Cografya Sınavı TEST

Konu 'Coğrafya 11. Sınıf' bölümünde cnrgnl tarafından paylaşıldı.

  1. cnrgnl

    cnrgnl Üye

    Katılım:
    11 Ocak 2009
    Mesajlar:
    6
    Beğenileri:
    0
    Ödül Puanları:
    0

    arkdaslar bana acıl test ve cevaplarını bulabılırmısnız yarın yazılıyız. sayfa 90 a kadar sorumluyuz bu konular hakkında test bulursanız sevinirim


    :hollo**en:
  2. S. Moderatör Uğur

    S. Moderatör Uğur Özel Üye Özel Üye

    Katılım:
    4 Şubat 2008
    Mesajlar:
    8.241
    Beğenileri:
    6.155
    Ödül Puanları:
    36
  3. S. Moderatör Uğur

    S. Moderatör Uğur Özel Üye Özel Üye

    Katılım:
    4 Şubat 2008
    Mesajlar:
    8.241
    Beğenileri:
    6.155
    Ödül Puanları:
    36
  4. S. Moderatör Uğur

    S. Moderatör Uğur Özel Üye Özel Üye

    Katılım:
    4 Şubat 2008
    Mesajlar:
    8.241
    Beğenileri:
    6.155
    Ödül Puanları:
    36
  5. cnrgnl

    cnrgnl Üye

    Katılım:
    11 Ocak 2009
    Mesajlar:
    6
    Beğenileri:
    0
    Ödül Puanları:
    0
    teşekkürler ama bana kitaptaki etkinlikler ve kitaptaki testler lazım değil :D bana test lazım simdi cözebileceğim
  6. S. Moderatör Uğur

    S. Moderatör Uğur Özel Üye Özel Üye

    Katılım:
    4 Şubat 2008
    Mesajlar:
    8.241
    Beğenileri:
    6.155
    Ödül Puanları:
    36
    Türkiye ekonomisi ve doğal afetler diye bi konu varmı yazılıda cıkacak olan
  7. S. Moderatör Uğur

    S. Moderatör Uğur Özel Üye Özel Üye

    Katılım:
    4 Şubat 2008
    Mesajlar:
    8.241
    Beğenileri:
    6.155
    Ödül Puanları:
    36
    Soru 1. Dünya üzerinde bazı akarsu havzalarında iklim koşulları ve ya yer şekillerinin olumsuz etkisinden dolayı yerleşmeler oldukça düşüktür.

    Aşağıda verilen akarsuların hangisinde böyle bir durumdan söz edilemez?



    a) Ganj b) Amazon c) Obi



    d) Kongo e) Yenisey







    Soru 2. Tarım alanlarının fazla ve nüfusun %70-80’i geçimini tarımla sağlayan şehirler tarım şehirleridir.



    Aşağıdaki kentlerin hangisindeki nüfuslanmanın nedeni tarım olanaklarıdır?



    a) Bodrum b) Batman c) İskenderun



    d) Nazilli e) Seydişehir





    Soru 3. Ker*** kurak ve yarı kurak bölgelerde, yapı malzemesi olarak taşın ve ağacın fazla bulunmadığı yerlerde en çok kullanılan yapı malzemesidir.



    Buna göre ülkemizde ker*** evlerin en çok görüldüğü bölge aşağıdakilerden hangisidir?



    a) Akdeniz b) Karadeniz c) Doğu Anadolu



    d) İç Anadolu e) Ege



    Soru 4. İç Anadolu bölgesinin kırsal yerleşmelerinde toplu köylerin görülürken dağınık yerleşmelere rastlanmamasının en önemli nedeni aşağıdakilerden hangisidir?



    a) Tahıl tarımının yapılması

    b) Su kaynaklarının azlığı

    c) Yer şekillerinin elverişsizliği

    d) Gelenek ve görenekler

    e) Küçük baş hayvancılığın yaygın oluşu



    Soru 5. Aşağıdaki yörelerden hangisinde ahşap ev yapımının daha az olması beklenir?



    a) Artvin Yöresi

    b) Sinop Yöresi

    c) Kastamonu Yöresi

    d) Muğla Yöresi

    e) Kırşehir Yöresi



    Soru 6. Coğrafi konumlarına göre kurulan köylerimizden hangisinin Türkiye ekonomisine katkısı daha fazladır?



    a) Orman köyleri

    b) Ova köyleri

    c) Vadi köyleri

    d) Dağ köyleri

    e) Kıyı köyleri



    Soru 7. Ülkemizde dağınık yerleşme örneklerine Doğu Karadeniz’de toplu yerleşme örneklerine ise iç kesimlerde rastlanır.

    Yerleşme biçimlerindeki bu farklılık özellikle aşağıdakilerden hangisinden kaynaklanır?



    a) Yer şekilleri b) Turizm c) Ulaşım

    d) Toprak yapısı e) Endüstri





    Soru 8. Daha az topraktan daha fazla ürün elde etme çalışmaları yaygın olan köylerimiz aşağıdakilerden hangisidir?



    a) Dağ köyleri

    b) Hayvancı köyler

    c) Balıkçı köyleri

    d) Yayla köyleri

    e) Ekinci köyleri



    Soru 9. -Kır nüfusu yoğundur.

    -Diğer bölgelere göç verir.

    -Nadas tarımının en az yapıldığı bölgemizdir.

    Bu bölgemiz aşağıdakilerden hangisidir?



    a) Akdeniz

    b) İç Anadolu

    c) Karadeniz

    d) Ege

    e) Güneydoğu Anadolu



    Soru 10. Aşağıda verilmiş olan paraleller arasında hangisinde insanlar yerleşmek için yüksek alanlar daha elverişlidir?



    a) 5 derece Güney –10 derece Kuzey paralelleri arası

    b) Kutup daireleri ve kutuplarlar çevresi

    c) 20 derece Güney – 25 derece Güney paralelleri arası

    d) 60 derece Kuzey – 70 derece Kuzey paralelleri arası

    e) 30 derece Kuzey – 30 derece Güney paralelleri arası



    Soru 11. Ekvatordan kutuplara doğru gidildikçe yerleşmelerin üst sınırı azalmaktadır.

    Buna göre aşağıdaki illerimizden hangisinde yerleşme sınırı daha yükseklerde yer alır?



    a) İstanbul b) Bursa c) Hatay



    d) Rize e) Kars





    Soru 12. Türkiye’de tarihi aşamalardan geçerek gelişimini sürdüren çok sayıda kentimiz vardır.

    Aşağıda verilen yörelerin hangisinin gelişiminde tarihi gelişimin katkısı en azdır?



    a) Bergama b) Konya c) Karabük



    d) Amasya e) Edirne





    Soru 13. Türkiye’de kırsal yerleşme şekillerinin toplu ya da dağınık olmasında rol oynayan başlıca faktörler aşağıdakilerden hangisidir?



    a) Yer şekilleri ve su kaynakları

    b) Ekonomik faaliyet türü

    c) Tarım ürünleri çeşidi

    d) Nüfus yoğunluğu

    e) Ulaşım olanakları





    Soru 14. I. Trabzon

    II.Bayburt

    III. Gümüşhane

    IV.Giresun

    Doğu Karadeniz’de verilen yukarıdaki yörelerden hangilerinde dağınık yerleşme daha fazladır?



    a) I ve III b) I ve IV c) III ve IV



    d) I ve II e) II ve III





    Soru 15. Akdeniz Bölgesi’nde çok sık ve çok seyrek nüfuslu yerleşmelerin yan yana bulunmasının temel nedeni aşağıdakilerden hangisidir?



    a) Endüstrinin belli yörelerde yoğunlaşması

    b) Plato ve ovaların verimli olması

    c) Dağların uzanışı nedeniyle ulaşımın zor oluşu

    d) Kalkerli yapıdaki dağlar ile alüvyon ovalarının yan yana bulunması yana bulunması

    e) Bölgede farklı iklimlerin görülmesi







    Soru 16. Denize kıyısı olan bölgelerimizde önemli yerleşim merkezleri kıyılarda sıralandığı halde Ege Bölgesi’nin kıyı kesimlerinde bu durum görülmez.

    Bu durum aşağıdakilerden hangisi ile açıklanabilir?



    a) Kıyılarının girintili çıkıntılı olmasıyla

    b) Dağların denize dik uzanmasıyla

    c) Kıyılarda yer alan toprakların verimsiz olmasıyla

    d) Akdeniz ikliminin iç kısımlara sokulabilmesiyle

    e) Endüstri kuruluşlarının kıyıdan uzak olmasıyla





    Soru 17. Aşağıda Türkiye’nin en yoğun nüfuslanmış şehirleri ve nedenleri verilmiştir.

    Aşağıdakilerden hangisinde şehir ve nüfuslanma

    nedeni yanlış verilmiştir?



    a) Bursa-Endüstri, tarım

    b) Samsun-Tarım, ticaret

    c) Gaziantep-Endüstri, ticaret

    d) Aydın-Tarım, Turizm

    e) Giresun-Turizm, endüstri





    Soru 18…Bir yerleşme yerinin köy ya da şehir sayılmasında; nüfusun çokluğu, ekonomik faaliyetlerin türü, halkın gelir durumu, özel konumu gibi faktörler etkili olmaktadır.

    Şırnak ilinin il yapılmasını aşağıdakilerden hangisiyle açıklayabiliriz?



    a) Şırnak’ın Habur sınır kapısına yakın olmasıyla

    b) Şırnak’ın önemli bir ticaret merkezi olmasıyla

    c) Şırnak’ın özel konumuyla

    d) Şırnak’ta zengin maden yataklarının bulunmasıyla

    e) Şırnak’ta nüfusun çok olmasıyla







    Soru 19. Deprem oluşma özelliği yüksek olan alanlarda konutlar hafi ve esnek malzemelerden yapılmalıdır.

    Buna göre aşağıdaki illerimizden hangisinde, hafif ve esnek malzeme kullanma ihtiyacı en fazladır?



    a) Mersin’de b) Sakarya’da c) Mardin’de



    d) Karaman’da e) Kırklareli’nde





    Soru 20. I. Taş evler

    II. Ahşap evler

    III. Ker*** evler

    Yukarıda verilen doğal yapı malzemelerin en çok kullanıldığı bölgeler, aşağıdakilerden hangisinde doğru olarak verilmiştir?



    I II III

    -------- -------------- ------------

    a) Ege G. D. Anadolu Karadeniz

    b) Marmara Akdeniz Doğu Anadolu

    c) Akdeniz İç Anadolu G. D.Anadolu

    d) Doğu Anadolu Marmara Ege

    e) Akdeniz Karadeniz İç Anadolu






















    1A 2D 3D 4B 5E 6B 7A 8C 9C 10A 11C 12C 13A 14B 15D 16B 17E 18C 19B 20E



    alıntıdır..!
  8. cnrgnl

    cnrgnl Üye

    Katılım:
    11 Ocak 2009
    Mesajlar:
    6
    Beğenileri:
    0
    Ödül Puanları:
    0

    Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...

    Türkiye ekonomisi ve doğal afetler diye bi konu varmı yazılıda cıkacak olan
    Genişletmek için tıkla...
    hayır kardeşim en son TÜRKİYE DE TARIM VE HAYVANCILIK var...
  • S. Moderatör Uğur

    S. Moderatör Uğur Özel Üye Özel Üye

    Katılım:
    4 Şubat 2008
    Mesajlar:
    8.241
    Beğenileri:
    6.155
    Ödül Puanları:
    36
    artık bu olmalı...!;););)


    Soru 1. Ülkemizdeki hayvancılıkla ilgili olarak aşağıda verilen bilgilerden hangisi yanlıştır?



    A) Tiftik keçisi en çok İç Anadolu’da yetiştirilir.

    B) Mera hayvancılığı giderek azalmaktadır.

    C) Küçükbaş hayvancılık daha yaygındır.

    D) Hayvan sayısı yönünden Avrupa’da baştadır.

    E) Hayvanlarımızın et ve süt verimi yüksektir.





    Soru 2. Türkiye’de kesilen küçükbaş hayvan başına ortalama 12,6 kg. ,büyükbaş hayvan başına ise 64,7 kg. ortalama et elde edildiği halde, küçük baş hayvancılığın büyükbaş hayvancılığa oranla daha yaygın olmasının nedeni aşağıdakilerden hangisidir?



    A) Kısa ömürlü, kısa boylu bozkırların yaygın . olmasına

    B) Engebenin ve ortalama yükseltinin fazla olmasına

    C) Dokuma endüstrisinin büyük oranda yün ve tiftiğe ….. bağlı olmasına

    D) Büyükbaş hayvan yetiştiriciliğinin zahmetli ………olmasına

    E) Küçükbaş hayvanların et ve sütünün daha değerli ………olmasına



    Soru 3. Türkiye’de hayvansal verimi arttırmada aşağıdaki-lerden hangisi etkili değildir?



    A) Yem bitkileri üretiminin arttırılması

    B) Üreticilerin kredilerle desteklenmesi

    C) Mera hayvancılığının teşvik edilmesi

    D) Hayvan soylarının ıslah edilmesi

    E) Hayvansal ürünler sanayinin geliştirilmesi





    Soru 4. Ülkemizde hayvancılığın tarımdan önce olduğu yerlerin ortak özelliği aşağıdakilerden hangisinde verilmiştir?



    A) Yer şekillerinin engebeli, toprakların kıraç olması

    B) Yağışın bol,yağış rejiminin düzenli olması

    C) Yazların sıcak geçmesi, kış yağışlarının fazla olması

    D) Toprakların mineral bakımından zengin olması

    E) Özellikle orman bakımından çok zengin olması

    Soru 5. Modern usullerle hayvancılık yapılan bir ülkede aşağıdakilerden hangisi yapılmaz?



    A) Hayvan ırklarının ıslahı

    B) Yem üretiminin arttırılması

    C) Üreticilerin desteklenmesi

    D) Ahır hayvancılığın özendirilmesi

    E) Otlak alanlarının genişletilmesi



    Soru 6. Türkiye’de en yaygın hayvancılık faaliyeti küçük baş hayvancılıktır.

    Aşağıdakilerden hangisi bu duruma yol açan etkenlerden biridir?



    A) Tarım alanlarının sınırlı olması

    B) Yer şekillerinin çok engebeli olması

    C) Diğer hayvancılık faaliyetlerinin zahmetli oluşu

    D) Yer şekillerinin ve iklimin uygun oluşu

    E) Et ve süt veriminin fazla oluşu





    Soru 7. Küçük baş hayvancılık bozkır bitki örtüsünün yaygın olduğu bölgelerimizde yetiştirilir.

    Buna göre aşağıdaki bölümlerin hangisinde küçük baş hayvancılık daha az yapılır?



    A) Konya Bölümü

    B) Orta Fırat Bölümü

    C) Erzurum-Kars Bölümü

    D) İç batı Anadolu Bölümü

    E) Ergene Bölümü



    Soru 8. Aşağıda verilen hayvan türlerinden hangisi Türkiye’nin az yağış alan iç kısımlarında yetiştirilir?



    A) Tiftik keçisi B) Sığır C) Kıl keçisi



    D) At E) İpek böceği







    Soru 9. Ülkemizde aşağıdaki ürünlerden hangisinin tarımının yoğun olduğu yörede, küçük baş hayvancılık en azdır?



    A) Antep fıstığı B) Çay C) Ay çiçeği



    D) Şeker pancarı E) Buğday





    Soru 10. Ülkemizde büyük baş hayvancılığa en elverişli yerler doğu Karadeniz yaylaları ile Erzurum-Kars ve Ardahan platolarıdır.

    Bunun temel nedeni aşağıdakilerden hangisidir?



    A) Yaz yağışlarının fazla olması

    B) Sulama imkanlarının gelişmiş olması

    C) Geniş düzlüklerin olması

    D) Yükseltinin ve eğimin fazla olması

    E) Tarım topraklarının verimli olması



    Soru 11. Türkiye’de yetiştirilen hayvan türleri ve bu türlerin yoğun olduğu yerler aşağıda verilmiştir.

    Bu eşleşmelerden hangisi yanlıştır?



    Hayvan türü Yaygın olarak yetiştiği yer

    ------------------ --------------------------------

    A) Sığır Erzurum-Kars Bölümü

    B) Koyun İç Anadolu Bölgesi

    C) Kıl keçisi Karadeniz Bölgesi

    D) Tiftik keçisi İç Anadolu Bölgesi

    E) İpek böceği Güney Marmara Bölümü





    Soru 12. Aşağıda yer alan hayvanların hangisinin ürünleri sanayi de işleme tutulmadan kesinlikle kullanılmaz?



    A) Koyun B) Arı C) Manda



    D) Tavuk E) İpek böceği





    Soru 13. Aşağıdaki bölgelerimizin hangisinde ahır hayvancılığı ve besicilik daha fazla yapılmaktadır?



    A) İç Anadolu B) Marmara C) Doğu Anadolu



    D) Karadeniz E) Akdeniz





    Soru 14. Ülkemizde aşağıdaki ürünlerden hangisinin tarımının yoğun olduğu yörede, büyük baş hayvancılık daha az yapılır?



    A) Mısır B) Çay C) Fındık



    D) Buğday E) Şeker pancarı





    Soru 15. Arıcılığı asıl geçim kaynağı olarak seçenler, ülkemizde gün geçtikçe artmaktadır.

    Aşağıdakilerden hangisi bu durumun ortaya çıkmasında en büyük etkiye sahiptir?



    A) Çok emek gerektirmemesi

    B) Ekonomik değerinin yüksek olması

    C) Arı ürünlerine olan ihtiyacın artması

    D) İklim şartlarından daha az etkilenmesi

    E) Besin değerinin yüksek olması



    Soru 16. Bugün ülkemizde modern tavukçuluk daha çok İstanbul, Bursa, Ankara, İzmir, Adana gibi büyük merkezlere yakın yerlerde gelişmiştir.

    Bu durumun nedeni aşağıdakilerden hangisidir?



    A) Tavuğun ticari değerinin yüksek olması

    B) İklim şartlarının elverişli olması

    C) İş gücüne fazla ihtiyaç duyulması

    D) Büyük tüketim merkezlerine yakın olması

    E) Kentlerdeki işsiz insanlara iş kapısı olması



    Soru 17. Balıkçılığın ilkel metotlarla yapıldığı bir ülkede aşağıdakilerden hangisinin oluşması beklenemez?



    A) Kum motorlarının balık yuvalarını bozması

    B) Açık deniz balıkçılığının yapılması

    C) Kaçak ve zamansız avlanmaların yapılması

    D) Balıkçı teknelerinin küçük ve yetersiz olması

    E) Denizin sanayi ve yerleşim atıkları ile kirletilmesi



    Soru 18. Türkiye’de balıkçılığın yeterince gelişmeme -sinde aşağıdakilerden hangisinin payı en azdır?



    A) Soğuk denizlere ve okyanuslara uzak olması

    B) Su ürünlerini değerlendirme tesislerinin yetersiz ……….oluşu

    C) Kıyılarımızın temizliğine yeterince özen ………gösterilmemesi

    D) Bazı kıyılarımızın deniz turizmine ayrılmış olması

    E) Yanlış balık avlama yöntemlerinin yapılıyor olması





    Soru 19. Türkiye’de avlanan balık miktarının büyük bir bölümü (%81) Karadeniz’den sağlanır.

    Karadeniz’de balıkçılığın gelişmesinde;

    I. Kıyı şeridinin uzun oluşu

    II. İklimin ılıman oluşu

    III. Kıta sahanlığının dar oluşu

    IV. Yer şekillerinin fazla engebeli oluşu

    V. Tarım alanlarının sınırlı oluşu

    Gibi faktörlerden hangisinin etkisi daha çoktur?



    A) I ve III B)Yalnız II C) I ve II



    D) II ve III E) IV ve V



    Soru 20. Ülkemizde yetiştirilen tarım ürünlerinin bir kısmı doğrudan ve dolaylı olarak hayvancılığımıza katkı sağlamaktadır.

    Aşağıdaki tarım ürünlerinden hangisi için bu durum söz konusu olamaz?



    A) Burçak B) Buğday C) Fındık



    D) Çavdar E) Şeker pancarı

    Soru 21. Ormanlarımızın ülke ekonomisine doğrudan (ölçülebilen) ve dolaylı (ölçülemeyen) olmak üzere bir çok katkıları vardır.

    Aşağıdakilerden hangisi ormanlarımızın doğrudan katkılarındandır?



    A) Barajların ömrünü uzatması

    B) İklim üzerindeki etkileri

    C) Hammadde temin etmesi

    D) Doğal afetleri önlemesi

    E) Dinlenme imkanları sunması




    1E 2A 3C 4A 5E 6D 7C 8A 9B 10A 11C 12E 13B 14D 15B 16D 17B 18D 19E 20C 21C
    alıntıdır..!
  • cnrgnl

    cnrgnl Üye

    Katılım:
    11 Ocak 2009
    Mesajlar:
    6
    Beğenileri:
    0
    Ödül Puanları:
    0
    eyw saol
  • Sayfayı Paylaş