Demokrat Eğitimciler, Alternatif Eğitim Modelleri İstiyor

Konu 'YÖK' bölümünde Moderatör Barış tarafından paylaşıldı.

1. Moderatör Barış

Moderatör Barış Süper Moderatör Yönetici Süper Moderatör

7 Eylül 2011

Demokrat Eğitimciler Sendikası (DES) Genel Başkanı Gürkan Avcı, Türkiye'nin tek tip eğitim modeliyle hızla gelişen ve değişen dünyanın hızına ayak uydurmasının mümkün olmadığını söyledi. Gürkan Avcı, "Milli Eğitim Bakanlığı ve YÖK, teknolojinin de olanaklarından yararlanarak alternatif eğitim modelleri üzerine proje geliştirmeli." dedi.

DES Stratejik Araştırmalar Merkezi (DESAM) tarafından gerçekleştirilen 'Eğitimde Alternatif Eğitim Modelleri Arayışı' adlı toplantıda çeşitli değerlendirmelerde bulunan Avcı, "Önümüzdeki çeyrek yüzyılda en çok eğitim sistemleri etkilenecek, dönüşecek ve büyük değişimler geçirecektir. Türkiye, örgün eğitimin yanında alternatif eğitim modellerini de şimdiden tartışmaya ve uygulamaya başlamalıdır." diye konuştu.

Bilim ve teknolojinin hızla ilerlediğine vurgu yapan Avcı, "Bilgisayar, internet ve cep telefonları hayatımızın vazgeçilmezi oldu. Sosyal paylaşım ağlarında milyonlarca insan fikir ve deneyimlerini başka ülkelerdeki insanlarla paylaşıyor ve etkileşimde bulunuyor. İletişimin, bilginin ve hayatın böylesine girift, asimetrik ve ışık hızıyla aktığı bir çağda Türk eğitim sisteminin de bu devinim ve mantaliteye sürekli olarak uyum sağlayacak yapılanmalara gitmesi gerekir. Çünkü geleneksel okul anlayışı ile bu değişim ve dönüşümü yakalamamız imkansızdır." şeklinde konuştu.

Türkiye'de eğitimin sadece örgün olarak ve yüzde 3'lük kısmı özel olmak üzere devlet okullarında hiyerarşik anlayışlarla ve statik müfredatlarla verilmesinin sorun olduğunu belirten Avcı, değerlendirmesini şöyle sürdürdü: "Türkiye, yakın zamanda gerçekleştirdiği başarılı eğitim reformları ile birlikte Fatih projesi çerçevesinde alternatif eğitim modellerini değerlendirme fırsatını kaçırmamalı."
    - Son Dakika