nüfus
    değişimi gösterilmiştir.Bu değişimin gerçekleşmesi için Japonya nasıl bir nüfus
    politikası uygulamış olabilir?
    Özellikle 1950 yılından sonra nüfus artış hızını azaltıcı bir politika uygulamıştır.1980 -1990 yılına kadar
    Aşağıdaki cümlelerde boş bırakılan yerleri uygun ifadelerle doldurunuz.
    SORU-1-Şehirsel fonksiyonlar sanayi, ulaşım ,ticaret, ,liman, kültür, turizm ve
    eğitimdir.
    SORU-2-Şehir sınıflandırılmalarında etkili olan faktörler fonksiyonel özellikleri
    Nüfusu ve etki alanlarının genişliğidir.
    SORU-3-Bir şehir çok büyük alanları etkisi altına alıyorsa etki alanı küresel
    çaptadır.
    SORU-4-Amsterdam'ın etki alanının küresel çapta olmasını sağlayan
    fonksiyonu Önemli bir liman özelliği göstermesidir.
    SORU-5-Nairobi,Bakü,Diyarbakır şehirleri bölgesel çapta etki alanına sahip iken,Roma,Mekke,Londra gibi şehirlerin etki alanları küresel çaptadır.
    SORU-6-New York'un küresel çapta etki alanı oluşturmasında Finans merkezi olması, ticari, siyasi ve ekonomik fonksiyonel özellikleri etkili olmuştur.
    SORU-7-Bir şehrin bölgesel veya küresel etkiye sahip olmasında o şehrin
    nüfusu ve fonksiyonel özellikleri etkilidir.
    Aşağıdaki çoktan seçmeli soruları cevaplandırınız.
    SORU-1-Aşağıdaki şehirlerden hangisi iktisadi fonksiyonlarına göre şehirler
    sınıflandırması içinde yer almaz?
    A)Tarım B)Liman C)ulaşım D)Maden E)Askerî
    SORU-2-Aşağıdaki şehirlerden hangisinin küresel etkisi en azdır?
    A)Şam B)Tokyo C)Paris D)Londra E)New York
    SORU-3-Aşağıdaki şehirlerden hangisi liman fonksiyonu sayesinde küresel bir etkiye
    sahiptir?
    A)Marsilya B)Zürih C)Milano D)Moskova E)Mekke
    SORU-4-Aşağıdaki şehirlerden hangisi liman şehri değildir?
    A)Amsterdam B)Marsilya C)İstanbul D)İskenderiye E)Varşova
    SORU-5-Nüfus özellikleri dikkate alındığında aşağıdaki ülkelerin hangisinin
    nüfusunu artırıcı politika izlemesi daha uygundur?
    A)Almanya B)Çin C)Hindistan D)Türkiye E)Endonezya
    SORU-6-Aşağıdaki şehirlerden hangisi etkileri bakımından küresel bir güce sahiptir?
    A)Manila B)Mekke C)La Paz D)Lizbon E)Mogadişu
    SORU-7-Herhangi bir yerleşmenin merkez hâline gelmesi ve etki alanını
    genişletmesinde aşağıdakilerden hangisinin etkisi en azdır?

    A)Tarım B)Ulaşım C)Ticaret D)Nüfus E)Endüstri
    SORU-8-New York'un bir dünya şehri olmasında aşağıdaki fonksiyonel
    özelliklerinden hangisi daha etkilidir?

    A)Ulaşım B)Ticaret C)Tarım D)Maden E)Sanayi
    SORU-9-Nüfus artış hızının fazla olduğu ülkelerde genç nüfusa yapılan
    yatırımlar artmakta, buna bağlı olarak kalkınma hızı yavaşlamaktadır.
    Buna göre aşağıdaki ülkelerin hangisinde kalkınma süresinin en uzun olması beklenir?
    A)Bulgaristan B)Fransa C)Finlandiya D)Afganistan E)Kanada
    SORU-10-Bir ülkede nüfus artış hızının azalması sonucunda aşağıdakilerden
    hangisinin meydana gelmesi beklenemez?
    A)İşsizlik oranının azalması
    B)İç ve dış göçlerin artması
    C)Kalkınma hızının artması
    D)Genç nüfus oranının azalması
    E)Doğal kaynakların tüketiminin azalması
    SORU-11-Aşağıdakilerden hangisi nüfus artış hızını azaltan faktörlerden biri
    değildir?
    A)Kadınların çalışma hayatına daha fazla girmesi
    B)Aile planlaması
    C)Savaşların artması
    D)Bebek ölüm oranlarının artması
    E)Sağlık hizmetlerinin yaygınlaşması
    SORU-12-Nüfus artış hızının düşürülmesi için aşağıdaki önlemlerden hangisi daha etkili ve kalıcıdır?
    A)Az çocuklu ailelere vergi muafiyeti
    B)Çok sayıda hastane ve okul yapılması
    C)Doğum kontrolünün yaygınlaştırılması
    D)Küçük yaşta evliliklerin teşvik edilmesi
    E)İç göçlerin teşvik edilmesi
    SORU-13-Aşağıdaki şehirlerden hangisinin etki alanı farklı bir nedene bağlıdır?

    A)Marsilya B)Amsterdam C)İstanbul D)Rotterdam E)Paris
    SORU-14-Nüfus artış hızının artması aşağıdaki ülkelerden hangisinde bir sorun
    oluşturmaz?
    A)Hindistan B)Fransa C)Pakistan D)Mısır E)Çin
    aşıklar, benqiSu, zoro.17 ve diğer 2 kişi bunu beğendi.
  3. denisssz

    denisssz Forumdan Uzaklaştırıldı

    Katılım:
    5 Ağustos 2009
    Mesajlar:
    227
    Beğenileri:
    70
    Ödül Puanları:
    0
    11.SINIFLAR SAYFA 67-68 **ÇME DEĞERLENDİRME SORULARI
    SORU-1-Dağıtım üretim ve tüketimi nasıl etkiler açıklayınız.
    Ürünlerin dağıtımı önemli bir etkendir.Üretilen mal hızlı bir şekilde geniş pazarlara aktarılabilmesi o ürüne olan ihtiyacı arttırır buda üretimi destekler.Bozulmadan hızlı bir şekilde geniş pazar payı olan bölgelerine aktarılması da tüketimi arttırır.
    SORU-2-Doğal kaynak ve ekonomi arasında nasıl bir ilişki vardır.
    Doğal kaynaklar bakımından zengin olan ülkeler bu kaynaklardan etkin bir şekilde faydalanma yoluna giderler.Bu kaynaklardan faydalanmak için yapılan yatırımlar tesisler sonucu işlenen ürünlerden elde edilen gelir o ülke ekonomisinin temel taşını oluşturur. Yeterli sermaye ve teknolojiye sahip olmayan ülkeler bu kaynaklarını daha ucuz fiyata dış ülkelere işlenmeden satmak zorunda kalır.
    SORU-3-Medyanın bir ürünü tüketiciye sunmasındaki etkisini söyleyiniz.
    Medya bir ürünün pazarlanmasında geniş kitlelere aktarılmasında insanların bu ürüne yönlendirilmesinde çok etkili bir rol oynayarak o ürünün daha fazla tüketilmesinin önünü açar.Daha geniş kitlelere ulaşmak tüketimi destekler.
    SORU-4-Üretim tüketim dağıtım arasındaki ilişkiyi bir örnekle açıklayınız.
    Üretilen tarımsal bir ürün örnek süt işlenmek için tesislere oradan işlendikten sonra dağıtım aşaması sonucu tüketiciye ulaşarak sofralarımıza gelir.Yada petrol üretilmesi boru hatları ,tanker vb işlenecek tesislere aktarılması oradan işlendikten sonra tekrar dağıtım sistemi ve tüketiciye ulaşarak bu etkileşim tamamlanır.
    SORU-5-İklimin üretim ,dağıtım tüketim üzerine etkisini örnekle açıklayınız.
    İklim şartlarının uygun olması tarımsal üretimi olumlu etkiler.Örnek Marmara bölgesinde çeşitli iklimlerin varlığı tarımda çeşitlilik sağlar.Yine üretilen ürünlerin dağıtılmasında uygun iklim koşulları dağıtım işlemini daha ekonomik kılar.Örnek Doğu Anadolu da dağıtım hizmetleri Marmara ya oranla daha zor ve masraflıdır.Bu iki olayda meydana gelen olumlu yada olumsuz etkileşim tüketimi de direk etkiler.
    SORU-6-Günümüzde internetin ulusal ve uluslararası ticarette nasıl bir rolü vardır.
    İnternet dünyada özellikle Pazar payını büyüterek firmaların dünyanın bir çok noktasına ulaşarak ürünlerini tanıtmasına ve satmasına olanak sağlar.Firmalar bu bağlantılar doğrultusunda daha fazla kazanç sağlar beraberinde üretim mevcut tüketime dayalı olarak artarak ticareti canlandırır.Yine insanların alışveriş özelliklerinde değişikliğe yol açarak insanların alışveriş merkezlerine gitmeden bu ihtiyaçlarını gidermesini sağlar.
    SORU-7-Sanayi faaliyetlerinin gelişmesi üretim tüketim dağıtımı nasıl etkilemiştir.
    Bir bölgede sanayileşme o bölge için gelişme demektir.Gelişmişlikte birlikte yeni iş sahaları şehirleşme ,yaşam standartlarının yükselmesi beraberinde bölgeye yoğun göç hareketlerine yol açar.Artan nüfusla beraber bölgede üretim beraberinde gelişmiş dağıtım sistemleri ve bunların sonucu artan bir tüketim görülür.
    SORU-8-İstanbul ve Çanakkale boğazlarının bir ürünün dağıtılmasında ki rolünü açıklayınız.
    Bu boğazlar önemli geçiş noktalarıdır.Asya ve Avrupa’nın birbirine bağlantı noktasında yer almaları bu boğazları önemli bir dağıtım noktası haline getirir.Çanakkale boğazı İstanbul boğazının tamamlayıcısı durumundadır ve deniz yolu ile dağıtımda önemli merkezlerdir.Deniz yolu ulaşımı için önemli geçiş noktalarıdır.Özellikle petrol taşımacılığında bu boğazlar son derece önemlidir.
    SORU-9-Ham maddeye yakınlığın bir ürünün üretimine etkisini bir örnekle açıklayınız.
    Hammaddeye yakınlık bir ürünün üretimini olumlu etkiler.Hammaddeye yakın olması maliyeti düşürür o ürünün üretimi için başka bölgelerden mal getirmek yerine mevcut yerde yeterli hammaddenin bulunması üretimi olumlu etkiler.Örnek çay fabrikalarının doğu Karadeniz bölgesinde yoğunluk kazanması bölgedeki çay üretiminde etkilidir.Siz bu fabrikayı iç Anadolu bölgesine kurarsanız mevcut çayı işlemek için bu bölgeye getirmeniz gerekir buda maliyeti arttırır.
    SORU-10-Günümüzde tüketimi arttırıcı faktörler nelerdir.Bir örnekle açıklayınız.
    Tanıtım reklam,kitle iletişim araçları,moda,teknolojik gelişmeler, tüketimi arttırıcı etkenlere örnek verilebilir.
    Reklam kampanyası sonucu bir ürünün ilgi çekici şekilde tanıtılması tüketimi arttırır.
    Moda yaratılması o sezon için tüketimi arttırıcı etki sağlar,
    Teknolojik gelişmeler insanlar için yakından takip edilir insanlara kolaylık sağlayan yeniliklerin varlığı tüketimi arttırır.
    Herhangi bir ürünün kullanıldığı sektörlerin çeşitlendirilmesi tüketimi arttırır.
    Aşağıdaki cümlelerde boş bırakılan yerleri uygun ifadelerle doldurunuz.
    1-İletişim
    2-İnsanların
    3-İnsanların temel ihtiyaçları “
    4-Teknocoğrafya
    5-İklim ve yerşekilleri
    Aşağıdaki ifadelerden doğru olanların yanına D yanlış olanların yanına Y yazınız.
    1-D 2-Y 3-D 4-D 5-D 6-D
    Aşağıdaki çoktan seçmeli soruları cevaplandırınız.
    1-Bu soru ile ilgili gelen bir yorum üzerine tekrar değerlendirme yapılmıştır.Süt diğer ürünlere oranlar çabuk bozulabilen özel donanımlı kamyonlarda taşınır bu bir farklılıktır.Dİğer ürünlerde böyle bir dağıtım özelliği yoktur.Diğer açıdan bakıldığında petrol yalnız boru hattı ve tankerler ile taşınmakta diğerleri kara yolu ile taşınamamakta diğerleri ise taşınabilmektedir.Cevaplandırmanızda bu huhusu değerlendirmenizi tavsiye ediyoruz...

    2-C Limanın Hinterlandı çok gelişmiştir.
    3-E Ulaşım
    4-E şıkkı
    5-B II
    6-
    Canlı hayvan
    -
    et kombinası
    -
    sucuk
    -
    Tüketim artar
    -
    Sektörel çeşitlilik ve rekabet
    Buğday
    -
    un fabrikaları
    -
    un
    -
    Tüketim artar
    -
    Sektörel çeşitlilik ve rekabet artar.
    Deri
    -
    deri işleme fabrikaları
    -
    ayakkabı deri giyim sanayi
    -
    tüketim artar
    -
    Sektörel çeşitlilik ve rekabet
    Demir
    -
    demir çelik
    -
    İnşat demiri
    -
    Tüketim artar
    -
    Sektörel çeşitlilik ve rekabet vb
    7-Kitabınızdaki haritayı inceleyerek aşağıdaki soruları cevaplandırınız.
    v Petrolün bölgelere göre rezervi ile tüketimi arasında dengesizlikler vardır.Rezervi fazla olan bölgelerde yeterli gelişim sağlanamamış ve tüketim düşüktür.
    v Çıkartılan petrol sanayi ,şehirleşme ,teknolojinin gelişmiş olduğu petrol ürünlerinin kullanımına açık Avrupa,Amerika güneydoğu asya bölgesine taşınmaktadır.
    v Orta doğu petrolleri daha çok Güney Doğu Asya,Avrupa ve Amerika bölgelerinde tüketilmektedir.
    v Ekonomik faaliyet kollarının oluşmasında belirleyici bir rol oynamıştır.Üretim bölgelerinde petrol üretimine dayalı tesisleşme dağıtım ve tüketiminde ise yine petrol ürünlerinin kullanım alanlarına dayalı ekonomik faaliyetler gelişmiştir.
    aşıklar, benqiSu, zoro.17 ve diğer 2 kişi bunu beğendi.
  4. denisssz

    denisssz Forumdan Uzaklaştırıldı

    Katılım:
    5 Ağustos 2009
    Mesajlar:
    227
    Beğenileri:
    70
    Ödül Puanları:
    0
    LİSE 3. SINIF SAYFA 137 **ÇME DEĞERLENDİRME SORULARI
    1- Türkiye’de Sanayi ve Hizmet sektörlerinin en fazla geliştiği yerler ve sebepleri:
    Ülkemizde özellikle Marmara ve Ege bölgeleri sanayi ve hizmet sektöründe ön plana çıkan yerleridir. Diğer bölgelerde ise büyük şehirler bu konuda öncülük yapar.
    Bu alanlarda sanayi ve hizmet sektörünün gelişme sebebi olarak iklim şartları ile yer şekillerinin elverişli olması, yerleşmeye uygun alanlar olmaları, ulaşım, hammadde, işgücü,sermaye birikiminin güçlü olması ve önemli bir Pazar oluşturmaları söylenebilir. Yine sanayinin gelişmesiyle ortaya çıkan kentleşme hizmet sektörünün gelişmesini olumlu etkiler.
    2- Türkiye’de Yer Şekillerinin ekonomik faaliyetlerin sektörel dağılımı üzerindeki etkisi:
    Ekonomik faaliyetlerle yer şekilleri arasında direk bağlantı vardır. Yer şekillerinin elverişsiz olduğu engebeli araziler tarımsal sektörü geri plana iterken iklime bağlı olarak büyükbaş hayvancılığı etkili kılabilir. Yer şekillerinin düz olduğu alanlar daha çok tarımsal faaliyetlerin ön plana çıkmasında etkili olmaktadır. Doğu Anadolu bölgesinde elverişsiz yer şekilleri yükseltinin fazla olması enerji sektörünü ön plana çıkartırken tarımı geri plana itmiştir. Yer şekilleri bir bölgedeki ekonomik faaliyetleri etkiler buda sektörel dağılıma yön verir.
    3- Ekonomik politikaların kalkınma üzerindeki etkisi:
    Ekonomide planlama çok önemlidir. Rotasız bir gemi olmak rüzgârlar tarafından savrulmaya yok açar. Ülke ekonomileri de bir politika oluşturmalı bunu ülke şartlarına en uygun şekilde uygulamalıdır. Bu tür politikalar ülkelerin ekonomik göstergelerindeki dalgalanmaları en aza indirir.
    4- Teşvik politikalarının olumlu ve olumsuz yönleri:
    Teşvik politikaları ülke içerisindeki farklı derecelerde gelişme göstermiş ve bu sebepten dolayı ekonomik uçurumların yaşandığı bölgeler arasında dengeyi kurmak geri kalan bölgelerin gelişmelerine yardımcı olmak açısından son derece faydalıdır. Bölümler arasındaki sosyal yapının dengelenmesi gelir dağılımının daha adaletli bir hal almasında etkilidir.
    SAKINCALARI:
    Art niyetli yaklaşımların olması alınan kredilerin devleti zarar ettirecek şekilde kullanılması başka işlere aktarılması ülkeye ekonomik yük olarak geri döner.
    5- Türkiye’deki ekonomik faaliyet üzerinde en etkili faktör ve nedeni:
    Ekonomiyi etkileyen faktörler: a)Coğrafi Konum, b)Yer şekilleri, c)İklim d)Nüfus ve Yerleşme
    En fazla etkileyen:Yeryüzü şekilleri ve iklim özellikleri
    Sebebi: Arazinin düz veya engebeli oluşu insan faaliyetlerini özellikle de Tarım ve Ulaşımı direk etkiler.
    Dolaylı olarak ta İklimi etkiler; Yükselti ve dağların uzanışı da İklim şartlarını belirler. İklim ise insan faaliyetlerini belirleyen ana etkenlerdendir.
    6-Yurdumuzda deprem afetinin çok yaşanmasının sebepleri:
    Türkiye genç oluşumlu, aktif fay hatlarının çok olduğu bir ülke olduğu için.Ülkemizin alp Himalaya kıvrım dağ sırası içerisinde olmasına bağlı olarak kuzey Anadolu, batı Anadolu ve doğu Anadolu fay hatlarının üzerinde bulunması depremi destekler.
    7- Heyelanların en çok görüldü yer ve nedenleri:
    Karadeniz Bölgesi, özellikle Doğu Karadeniz bölümü .
    Nedenleri: Dağlık ve engebeli arazinin çok olması yanında bol yağışın varlığı ana etkendir.
    Heyelan oluşumunu etkileyen faktörler:
    a)Tabakaların yapısı (Killi arazi),
    b)Bol yağış,
    c)Kuvvetli eğim
    d)Tabakaların duruşu
    8- Muğla, Antalya ve İzmir’de çok yangın çıkma sebepleri:
    Bu bölgelerde yaz kuraklığına bağlı olarak toprağın ve bitkilerin kuru bir özellik göstermesi. Yine bu bölgelerde tutuşmaya müsait kızılçam ağaçlarının ince yapraklarının yaz kuraklığı ile birlikte çabuk alev alabilmesi etkili etkenlerdir. Yine bu özelliklerinin yanında rüzgâr almadurumlarının fazla olması.
    9-Ekonomik planlamalarda dikkate alınan bölgeler:
    Sanayi bölgesi , maden bölgesi,ticaret bölgesi,turizm bölgesi,tarım bölgeleri dikkate alınan bölgelerdir.
    10- Türkiye’de coğrafi bölgeler oluşturulurken denizlerin dikkate alınan etkileri ve özellikleri:
    İklim üzerindeki etkisi, Ulaşım faaliyetlerine etkisi,Su ürünleri bakımından katkısı,Deniz turizmi bakımından katkısı
    AŞAĞIDAKİ ÇOKTANSEÇMELİ SORULARI CEVAPLANDIRINIZ…
    SORU-1-Anadolu’nun bir medeniyet merkezi olmasında aşağıdakilerden hangisi en az
    etkili olmuştur?
    A)Yeryüzü şekilleri B)İklim C)Komşu medeniyetler D)Bitki örtüsü E)Yer altı zenginlikleri
    SORU-2-Türkiye’de bölgeler ayrılırken aşağıdakilerden hangisi dikkate alınmaz?
    A)Yüzey şekilleri B)Okyanus akıntıları C)Iklim D)Ekonomik etkinlikler E)Komşu denizler
    SORU-3-Aşağıdakilerin hangisi Türkiye’deki dağlık ve engebeli bölgelere örnektir?
    A)Konya ve çevresi B)Artvin ve çevresi C)Adana ve çevresi D)Tekirdağ ve çevresi E)Şanlıurfa ve çevresi
    SORU-4-Aşağıdaki bölge tiplerinden hangisi Türkiye’de bulunmaz?
    A)Ovalık bölge B)Ormanlık bölge C)Maki bitki türü bölgesi D)Sanayi bölgesi E)Buzulların şekillendirdiği bölge
    SORU-5-Zeytin, muz, çay gibi ürünler yeryüzünün belli bölgelerinde yetiştirilmektedir. Bu bitkilerin Türkiye’de yetiştirilebilmesi aşağıdakilerden hangisi ile açıklanabilir?
    A)Dış ticaret talebi ile B)Kullanılan tarım yöntemiyle C)Türkiye’deki iklim çeşitliliği ile
    D)Sulama imkânlarının gelişmesi ile E)Ortamla yükseltisinin fazla olması ile
    SORU-6-Türkiye’de tarımsal verimi arttırmak için modern tarım (intansif)uygulamalarına ağırlık vermek gerekmektedir. Buna göre aşağıdakilerden hangisi bu durumu gerçekleştirmek için yapılacak çalışmalardan biri değildir?
    A)Çiftçi sayısını arttırmak B)Sulamayı yaygınlaştırmak C)Gübrelemeyi yaygınlaştırmak
    D)Tarımda makineleşmeyi yaygınlaştırmak E)Tohum ıslah çalışmalarına ağırlık vermek
    SORU-7-Türkiye’de sanayileşme ile birlikte aşağıdakilerden hangisi görülmez?
    A)Ham madde ithalatının artması B)Enerji tüketiminin artması
    C)Ham madde ihracatının artması D)Ulaşım olanaklarının iyileşmesi E)Iş olanaklarının artması
    SORU-8-Ülkemizin her bölgesinde rezervi olan bir madendir. Metal sanayisinin ham maddesi durumundadır. Yılda yaklaşık beş milyon ton üretim gerçekleşmektedir. Divriği ve Kangal (Sivas), Hekimhan ve Hasançelebi (Malatya)çıkarıldığı yerlere örnektir. Yukarıda anlatılan maden aşağıdakilerden hangisidir?
    A)Demir B)Bakır C)Krom D)Bor E)Petrol
    SORU-9-Rezerv bakımından dünyada birinci olduğumuz maden aşağıdakilerden hangisidir?
    A)Demir B)Bakır C)Krom D)Bor E)Petrol
    SORU-10-Aşağıdaki doğal afetlerden hangisinin oluşum kökeni diğerlerinden farklıdır?
    A)Sel B)Taşkın C)Deprem D)Dolu E)Çığ
    SORU-11-Aşağıdaki doğal afetlerden hangisinin oluşumunda insanın etkisi vardır?
    A)Volkanizma B)Fırtına C)Dolu D)Sel E)Hortum
    SORU-12-Aşağıda verilen doğal afetlerden hangisi yurdumuzda görülmez?
    A)Kasırga B)Heyelan C)Taşkın D)Deprem E)Çığ
    SORU-13-Aşağıdaki şehirlerin hangisinde çığ riski çok yüksektir?
    A)Aydın B)Konya C)İstanbul D)Şanlıurfa E)Tunceli
    SORU-14-Aşağıdakilerden hangisi sanayi tesisinin kurulması için gerekli olan koşullardan değildir?
    A)Ham madde B)Pazar C)Ulaşım D)İletişim E)Sermaye
    SORU-15-Aşağıdaki illerden hangisinde pamuklu dokuma sanayisinin kurulmasında ham maddeye yakınlık fazla etkili olmamıştır?
    A)Adana B)Izmir C)Aydın D)Denizli E)İstanbul
    SORU-16-Ülkemizde bulunan aşağıdaki enerji kaynaklarından hangisi daha ekonomik ve temizdir?
    A)Taş kömürü B)Linyit C)Petrol D)Doğal gaz E)Hidroelektrik
    SORU-17-Aşağıdakilerden hangisi çevreyi kirletmeyen temiz ve tükenmez bir enerji kaynağıdır?
    A)Taş kömürü B)Linyit C)Nükleer enerji D)Doğal gaz E)Rüzgâr
    SORU-18-Ülkemizde güneş enerjisi için en elverişsiz kesim aşağıdakilerden hangisidir?
    A)Konya ve çevresi B)Antalya ve çevresi
    C)Rize ve çevresi D)İzmir ve çevresi E)Gaziantep ve çevresi
    DOLDURMA SORULARI
    1-Akdeniz kıyı kesiminde İKLİM koşullarının uygun olması buralarda tarımsal faaliyetlerin gelişmesini sağlamıştır.
    2-Arazi yetenek sınıflandırılmasında birinci sınıf araziler TARIM için kullanılır.
    3-Türkiye’de hammaddesi bulunduğu halde enerji üretimi yapılmayan enerji kaynağı NÜKLEER ENERJİ dir.
    4-Türkiye’de taşkömürü ile çalışan tek santral ÇATALAĞZI (Zonguldak) termik santralidir.
    5-Demir çelik endüstrisinin özellikle Batı Karadeniz de gelişmesinin nedeni ENERJİ dır.
    6-Krom ÇELİĞE SERTLİK VERMEK, MERMİ GEMİ UÇAK, OTOBÜS ,VAGON
    AYDINLATMA SİSTEMLERİ vb alanlarda kullanılır.
    DOĞRU YANLIŞ SORULARI
    1-Y 2-Y 3-D 4-D 5-D 6-Y 7-D 8-Y 9-Y 10-Y 11-D 12-Y
    benqiSu, su perisii ve f@tm@ bunu beğendi.
  5. denisssz

    denisssz Forumdan Uzaklaştırıldı

    Katılım:
    5 Ağustos 2009
    Mesajlar:
    227
    Beğenileri:
    70
    Ödül Puanları:
    0
    **ÇME DEĞERLENDİRME 164/165
    1-Günümüzde insanların seyahat etmesindeki en önemli faktörler:
    Şehir hayatının vermiş olduğu yoğun iş temposuna bağlı olarak: insanların dinlenme,eğlenme ihtiyacı, gelir seviyelerinin yükselmesine bağlı olarak artan gezme, başka memleketleri görme isteği çünkü gelir seviyesi yüksek olan insanlar daha çok turizm faaliyetleri içerisinde bulunabilir, insanların kültürlerine olan düşkünlük geçmişlerini öğrenme isteği, iş seyahatleri, panayır, fuar, festivaller, din, sportif faaliyetler yarışmalar, eğitim öğretim gösterilebilir.

    2-Doğa turizminin son dönemlerde artış göstermesinin nedenleri:
    Doğa turizminin son dönemlerde artış göstermesinin sebebi insanların yaşam alanlarındaki doğallığın bozulmasına bağlı olarak aşırı kentleşme, iş temposu, teknolojinin hayatımızı aşırı derece etkilemesine bağlı olarak insanların bu ortamlardan uzaklaşma isteği şehirlerdeki gürültü kirliliğinden uzaklaşma duygusu eskiye duyulan özlem gösterilebilir.

    3-Turizmin görülmeyen ihracat olarak değerlendirilmesinin nedeni:
    Ülkeler mal üreterek ürettikleri malı dış ülkelere satarak gelir elde ederler. Turizm faaliyetlerinde mal olarak dışarıya sattıkları zaten var olan doğa güzellikleri, tarihi eserler,iklim özelliklerinin kendilerine sunduğu avantajlardır özel bir üretim yapmalarına gerek yoktur,bu noktadan yola çıkarak turizm ülkeye döviz girdisi sağlayan ancak yurt dışına bir şey satmadan elde edilen gelirdir.

    4-Gelecekte insanları seyahate yönlendiren etmenlerden hangileri daha etkili olacaktır:
    Gelir seviyesindeki yükselme, ulaşım hizmetlerinde ki gelişmeler,din,merak ,ve aşırı şehir hayatının verdiği stres,gürültü kirliliğinden kaçma isteği ile ortaya çıkan dinlenme eğlence ihtiyacı iş bağlantıları amacıyla yapılacak seyahatler söylenebilir.

    5-Herhangi bir alanın ulusal park olarak belirlenmesinde etkili olan faktörler:
    Canlılar için geçmişin izlerini taşıyabilecek eserlerin bulunduğu alanlar olması,doğal ortamın korunduğu çok geniş yaşam bölgeleri olmaları,doğal güzelliklere sahip bir alan olması milli park olarak belirlenmesinde etkilidir.
    Örnek: ABD’de Yelowstone parkı geniş bir alan içerisinde doğal yapılarını koruyan gayzerleri, sıcak akarsuları,boz ayıları,kanada geyikleri ile dünya üzerinde en geniş bozulmamış ekosisteme sahip bölgelerden biridir.Yine Afrika kıtasındaki serengeti bölgesi bölgede yaşayan canlılar için son derece doğal kalabilmiş bir yaşam alanıdır.

    6-Milli parkların daha çok Afrika ve Amerika kıtalarında görülmesinin sebebi:
    Amerika Kıtasının geç keşfedilmesine bağlı olarak insan yerleşimine geç açılması doğal ortamın korunduğu geniş yaşam bölgelerinin olması,bu kıtalarda bazı alanların insan yerleşimine uygun olmayan koşullar taşıması doğal hayatın daha kolay korunmasında etkili olmuştur.

    7-Doğaya yönelik turizm etkinlikleri:
    Rafting, yayla turizmi,safari,doğa yürüyüşleri,dağcılık örnek verilebilir.

    8-Türkler tamamen Orta Asya da kalsalardı bugünkü türk kültürü nasıl olurdu:
    Türkler Orta Asya'da kalmış olsaydı bu kadar zengin bir kültürel yapıya sahip olamazdı Çünkü sadece bulunduğu bölgedeki coğrafya şartlarından etkilenecek kültür öğelerini Orta Asya bölgesindeki yaşam koşulları belirleyecek ve çok fazla diğer kültürlerden etkilenemeyecek daha dar kapsamlı bir kültürel yapısı olacaktı.Orta Asya'da tarım koşulları elverişsiz olduğu için tarım daha geri planda yapılabildiği kadar küçük baş hayvancılığa dayalı bir kültür oluşacaktı.Deniz etkisinden kapalı kalacak giyim tarzlarından ,ekonomik faaliyetlerinde daha kısıtlı bir kültürel yapıya sahip olacaklardı.Yine dini yönden İslamiyet’le tanışamama durumu olabilir buda dinin kültüre etkisinde İslamiyet devre dışı bırakabilirdi.

    9-Türklerin ilk zamanlar göçebe olarak yaşamasının coğrafi ve beşeri nedenleri nelerdir:
    Yer şekilleri, iklim özellikleri, bağımsız yaşama isteği,tarım imkanlarının kısıtlı olmasına bağlı olarak yerleşik hayatı çokta benimsememeleri ,bozkır kültürü etkili olmuştur.

    10-Türklerin ilk çıktıkları Orta Asya’dan komşuları moğallar ve Çinlilerden ayıran özellikleri nelerdir:
    Çinliler yerleşik hayatı benimsemiş daha pasif özellik gösteren savaşçı olmayan bağımlılık altına girmeye müsait, tarımsal faaliyetlerle uğraşan bir özellik gösterir.
    Moğollar hâkimiyet anlayışı olarak orman kültürünü benimseyen yak yık yok et doğrultusunda davranan bir özellik gösterirler.
    Türkler ise hâkimiyet anlayışı olarak eşitlik adalet anlayışını savunan bozkır kültürü benimsemiş yarı göçebe yaşayan hayvancılık faaliyetlerinin ön plana çıktığı bir özellik gösterir.

    11-Orta Asya’da yaşayan Türkler ile Balkanlarda yaşayan Türklerin ortak ve farklı yönleri:
    Devlet yapıları teşkilatlanma olarak aynı özellik gösterirler.Orta Asya Türkleri daha aktif savaşçı ve göçebe hayat bağlı bir yaşam tarzı sürerler.Balkanlardaki Türkler ise yerleşik hayatı benimsemiş bir yaşam tarzı gösterir.Tarımsal faaliyetler ön plan çıkar.Osmanlı sonrası Müslüman özellik gösterirler.

    12-Türkiyede yaşayan Türkler İle Özbekistan’da yaşayan Türklerin ortak ve farklı yönleri:
    Anadolu da yaşayan Türkler yerleşik hayatı benimsemiş tarımsal faaliyetlerin ön plana çıktığı bir özellik gösterir.Özbekistan’daki Türkler daha çok göçebe hayatı benimsemişlerdir ekonomik faaliyet hayvancılık olarak ön plana çıkar.
    Ortak olarak dil birliği din (özellikle Türklerin Müslümanlığı kabulu ile birlikte)birliği ülkü birliği söylenilebilir.

    13-Orta Asya ile Türkiye’nin coğrafi olarak benzer ve farklı özellikler nelerdir .Türk kültürünü nasıl etkilemiştir.
    Yer şekilleri bakımından iklim özellikleri bakımından bitki örtüsü bakımından iç kesimler benzer özellik gösterebilir.Ancak Türkiye’nin üç tarafının denizlerle kaplı olması en önemli farklılıklardan biridir.Benzer özelliklerine bağlı olarak ekonomik faaliyetlerde hayvancılık ön plana çıkıyor el işleri,halı kilim dokumacılı gibi farklılık olarak Türkiye’deki iklim çeşitliliği gerek tarımsal yapıyı beslenme alışkanlıklarını etkilemiştir.Deniz kültürü Türk kültürü içerisine girmiştir.Türk kültürü etkileşim alanı olarak Anadolu’nun eskiden beri uygun bir yerleşim alanı olmasının verdiği kültürel zenginliğin izlerinden etkilenmiştir.

    14-Türklerin Anadolu’yu yerleşim yeri olarak seçmelerinin coğrafi nedenleri:
    Yer şekilleri ,iklim ,bitki örtüsü özellikleri yerleşmeye müsayit verimli topraklara sahip olması.

    15-Bu soru için Türk kültürünün oluşumunda etkili olan maddi ve manevi değerler hakkında bilgi verilebilir.
    Örnek örf adetler,gelenek görenek,giyim tarzı,din,ahlak anlayışı gibi bu soruyu sizin yorumlamanız gerekiyor.

    16-Dünyada önemli hammadde alanları olan ülkeler ve bölgeler aynı zamanda Pazar alanlarıdır neden:
    Hammadde potansiyelinin yüksek olduğu özellikle geri kalmış ülkeler bu hammadde kaynaklarını işleyecek teknolojiye ve birikime sahip ülkeler değillerdir.
    Bu nedenle ellerindeki hammadde kaynaklarını dışarıya işlenmeden satarlar ve kendileri dışarıdan bu ürünleri işlenmiş olarak almak zorunda kalırlar bu nedenle önemli bir pazar alanı oluştururlar.Yine bu tarz ülkeler gelişmişlik seviyesi düşük olduğundan aile
    planlaması olmayan nüfus potansiyelinin yüksek olduğu ülkelerdir.Yine yerleşmeye uygun alanların nüfuslanarak hammadde kaynakları ile yakınlık göstermesi de bu ülkelerin önemli pazar olmasında etkili olur.

    AŞAĞIDAKİ CÜMLELERDE BOŞ BIRAKILAN YERLERİ UYGUN İFADELERLE TAMAMLAYINIZ

    1-SANAYİ
    2-ULAŞIM
    3---------
    4-OTAĞ
    5-GÖÇEBE
    6-GÖKTÜRK YAZITLARI

    AŞAĞIDAKİ İFADELERDEN DOĞRU OLANLARIN YANINA D ,YANLIŞ OLANLARIN YANINA Y HARFİNİ KOYUNUZ.

    1-D 2-Y 3-D 4-D 5-Y

    AŞAĞIDAKİ ÇOKTAN SEÇMELİ SORULARI CEVAPLANDIRINIZ.

    1-B 2-A 3-C 4-A 5-D 6-D 7-B 8-C 9-A 10-C 11-A 12-E 13-D 14-B
    benqiSu ve f@tm@ bunu beğendi.
  6. denisssz

    denisssz Forumdan Uzaklaştırıldı

    Katılım:
    5 Ağustos 2009
    Mesajlar:
    227
    Beğenileri:
    70
    Ödül Puanları:
    0
    11.SINIFLAR SAYFA 187/188 **ÇME DEĞERLENDİRME SORULARI
    SORU-1 Hollanda’nın gelişmiş ülkeler sınıfında olması tarımı nasıl etkilemiştir.

    Hollanda yüz ölçümü bakımından son derece küçük ülkelerden biridir.Ülkenin gelişmişlik yapısından dolayı ülkede son derece modern metotlar kullanılarak tarım yapılır.Birim alandan en yüksek verim elde edilir ve bu çalışmalar daha çok ekonomik değeri yüksek ürünle için yapılır.Modern tarım ilkelerinin uygulandığı ülkede nüfusun %6 sı tarımda çalışır ancak tarım ürünleri ihracatında dünya üçüncüsüdür.
    SORU-2 Sanayi devrimi eğer ülkemizde başlasaydı şuan ki sosyoekonomik yapımız nasıl olurdu.
    Ülkemiz Cumhuriyet yıllarında yoğun olarak tarımsal yapılanma içerisinden sanayileşmeye yönelik hamleler yapan bir ülke konumundadır.Eğer ki sanayileşme faaliyetleri ilk olarak ülkemizde başlamış olsaydı ülkemiz son derece gelişmiş kalkınmasını tamamlamış toplumun refah düzeyi yüksek bir ülke olarak karşımıza çıkardı.Tarımsal faaliyetlerin daha modern metotlarla yapıldığı tarımda çalışan kişi sayısının az tarımdan elde edilen verim miktarının yüksek olduğu kişi başına düşen gelir seviyesi yüksek bir ülke olurdu.Sanayileşmenin sağlayacağı tüm gelişmişlik imkanları ülkemiz sosyo ekonomik yapısı üzerinde etkili olurdu.Şehirleşme ,altyapı,sağlık eğitim,ulaşım,vb alanlarda çok daha ön sıralarda olurdu.
    SORU-3 Neden insanlar tatile gereksinim duyar?

    Küreselleşen dünya ile birlikte insanlar yoğun iş temposunun ve stresin etkisi ile yılın belirli dönemlerinde dinlenmek eğlenmek farklı yerleri gezme isteği duyarlar.Ekonomik gelir düzeyinin yükselmesi tatil anlayışı içerisinde kendini gösterir.Yeni yerlerin merak edilmesi teknolojinin hayatımızdaki doğal yapılanmayı ortadan kaldırdığı için insanlarda eskiye yönelik bir özlem duygusu oluşur bu duygu tatile çıkma dinlenme isteğini arttırır.
    SORU-4 İnsanoğlunun sosyoekonomik durumuyla turizmin ilişkisi nedir.?
    Ülkelerin gelişmişlik seviyesi ve buna bağlı olarak toplumun ekonomik yapısının iyi olması turizm faaliyetlerini tetikler.Çünkü turizm faaliyetleri belirli bir ekonomik donanım gerektirir.Düşünün ki geri kalmış ülkelerde insanların sürekli ekonomik sıkıntı içerisinde bulunması turizm faaliyetlerine bakış açısını olumsuz etkiler gelişmiş ülkelerde ise yaşam standartlarının yüksek olması turizm faaliyetleri kolaylaştırıcı bir etkendir.
    SORU-5 Japonya nın dünyanın en büyük sanayi güçlerinden biri olmasının nedenleri nelerdir.

    2. dünya savaşından sonra Japonya nüfus ve iş gücü kaybına uğrarken ekonomik bakımdan da ağır bir darbe almıştır.
    Bu dönemden sonra 40 yıl içerisinde o dönemde yaşadığı tüm olumsuzlukları değiştirmiş dünyanın en önemli sanayi teknoloji ülkelerinden biri olmuştur.Yine Japonya bu çalışmaları yaparken sanayi ve enerji hammaddelerinin çoğunu yurt dışından almış dışa bağımlı bir özellik göstermiştir.Ancak gelişme gösterdiği sektörler dünyada az ama değerli olan sektörlerdir.Teknolojik anlamda yapmış olduğu gelişme dünya piyasasında kendisine ciddi bir pazar ve yer edinmesine sebeb olmuş bu alanda sağladığı gelir ile hammadde ve tarımsal ürün enerji ihtiyacını karşılamıştır.Toplum yapısı olarak da türdeş bir özellik göstermiş çalışmayı seven manevi değerlerin ön planda tutulduğu ve ada devleti olmasından dolayı bu özelliklerini korumuş milli birlik duygusu yeni nesillere iyi aktarılmış bu etkenlerle Japonların ülke sevgisi ve çalışma azmi üst seviyelere çıkmıştır.Kendi bünyeleri içerisinde 2. dünya savaşın da atılan atom bombalarının yıkıcı etkileri Japon halki için her zaman motive edici bir güç olmuştur.Son olarak elde edilen gelirler çok yerinde kullanılmış özellikle savaşdan sonra ABD ‘den alınan yardımlar çok iyi değerlendirmişlerdir.
    SORU-6 Japonya’da nüfusun büyük bir kısmı neden kıyı kesimlerde toplanmıştır.
    Ülke oldukça dağlık bir ülkedir .Topraklarının %70 i dağlarla kaplıdır.Tarım alanlarının büyük bir kısmı kıyı ovalarında toplanmıştır.Kıyı kesimler yine ticaret faaliyetlerinde liman özelliği göstererek nüfusun ticaretin tarımsal faaliyetlerin kıyı kesimlerde yoğunlaşmasında etkili olmuştur.
    SORU-7 Japonya nın coğrafi özellikleri hakkında bilgi veriniz.
    Kitabınızda mevcuttur.168-169
    SORU-8 Sanayi devrimi neden İngiltere’de başlamıştır.
    Sanayi Devriminin İngiltere'de başlamasında sosyal ,ekonomik hatta tarihi nedenler vardır.

    İngiltere sahip olduğu deniz güzü sayesinde coğrafi keşifler sonrasında doğal kaynakları olan bir çok ülkeyi sömürgeleştirmiştir.Bu ülkelerin doğal kaynaklarını önce yelkenli gemilerle sonrasında buharlı gemilerle kendi ülkesine taşımıştır.Bir ada devleti olan İngiltere Avrupa ana karasına oranla daha elverişli bir coğrafi konuma sahiptir.XIX. yüzyıl başlarında ana karada başlamış olan Derebeylik mücadelesi,mezhep farkı huzursuzlukları,savaşlar gibi siyasi rahatsızlıklardan hiç etkilenmemiş ve siyasi istikrarını erken sağlamıştır.
    İngiltere'nin Avrupa karasına oranla daha özgür bir ortama sahip olması birçok bilim,sanat ve fikir adamının bu ülkeye yerleşmesinde ve mesleğini özgürce gerçekleştirmesinde etkili olmuştur.
    SORU-9 Sanayi devrimi İngiltere’nin nüfus yapısını nasıl etkilemiştir.
    İngiltere de sanayileşme beraberinde kentleşmeyi de getirmiş kır nüfusun büyük bir kısmı kırları terk ederek çalışmak için sanayi şehirlerine göç etmiştir.1700 ‘lerde İngiltere nüfusunun 4/1’inden daha azı şehirlerde bunun da %60 dan fazlası güney İngiltere de yaşıyordu .Nüfus 1850’lerden başlayarak çekim merkezi kuzeydeki maden kömürü yataklarında yer alan sanayi merkezlerine doğru kaymaya başlamıştır.1800 ile 1900 yılları arasında şehirde yaşayanların oranı %27 den %64 e çıkmış nüfusun yarıya yakını kuzeydeki sanayileşmiş bölgelere kaymıştır.
    SORU-10 Sanayi devriminde lokomotif olarak gösterilebilecek hammaddeler nelerdir.
    Pamuk,kömür,demir gösterilebilir.Konu ile ilgili açıklama 176 da 1 ve 2. paragraf 177 de1. paragraf.
    SORU-11 Modern tarımın yapılabilmesi için gerekli olan şartlar nelerdir.
    Öncelikle ülke topraklarının çok iyi analiz edilmesi hangi tarım ürünlerine elverişli olduklarının belirlenmesi yine bu ürünler içerisinde ekonomik değeri yüksek olanların tercih edilmesi gerekir. Modern tarım yapılabilmesi için yeterli teknik donanıma sahip olunması gerekir.
    Arazi şartlarına göre makineli tarımın desteklenmesi gelişmiş sulama sistemlerinin kurulması tohum ıslahı,gübreleme faaliyetlerine gidilmesi gerekir.Genelde modern tarım faaliyetlerine ülke toprakları dar tarıma elverişli arazilerin az olduğu ülkelerde mevcut nüfusun ihtiyaçlarını gidermek amacıyla birim alandan en yüksek verimi almak için gidilir.Örneğin İsrail ,Hollanda.
    SORU-12 Hindistan’ın coğrafi özellikleri bu ülkede hangi tarımın ön plana çıkmasında etkili olmuştur.
    Ülkede son dönemler hariç ekstansif geri kalmış tarım metodları kullanılmaktadır.Arazi geniş elde edilen verim düşüktür.Tarımda çalışan kişi sayısı fazladır.Etkili olan faktörler Hindistan yerşekilleri ve iklim özelliklerinde anlatılmıştır.
    SORU-13 Hollanda’da tarım alanları nasıl genişletilmiştir.

    Hollanda yükselti olarak deniz seviyesine çok yakın bir ülkedir.Hollanda’da deniz içerisindeki araziler setlerle denizle bağlantısı kesilir daha sonra buradaki sular boşaltılır denizden kazanılmış bu topraklara polder denilir.Hollanda alçak bir ülke olduğu için buraya alçak memleketler anl***** gelen NEDDERLAND denilmektedir.
    benqiSu bunu beğendi.
  7. denisssz

    denisssz Forumdan Uzaklaştırıldı

    Katılım:
    5 Ağustos 2009
    Mesajlar:
    227
    Beğenileri:
    70
    Ödül Puanları:
    0
    **ÇME DEĞERLENDİRME 231.SAYFA
    CEVAP-1-Doğalgaz,Madenler,Kömür,Petrol
    CEVAP-2-%80 kömür,petrol,doğalgaz gibi fosil yakıtlar,%20 si de hidrolik ve nükleer enerji olmak üzere hayvan bitki atıkları,rüzgar ve güneş enerjisinden kaynaklanır.
    CEVAP-3-Karbondioksit artışı.Gelen güneş ışınlarının atmosfere yansımasını engeller ve dünyanın atmosferin üst katlarından itibaren ısınmasına sebeb olur (Sera etkisi)
    EK AÇIKLAMA:
    Evren üzerine düşen güneş ışınlarından çok, dünyadan yansıyan güneş ışınlarıyla ısınır. Bu yansıyan ışınlar başta karbondioksit, metan ve su buharı olmak üzere atmosferde bulunan gazlar tarafından tutulur, böylece dünya ısınır. Işınların bu gazlar tarafından tutulmasına da sera etkisi denir. Atmosferde bu gazların miktarının artması ısınmayı artırır.
    Günümüzdeki tehlike, karbondioksit ve diğer sera gazlarının miktarindaki artışın bu dogal sera etkisini şiddetlendirmesinde yatmaktadır. Binlerce yıldır dünyamızdaki karbon kaynakları kararlı kalırken, şimdi modern insanoğlu aktiviteleri, fosil yakıtlarin kullanımı, ormanların yokoluşu, aşırı tarım yapılması, atmosfere büyük miktarlarda karbondioksit ve diğer sera gazlarının atmosfere salınmasına sebep olmaktadır.
    CEVAP-4-Hava Kirliliği,Küresel Isınma ,Küresel ısınmaya bağlı olarak iklim değişiklikleri,Doğal hayatın bozulması örnek verilebilir.

    CEVAP-6-Bir maddenin moleküllerinin başka bir madde molekülleri ile yaptığı reaksiyon sonucu ortaya çıkan enerjiye denilir. Bunun en temel örneği yanan odun, kömür, petrol gibi fosil yakıtlar,kağıt vb. gibi birçok malzemelerdeki molekül ile havadaki oksijen molekülünün birleşerek ortaya çıkardığı ısıl enerjidir. Uzmanlar bunu termik enerji yada ısıl enerji olarak isimlendirmektedir.
    CEVAP-7-Konu ile ilgili incelemeniz gereken link….

    Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...


    CEVAP-8-Yaşama birliklerinde ve onun büyütülmüşü olan tabiatta canlılığın aksamadan devam edebilmesi için bazı önemli maddelerin kullanılan kadar da üretilmesi gerekmektedir.Doğada ekolojik önemi olan bu maddeler canlılar ve çevreleri arasında alınıp verilir.Bu maddeler güneş enerjisi yardımıyla belirli yörüngeleri izleyerek dolaşımlarını tamamlarlar.Maddelerin ekosistemdeki bu dolaşımına madde döngüsü denir.Madde döngüsün değişiminde insan aktif kullanıcı rol oynar.İnsan oğlu bu dönüşüm içerisinde kullanmış oldukları doğal kaynaklar aracıılığı ile bu döngüye direk etkide bulunur.
    CEVAP-9-Konu ile ilgili incelemeniz gereken link…

    Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...

    bu linkte gereken bölümleri yazabilirsiniz….
    CEVAP-10-Doğal kaynakların aşırı kullanımı çevresel sorunlara yol açabilir doğal afetleri tetikleyebilir .Örnek olarak orman tahribatının artması dünyada iklim değişikliklerine yağış dengesizliklerine yol açabilir yine kömürün aşırı kullanımı sonunda atmosfere karışan karbondioksit gazının aşırı artması sera etkisine yol açarak küresel ısınmayı tetikleyici rol oynar.
    CEVAP-11-Kitabınızda sayfa 196 da konu ile ilgili açıklamalar mevcuttur.
    CEVAP-12-Yine konu ile ilgili bilgi sayfa 196 da mevcuttur.İnsanların o doğal kaynağa duyduğu ihtiyaç yada kullanımdaki çeşitlilik doğal kaynağın kullanım miktarını direk olarak etkiler.
    CEVAP-13-Nükleer santrallerde gerekli önlemlerin alınmaması yeterli teknolojik gelişim olmadan bu tür enerji kaynaklarının kullanımı doğaya ağır zararlar verir.Örnek Çernobil faciası,Konu ile ilgili sayfa 197 deki etkinlik yazısı altındaki bölümü kullanabilirsiniz.
    CEVAP-14-İnsan ve ihtiyaçları belirleyici rol oynar.Gelişen dünyada yeni enerji kaynaklarına duyulan ihtiyaç doğal kaynakların kullanım alanlarını ve kullanım miktarını direk etkiler.
    Konu ile ilgili sayfa 203 deki giriş bölümü ve 2. paragrafı kullanabilirsiniz.
    CEVAP-15-Sanayi devrimi ile birlikte demir çelik endüstrisindeki gelişmeler kömürü son derece etkili kılmıştır.Ülkeler teknolojik gelişmişliklerine ve ihtiyaçlarına göre doğal kaynakların kullanımına yön verirler.Sanayi devrimi ile birlikte demir çelik endüstürisi için enerji ihtiyacını kömür ve ormanlar sağlamıştır.Değişimde direk etkili olmuştur.
    CEVAP-16-Örneğin su ilk dönemlerde sulama amaçlı kullanılırken şimdi enerji üretimi,turizm,sanayi ve teknolojide önemli rol oynamaktadır.Önceleri çok ön plana çıkmayan petrol içten yanmalı motorların icadı ile birlikte önemli bir güç olarak ortaya çıkmaktadır.Son dönemlerde yenilenemeyen enerji kaynaklarında petrol ve doğal gaz gibi ileriye dönük biteceği düşüncesi insanları doğal enerji kaynaklarına (güneş rüzgar gibi )yönlendirmiş bu konuda ciddi çalışmalar yapılmasına sebeb olmuştur.
    CEVAP-17-Ülkelerin gelişmişlik durumuna ,zamana,nüfusa,insanın ihtiyaçlarına,Örnek geri kalmış ülkelerdeki doğal kaynak kullanımı ile gelişmiş ülkelerdeki farklıdır.Gelişmiş ülkeler doğal kaynakları daha idareli ve geleceğe taşıyıcı şekilde kullanmak için önlemler alırlar geri kalmış ülkeler daha çok yeterli bilince sahip olmadıkları için günü kurtarmak için bir kullanım sergilerler.Yine Gelişmiş ülkelerdeki teknolojik şartların iyi olması kaullanılan doğal kaynağın kullanım miktarını ve hızını etkiler.Finlandiya kestikleri her ağaç için aynı anda yenisini dikerler.Gelişmiş Avrupa kıtasındaki kömür kullanımı ile geri kalmış afrikadaki kömür kullanım oranları birbirinden farklıdır.
    CEVAP-18-Kitabınızda sayfa 209 .sayfada konu ile ilgili gerekli bilgiler mevcuttur.
    CEVAP-19-Kitabınızda sayfa 210 .sayfada gerekli açıklamalar yapılmıştır.
    Aşağıdaki ifadelerde boş bırakılan yerleri uygun ifadelerle doldurunuz.
    1-Biyoenerji
    2-Jeotermal
    3-Uranyum,plutonyum
    4-Karbon dioksit,karbon monoksit,nitrojen oksitler,yanmamış hidrokarbonlar,
    5-Uçucu küller,civa
    6-Siyanür
    7-Doğal kaynak potansiyelleri,Kullanılan yöntem ve teknolojileri
    8-Maden kömürü üretimini
    9-Gaz türbinleri ile elektrik elde edilmesi ve dizel motorların icadı ,içten patlamalı ve içten yanmalı motorların icadı
    Aşağıdaki çoktan seçmeli soruları cevaplayınız.
    1-D 2-A 3-B 4-C 5-D 6-D 7-D 8-C










    EMEĞE SAYGI....
    benqiSu, turkce, bedirodabas ve diğer 2 kişi bunu beğendi.
  8. denisssz

    denisssz Forumdan Uzaklaştırıldı

    Katılım:
    5 Ağustos 2009
    Mesajlar:
    227
    Beğenileri:
    70
    Ödül Puanları:
    0
    konuyu sabitler misiniz
    benqiSu, bbbbbuuuurrraak ve f@tm@ bunu beğendi.
  9. S. Moderatör Uğur

    S. Moderatör Uğur Özel Üye Özel Üye

    Katılım:
    4 Şubat 2008
    Mesajlar:
    8.241
    Beğenileri:
    6.155
    Ödül Puanları:
    36
    Konuyu Sabitledim.
    benqiSu, f@tm@ ve denisssz bunu beğendi.
  10. kazım_17_19

    kazım_17_19 Üye

    Katılım:
    23 Eylül 2010
    Mesajlar:
    8
    Beğenileri:
    0
    Ödül Puanları:
    0
    cokk saolunn :330: teskrlerr bi de su cografya kitabının etkinliklerini tabloları yapabilir misiniz ?* simdiden cokkkk tesekürlerrrrrrrrrrrrrrr..

Sayfayı Paylaş