CÜMLE ÇEŞİTLERİ TEST - 3

Konu 'Dil ve Anlatım Konu Testleri' bölümünde karamelek tarafından paylaşıldı.

  1. karamelek

    karamelek Özel Üye Özel Üye

    Katılım:
    26 Ekim 2007
    Mesajlar:
    2.692
    Beğenileri:
    458
    Ödül Puanları:
    36

    1. Aşağıdaki cümlelerden hangisi yüklemine göre farklıdır?
    A) Çal, bağlamacı, çal eski türküleri.
    B) Dirilt, nağmelerini ataların.
    C) Dertli, Emrah, Ruhsati dile gelsinler.
    D) Duyur sesini eski ustaların.
    E) Bağlaman, şenliğidir meclislerin.

    2. Aşağıdaki dizelerden hangisinde hem isim, hem fiil cümlesi vardır?
    A) Susmam seni ürkütmesin, çağlayanlar var içimde.
    B) Durma, bana türkü söyle Anadolu'dan.
    C) Buralarda gezerdi o, şurada dinlenirdi.
    D) Kalbim niçin bu kadar yabancı, sen niçin yoksun?
    E) Hadi tut elimden, bitsin yalnızlığım.

    3. Aşağıdakilerden hangisinde bir isim, ek eylem alarak yüklem olmuştur?
    A) Çocuğun karnı iki gündür açtı.
    B) Bana bütün dertlerini açtı.
    C) Sonra da hemen yanımdan kaçtı.
    D) Bilmiyorum neleri amaçladı.
    E) Oysa her şeyi iyice kavramıştı.

    4. Aşağıdaki tümcelerin hangisi devrik,olumsuz, ad tümcesidir?
    A) Aradığım hiçbir şey yoktu bu markette.
    B) Bir türlü okumayı öğrenememişti.
    C) Tatlı bir gülümseme vardı yüzünde.
    D) Bu yıl bu dağların karı erimez.
    E) İki dakika şurada bekleyemedin.

    5. Aşağıdaki cümlelerden hangisinin yüklemi bîr çekimli fiil değildir?
    A) Derken otomobil çıkıyor yoldan.
    B) O, dar gelirli bir memur çocuğuydu.
    C) Pencerelerden martıları selamlıyor çocuklar.
    D) Artık kavga görülmeyecek o yerlerde.
    E) Dağ başında yapayalnız yaşıyor.

    6. Aşağıdaki dizelerden hangisi bir isim cümlesi değildir?
    A) Kars'ım Ankara'yım, Van'ım, Bolu'yum
    B) Boğazlardan aşan fetih yoluyum.
    C) Muradına ermiş Anadolu'yum.
    D) Yıldız,"Yıldızınım." diye göz kırpar.
    E) Al, yeşil sulardır, akar gördüğüm.

    7. Aşağıdaki cümlelerden hangisi isim cümlesidir?
    A) Kendisi bir iş arıyor, ama hangi işi, neden aradığını bilmiyor.
    B) Son görüşmemizde, seni pek dalgın gördüm.
    C) Medeni olmayan bir insanın cesareti kaba bir cesarettir.
    D) Çocukluğumda okuduğum bir kitabı dün yeniden okudum.
    E) Tren, sıkıntılı bir yolculuktan sonra sabaha karşı İzmir'e vardı.

    8. Aşağıdaki cümlelerden hangisi yüklemine göre farklıdır?
    A) Büyükler, çocuklara davranışlarıyla örnek olmalıdır.
    B) Büyükler hareketlerine dikkat etmek zorundadır.
    C) Her insan çevresinden ilgi bekler.
    D) Çevresi, çocuğun davranışlarını etkiler.
    E) Büyükler,gereksiz yere küçüklere kızarlar.

    9. Aşağıdaki cümlelerden hangisi kurallı bir fiil cümlesidir?
    A) Unutulmuş birer birer eski dostlar.
    B) Bu bendeki, çölün suya çağrısı.
    C) Anılar birer birer gözümde canlandı.
    D) Sakın çıkma patika yollara.
    E) Manda yuva yapmış söğüt dalına.

    10. Aşağıdaki cümlelerin hangisi öğelerin dizilişi yönüyle diğer dördünden farklıdır?
    A) Ilgaz Anadolu'nun sen yüce bir dağısın.
    B) Süleyman Bey'in kızı çok çalışkanmış.
    C) Dün hava çok yağışlı idi.
    D) Gün doğar, zümrüt tepelerin ardından.
    E) Gelenlerden haberim yok değildi.

    YANITLAR : 1-E 2-A 3-A 4-A 5-B 6-D 7-C 8-B 9-C 10-D

Sayfayı Paylaş