Cümlenin ögelerinden test ve cevapları [Soru & Test]

Konu 'Türkçe Konu Testleri' bölümünde hycoLic_meRve tarafından paylaşıldı.

  1. hycoLic_meRve

    hycoLic_meRve Üye

    Katılım:
    10 Aralık 2009
    Mesajlar:
    22
    Beğenileri:
    19
    Ödül Puanları:
    0

    1. aşağıdaki cümlelerin hangsinde zarf tümleci yoktur?

    a) yıl sonnda, bütün yayınevleri ucuz kitap satar.
    b) onun kadar düzenli biriyle hiç karşılaşmadım.
    c) ahmet, ne zaman geleceğini bize söylemişti.
    d) eskiden buradaki dağlar büyük ağaçlarla kaplıydı.

    C

    2. Bu kitap okurların düşüncelerini allak bullak etmişti.
    Bu cümlenin öğeleri aşağıdakilerin hangisinde sırasıyla doğru olarak verilmiştir?
    A) Özne - nesne - yüklem
    B) Özne - yüklem
    C) Özne - zarf tümleci - yüklem
    D) Özne - zarf tümleci - nesne - yüklem
    E) Nesne - zarf tümleci – yüklem

    A



    3. Karşımızda oturan orta yaşlı, gözlüklü bayan, İki bü*yük gazeteyi didik didik etti.
    Bu cümlenin öğeleri aşağıdakilerin hangisinde sırasıyla doğru olarak verilmiştir?
    A) Özne - nesne - zarf tümleci - yüklem
    B) Özne - dolaylı tümleç - zarf tümleci - yüklem
    C) Özne - zarf tümleci - nesne - yüklem
    D) Özne - nesne - yüklem
    E) Özne - dolaylı tümleç - nesne – yüklem

    D

    4.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde dolaylı tümleç kullanılmıştır?
    A) Buradaki insanlar zengindi; ama mutlu değillerdi.
    B) Okuduğum romanın çok acıklı bir anlatımı vardı.
    C) Varacağım yere erken saatlerde ulaşmalıyım.
    D) Bir gün benim haklı olduğumu sen de anlayacaksın.
    E) Gönderdiğiniz hediyeyi çok beğendim.

    C

    5. Aşağıdaki cümlelerde geçen altı çizili sözcük ya da sözcük gruplarından hangisi farklı bir öge oluş*turmuştur?
    A) Rakibinizi hata yaparken rahatsız etmeyin.
    B) Siz onu gençliğinde görmeliydiniz, şimdi o günle*rinden eser yok.
    C) Küçük kasabalarda herkes birini sesinden tanır.
    D) O günlerde buraya tren gelmezdi, şehre traktörle giderdik.
    E) Yağmur başladığında herkes yağmurdan korun*mak için sığınacak bir yer aramaya başlardı.

    C

    6.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde öge sayısı en fazladır?
    A) Yağmur yağmaya başlayınca aklıma hemen yağ*murla İlgili şiirler geliyor.
    B) Bacanın üstündeki leylek yuvası çok görkemli görünüyordu.
    C) Lokanta dışarıdan çok köhne görünüyordu.
    D) Savaşta ölenlerin anısına yapılan heykel beni çok duygulandırdr.
    E) İstanbul'daki tarihî yerlerin birçoğunu iki yıl önce bir iş için İstanbul’a geldiğimde gezmiştim.
    A

    7. Hayatlarında hiçbir başarı gösteremeyenler, kendileri*ni başkalarının başarılarını küçülterek teselli ederler.
    Bu cümlede aşağıdaki öğelerden hangisi yoktur?
    A) Özne
    B) Nesne
    C) Yüklem
    D) Zarf tümleci
    E) Dolaylı tümleç E

    8.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde nesne kullanıl*mamıştır?
    A) Toplantının üç gün ertelendiğini açıkladılar.
    B) Bir akşamüstü güneş batarken sahilde tek başıma bir süre dolaştım.
    C) İki saat içinde dükkândaki tüm malları tek tek saydık.
    D) Ilık ılık esen bir bahar yeli saçlarımızı okşuyordu.
    E) Zaman, çözülmesi imkânsız sanılan en büyük so*runları bile çözüyor.

    B

    9.Bir gün mahallenin ana caddelerinden birinden geçer*ken ekmek satan yeni bir dükkânın açıldığını gördüm.
    Bu cümlede altı çizili bölüm cümlenin hangi öğesidir?
    A) Özne B) Belirtisiz nesne
    C) Dolaylı tümleç D) Belirtili nesne
    E) Zarf tümleci
    D

    10."Kimi, nerede, nasıl, bulacaksın?" cümlesindeki öğeler, aşağıdakilerin hangisinde vardır?
    A) Sizi geçen gün katıldığımız bir seminerde görmüş*tüm.
    B) Bugün hiçbirimizin canı ders dinlemek istemiyordu.
    C) Onu en son gördüğüm günü ne zaman hatırlasam içim burkulur.
    D) Babasını otobüs terminalinde sevinçle karşıladı.
    E) Annem ben daha küçükken geçirdiği bir trafik ka*zasında ölmüş.

    D

    alimscn bunu beğendi.
  2. hycoLic_meRve

    hycoLic_meRve Üye

    Katılım:
    10 Aralık 2009
    Mesajlar:
    22
    Beğenileri:
    19
    Ödül Puanları:
    0
    1. Aşağıdaki sorulardan hangisinin cevabı özne de yüklem de değildir?

    a)– Hangisi daha çok çalışıyor?
    - Şu
    b)– Soruları çözdün mü?
    - Çözdüm.
    c)– Telefondaki kimdi?
    - Babam
    d)– Bunları kime anlattın?
    - Kimseye.
    e)– Arabanın içinde ne vardı?
    - Kutu.

    2. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde, yanıt cümlesi ötekilerden farklı bir öğedir?

    a)– Kitapçıdan ne aldın?
    - Kitap.
    b)– Sınıfta bulduğun neydi?
    - Ali’nin kalemi.
    c)– Hangi kitapları okurdu?
    - Macera romanlarını.
    d)– Ne tür şiirleri seversin?
    - Toplumsal şiirleri.
    e)– En çok kimi özledin?
    - Annemi.

    3. Aşağıdaki sorulardan hangisi, zarf tümlecini buldurmaya yöneliktir?

    a)Bankanın açılmasını ne kadar beklediniz?
    b)Gezip gördüğünüz yerler nasıldı?
    c)Adresi nasıl bulduğunu öğrendin mi?
    d)Ne zaman döneceğini kimden öğrenebiliriz?
    e)Bu adam neden bahsediyor?

    4. Aşağıdaki sorulardan hangisi, eylemden etkileneni buldurmaya yöneliktir?

    a)Bu kadar yolu yürüyerek mi gideceğiz?
    b)Kuş sesleri nereden geliyor böyle?
    c)Bizleri çağıran müdür müydü?
    d)Şu adamlar kitap mı satıyormuş?
    e)Mali işlerden kim sorumlu?

    5. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde öğe dışı bir unsura yer verilmemiştir?

    a)Haberin var mı taş duvar?
    b)Yalnız geçen yılların hesabını ver şimdi.
    c)Murat, bu soruyu yanıtlar mısın?
    d)Arkadaşlar, salonda toplanacaksınız.
    e)Kardeşim, bana yazdığın şiirleri gönder.

    6. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “gece” sözcüğü, zarf tümlecidir?

    a)Bu olay gece ile gündüz farkından kaynaklanıyormuş.
    b)Orda, gece, gündüze göre çok uzunmuş bu mevsimde.
    c)Sabaha kadar döndüm durdum; gece bitmek bilmedi.
    d)Gece hep bunu düşündüm; ama işin içinden çıkamadım.
    e)Gece, umutsuzlukları artıran bir zaman dilimidir.

    7. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde isim tamlaması “özne” görevindedir?

    a)Arkadaşlarını okulun müdürü uzaklaştırdı.
    b)Arkadaşları okul müdürünü uzaklaştırdı.
    c)Okul müdürüne onu şikayet etti.
    d)Olayı okul müdüründen sakladı.
    e)Okul müdüründe çok yetki vardı.

    8. Aşağıda verilen cümlelerin hangisinde “de” belirtili nesneyi bağlamıştır?

    a)Sen de ben de okula gitmeyeceğiz.
    b)Evi de camları da o temizledi.
    c)Adam da köpeği de gözden kayboldu.
    d)Anne sevgisine de baba sevgisine de muhtacız.
    e)Okuldan da evden de vazgeçemiyordu.

    9. “Günde bir öğün sıcak yemek ya yiyor ya yemiyorlar.”
    Cümlesinde “ya…ya” bağlaçlarının bağladığı öğeler yönünden aşağıdakilerden hangisiyle özdeştir.?

    a)Ya tavanları akmakta ya sobalar islenmekte.
    b)Hep ya apdalına ya dik kafalısına çattım.
    c)Kırk elli kişi kadar ya var ya yoktuk.
    d)Ya üstümden ya yanımdan geçip gidiyorlar
    e)Ya sen git ya ben gideyim.

    10. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde, belirtili isim tamlaması, özne görevindedir?

    a)Ankara’nın baharı yoktur.
    b)Evin önünü çiçekle donattılar.
    c)Suyun yüzünde köpükler vardı.
    d)İşin özünü ben de anlayamadım.
    e)Arkadaşının geldiğini haber verecekmiş.

    CEVAPLAR: 1.d 2.b 3.a 4.d 5.b 6.d 7.a 8.b 9.c 10.a
  3. hycoLic_meRve

    hycoLic_meRve Üye

    Katılım:
    10 Aralık 2009
    Mesajlar:
    22
    Beğenileri:
    19
    Ödül Puanları:
    0
    1. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yüklemden önce gelen sözlerin tümü, özne görevindedir?

    A) Bahar rüzgârının tatlı serinliği bizi sarhoş etmişti.
    B) Yol yapım çalışmaları bir ay boyunca sürecek.
    C) Akıl danışacak ne bir dost ne bir arkadaş bulabildim.
    D) Orman köylülerinin bitmez tükenmez sorunları vardı.
    E) Konuyu en ince ayrıntılarına kadar değerlendireceğiz.


    2. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde öğelere ayırmada bir yanlışlık yapılmıştır?

    A) Sinirlenince/elindeki kalemleri/bana doğru/ atmıştı.
    B) Bu sözü söyleyebileceğimizi/hiç/ummamıştım.
    C) Derenin başına/gelince/yolcular/biraz/dinlendi.
    D) Memleketimin dağları/şimdi/buram buram/ kokar.
    E) Alışverişi tamamlayınca/ablamla/eve/ gittik.

    3. "Her gün, onu burada mı bekleyeceğiz?" sorusuna verilecek cevap, cümlenin hangi öğesidir?

    A) özne
    B) Yüklem
    C) Zarf tümleci
    D) Belirtili nesne
    E) Dolaylı tümleç

    4. "Kuş sesleri baharı müjdel(i)yordu insanlara serin sabahlarda."
    Bu cümlede sırasıyla yükleme yöneltilecek hangi soruların cevabı vardır?

    A) Ne, neyi, kime, nerede
    B) Kim, kimi, neye, ne zaman
    C) Ne, neyi, kime, ne zaman
    D) Neyi, ne, kime, nerede
    E) Neyi, kimi, kime, ne zaman

    5. Aşağıdakilerin hangisinde özne, tamlayanı düşmüş ad tamlamasıdır?

    A) Gönül verdin derlerdi o del(i)kanlıya
    B) Bu ses rüzgârlara karışır gider
    C) Yıkanırdı gölgesi kuytu bir derede
    D) Kapanırdı daha gün batmadan kapılar
    E) En sonunda varmışsın bir Erzincanlıya

    6. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde eylemden etkilenen öge vurgulanmıştır?

    A) Günlerden beri bu hayvanlara bakıyoruz.
    B) Tarımsal ilaçlar insan sağlığını olumsuz etkiliyor.
    C) Bu konseri büyükbaban da çok beğendi.
    D) Köylüler bir hafta içinde tarlaları sürdü.
    E) Önceki gün onu çok aradım.

    7. Aşağıdaki verilen cümlelerin hangisinde yüklem ek—fiil almamıştır?

    A) Denizin sesine kendimizi kaptırmıştık.
    B) Ağacın ardında birden bir gölge belirmişti.
    C) Artık söylenenleri tam olarak anlamıyordu.
    D) Buraya kadar güçlükle yürüyebilmiş.
    E) Hava, tahmin ettiğimizden daha soğuktu.

    8. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde sözde özne yoktur?

    A) Bir gün içinde bütün eşyalar taşındı.
    B) Çok söyleyen çok yanılır.
    C) Kafeterya üniversitenin kampüsünde açıldı.
    D) Gecenin karanlığı içinden tok bir ses duyuldu.
    E) Maç bir başka sahada haftaya oynanacak.

    9. "Geniş bahçeli bir köy evi" ifadesi aşağıdakilerin hangisinde özne göreviyle kullanılmıştır?

    A) Geçen yıl geniş bahçeli bir köy evi satın aldık.
    B) Geniş bahçeli bir köy evini kaç paraya alabiliriz?
    C) Dünyaya geniş bahçeli bir köy evinde gözlerini açtı.
    D) Sonunda geniş bahçeli bir köy evine kapağı attık.
    E) Düşlerini geniş bahçeli bir köy evi süslüyordu.

    10. Ovanın böğründeki hafif eğimli toprak kanallar, tarlalarda biriken fazla suyu denize bıraktı.
    Bu cümledeki öge sıralanışı aşağıdaki cümlelerin hangisindekiyle benzerlik göstermiştir?

    A) Tek pervaneli uçaklar mayıs sonu ovanın üstünde dolaşmaya başladılar.
    B) Seni düşündüğüm zaman bir ceylan su içmeye iner.
    C) Kapıdan dışarı süzülen sarı ışık birdenbire kayboldu.
    D) Güneş, doğaya hayat veren oklarını yeryüzüne fırlattı.
    E) Çok uzaklardan birbiri ardına haykıran kurbağa seslerini işitiyoruz.

    11. Aşağıdaki sorulardan hangisinin cevabı özne de yüklem de değildir?

    A) - Ali'yi kim çağırdı?
    -"Babası
    B) - Haberler mi başladı?
    - Haberler.
    C) - Elimde ne var?
    -Para
    D) -Ayşe çantasından ne çıkardı?
    - Kalem
    E) - Çocuklar bizi görünce ne yaptılar?
    - Kaçtılar

    12. "Ekin biçtim tarlalarında demet demet
    Kaval çaldım, koyun güttüm yaylalarında"
    Bu dizelerde aşağıdakilerden hangisi yoktur?

    A) Belirtisiz nesne
    B) Zarf tümleci
    C) Dolaylı tümleç
    D) Sözde özne
    E) Yüklem

    13. "Yiğit olan yiğit görür düşünde"
    Bu dizedeki öğe sıralanışı aşağıdakilerden hangisiyle aynıdır?

    A) Kızıl alevler saçar atımızın yelesi
    B) Sabahtan uğradım ben bir fidana
    C) Düşüyor her seven gönül azaba
    D) Ufukları çınlatıyor nal sesleri bugün
    E) Mavi gökler uçurtma arıyor bulutlar altında

    14. Aşağıdakilerin hangisinde nesne kullanılmamıştır?

    A) Kurallara bağlı kalmak yaşamı sevdiğimizi gösterir.
    B) Gözleri eskisi kadar uzağı iyi görmüyordu.
    C) Hareketleri son zamanlarda iyice değişmişti.
    D) Buraları tanımadığını bize söylememişti.
    E) Balkonu, beton bir direkle sağlamlaştırmıştı.

    15. Soyut adlar çoğul özne olduğunda, yüklem tekil olur.
    Aşağıdakilerin hangisinde bu kurala bir örnek vardır?

    A) Artık bu tür düşünceleri savunmaktan vazgeçtim.
    B) Akılları pazara çıkarmışlar, herkes kendi aklını almış.
    C) İnsan ruhu, çoğu zaman bunları istiyor.
    D) Fikirleriniz, aslında pek fena sayılmaz.
    E) Ömer Seyfettin öykülerinde cinleri, perileri de anlatır.

    16. Aşağıdakilerin hangisinde ilk dize tümüyle belirtili nesne görevindedir?

    A) Tren sesleri uzaklaşır geceleri Bilirim sana gider
    B) Karlı dağların başında Bir güzele vuruldum ben
    C) Senin için yazdığım şiirleri Dün teker teker okudum
    D) Çiğnetme düşmana memleketi Hazır ol düşmanın saldırısına
    E) Bir sabah söyledi son sözlerini Yumdu dünyaya ela gözlerini


    17. Vatan toprakları üzerinde yaşayan hiç kimse, "Vatan sorunlarından bana ne?" diyemez.
    Bu cümledeki öğe sıralanışı aşağıdakilerin hangi*sinde verilmiştir?

    A) Dolaylı tümleç, özne, yüklem
    B) Dolaylı tümleç, zarf tümleci, özne, yüklem
    C) Özne, belirtisiz nesne, yüklem
    D) Belirtili nesne, dolaylı tümleç, özne, yüklem
    E) Özne, zarf tümleci, belirtisiz nesne, yüklem

    18. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde altı çizili sözcük, cümledeki eylemi yapanı bildirmektedir?

    A) Çuvallar depoya taşındı.
    B) Öğrenciler bu konuda uyarıldı.
    C) Konuklar özenli biçimde ağırlandı.
    D) Çocuklar hep birlikte kaçıştı.

    19. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde, eylemden etkilenen vurgulanmıştır?

    A) Doktor, küçük çocuğu dikkatle muayene etti.
    B) İhtiyar adam boş gözlerle bana bakıyordu.
    C) Bu şiiri önceki yıl bir televizyonda dinlemiştim.
    D) Akşama doğru konuklarımızı otelde ağırladık.
    E) Bu yağmur, iki günden beri ekili arazileri mahvetti.

    20. Aşağıdaki sorulardan hangisi yükleme yöneliktir?

    A) Nerede o eski günler?
    B) Çalışmalarınız sonuç verdi mi?
    C) Kimi arıyorsunuz bu vakitte?
    D) Orhan mı ikimizle gelecek?
    E) Onlar buraya mı taşınacak?



    Cevap Anahtarı:
    1)D 2)C 3)E 4)C 5)C 6)D 7)D 8)B 9)E 10)D 11)D 12)D 13)E 14)C 15)D 16)C 17)C 18)D 19)E 20)B
  4. hycoLic_meRve

    hycoLic_meRve Üye

    Katılım:
    10 Aralık 2009
    Mesajlar:
    22
    Beğenileri:
    19
    Ödül Puanları:
    0
    beğendiyseniz bi teşekkür'ü çok görmeyin teşekkür et'e basın.. :)

Sayfayı Paylaş