Cumhuriyet edebiyati konu testleri

Konu 'Türk Edebiyatı Konu Testleri' bölümünde sementa.38 tarafından paylaşıldı.

  1. sementa.38

    sementa.38 Üye

    Katılım:
    17 Kasım 2009
    Mesajlar:
    645
    Beğenileri:
    363
    Ödül Puanları:
    64
    Yer:
    kayseri

    1. Aşağıdakilerin hangisinde verilen roman, karşısındaki
    yazara ait değildir?
    A) Akşam Güneşi - R. Nuri Güntekin
    B) Üç İstanbul - Mithat Cemal Kuntay
    C) Ayaşlı ve Kiracıları - M. Şevket Esendal
    D) Medar-ı Maişet Motoru - S. Faik Abasıyanık
    E) Yeşil Gece - Y. Kadri Karaosmanoğlu

    2. Aşağıdaki yapıtların hangisi ötekilerden farklı türdedir?
    A) Bizim Akdeniz
    B) Yolcu Defteri
    C) Kendi Gökkubbemiz
    D) Denizaşırı
    E) Avrupa Mektupları

    3. Aşağıdaki seçeneklerden hangisi tümüyle "mensur
    şiir" türündeki yapıtlardan oluşmuştur?
    A) Han Duvarları, Erenlerin Bağından, Safahat
    B) Sebil ve Güvercinler, Rübab-ı Şikeste, Türk Sazı
    C) Okun Ucundan, Erenlerin Bağından, Siyah inciler
    D) Türk Sazı, Nefes Almak, Şermin
    E) Erenlerin Bağından, Çoban Çeşmesi, Kızıl Elma

    4. Aşağıdaki eserlerden hangisi türü yönünden diğerlerinden
    farklıdır?
    A) Ömrümde Sükût
    B) Genç Kız Kalbi
    C) Kayıp Aranıyor
    D) Bugünün Saraylısı
    E) Kırık Hayatlar

    5. Yazınsal yaş***** şiirle başlamış; ama roman türünde
    daha başarılı olmuştur. "Bursa'da Zaman" şiiri şairliğinin,
    "Huzur" romanı da romancılığının en güzel örnekleri sayılır.
    Öykü, deneme ve edebiyat tarihi türlerinde de yapıtları
    vardır.
    Parçada sözü edilen sanatçı aşağıdakilerden hangisidir?
    A) Attila İlhan
    B) Ahmet Hamdi Tanpınar
    C) Falih Rıfkı Atay
    D) Cevdet Kudret
    E) Suut Kemal Yetkin

    6. Cumhuriyet sonrası edebiyatımızda bir yol gösterici
    görevi üstlenmiştir. Deneme ve eleştiri türlerinin başarılı
    örneklerini vererek bu türlerin edebiyatımıza yerleşmesini
    sağlamıştır. Ayrıca, dilin özleştirilmesi ve konuşma dilinin
    yazıya geçirilmesi gereğini savunmuş, yazılarında
    bunu uygulamıştır.
    Bu parçada sözü edilen sanatçı, aşağıdakilerin hangisidir?
    A) Melih Cevdet Anday
    B) Nurullah Ataç
    C) Rauf Mutluay
    D) Fethi Naci
    E) Falih Rıfkı Atay

    7. “Ayaşlı ve Kiracıları”nda, oda oda kiraya verilen bir evin
    dokuz odasında yaşayan insanları, onların günlük yaşamlarını,
    entrikalara bağlamadan, basit çizgileriyle yansıtmıştır.
    Yapıtlarının hemen hepsinde toplumun farklı
    tabakalarından gelen insanları, yalın, açık bir dille anlatır.
    Onun, gereksiz ayrıntılardan arındırılmış bu anlatımı
    için "telgraf üslubu" nitelemesi yapılmıştır.
    Bu parçada sözü edilen yazar aşağıdakilerden hangisidir?
    A) Orhan Kemal
    B) Haldun Taner
    C) Memduh Şevket Esendal
    D) Sait Faik Abasıyanık
    E) Refik Haili Karay
    8. "Hececi şiir geleneği"ni yeni bir içerikle sürdürmüş, "Otuz
    Beş Yaş" şiiriyle 1946'da, CHP Şiir Yarışması'nı kazanarak
    üne kavuşmuştur. Ayrıca, Baudelaire ve Verlaine'in
    şiirlerinden örnekler çevirmiştir.
    Bu parçada sözü edilen şair aşağıdakilerin hangisidir?
    A) Ahmet Muhip Dıranas
    B) Ahmet Kutsi Tecer
    C) Orhan Veli Kanık
    D) Cahit Sıtkı Tarancı
    E) Fazıl Hüsnü Dağlarca
    9. Konu ve olaydan çok, dramatik ahları şiirsel bir etkiyle
    anlatan öyküler yazar. Bir boyacı sandığını, bir "hişt" sesini
    öyküye soktu. Kör Mustafa gibi çalışan, didinen küçük
    insanları, önemsiz görünen şeyleri öyküleştirdi.
    "Modern öykü"nün özgün örneklerini verdi.
    Bu parçada sözü edilen öykü yazan aşağıdakilerden
    hangisidir?
    A) M. Şevket Esendal B) Ömer Seyfettin
    C) Ahmet Rasim D) Orhan Kemal
    E) Sait Faik
    10. Anadolu insanının yaşamını, acılarını, doğa ve toplumla
    ilişkilerini anlatmıştır şiirlerinde. Yoksulluk temi, tüm şiirlerine
    damgasını vurmuştur. Adamın Biri, Rüzgâr, Atatürk
    Kurtuluş Savaşı'nda, Yeşeren Otlar... adlı şiirleriyle
    tanınır.
    Bu parçada sözü edilen sanatçı, aşağıdakilerden
    hangisidir?
    A) Ahmet Muhip Dıranas B) Attila İlhan
    C) Arif Nihat Asya D) Cahit Külebi
    E) Bedri Rahmi Eyüboğlu
    11. Şiir dışında hiçbir türde yapıt vermeyen şair, şiirde her
    türlü konunun işlenebileceğini kanıtlamıştır. Destan,
    sosyal olaylar ve çocuk temalarını yalın bir dil ve etkili bir
    anlatımla işlemiştir. Biçime, sembollere önem veren şairin
    Havaya Çizilen Dünya, Üç Şehitler Destanı, Toprak
    Ana... gibi yapıtları vardır.
    Bu parçada sözü edilen şair, aşağıdakilerin hangisidir?
    A) Arif Nihat Asya B) Cahit Sıtkı Tarancı
    C) Fazıl Hüsnü Dağlarca D) Faruk Nafiz Çamlıbel
    E) Yahya Kemal Beyatlı

    12. Şiirlerinin yanı sıra öykü ve romanlarıyla da tanınan
    sanatçı, aşağıdakilerden hangisidir?
    A) Behçet Necatigil
    B) Behçet Kemal Çağlar
    C) Ahmet Hamdi Tanpınar
    D) Fazıl Hüsnü Dağlarca
    E) Faruk Nafiz Çamlıbel
    13. Türkçülük akımının, İttihat ve Terakki'nin düşünce alanındaki
    önderlerinden sayılır. Konuşma dili ile yazı dili
    farklılığının kaldırılması gerektiğini savunmuş, Beş Hececilere
    büyük destek vermiştir. Şiir ve düzyazı türlerinde
    eserler vermiştir.
    Bu parçada sözü edilen sanatçı, aşağıdakilerden
    hangisidir?
    A) Mehmet Emin Yurdakul
    B) M. Fuat Köprülü
    C) Ömer Seyfettin
    D) Ziya Gökalp
    E) Ali Canip Yöntem
    14. Aşağıdakilerden hangisi “Yedi Meşale” topluluğu
    içinde yer almamıştır?
    A) Vasfi Mahir Kocatürk
    B) Ziya Osman Saba
    C) Fazıl Hüsnü Dağlarca
    D) Cevdet Kudret
    E) Yaşar Nabi Nayır
    15. Aşağıdaki seçeneklerin hangisinde sanatçının etkilendiği
    edebiyat akımı yanlış verilmiştir?
    A) Tevfik Fikret, parnasizm
    B) Hüseyin Rahmi, natüralizm
    C) Nabizade Nâzım, romantizm
    D) Ahmet Haşim, sembolizm
    E) Halit Ziya, realizm
    16. Güçlü bir gözleme dayanan Öykülerini ince eleştiri ve
    mizahla örmüş; tiyatro yapıtlarında epik tarzı yeğlemiştir.
    Epik tiyatronun Türkiye'deki öncülüğünü yapmış "Keşanlı
    Ali Destanı", "Gözlerimi Kaparım Vazifemi Yaparım" gibi
    birbirinden başarılı oyunlar yazmıştır.
    Bu parçada sözü edilen sanatçı aşağıdakilerden
    hangisidir?
    A) Orhan Asena
    B) Haldun Taner
    C) Yaşar Kemal
    D) Necati Cumalı
    E) Orhan Kemal
    17. ''Kayıp Aranıyor", "Medar-ı Maişet Motoru'' adlı romanları
    ve “Şimdi Sevişme Vakti” adlı şiir kitabına karşın o, edebiyatımızda
    "hikâyeci" olarak tanındı. Hikâyelerinde gerçeği
    anlatmaktan çok, gerçeğin yorumunu yaptı. Bunda
    da büyük başarı gösterdi. İnsanları, kırları, denizi, tabiat
    köşeleri ve hayvanlarıyla yaşamı bir bütün olarak gördü.
    Kalemini, güzelliklerin hakkını vermek uğruna kullandı.
    1953 yılında, çağdaş edebiyata katkılarından dolayı,
    ABD'deki uluslararası Mark Twain Derneği'ne onur üyesi
    seçildi.
    Bu parçada tanıtılan yazar, aşağıdakilerden hangisidir?
    A) Necati Cumalı
    B) Yaşar Kemal
    C) Haldun Taner
    D) Aziz Nesin
    E) Sait Faik
    18. Hece ölçüsüyle yazdığı şiirlerinde uyağa da önem vermiştir.
    İlginç sembollerle anlam yoğunluğu sağlamayı
    başarmıştır. Fransız sembolisti Baudelaire'den etkilenen
    şair, bütün şiirlerini 1974'te "Şiirler" adıyla yayımlamıştır,
    Bir filme de konu olan "Fahriye Abla" şiiriyle tanınan şairin,
    "Gölgeler", "O Böyle İstemezdi" adlı tiyatro yapıtları
    da vardır.
    Bu parça aşağıdaki sanatçıların hangisiyle ilgili bilgiler
    içermektedir?
    A) Arif Nihat Asya
    B) Necip Fazıl Kısakürek
    C) Halit Fahri Ozansoy
    D) Oktay Rifat Horozcu
    E) Ahmet Muhip Dıranas
    19. Şiirlerinde ölçü ve uyağı içerikle bütünleştirerek, anlam
    yoğunluğuna ulaşmıştır. Türkçenin ses ve anlam olanaklarını
    en iyi değerlendiren şairlerden sayılmıştır. Tiyatro
    yapıtları da olan sanatçı, bütün şiirlerini hece ölçüsüyle
    yazmıştır. "Kaldırımlar" adlı şiiriyle belleklerde iz bırakmıştır.
    Bu parçada sözü edilen sanatçı aşağıdakilerin hangisidir?
    A) Necip Fazıl Kısakürek
    B) Ziya Osman Saba
    C) Ahmet Kutsi Tecer
    D) Ahmet Hamdi Tanpınar
    E) Melih Cevdet Anday
    20. Rubai nazım biçimiyle de şiirler yazan şair, belirli bir
    biçime bağlı kalmamıştır. Kimi şiirlerinde toplumsal çarpıklıkları
    ince bir alayla eleştirmiş; ancak çoğu şiirinde
    "milliyetçilik" anlayışını dile getirmiştir. "Bir Bayrak Rüzgâr
    Bekliyor", "Kıbrıs Rubaileri" adlı yapıtları ilgi görmüştür.
    Bu bilgiler, aşağıdaki şairlerden hangisini tanıtmaya
    yöneliktir?
    A) Mehmet Emin Yurdakul
    B) Arif Nihat Asya
    C) Necip Fazıl Kısakürek
    D) Fazıl Hüsnü Dağlarca
    E) Ahmet Kutsi Tecer
    21. I. İkinci Yeni'den eski şiirimize uzanan şiir anlayışı
    vardır. İstanbul, Günaydın, Gökyüzü, Türkiye Şarkısı,
    Köroğlu... tanınan şiirleridir.
    II. İkinci Yeni'nin ünlü isimlerinden olan sanatçı, şiirlerinde
    yalnızlığı işlemiştir. Dünyanın geçiciliğini gören
    tedirgin bir ruhun ürperişleri vardır onun şiirlerinde.
    İkindi Üstü, Yerçekimli Karanfil, Tragedyalar, Umutsuzluklar
    Parkı, Ben Ruhi Bey Nasılım... önemli yapıtlarındandır.
    III. Şiirlerinde okuyucuyu şaşırtıp sarsmaya çalışır.
    Kendine özgü sözdizimiyle, tıpkı diğer İkinci Yeni
    şairleri gibi, dilin olanaklarını zorlamıştır. Kınar Hanım'ın
    Denizleri, Bakışsız Bir Kedi Kara, Zambaklı
    Padişah... tanınan yapıtlarındandır.
    IV. İkinci Yeni'nin dil anlayışını kullanarak, İslam dinini
    esas alan konulara yönelmiştir. Şahdamar, Körfez...
    yapıtlarından bazılarıdır.
    Yukarıda verilen açıklamalar, aşağıdaki sanatçılardan
    hangisiyle ilgili bilgi içermemektedir?
    A) İlhan Berk
    B) Sezai Karakoç
    C) Edip Cansever
    D) Ece Ayhan
    E) Cahit Külebi
    22. Türkçeyi büyük bir ustalıkla kullandığı romanları sinemaya
    uyarlanmış, oyunlaştırılmış ve birçok dile çevrilmiştir.
    Klasik romanın öğeleriyle çağdaş roman tekniklerini
    ustaca birleştirmiştir. "Ölmez Otu", "Orta Direk", "Yer
    Demir Gök Bakır" adlı romanlarını "Dağın Öte Yüzü"
    adıyla birleştirip "ırmak roman" örneği vermiştir. Bunlarda,
    Çukurova'yı her yönüyle işlemiştir.
    Bu parçada sözü edilen yazar aşağıdakilerden hangisidir?
    A) Kemal Tahir
    B) Orhan Kemal
    C) Yaşar Kemal
    D) Attila İlhan
    E) Tarık Buğra
    23. Roman ve öykülerinde, toplumsal gerçekçi bir anlayışla
    köyden kente göçen insanları işlemiştir. Karşılıklı konuşma
    tekniğini başarıyla kullanmış; ancak anlatımı yer
    yer röportaj havasına bürünmüştür. Natüralistlere çok
    yaklaşan bir yazarlık anlayışı vardır. "Baba Evi", "Avare
    Yıllar", "Murtaza" romanları ve "72. Koğuş" adlı hikâye
    kitabıyla tanınmıştır.
    Bu bilgiler, aşağıdaki yazarlardan hangisini tanıtmaya
    yöneliktir?
    A) Haldun Taner
    B) Orhan Kemal
    C) Yaşar Kemal
    D) Kemal Tahir
    E) Necati Cumalı
    24. Trajedi türünü günümüzde de yaşatan ----, manzum
    olarak yazdığı "Deli İbrahim", "IV. Murat", "Genç Osman"
    adlı yapıtlarıyla tanınmıştır. Tiyatro alanında onunla aynı
    dönemde adını duyuranlardan ----, "İsyancılar", "Ben
    Devletim", "Utanç Dünyası", "Sarı Naciye" ve "Yunus
    Emre" gibi yapıtlarıyla; ---- ise toplumsal eleştiri niteliği
    taşıyan "Deli", "Bir Kilo Namus", "Cengiz Han'ın Bisikleti",
    "Canavar Cafer" oyunlarıyla tiyatro yazarları arasında
    yer almıştır.
    Bu parçada boş bırakılan yerlere, bilgi akışına göre,
    aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?
    A) Necati Cumalı, Recep Bilginer, Haldun Taner
    B) Refik Erduran, Tarık Buğra, Behçet Necatigil
    C) Turan Oflazoğlu, Recep Bilginer, Refik Erduran
    D) Recep Bilginer, Aziz Nesin, Orhan Asena
    E) Recep Bilginer, Orhan Asena, Tarık Buğra
    25. Tarık Buğra,"----" romanında, Kurtuluş Savaşı konusunda
    tarih kitaplarında yazılmayanları da dile getirdi. Savaşın,
    bir kasaba halkı üzerindeki etkilerini ve yarattığı değişimleri
    başarılı bir roman tekniğiyle sergiledi. Yazar, "--
    --" adlı romanında da en büyük meddahlardan sayılan
    Naşit Özcan'ın yaşamından yola çıkarak güldürü alanındaki
    karşıtlık ve çarpıklıkları irdeledi.
    Bilgi akışına göre, bu parçada boş bırakılan yerlere
    sırasıyla aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?
    A) Esir Şehrin İnsanları, Elde Var Hüzün
    B) Kurt Kanunu, Eski Toprak
    C) Dönemeçte, Gençliğim Eyvah
    D) Küçük Ağa, İbişin Rüyası
    E) Ver Demir Gök Bakır, Bozkırda Çekirdek
    26. Cumhuriyet dönemi şairleri için aşağıdakilerden
    hangisi söylenemez?
    A) Tam bir birlik içinde aynı konuları işlemişler ve aynı
    biçimsel öğelerden yararlanmışlardır.
    B) Ulusal kültür birikiminden yararlanma yollarını deneyenler
    olmuştur.
    C) Bireyci ve hayalci bir içerikten toplumcu bir içeriğe
    yönelmişlerdir.
    D) İnsanın yüceltilmesi uğrunda verilen toplumsal mücadeleye
    katılmışlardır.
    E) Toplumsal yapıdaki değişime paralel bir değişim ve
    gelişim göstermişlerdir.
    27. Türkiye Cumhuriyetinin 10. kuruluş yıldönümü için
    bestelenen "Onuncu Yıl Marşı"nın söz yazarı olan
    şairler, aşağıdakilerin hangisinde bir arada verilmiştir?
    A) F. Nafiz Çamlıbel, Behçet Kemal Çağlar
    B) A. Hamdi Tanpınar, Ziya Osman Saba
    C) E. Behiç Koryürek, Behçet Kemal Çağlar
    D) A. Kutsi Tecer, Faruk Nafiz Çamlıbel
    E) B. Kemal Çağlar, Fazıl Hüsnü Dağlarca
    28. Sanatın, edebiyatın, şiirin iletiye doğru yüreklice yol
    almasını sağladı, inandığı sanatçıları övdü, yeteneksizleri
    sanatın gül bahçesinden kovdu. Neredeyse bir eleştiri
    dehasıydı. Yine de "öznel eleştiri" anlayışı yüzünden
    Sait Faik ve Fazıl Hüsnü Dağlarca'yı görmezden gelerek
    iki büyük yanılgıya düştü. Genç sanatçılara gösterdiği ilgi
    ve gerici, tutucu düşüncenin karşısında dimdik duruşu,
    onun bu yanılgısını bağışlatmıştır.
    Bu parçada sözü edilen eleştirmen aşağıdakilerin
    hangisidir?
    A) Fethi Naci
    B) Hüseyin Cahit Yalçın
    C) Asım Bezirci
    D) Nurullah Ataç
    E) Rauf Mutluay
    29. Yedi Meşalecilerin, "şair" kimliği kazanabilen tek adıdır.
    Yazı ve şiirlerini genellikle "Varlık" dergisinde yayımladı.
    1949'dan sonra, şiirlerini serbest şekilde yazdı. Çocukluk
    özlemi, anılara düşkünlük, yoksul yaşamlara karşı utanç
    ve acıma, küçük mutluluklarla yetinme gibi konuları işledi.
    İlk şiir kitabı, “Sebil ve Güvercinler”dir, "Mesut İnsanlar
    Fotoğrafhanesi" de iki öykü kitabından biridir.
    Bu parçada sözü edilen sanatçı aşağıdakilerden
    hangisidir?
    A) Vasfi Mahir Kocatürk
    B) Kemalettin Kamu
    C) Ziya Osman Saba
    D) Sabri Esat Siyavuşgil
    E) Cevdet Kudret Solok
    30. 1928'de bir dergi çevresinde toplanan sanatçılar, edebiyatımıza
    yenilik, canlılık, içtenlik getirmek istemişlerdir.
    Hiçbir akıma bağlı kalmadan içlerinden geldiği gibi yazmayı
    amaçlamışlardır. Ama şiire hiçbir katkı sağlayamamışlardır.
    Bu parçada sözü edilen topluluk aşağıdakilerden
    hangisidir?
    A) Genç Kalemler
    B) Yedi Meşaleciler
    C) Fecr-i Aticiler
    D) Garipçiler
    E) Beş Hececiler
    31. Cumhuriyet döneminde psikolojiyle ilgili açılımları olan
    romanlarıyla Ahmet Hamdi Tanpınar’ın, bilinçaltına ve
    psikolojiye yöneldiği; Peyami Safa'nın, yer yer
    parapsikolojik olayları bile konu edindiği görülmektedir.
    Bu yazarların kahramanları iki dünya arasında sıkışıp
    kalmış, bir çıkış arayan, hasta, saplantılı, sıkıntılı kişilerdir.
    Aşağıdakilerden hangisi, bu parçada sözü edilen
    özellikleri taşıyan kahramanların olduğu eserlerden
    biri değildir?
    A) Sahnenin Dışındakiler
    B) Dudaktan Kalbe
    C) Matmazel Noraliya'nın Koltuğu
    D) Huzur
    E) Dokuzuncu Hariciye Koğuşu
    32. Cumhuriyet döneminde pek çok romanda köylü-ağa,
    işçi-patron ilişkilerinin, sosyal değişimin işlendiğini görüyoruz.
    Aşağıdaki eserlerden hangisi, yukarıda sözü edilen
    içeriğe sahip bir roman değildir?
    A) Kuyucaklı Yusuf
    B) İnce Memed
    C) Yılanı Öldürseler
    D) Cemile
    E) Ayaşlı ve Kiracıları
    33. ----, ilk romanı "Tutunamayanlar"da küçük burjuva dünyasına
    ironiyle yaklaştı. Kitaptaki olaylar, küçük burjuva
    dünyasının değerlerinden ölümüne nefret eden bir gencin
    kendisini öldürmesiyle noktalanır. Bu eserinde yenilikçi
    ve çağdaş Batı romanının bazı tekniklerinden ustaca
    yararlandı. İç konuşma, bilinç akışı, düşler ve değişik
    söylemlerden oluşan metinler düzleminde karmaşık bir
    gerçeklik kurdu. Romandaki gözlem ve çağrışımlar bütündeki
    bilinçli kurgunun öğeleridir.
    Bu parçanın başına getirilmesi gereken sanatçı,
    aşağıdakilerin hangisinde verilmiştir?
    A) Yusuf Atılgan
    B) Hıfzı Topuz
    C) Oğuz Atay
    D) Aziz Nesin
    E) Osman Cemal Kaygılı
    34. Yerel dilin olanaklarından yararlanarak anlatımını zenginleştiren,
    modern romanla epik roman biçimini bağdaştırmaya
    çalışan bir anlatı ustasıdır. Romanlarının
    başkahramanı Çukurova'dır. Yöredeki değişimi ve yöre
    insanının bu değişim karşısındaki sosyo-ekonomik konumunu,
    toprak ağalan ile pamuk işçileri arasında yaşanan
    çatışmaları sergiler. Düş ile gerçeğin; mitos ile günlük
    yaşamın kaynaştığı bu romanlarda, Anadolu'nun efsaneleşmiş
    kahramanlarını işler.
    Aşağıdakilerden hangisi, bu parçada tanıtılan yazarın
    romanları arasında gösterilemez?
    A) Devlet Ana
    B) İnce Memed
    C) Yer Demir Gök Bakır
    D) Orta Direk
    E) Demirciler Çarşısı Cinayeti
    35. Cumhuriyet dönemi edebiyatımızın en önemli hikâyecilerinden
    olan yazar, Çehov tarzı hikâyelerin en başarılı örneklerini
    vermiştir. Tam bir İstanbul hikâyecisidir. İstanbul’un
    kenar mahallelerindeki küçük insanları büyük bir
    sevgiyle anlatır. Hikâyeden başka roman ve şiir türlerinde
    de eser vermiştir.
    Aşağıdakilerden hangisi, bu parçada tanıtılan yazarın
    eserlerinden biri değildir?
    A) Son Kuşlar
    B) Semaver
    C) Kayıp Aranıyor
    D) Mendil Altında
    E) Şahmerdan
    36. Çehov’la simgeleşen bu öykü tarzında olaylara değil,
    durumlara ağırlık verilir. Serim, düğüm, çözüm bölümleri
    bulunmaz. Olayın geçtiği yer önemini yitirmiştir. Roman
    ise ya hiç yoktur ya da düzensizdir.
    Aşağıdakilerden hangisi, bu parçada sözü edilen
    öykü türüne örnek gösterilemez?
    A) Lüzumsuz Adam
    B) Otlakçı
    C) Havada Bulut
    D) Gizli Mabet
    E) Mendil Altında
    37. Gazeteci ve tiyatro yazarı olan sanatçı, tarihsel konulu
    oyunlar yazmış, pek çok oyunu İstanbul Şehir Tiyatrosu
    ile Devlet Tiyatroları tarafından sahnelenmiştir. Türkiye'-
    nin sosyal sorunlarını toplumcu oyunlarıyla yansıtmıştır.
    Eserlerinde genellikle Güneydoğu Anadolu köylerinde
    geçen olayları anlatmıştır, Ben Devletim, Sarı Naciye,
    İnsan Bir Düşüncedir, isyancılar eserlerinden bazılarıdır.
    Yukarıdaki parçada sözü edilen yazar, aşağıdakilerden
    hangisidir?
    A) Necati Cumalı
    B) Recep Bilginer
    C) Haldun Taner
    D) Refik Erduran
    E) Turan Oflazoğlu
    38. Avrupai şiir anlayışından âşık tarzı söyleyişe yönelmiştir.
    Şiirlerinde iç duygu ve bununla birlikte gelişen hafif sesli
    bir musiki havası vardır. Şairliğinin yanı sıra oyun yazarlığı
    da yapan sanatçı Koçyiğit Köroğlu, Köşebaşı, Satılık
    Ev, Bir Pazar Günü adlı oyunlarıyla tanınır.
    Bu parçada sözü edilen sanatçı aşağıdakilerden
    hangisidir?
    A) Fazıl Hüsnü Dağlarca
    B) Ziya Osman Saba
    C) Ahmet Muhip Dıranas
    D) Ceyhun Atuf Kansu
    E) Ahmet Kutsi Tecer
    39. Öykülerinde Anadolu koy hayatından aldığı acıklı konuları,
    realist hatta natüralist bir yöntemle işlemiştir. İnsanın
    zavallılığını ve gücünü zaman zaman masalsı ve
    destansı bir üslupla yansıtmayı başarmıştır. Öykülerinin
    yanı sıra romanları da vardır. Kuyucaklı Yusuf adlı romanı
    öykülerinin tadındadır.
    Yukarıda sözü edilen öykücümüz aşağıdakilerden
    hangisidir?
    A) Memduh Şevket Esendal
    B) Ömer Seyfettin
    C) Sait Faik Abasıyanık
    D) Ziya Osman Saba
    E) Sabahattin Ali
    40. I. 1929'da "Putları Yıkıyoruz" başlığı altında imzasız
    olarak yayımladığı, Abdülhak Hâmit ve Mehmet
    Emin'i hedef alan iki yazısı ile eski-yeni tartışması
    başlatan, daha çok, siyasi kimliğiyle öpe çıkan sanatçıdır.
    II. Şiir, öykü, roman, deneme türünde ürünleri olan ve
    19. Asır Türk Edebiyatı Tarihi'ni yazan sanatçının şiirlerinin
    çoğunda müzik, rüya, zaman ve sonsuzluk
    teması işlenir.
    III. Sanatçının Garip şiirinin tipik örneğini oluşturan Kitabe-
    i Seng-i Mezar adlı şiiri, döneminde sokakta,
    kahvehanede... dilden dile dolaşan bir şiir oldu.
    IV. 1922'de Sözde Kızlar adlı eseriyle romana adım
    atan sanatçının kendi adıyla yayımladığı on bir romanı
    bulunmaktadır.
    Numaralanmış cümlelerde sözü edilmeyen sanatçı
    aşağıdakilerden hangisidir?
    A) Orhan Veli Kanık
    B) Peyami Safa
    C) Nâzım Hikmet
    D) Cahit Sıtkı Tarancı
    E) Ahmet Hamdi Tanpınar
    41. Aşağıdaki eserlerin hangisinde günce türünden
    yararlanamamıştır?
    A) Acımak
    B) Çalıkuşu
    C) Handan
    D) Küçük Ağa
    E) Matmazel Noraliya'nın Koltuğu
    42. Cumhuriyet şiirinin en önemli isimlerindendir. Tekke şiiri
    geleneğini Fransız şiiriyle kaynaştırarak kendine özgü
    bir şiir anlayışı geliştirdi. Şiirlerinde madde ve ruh ikilemini,
    insanın evrendeki yerini, insanın tutkularını karamsar
    bir bakış açısıyla işledi. Siyasal ve dinsel konularda
    sayısız makale yazdı.
    Aşağıdakilerden hangisi, bu parçada sözü edilen
    sanatçının eserlerinden biri değildir?
    A) Kaldırımlar
    B) Ben ve Ötesi
    C) Örümcek Ağı
    D) Çile
    E) Çocuk ve Allah
    43. "Şiir, sözcüklerle güzel şekiller kurma sanandır." diyen
    sanatçının' şiirlerinde -özellikle ilk dönem şiirlerinde-
    Fransız şairlerden Baudeiaire, Verlaine, Rimbaud,
    Valery gibi sanatçıların etkisi görülmektedir. Şair,
    1935'ten sonra "yalnızlık ve ölüm" temaları üzerinde yoğunlaşır,
    ilk şiir kitabı ''Ömrümde Sükût’u Peyami Safa'-
    ya ithaf ederek yayımlar.
    Bu parçada sözü edilen sanatçı aşağıdakilerden
    hangisidir?
    A) Attila İlhan
    B) Nazım Hikmet
    C) Orhan Veli Kanık
    D) Cahit Sıtkı Tarancı
    E) Ahmet Hamdi Tanpınar
    44. Reşat Nuri'nin, üzerinde en çok durulan romanıdır. Önce
    "İstanbul Kızı" adıyla dört perdelik bir oyun olarak yazılan
    ve Darülbedayi'de oynanması reddedilince romana
    dönüştürülen yapıt Cumhuriyetin ilk yıllarında, okuyan
    gençliğin el kitabı olmuştur. Yazar bu romanını "kolejli,
    neşeli, serbest genç kızlara" karşı halkta iyi duygular
    uyandırmak için yazdığını belirtmiştir.
    Bu parçada sözü edilen eser aşağıdakilerden hangisidir?
    A) Dudaktan Kalbe
    B) Yeşil Gece
    C) Çalıkuşu
    D) Damga
    E) Yaprak Dökümü
    45. Yahya Kemal, Hececiler'in kendisine yönelik eleştirilerini
    fazla önemsemiyor, bu eleştirileri pire ısırıklarına benzetip
    gülüp geçiyorsa da Göl Saatleri şairine hiç katlanamıyordu.
    Adam, hem hınzırcasına kendisi gibi aruzla yazıyor;
    hem de o "Gece Leyla'yı koyda yıkanırken seyrettiğinde",
    bu adam göl kıyısına bağdaş kurup göl kuşlarının
    nasıl düş kurduklarını seyrediyor, oradaki kamışlara
    imrenerek bir kamış olmak istiyor, bunu dizelere geçiriyor,
    üstelik büyük İlgi görüyordu.
    Parçaya göre, Yahya Kemal'in "katlanamadığı" şair,
    aşağıdakilerden hangisidir?
    A) Mehmet Akif Ersoy
    B) Ahmet Haşim
    C) Cenap Şahabettin
    D) Tevfik Fikret
    E) Cahit Sıtkı Tarancı
    46. Derinlik yalınlıktadır. Yamuk gerçekle, doğru ile yüz yüze
    getirir okuyanı. Anlamca kapalı şiirlerde derinlik yoktur,
    yüzeysellik vardır. Ancak zekâdan yoksun olanlar, yakıştırma
    anlamlarla derin bulurlar bu yazıları.
    Bu sözleri söyleyen kişi, Cumhuriyet dönemindeki
    hangi akımı destekler ve hangi akıma karşı çıkar?
    A) Mavi - Hisar
    B) I. Yeni - II. Yeni
    C) I. Yeni - Yedi Meşale
    D) Yedi Meşale - I. Yeni
    E) Mavi - II. Yeni
    47. Ölçüye bağlanmanın yaratıcılığı engellediğini, şiirin
    şairanelikten arındırılması ve sıradan insanın da dünyasına
    açılması gerektiğini iddia etmişler ve bu anlayışla
    şiirler yazmışlardır. Cumhuriyet döneminin en çok yankı
    uyandıran şiir hareketi olan bu topluluğun şairleri, anlatımlarındaki
    doğallıkla dikkat çekmişlerdir.
    Bu parçada sözü edilen topluluk aşağıdakilerden
    hangisidir?
    A) Beş Hececiler
    B) Garipçiler
    C) Maviciler
    D) Hisarcılar
    E) İkinci Yeniciler
    48. Aşağıdakilerin hangisinde Ahmet Hamdi Tanpınar'la
    ilgili bilgi yanlışı vardır?
    A) Hikâye, roman, deneme, makale ve şiir türünde
    eserler vermiştir.
    B) Şiirlerindeki temel unsurlar his, hayal ve musikidir.
    C) Sade bir dille yazdığı şiirlerde hece ölçüsünü kullanan
    şair, şiirlerinde toplumsal sorunları da işlemiştir.
    D) Hikâye ve romanlarında dönemin toplum hayatını ve
    çelişkilerini ortaya koymuştur.
    E) Şiirsel bir dil kullandığı eserlerinde zaman, şuuraltı
    ve psikolojik yön önemlidir.
    49. Deneme ve eleştiri alanında akla gelen ilk isimlerdendir.
    İlk yazılarını Dergâh'ta yayımlamıştır. Türkçenin özleşmesi
    için çalışmış ve devrik cümle kullanımının yaygınlaşmasını
    sağlamıştır. Yazıları, özellikle genç yazarlar
    üzerinde etkili olmuştur. Cumhuriyet dönemi şairlerinin
    ve yeni şiirin tanınmasına öncülük etmiştir.
    Aşağıdakilerden hangisi, bu parçada sözü edilen yazarın
    eserlerinden biri değildir?
    A) Günlerin Getirdiği B) Okuruma Mektuplar
    C) Ateş ve Güneş D) Günce
    E) Karalama Defteri
    50. Aşağıdaki eşleştirmelerin hangisinde yanlışlık yapılmıştır?
    Yazar Eser Tür
    A) Necati Cumalı Boş Beşik Oyun
    B) Nurullah Ataç Keziban'a Mektuplar Öykü
    C) Sabahattin Ali Kuyucaklı Yusuf Roman
    D) Oktay Rifat Perçemli Sokak Şiir
    E) Falih Rıfkı Atay Çankaya Anı
    51. Şairin radyo oyunları, onun en az şiirleri kadar önemlidir.
    Şiirleriyle radyo oyunları arasında benzerlik vardır ve
    onun bütün oyunlarını açıklayan ipuçları da şiirlerinde
    bulunmaktadır. Genelde iki kişi arasında geçen, insanlar
    arasındaki iletişimsizliği çeşitli sebeplere bağlayan bu
    oyunlarda Batı ve Doğu mitolojilerinden de yararlanmıştır.
    Yıldızlara Bakmak, Gece Aşevi, Üç Turunçlar, Pencere
    adlı oyunları vardır.
    Bu parçada tanıtılan sanatçı aşağıdakilerden hangisidir?
    A) Nazım Hikmet Ran B) Behçet Necatigil
    C) Faruk Nafiz Çamlıbel D) Melih Cevdet Anday
    E) Necip Fazıl Kısakürek
    52. İlk eserlerini savaş yıllarında veren ----. Cumhuriyet döneminin
    önemli yazarlarındandır. Hayatını kazanmak
    için yazdığı romanlarında Server Bedii takma adım kullanmıştır.
    Toplumun çeşitli yaralarını deşen ve insan ruhunu
    tahlil etmeye çalışan yazar, aynı zamanda güçlü
    bir. gözlemcidir. ---- adlı romanında Batılılaşma sevdasını
    ve Doğu-Batı çatışmasını işlemiştir. Aynı zamanda
    gazeteci olması, toplumun bozuk yönlerini görmesini
    sağlamıştır.
    Bu parçada boş bırakılan yerlere aşağıdakilerden
    hangisinde verilenler sırasıyla getirilmelidir?
    A) Kemal Tahir - Devlet Ana
    B) Halide Edip Adıvar - Sinekli Bakkal
    C) Necati Cumalı- Tütün Zamanı
    D) Peyami Safa - Fatih- Harbiye
    E) Tarık Buğra - Gençliğim Eyvah
    53. Ege ve Akdeniz'i anlatan yazar, eserlerinde deniz maceralarına,
    mitolojiye yer vermiştir, Tehlikelerine rağmen
    deniz tutkusundan vazgeçmeyen balıkçıları anlatmıştır.
    Ege Kıyılarından, Yaşasın Deniz, Merhaba Akdeniz, Gülen
    Ada adlı kitaplarında hikâyeleri toplanmıştır. Hikâye
    ve romanlarının yanında, Türkçe ve İngilizce denemeleri
    de bulunmaktadır.
    Bu parçada tanıtılan yazar aşağıdakilerden hangisidir?
    A) Sait Faik Abasıyanık
    B) Sabahattin Ali
    C) Reşat Nuri Güntekin
    D) Memduh Şevket Esendal
    E) Cevat Şakir Kabaağaçlı
    54. Eserlerinde Çamlıca, Boğaziçi ve Büyükada'yı anlatır.
    Bu yerler hem romanlarında hem de hatıralarında geçer,
    "Fahim Bey ve Biz" adlı romanı katıldığı yarışmada
    üçüncülük alır, Romanlarında ve denemelerinde geçmişe,
    olan özlemini dile getirir. Geçmişin güzelliklerini eserleriyle
    bugüne taşır. "Boğaziçi Mehtapları", "Boğaziçi Yalıları",
    "Geçmiş Zaman Köşkleri" adlı eserleriyle, zarif ve
    sağlam bir Türkçeyle anılarını dile getirmişlerdir
    Bu parçada tanıtılan yazar aşağıdakilerden hangisidir?
    A) Ahmet Hamdi Tanpınar
    B) Nurullah Ataç
    C) Abdülhak Şinasi Hisar
    D) Mithat Cemal Kuntay
    E) Yaşar Kemal
    55. Köyü ve köylüyü güçlü bir gözlemle; şehirlerle köylülerimizin
    evrimini, yöresel renkleriyle anlatır. Cezaevlerinde
    tanıdığı insanları, sürgünde bulunduğu köy çevrelerini
    bilimsel bir yöntemle anlatmasıyla diğer romancılardan
    ayrılır. Romanları Balzac'ın İnsanlık Komedyası gibi bir
    nehir roman niteliği taşır. Rahmet Yolları Kesti, Yorgun
    Savaşçı en tanınmış romanlarıdır.
    Bu parçada sözü edilen yazar, aşağıdakilerden hangisidir?
    A) Orhan Kemal B) Kemal Tahir C) Necati Cumalı
    D) Tarık Buğra E) Oktay Rifat
    56. Aşağıdaki yazar-eser eşleştirmelerinden hangisi
    yanlıştır?
    A) Haldun Taner - Keşanlı Ali Destanı
    B) Tarık Buğra - Küçük Ağa
    C) Kemal Tahir - Esir Şehrin İnsanları
    D) Orhan Kemal - Murtaza
    E) Necati Cumalı - Kayıp Aranıyor
    57. Cumhuriyetin İlk yıllarında görülen tekdüzelikten sıyrılarak
    edebiyat çalışmalarına daha bir canlılık, içtenlik, yenilik
    katmak amacıyla bir araya gelen bazı yazarlar, çalışmalarını
    1928 yılında ---- adlı bir kitapta toplayarak
    yayımladılar.
    Bu parçada boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi
    getirilmelidir?
    A) Yedi Meşale B) Garip C) Genç Kalemler
    D) Servet-i Fünun E) Dergâh
    58. Aşağıdakilerden hangisi II. Yeni akımı sanatçılarının
    ilkelerinden biri değildir?
    A) Düzyazı konularına eğilmemek, düzyazıyla söylenebilecek
    konuları şiire sokmamak
    B) Doğru, erdem, gerçek toplum gibi kavramları şiirin
    dışında düşünmemekle birlikte, bunları şiirin amacı
    saymamak
    C) Konuşma dilinden uzak, anlamca kapalı bir üslupla
    yazmak
    D) Betimleme, öyküleme gibi düzyazı öğelerini şiirden
    atmak
    E) Mesaj içerikli sözcükler kullanarak bir düşünce şiiri
    oluşturmak
    59. Aşağıdaki eser- yazar eşleştirmelerinden hangisi
    yanlıştır?
    A) Halikarnas Balıkçısı - Aganta Burina Burinata
    B) Abdülhak Şinasi Hisar - Fahim Bey ve Biz
    C) Sait Faik Abasıyanık - Biz İnsanlar
    D) Peyami Safa - Dokuzuncu Hariciye Koğuşu
    E) Orhan Kemal - Ekmek Kavgası
    60. Yaz, kış yeşil bir saksı ıtır pencerede
    Bahçede akasyalar açılırdı baharla
    Ne şirin komşumuzdun sen Fahriye Abla!
    Bu dizelerin yer aldığı şiiriyle ve "Gölgeler" adlı
    oyunuyla ödül alan sanatçımız aşağıdakilerden hangisidir?
    A) Necip Fazıl Kısakürek
    B) Ahmet Kutsi Tecer
    C) Behçet Necatigil
    D) Ahmet Muhip Dıranas
    E) Oktay Rifat Horozcu
    61. Cumhuriyet döneminin önemli şair ve yazarlarından olan
    sanatçı birçok türde (roman, hikâye, inceleme, deneme...)
    eser vermiştir Zaman, rüya, hayal kavramlarına
    çokça yer veren sanatçı kendine özgü bir şiir dünyası
    kurmuş; Fransız sembolistlerinin etkisinde kalmıştır.
    Aşağıdakilerden hangisi, bu parçada sözü edilen
    sanatçının eserlerinden biri değildir?
    A) Abdullah Efendi'nin Rüyaları
    B) 19. Asır Türk Edebiyatı Tarihi
    C) Mahur Beste
    D) Havaya Çizilen Dünya
    E) Huzur
    62. Konularını büyük ölçüce köyden, orta tabaka ihsanından
    alan oyunlar yazmıştır. Halk kültürünü iyi bildiğinden,
    eserlerini folklor malzemeleriyle zenginleştirir. Eserlerinde
    mekân, genellikle Batı Anadolu, Urla bölgesidir. Boş
    Beşik, Mine, Kaynana Ciğeri, Vur Emri, Susuz Yaz eserlerinden
    bazılarıdır,
    Bu parçada tanıtılan yazar aşağıdakilerden hangisidir?
    A) Orhan Asena
    B) Necati Cumalı
    C) Recep Bilginer
    D) Güngör Dilmen
    E) Turan Oflazoğlu
    63. Türk öykü ve romanında toplumsal gerçekçiliğin öncüsü
    olan ---- edebiyata şiirle başladığı halde Almanya'dan
    döndükten sonra ağırlığı romana ve öyküye vermiştir.
    Konularını toplumsal bozukluklardan, köy ve kasaba yaşan-
    tısından aldığı ve gözleme dayalı olarak anlattığı
    öykülerinde, insanlar arasındaki ekonomik ayrımları ve
    eşitsizlikleri işledi. İlk öykü kitabı Değirmen'den sonra
    Ses, Kağnı, Yeni Dünya ve Sırça Köşk'ü yazdı.
    Bu parçada boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi
    getirilmelidir?
    A) Sait Faik Abasıyanık
    B) Cevat Şakir Kabaağaçlı
    C) Sabahattin Eyüboğlu
    D) Haldun Taner
    E) Sabahattin Ali
    64. 1930'lara gelindiğinde giderek hececilerin yazdığı şiirlere
    olan ilgi azalmıştır. Bir grup ozan hececilerin geleneksel
    şiire duygusalca bağlılıklarına karşı çıkıyorlar, yeni duyarlık
    ve söyleyişler için yeni bir tarz başlattıklarını belirtiyorlardı.
    Onlar kendilerinden önceki şiirleri mızmız ve
    soluk hisler diye nitelendiriyorlardı. Onların memleketçi
    ve Anadolucu tutumlarını sığ buluyorlardı.
    Aşağıdakilerden hangisi, yukarıda sözü edilen ve
    parnasizmden etkilenen bu grubun şairlerinden biri
    değildir?
    A) Yusuf Zıya Ortaç
    B) Ziya Osman Saba
    C) Vasfi Mahir Kocatürk
    D) Cevdet Kudret Solok
    E) Sabri Esat Siyavuşgil
    65. Orhan Kemal ve Sabahattin Ali gibi sanat hayatına şiirle
    başlayan sanatçının asıl ürünleri, öyküleridir. Gözlemci,
    gerçekçi bir tutumla yazdığı öykülerinde çocukluk anılarını,
    Fransa'da geçirdiği yılları, İstanbul'un değişik semtlerinde,
    adalarda geçen günlerini insanların içine karışarak
    anlattı, Türk edebiyatındaki alışılmış öykü yapısını
    kırarak, olayın gelişimini değil; olayın içinde iki insanın
    durumunu yansıttı.
    Aşağıdakilerden hangisi, bu parçada sözü edilen yazarın
    eserlerinden biri değildir?
    A) Semaver
    B) Mahalle Kahvesi
    C) Kayıp Aranıyor
    D) Şahmerdan
    E) Şişhaneye Yağmur Yağıyordu
    66. Cumhuriyet döneminde Batılı, çağdaş bir içerikle halk ve
    tekke şiirinin biçim olanaklarını kullanarak bireysel duyguları
    dile getiren şiirler yazdı. 1940'lı yıllardan sonra çıkarmakta
    olduğu Büyük Doğu dergisiyle birlikte ideolojik
    ve felsefik düşüncelerini de şiirlerine yansıttı. Kaynağını
    tasavvuftan alan bir mistisizmle toplumcu şiirin karşısında
    yer aldı. Şiirlerinin pek çoğu "Çile" adı altında bir kitapta
    toplandı.
    Bu parçada sözü edilen şair, aşağıdakilerden hangisidir?
    A) Necip Fazıl Kısakürek
    B) Yahya Kemal Beyatlı
    C) Ahmet Hamdi Tanpınar
    D) Mehmet Âkif Ersoy
    E) Ahmet Haşim
    67. ---- Anadolu'yu ve Anadolu insanının yaşantısını folklorik
    motiflerle süsleyerek anlatır Konuların; çoğunlukla
    Toroslar'ın eteklerindeki köy ve köylülerle Çukurova'nın
    toprakla uğraşan ağalan, geçici mevsimlik işçileri, eşkıyaları
    oluşturur. Kırsal kesim denince akla gelen romancının,
    köye ve köylüye yönelik ilk eseri 1955 yılında yayımlanan
    Sarı Sıcak adlı öykü kitabıdır.
    Bu parçada boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi
    getirilmelidir?
    A) Sabahattin Ali
    B) Peyami Safa
    C) Mahmut Makal
    D) Yaşar Kemal
    E) Kemal Tahir
    68. ---- nesiller boyu öğretmenlik mesleğini yüce kılarak
    genç kızlara örnek olmuştur. Eser, Milli Mücadele yıllarında
    yayımlanmıştır. Yunan işgali altındaki İzmir ve çevresindeki
    durumu yansıtması, savaş dolayısıyla okulu
    hastane haline getirilen ----'nin hasta bakıcı olarak askeri
    doktorun yanında çalışması, Anadolu'nun perişan halini
    anlatması esere bir güncellik eklemiş ve o dönemin okuyucularında
    büyük etki uyandırmıştır.
    Reşat Nuri Güntekin'in parçada sözü edilen eseri ve
    eserinin kahramanı aşağıdakilerden hangisinde doğru
    verilmiştir?
    A) Yaprak Dökümü - Ferhunde
    B) Kiralık Konak - Seniha
    C) Vurun *****ye - Aliye
    D) Kalp Ağrısı - Zeyno
    E) Çalıkuşu - Feride
    69. Onlar için hayat güzel ve yaşanmaya değerdir. Ayrıntılar
    üzerinde durur ve bunlarla mutlu olurlar. Sadelik anlayışları
    onları ölçü, ahenk ve söz sanatlarına karşı kayıtsız
    kalmaya iter. Yerleşik bütün anlayışlara karşı çıkarlar.
    Toplumun alt ve orta sınıfını önemserler. Bunun için halkın
    konuştuğu günlük dili, şiir dili haline getirirler. Geneli
    kapsayan, basit, herkesin anlayacağı bir şiir isterler.
    Aşağıdakilerden hangisi bu parçada sözü edilen topluluğun
    temsilcilerinden biridir?
    A) Ahmet Muhip Dıranas
    B) Melih Cevdet Anday
    C) Necip Fazıl Kısakürek
    D) Orhan Seyfi Orhon
    E) Behçet Necatigil
    70. Keziban, Allah'ın Dediği Olur gibi köy konulu oyunlarıyla
    Deli İbrahim, Kösem Sultan, IV. Murat gibi tarihi oyunlarıyla
    tanınan sanatçı ----.
    Bu parçada boş bırakılan yere getirilmesi gereken
    sanatçı aşağıdakilerden hangisidir?
    A) Recep Bilginer'dir
    B) Turan Oflazoğlu'dur
    C) Orhan Asena'dır
    D) Haldun Taner'dir
    E) Güngör Dilmen'dir
    71. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde Kemal Tahir ile
    ilgili bir bilgi yanlışı vardır?
    A) "Devlet Ana" adlı eserinde Osmanlı'nın kuruluşunu
    anlatan yazar, yalın bir üslup kullanır.
    B) "Yorgun Savaşçı" adlı eseri Arabistan'da ve Çanakkale'de
    savaşan Cemil'in etrafında şekillenir.
    C) Konusu hapishanede geçen "72. Koğuş" adlı uzun
    hikâyesi oyunlaştırılmıştır.
    D) "Esir Şehrin İnsanları", konusunu Milli Mücadele döneminden
    almıştır.
    E) "Göl insanları" adı altında topladığı öykülerinde güçlü
    betimlemeler vardır.
    72. "Bir Şehr-i Stanbul ki" adlı ilk kabare tiyatrosu denemesinden
    sonra "Keşanlı Ali Destanı"nı yazan ----, 1960
    sonrası tiyatromuzda moda olan Berthold Brecht'in epik
    tiyatrosun etkisiyle geleneksel Türk tiyatrosundan da yararlanarak
    başarılı epik tiyatro örnekleri yazmıştır.
    1967'de kurduğu Devekuşu Kabare Tiyatrosu ile ülkemizde
    ilk kabare tiyatrosunun da öncülüğünü yapmıştır
    Bu parçada boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi
    getirilmelidir?
    A) Recep Bilginer
    B) Necati Cumalı
    C) Haldun Taner
    D) Orhan Asena
    E) Sabahattin Ali
    73. 1950'den sonra Garipçilere bir tepki olarak doğan, şiirde
    anlamı yadsıyıp ses güzelliğine önem veren bir akımdır,
    "Şiirde anlam gerekmez." savlarıyla tutumlarını açıklamaya
    çalışan bu grubun şiirlerine anlamsız şiir, soyut şiir
    veya kapalı şiir gibi adlar da verilmiştir. Yeni, duyulmadık
    sözcükler üretme yoluna gitmişler, söz dizimini değiştirmişler,
    yeni tamlamalar kurmuşlardır. Oktay Rifat, Turgut
    Uyar, Edip Cansever, Cemal Süreya, Ülkü Tamer başlıca
    sanatçılarıdır.
    Bu parçada sözü edilen topluluk aşağıdakilerden
    hangisidir?
    A) İkinci Yeniciler
    B) Birinci Yeniciler
    C) Beş Hececiler
    D) Yedi Meşaleciler
    E) Hisarcılar
    74. Nisan 1911'de Selanik'te yayımlanan Genç Kalemler
    dergisiyle Milli Edebiyat dönemi başlar. Genç
    Kalemler'de "Yeni Lisan Hareketi" diye başlatılan bu girişim,
    İstanbul Türkçesinin kullanıldığı, ulusal kaynaklardan
    yola çıkılarak edebi ürünlerin oluşturulduğumu akımın
    Başlangıcı olmuştur. Dergi Ali Canip, Ömer Seyfettin,
    Ziya Gökalp tarafından çıkarılır. Refik Halit Karay,
    Yakup Kadri Karaosmanoğlu ve Reşat Nuri Güntekin
    düzyazı alanında, bu anlayışın etkisini yansıtan sanatçılardandır.
    Aşağıdakilerden hangisi, bu parçada sözü edilen
    sanatçıların eserlerinden biri değildir?
    A) Ayaşlı ve Kiracıları
    B) Gurbet Hikâyeleri
    C) Yeşil Gece
    D) Yüksek Ökçeler
    E) Sodom ve Gomore
    75. Aşağıdaki yazar-eser eşleştirmelerinden hangisi
    doğrudur?
    A) Sait Faik Abasıyanık - Ayaşlı ve Kiracıları
    B) Peyami Safa - Boğaziçi Mehtapları
    C) Tarık Buğra - Yorgun Savaşçı
    D) Memduh Şevket Esendal - Saatleri Ayarlama Enstitüsü
    E) Yaşar Kemal - Yer Demir Gök Bakır
    76. Attila İlhan'ın 1952 1956 yıllarında çıkardığı derginin
    etrafında toplanan Orhan Duru, Ferit Edgü gibi Sanatçıların
    oluşturduğu gruptur. Bu sanatçılar, Garip şiirine ve
    Orhan Veli'ye karşı çıkmış, şairane sanat anlayışının
    temsilcisi ölmüştür, şiirin basit olamayacağını, benzetmeli,
    içli, derin olması gerektiğini savunan bu sanatçıların
    toplandığı dergi daha sonra toplumsal gerçekçiliğin
    sözcüsü olmuş; Nisan 1956'da çıkan 36'ncı sayıdan
    sonra kapatılmıştır.
    Bu parçada sözü edilen dergi aşağıdakilerden hangisidir?
    A) Genç Kalemler
    B) Mavi
    C) Yedi Meşale
    D) Varlık
    E) Virgül
    77. Cumhuriyet döneminin ilk şair topluluğu oları ----, bir
    dergide bir araya geldiler. Dergide, topluluğu kamuoyuna
    Ahmet Haşim tanıttı. Türk şiirinin bireysel konularından
    ve karamsar psikolojisinden kaçınacaklarını, yenilik
    peşinde koşacaklarını iddia etmelerine karşın bu iddialarını
    gerçekleştiremediler. Sadece şiir heveslisi gençlerden
    kurulu izlenimi veren bir topluluk oldular.
    Bu parçada boş bırakılan yere, aşağıdakilerden hangisi
    getirilmelidir?
    A) Fecr-i Aticiler
    B) II. Yeniciler
    C) Yedi Meşaleciler
    D) Beş Hececiler
    E) Maviciler
    78. Aşağıdaki yazar-eser eşleştirmelerinden hangisi
    yanlıştır?
    A) Peyami Safa - Matmazel Noraliya'nın Koltuğu
    B) Ahmet Hamdi Tanpınar - Beş Şehir
    C) Cevat Şakir Kabaağaçlı – Merhaba Akdeniz
    D) Sait Faik Abasıyanık - Lüzumsuz Adam
    E) Kemal Tahir - Alemdağ'da Var Bir Yılan
    79. Şair; deneme, hikâye ve roman yazarı, edebiyat tarihçisi
    olan sanatçı, eserlerinde su sesi, yaz, mevsim dönümü,
    rüya gibi kavramlara sık sık yer verir. "Abdullah Efendi'-
    nin Rüyaları" adlı hikâye kitabi, rüya ölçüsünde sanrıya
    da edebi izlek olarak yaklaşımını dışa vurur. Kitapta yer
    alan beş hikâye de rüyanın ve hülyanın buğulu dünyasında
    iç kırılganlığını, huzursuzluğu, hatta melankoliyi
    ifade eder.
    Aşağıdakilerden hangisi, bu parçada sözü edilen yazara
    ait bir eser değildir?
    A) Aydaki Kadın B) Yaz Yağmuru C) Acımak
    D) Huzur E) Sahnenin Dışındakiler
    80. Aşağıdakilerin hangisinde bir bilgi yanlışı vardır?
    A) Türk öykü ve romanında toplumsal gerçekçiliğin öncülerinden
    olan Sabahattin Ali, konularını toplumsal
    bozukluklardan, köy ve kasaba yaşantısından atmış,
    insanlar arasındaki ekonomik ayrımları işlemiştir.
    B) Varlık dergisindeki öyküleriyle adını duyuran Orhan
    Kemal, ilk öykü kitabı "Ekmek Kavgası" ve ilk romanı
    "Baba Evi" de dâhil olmak üzere, tüm eserlerinde
    köyden kente göç sorununu, gurbetçilerin geçim
    kavgasını ve bu insanların iç dünyalarını yansıtmıştır,
    C) Daha çok, Halikarnas Balıkçısı adıyla tanınan Cevat
    Şakir, Ege ve Akdeniz kıyılarının, ekmeğini denizden
    çıkaran, yoksul ve dirençli insanını ele almış,
    sözü edilen bölgeleri coğrafyaları, tarihi ve mitolojisiyle
    beraber işlemiştir.
    D) Sait Faik, toplumsal gerçekçilerin birçoğu gibi siyasi
    görüşlerini eserlerine yansıtmış; İstanbul’un adalarını,
    değişik semtlerini ve İnsanlarını gerçekçi bakış
    açısıyla anlatmış; diğer pek çok öykü yazarının aksine
    türler içinde roman ve şiirle hiç ilgilenmemiştir.
    E) Haldun Taner, yapıtlarındaki iç ve dış gözlemlerle,
    yergi ve güldürünün iç içeliğiyle ve zengin kültür birikimiyle
    dikkat çeker; en tanınmış öyküleri Şişhaneye
    Yağmur Yağıyordu, On ikiye Bir Var'dır.
    81. Aşağıdaki eserlerden hangisi türü bakımından diğerlerinden
    farklıdır?
    A) Duhter-i Hindu
    B) Köşebaşı
    C) Geveze Berber
    D) Kaldırımlar
    E) Fermanlı Deli Hazretleri
    82. Roman kahramanı Mehmet Raşit, İstanbul’da Fatih
    Medresesi’nde yetişmiş, padişaha bağlılığıyla bilinen bir
    gençtir. Anadolu'da padişaha olan güven sarsılmış, yönetim
    boşlukları olmuştur, işte böyle bir ortamda Mehmet
    Raşit, padişaha olan bağlılığı güçlendirmek için Akşehir'e
    yollanır. Bu amaçla vaazlar verir. Adı İstanbullu
    Hoca'ya çıkan genç, halkı Kuvay-ı Milliyecilere karşı kışkırtır;
    bu nedenle hakkında Ankara'dan "vur" emri çıkar.
    Bu haber üzerine dağlara çıkıp çetelerin arasına karışan
    kahraman, bir süre sonra gerçekleri anlayarak Kuvay-ı
    Milliyecilerin yanında yer alır.
    Bu parçada sözü edilen roman ve yazarı aşağıdakilerin
    hangisinde verilmiştir?
    A) Halide Edip Adıvar - Ateşten Gömlek
    B) Tarık Buğra - Küçük Ağa
    C) Mithat Cemal Kuntay - Üç İstanbul
    D) Refik Halit Karay - İstanbul’un Bir Yüzü
    E) Peyami Safa - Fatih-Harbiye
    83. Çocukluğunda Karagöz, ortaoyunu gibi halk oyunlarına
    düşkünlük gösteren ----, gençliğinde Ahmet Vefik Paşa
    çevirilerinin, bir de seyrettiği Manukyan oyunlarının etkisiyle
    oyun yazarlığına başlamış; önce Meşrutiyet devrinde
    çoğu İstanbul Operet Heyeti tarafından oynanan Lale
    Devri, İstanbul Efendisi gibi müzikli komedyalar yazmış;
    Cumhuriyet devrinde ise "en güzel eserleri olan Aynaroz
    Kadısı, Bir Kavuk Devrildi gibi töre ve toplumsal yergi
    komedyaları yazmıştır.
    Bu parçada boş bırakılan yere aşağıdakilerden getirilmelidir?
    A) Haldun Taner
    B) Muhsin Ertuğrul
    C) Orhan Asena
    D) Recep Bilginer
    E) Musahipzade Celal
    84. Halide Edip Adıvar, Kurtuluş Savaşı yıllarına ait anılarını
    "Türk'ün Ateşle İmtihanı" adı altında kitaplaştırmıştır.
    Aşağıda verilen eserlerden hangisi, tür ve içerik olarak
    yukarıda sözü edilen eserle benzerlik göstermektedir?
    A) Saray ve Ötesi
    B) Zeytindağı
    C) Kırk Yıl
    D) Kirpinin Dedikleri
    E) Politikada Kırk Beş Yıl
    85. "Midas'ın Kulakları" nazımla yazılmış tek perdelik oyundur.
    Sinema-Tiyatro dergisinin açtığı tek perdelik oyun
    yarışmasında birinciliği kazanan eser; abes tiyatronun
    örneklerindendir. Konusunu Yunan mitolojisinden alan
    oyunda olay, Frigya'nın başkenti Gordium'da geçer.
    Bu parçada sözü edilen oyunun yazarı aşağıdakilerden
    hangisidir?
    A) Güngör Dilmen
    B) Turan Oflazoğlu
    C) Faruk Nafiz Çamlıbel
    D) Reşat Nuri Güntekin
    E) Nazım Hikmet Ran
    86. Tevfik Fikret'in "Han-ı Yağma" adlı şiiriyle yerdiği ittihat
    ve Terakkicilerin iç yüzünü ---- adlı romanında yansıtmaya
    çalışan Mithat Cemal Kuntay, o dönemin görgü
    tanıklığını yapmıştır. Kitapta istibdat İstanbul'u II. Meşrutiyet
    umutlarından Harb-i Umumi karanlığına geçiş ve
    Mütareke yılları işlenir. Kitabın son yüz sayfası, çürümüş
    İstanbul'un daha Ankara'ya taşınmamış kalıntılarıyla hesaplaşmayı
    İçerir.
    Yukarıda boş bırakılan yere aşağıda yerilen eserlerden
    hangisi getirilmelidir?
    A) Sodom ve Gomore
    B) Ankara
    C) Üç İstanbul
    D) Yalnızız
    E) Son Sığınak
    87. Zengin Ayaşlı İbrahim Efendi'nin oda oda kiraya verdiği
    evdeki bir odada yaşayan banka memuru kiracının ağzından,
    diğer odalarda yaşayanların ve birbirleriyle ilişkilerinin
    anlatıldığı eser, sanatçının en tanınmış eseridir.
    Aşağıdakilerden hangisi bu parçada sözü edilen
    eserin yazarına ait değildir?
    A) Otlakçı
    B) Hava Parası
    C) Dülger Balığı
    D) Ayaşlı ve Kiracıları
    E) Mendil Altında
    88. Aşağıdakilerin hangisinde Orhan Kemal'le ilgili bilgi
    yanlışı vardır?
    A) Öykülerinde çöpçüler, dilenciler, hapishane insanları
    gibi açlıktan korkan, ezilmiş insanları işler.
    B) Görevine düşkünlüğü ve göreviyle bağdaşmayan
    ciddiyetle işçilerin düşmanı olan "Murtazâ" adlı kahramanıyla
    tanınmıştır.
    C) Bir paşazade plan. Kâmil Bey'in Kuvay-ı Milliye için
    çalışırken yakalanmasını işleyen “Esir Şehrin İnsanları”
    adlı romanında Milli Mücadele yıllarını anlatmıştır,
    D) Dokuma fabrikalarında çalışan işçilerin romancısı
    olan yazar, "Cemile "adlı eserinde fabrika işçisi bir
    kızı anlatmıştır.
    E) Nazım Hikmet'le aynı koğuşu paylaşan yazar, "72.
    Koğuş" adlı öyküsünde, hapishane insanlarını anlatmıştır.
    89. Şiirlerindeki betimleme alışkanlığı öykücülüğünden gelir.
    Hukukçu olduğu için dava konularını ve daha çok, suça
    eğilimli insanları anlatır. “Ay Büyürken Uyuyamam”, "Aşk
    da Gezer", "Acı Tütün" eserlerinden bazılarıdır.
    Yukarıda tanıtılan sanatçı aşağıdakilerden hangisidir?
    A) Oğuz Atay
    B) Yaşar Kemal
    C) Necati Cumalı
    D) Tarik Buğra
    E) Orhan Kemal
    90. Gazetecilik de yapan sanatçı, eserlerinde daha çok,
    devletle kişi arasındaki ve aile içindeki ilişkileri işlemiştir.
    Sarı Naciye, İsyancılar.., bu içerikteki oyunlarıdır. Son
    eserlerinde yakın tarihe dönen sanatçının diğer eserleri
    arasında Yunus Emre, Mevlana, Karini ve Kızım… sayılabilir.
    Bu parçada tanıtılan sanatçı aşağıdakilerden hangisidir?
    A) Behçet Necatigil
    B) Turan Oflazoğlu
    C) Güngör Dilmen
    D) Muhsin Ertuğrul
    E) Recep Bilginer

    CEVAP ANAHTARI

    1 E 21 E 41 D 61 D 81 D
    2 C 22 C 42 E 62 B 82 B
    3 C 23 B 43 D 63 E 83 E
    4 A 24 C 44 C 64 A 84 C
    5 B 25 D 45 B 65 E 85 A
    6 B 26 A 46 B 66 A 86 C
    7 C 27 A 47 B 67 D 87 C
    8 D 28 D 48 C 68 E 88 C
    9 E 29 C 49 C 69 B 89 C
    10 D 30 B 50 B 70 B 90 E
    11 C 31 B 51 B 71 C
    12 C 32 E 52 D 72 C
    13 D 33 C 53 E 73 A
    14 C 34 A 54 C 74 A
    15 C 35 D 55 B 75 E
    16 B 36 D 56 E 76 B
    17 E 37 B 57 A 77 C
    18 E 38 E 58 E 78 E
    19 A 39 E 59 C 79 C
    20 B 40 D 60 D 80 D
    Moderatör Bünyamin ve Murat AKSOY bunu beğendi.
  2. Moderatör Bünyamin

    Moderatör Bünyamin Tekirdağ Yönetici Moderatör

    Katılım:
    9 Ocak 2012
    Mesajlar:
    523
    Beğenileri:
    365
    Ödül Puanları:
    63
    Emeğine sağlık.

Sayfayı Paylaş