Dikkuyruk

Konu 'Bilgi Köşesi' bölümünde Okeanus tarafından paylaşıldı.

  1. Okeanus

    Okeanus Forumdan Uzaklaştırıldı

    Katılım:
    26 Ocak 2010
    Mesajlar:
    901
    Beğenileri:
    635
    Ödül Puanları:
    0

    [​IMG]

    Dikkuyruk (Oxyura leucocephala), ördekgiller (Anatidae) familyasından küçük bir ördek türü (Akbaş ve Kalkıkkuyruk olarak da bilinir. İnglizce'de "Ruddy Duck" olarak bilinir. Aslında "dik kuyruk" ifadesi belirli bir grup kazsıları nitelemek için kullanılır (stiff-tailed ducks) ancak Türkiye'de yaygın olarak Oxyura leucocephala kastedilir. Amerika'da ise yaygın olarak Oxyura jamaicensis anlaşılır.).
    Uzun,arkaya ya da yukarıya doğru dikilmiş kuyruğu, büyük, beyaz başı ve geniş, mavi gagasıyla hemen tanınan, nadir bulunan küçük bir ördektir.
    Erişkin erkekler, beyaz bir baş, siyah bir baş tepesi ve boyun, gri ve kırmızımsı vücut, mavi bir gagaya sahiptirler.
    Erişkin dişiler, beyaz bir yüz ve daha koyu bir gaga, baş tepesi ve bir yanak çizgisi, gri-kahverengi bir vücuda sahiptirler. Dalar ve suyun altında yüzerler. Hepçildirler.
    İspanya ve kuzey Afrika'da ürerler, batı ve merkezi Asya'da daha büyük bir popülasyona sahiptir.
    Ülkemizde, Göller Yöresi'ndeki etrafı geniş sazlıklarla çevrili irili ufaklı göllerde ve Göksu Deltası'nda yaşarlar. Afyonkarahisar ve Konya civarında da bir miktar nüfüsa sahiptirler.
    En yoğun olarak Burdur'da bulunurlar. Dünya üzerindeki kış nüfüslarının %66'sından çoğu Burdur Gölü'nde bulunmaktadır. Koruma altına alınmış türlerdendir ve avlanması(avlanma sezonu dahil) yasaklanmıştır.

    Dreamer* ve Lethe bunu beğendi.
  2. Lethe

    Lethe Özel Üye Özel Üye

    Katılım:
    12 Nisan 2010
    Mesajlar:
    8.551
    Beğenileri:
    8.201
    Ödül Puanları:
    113

    :eek::eek::eek:

    Cok da şirinmiş :)
    Atlı karınca 1
    Bu 2

    :D :rolleyes:
    Okeanus bunu beğendi.
  3. Okeanus

    Okeanus Forumdan Uzaklaştırıldı

    Katılım:
    26 Ocak 2010
    Mesajlar:
    901
    Beğenileri:
    635
    Ödül Puanları:
    0
    Dikkuyruk ördekleri Batı Akdeniz’den Orta Asya steplerine kadar uzanan bir alana yayılmış olmakla beraber, türün bu alan içindeki dağılımı çok düzensizdir. Özellikle Avrupa’daki nüfusunun giderek azalması atan endişelere yol açmaktadır.
    Türkiye ve Orta Asya ülkelerinde üreyen dikkuyrukların kışı geçirmek için Burdur’a gelmeleri gölün önemini artırır.
    Nesli tehlikede olan ve toplam dünya nüfusunun 12.000 civarında kaldığı tahmin edilen dikkuyruk ördeklerinin bazı yıllar 2/3'ünün (yaklaşık %70) Burdur Gölü'nde kışladığı gözlenmiştir. Türün ve yaşama alanlarının korunması için, Uluslararası Sukuşları ve Sulak Alanlar Araştırma Birliği (IWRB) ile Sukuşları ve Sulak Alanlar Birliği (WWT) 1984 yılından beri uluslararası bir araştırma ve koruma programı yürütmektedir. Bu programda en çok önem verilen ülkelerin başında Sovyetler Birliği ile Türkiye gelmektedir. Yeryüzündeki en önemli kışlama alanı olan Burdur Gölü'nün korunması türün neslini devam ettirebilmesi açısından büyük önem taşımaktadır.
    Dikkuyruk Nasıl İzlenir?
    Dikkuyrukların hangi aylarda hangi alanı kullandığını ve sayılarını belirlemek için yılın belirli aralıklarında sayımlar yapılması gerekir. Dikkuyruk İzleme Projesi kapsamında yer alan üç alandaki sayımlar belirtilen bölgelerde yer alan kuş gözlem toplulukları tarafından gerçekleştirilir. Her ay iki kez ve aynı günde yapılan sayımlarda dikkuyruklarla birlikte diğer kuşlar da sayılır. Sayımların sonuçları Doğal Hayatı Koruma Derneği tarafından toplanıp değerlendirilir. Aynı zamanda BirdLife International bu kayıtları Avrupa’nın diğer ülkelerindeki dikkuyruk sayılarıyla da karşılaştırır.



    Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...


    [​IMG]


    [​IMG]


    Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...


    [​IMG]


    Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...


    [​IMG]


    Bu ördeklere "Akbaş veya Kalkıkkuyruk" da denir.
    Dalıcı ördeklerdendir.
    Erkeğin başı ve boynu beyaz, tepesi siyahtır.
    Ayrıca iki göz arasında siyah bir çizgi, boynun ön tarafında siyah bir şerit bulunur.
    Vücudun diğer kısımları krem renginden kahverengine veya kırmızıya kadar değişir.
    Kuyruk siyah renkli ve diktir.
    Dişilerde baş esmer kahverengi, çene ile gerdan beyaz, vücudun diğer kısımları koyu kahverengi, göz sarı renklidir.


    Yanaklar önden başlayıp arkaya doğru uzanan beyaz bir çizgi ile bölünür.
    Eşlerde gaga geniş, kabarık ve kalın, gaga ve ayak mavidir.
    Ülkemizde, Ege, Kızılırmak Deltası, Orta Anadolu'nun batısında görülen yerli kuşlardandır.

    Sayıları çok azalmıştır.

    Dünyada en fazla bulunduğu yer Burdur Göl'üdür.


    Sık bitkili, yufka, tatlı ve tuzlu göllerde yaşar.

    Yuvalarını bitki adacıklarında sık kamışlar ve su bitkileri arasına yaparlar.

    Yuvalarına 5-10 yumurta bırakırlar. Boyları 46 cm. civarındadır.

    Ülkemizde avlanması yasaktır.
    Dreamer* ve Lethe bunu beğendi.

Sayfayı Paylaş