Çok partili rejim denemeleri

Konu 'Sosyal Bilgiler 8. Sınıf' bölümünde rapist tarafından paylaşıldı.

1. rapist

rapist Üye

15 Şubat 2009

çok partili rejim denemeleriii perf. ödevi 23 şubata kadar bi el atsanız?
  2. ~~Özge~~

~~Özge~~ Özel Üye Özel Üye

19 Nisan 2008
    >>>Çok Partili Rejim Denemeleri ve İlk Siyasi Partiler <<<
    . Çok Partili Rejim Denemeleri ve İlk Siyasi Partiler

Siyası partiler, belirli bir görüş ve ortak bir düşüncede birleşen, ülkeyi bu doğrultuda yönetmek isteyen kişilerin oluşturduğu siyasal topluluklardır. Siyasal partiler demokrasinin vazgeçilmez unsurlarıdır.

Mustafa Kemal, ülkede tam olarak demokrasinin uygulanması için mutlaka siyası parti kurulması gerektiğine inanıyordu. Bunun içinde önce kendisi bir siyası parti kurdu ve çok partili hayata geçilmesi için ortam hazırladı.

1. Cumhuriyet Halk Fırkası (Partisi)

Yeni Türk devletinin İlk siyasi partisi oldu.

2. Terakkiperver Cumhuriyet Fırkası

İlk muhalefet partisidir. Ordunun siyasetten ayrılması ile eski komutanlar TBMM içinde farklı siyası çalışmalar içine girdiler. Bu çalışmalar sonucunda 17 Kasım 1924 tarihinde Terakkiperver Cumhuriyet Fırkası kuruldu. Fırkanın başkanlığını Kazım Karabekir yaptı. Terakkiperver Cumhuriyet Fırkası üyeleri, Cumhuriyet yönetimini ve demokrasiyi benimsediklerini belirttiler. Parti, Hükümetin yaptığı faaliyetleri eleştirirken bir yandan da eski rejim yanlıları partiye toplanmaya başladı. Cumhuriyet rejimi eleştirilmeye başlandı. Bu çalışmalardan halk olumsuz etkilendi. Sonuçta çoğu doğu illerini kapsayan Şeyh Sait Ayaklanması patlak verdi. Bazı partililerin devletin yapısına zarar verdiği gerekçesi ile Terakkiperver Cumhuriyet Fırkası hükümet tarafından kapatıldı. Cumhuriyet tarihinde ilk kapatılan parti de Terakkiperver Cumhuriyet Fırkası oldu

3. Serbest Cumhuriyet Fırkası

Terakkiperver Cumhuriyet Fırkası'nın kapatılmasıyla İlk çok partili hayata geçiş düşüncesi başarısızlıkla sonuçlanmıştı. Mustafa Kemal Paşa mecliste başka partilerinde olmasını istiyordu. Mustafa Kemal bu düşüncelerle eski başbakanlardan Fethi Beyden (Okyar) yeni bir parti kurmasını istedi. Ayrıca bazı Cumhuriyet Halk Fırkası milletvekillerini yeni kurulacak partiye katılmaları için teşvik etti. Parti kurucularından cumhuriyete ve laiklik düşüncesine bağlı kalmalarını istedi. Bu gelişmeler sonunda 12 Ağustos 1930'da Fethi Beyin başkanlığında Serbest Cumhuriyet Fırkası kuruldu.

Ülkede demokrasinin gelişmesi için kurulan parti kısa sürede amacından uzaklaştı. Cumhuriyet ve laiklik aleyhtarları parti içinde toplandı. Beklenmedik gelişmeler üzerine Fethi Bey kendi kurduğu partisini 17 Kasım 1930'da kapattı. Kapatılmanın ardından bir ay sonra Menemen olayı çıktı.
  3. ~~Özge~~

~~Özge~~ Özel Üye Özel Üye

19 Nisan 2008
    ÇOK PARTİLİ REJİM DENEMELERİ

İnsanların düşünceleriniaçıklayabilmeleri ve başkalarının haklarına da saygı göstererekinandıkları gibi yaşamaları, ideal bir toplum düzeninin başlıcaşartıdır. Bu ise ancak hür ve demokratik bir sistem içindegerçekleştirilebilir.

Türk milletinin mutluluğunu sağlamayıbaşlıca amaç edinen Mustafa Kemal, demokrasinin ülkemizde yerleşmesiiçin çalıştı. Demokrasilerde aynı görüş ve düşüncedeki insanlar, siyasîpartiler kurarak yönetimde söz sahibi olmaya çalışırlar. Siyasîpartiler demokratik rejimlerin vazgeçilmez unsurlarıdır. Bu konuda daMustafa Kemal Paşa, milletine önderlik etti. Kendisi bir parti kurup,çok partili siyasî hayata geçişi teşvik etti. Çok partili rejimdehükümeti kuran parti veya partiler, muhalefet partileri tarafındandenetlenir.

Mustafa Kemal Paşa'nın en büyük arzusudemokrasinin ülkemizde tam olarak yerleşmesi idi. Bu sebeple ülkedeçeşitli partilerin kurulmasını istiyordu.